Ponadto od lat uczestniczę w grze giełdowej, a konkretnie w grze organizowanej przez FAZ:
FAZ.NET - Gra giełdowa - i w ciągu ostatnich lat odnotowałem znaczne zyski.
Poza tym interesuję się akcjami i inwestycjami finansowymi od 11. klasy i studiowałem nauki ekonomiczne.
-> Dlaczego o tym mówię?????
Ponieważ chcę podkreślić, że mam zdecydowanie większą wiedzę niż przeciętna osoba, ale mimo to nie inwestowałbym prawdziwych pieniędzy w pojedyncze akcje!!!!
Proszę, nie źle mnie zrozumieć tutaj, ale kiedy zacząłem czytać tekst,
Zwróciłem uwagę na to forum...
Lecz teraz codziennie pilnie czytam różne tematy...
Czytam codziennie Handelsblatt -> ale i tak nic z tym nie robię -> to jest forum i zdecydowanie sensowne jest korzystanie z niego, aby się czegoś dowiedzieć, ale nie inwestować na tej podstawie, ponieważ ryzyko manipulacji na forum jest zbyt duże, a ty - mówiąc zupełnie szczerze - nie masz pojęcia.
Nie sięgam po Auto Bild, żeby powiedzieć sobie: Teraz sam zbuduję MÓJ SAMOCHÓD.
Akcje ogólnie - zwłaszcza niemieckie - są zalecane -> jednak należy inwestować w ETF-y (ETF Dax).
To w zasadzie rzecz bez przyszłości. ETFy Dax w zasadzie odwzorowują wszystkie akcje niemieckiego głównego indeksu -> w innym przypadku działa jak normalny fundusz.
Dlaczego ETF-y? -> Niemiecki gospodarka długoterminowo będzie rosła, jeśli nie z powodu wojny itp., to dla w razie potrzeby też miej pieniądze w długoterminowej żywności, alkoholu, papierosach (
waluty kryzysowej) oraz oczywiście wodzie pitnej oraz odpowiednich instalacjach oczyszczających. Jeśli chcesz zagrać pewnie, to kup sobie broń, która w zależności od twego stanu twardości odrobinkę eliminuje inne rzeczy.
Zalety i wady: W przeciwieństwie do zwykłych funduszy, w ETF-ach nie siedzą przepłaceni menedżerowie funduszy wyważający różnorodne nierówności itp., ale odpowiednio nie działają też żadni hazardziści itp., którzy zjedzą twoje dywidendy.
Zajmij się tym po prostu.
Aby budować majątek (należy to zdecydowanie zrobić), musisz również pracować nad kontrolą wydatków, aby zaoszczędzić jeszcze więcej pieniędzy i odkładać bez utraty z oczu faktu, że też potrzebujesz pieniędzy, aby żyć pięknie. Oszczędzaj więc poprzez portale z kuponami takie, jak to, omijanie taksówek itp., mniej jedzenie poza domem itd.
Utwórz plan budżetu, zainwestuj swój czas w to zamiast.
Przede wszystkim zoptymalizuj stałe wydatki, zadając sobie pytania:
Czy mogę zaciągnąć
kredyt, aby kupić nieruchomość, spłacając ratę
kredytu zamiast co miesiąc dokładać wynajmującemu?
Czy warto przenieść się za 1800 €, ponieważ zaoszczędzam 100 € miesięcznie, zamieszkując w innym pięknym mieszkaniu, co oznacza, że po 1,5 roku osiągam 100 € więcej zysku miesięcznie?
Czy można się zawodowo rozwijać?
itd.
Lepiej zastanów się nad codziennymi przychodami i wydatkami niż nad akcjami....