Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Odrzucono żądanie wypowiedzenia ubezpieczenia emerytalnego związanej z funduszem.

Napisany przez Diddi22
Witaj drodzy członkowie społeczności

Obserwuję Wasze wspaniałe forum od dłuższego czasu, ale teraz zarejestrowałem się, ponieważ mam własne pytanie:

Mam ubezpieczenie emerytalne z kapitałem inwestowanym w Generali.
Data rozpoczęcia ubezpieczenia: 01.11.2011
Data rozpoczęcia wypłaty renty: 01.11.2045
ubezpieczenie jest od dłuższego czasu zawieszone na składki.

W odpowiedzi na moje pismo o wypłatę otrzymałem następującą odpowiedź od Generali:
Ustawodawca chroni to ubezpieczenie jako przyszłe źródło Twojego zabezpieczenia na starość. Zdobyłeś niezbywalne prawa do korzyści. Dlatego wartość wykupu nie może zostać wypłacona.

Czy to jest zgodne z prawem? Jaką formułę mogę użyć, aby ewentualnie osiągnąć wypłatę? Na jakie orzeczenie mogę się powołać?

Z góry dziękuję!

Diddi

Re: Odrzucono żądanie wypowiedzenia ubezpieczenia emerytalnego związanej z funduszem.

Napisany przez EasyD
Najpierw serdecznie witamy na forum, Diddi!

Czy chodzi o emeryturę bazową, znana również jako Rürup-Rente?

Jeśli tak, to to, co pisze Generali, jest całkowicie poprawne.

Napisany przez uwehaensch
Cześć, czy masz emeryturę kapitałową czy prywatną kontynuację emerytury z funduszu pracowniczego? W takim przypadku odpowiedź Generali ma sens i jest poprawna.

Napisany przez Diddi22
Nie mam pojęcia. Mam tylko informację, że jest to ubezpieczenie bezpośrednie służące zabezpieczeniu emerytalnemu. Generali dodaje: Wypowiedzenie umowy i wypłata wartości wykupu zwykle są wykluczone w przypadku ubezpieczeń bezpośrednich ze względu na ramy prawne.

Napisany przez EasyD
Wtedy pan Hänsch miał rację. ubezpieczenie kapitałowe to forma korporacyjnego zabezpieczenia emerytalnego.

Napisany przez MC Muffin
Informacje ubezpieczenia są poprawne dla tego typu ubezpieczenia.

Napisany przez Matthew Pryor
W pewnych okolicznościach możliwa jest odprawa. Proszę porozmawiać z pracodawcą.

Napisany przez Torsten Breitag

W niektórych przypadkach możliwa jest odprawa. Porozmawiaj z pracodawcą.

Przy założeniu, że nie nastąpiła zmiana pracodawcy... po zmianie pracodawcy to już nie dotyczy.

Napisany przez Matthew Pryor
Założenie: Pracodawca nie uległ zmianie ... w przypadku zmiany pracodawcy, nie będzie obowiązywało.

Poprawne. Dlatego w pewnych sytuacjach zaleca się skonsultowanie się z pracodawcą.

Napisany przez mehrgeldag
Cześć Diddi22, zapytaj Generali, jak wysokie są twoje nieodwołalne korzyści i wartość wykupu. Ten kontrakt jest dość kosztowny, a wpłaciłeś tylko krótko.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata