- wt gru 02, 2014 4:08 pm
Cześć wszystkim,
Przeczytałem już kilka wątków na forum na temat emerytury Riester i planów oszczędnościowych w funduszach, ale nadal potrzebuję waszej rady.
Mam 25 lat, posiadam stałe zatrudnienie i coraz bardziej zajmuję się nieuchronnym tematem zabezpieczenia emerytalnego.
Przeczytałem, że dobry funduszowy plan emerytalny Riester może przewyższać plan oszczędnościowy w funduszach na długiej mete.
Jednak jest mi również jasne, że plan oszczędnościowy w funduszach jest znacznie tańszy, prawda?
Stworzyłem już listę za i przeciw, dzięki czemu obecnie bardziej skłaniam się ku planowi funduszowemu.
Za Riester:
- roczna dotacja w wysokości 154 €
- ewentualne dotacje dla późniejszych dzieci
- oszczędności podatkowe
- brak podatku od kapitału, tylko 20% podatku od wypłaty emerytury (czy to może się zmienić w moim wieku emerytalnym?)
- brak opłat za nabycie
- wypłata gwarantowana
Przeciwko Riester:
- Bardzo mała elastyczność (nie mam dostępu do oszczędzonego pieniądza)
- muszę dobrowolnie kontynuować ten kontrakt do końca
- koszty początkowe w wysokości ~2000 € oraz roczne koszty bieżące w wysokości ~120 €
- W przypadku śmierci dziedziczone jest tylko wpłacone kapitał, a nie kapitał wypracowany z inwestycji
Za planem oszczędnościowym w funduszach
- Brak kosztów początkowych
- Jestem elastyczny
- możliwe wyższe zyski dzięki brakowi dodatkowych kosztów i opłat
Przeciwko planowi oszczędnościowemu w funduszach
- Opłaty za nabycie
- Podatek od kapitału 25% + opłata solidarności + podatek kościelny = 28%?
- Kapitał nie jest chroniony (np. w przypadku ubóstwa, opieki nad rodziną...)
- Skomplikowana opodatkowanie przy inwestycjach w zagraniczne fundusze kapitałowe
- Dodatkowe koszty za zarządzane aktywnie fundusze?
Czy to wszystko jest prawidłowe? Czy coś jeszcze zapomniałem?
Czy emerytura Riester jest naprawdę bezpieczna (VAG §89)?
Jak bezpieczny jest plan oszczędnościowy w funduszach pod względem zarobku? Nie jestem hazardzistą!
Czy mogę jakoś chronić swoje zyski przed opodatkowaniem?
Jakie fundusze powinienem wybrać? Zarządzane aktywnie czy ETFy?
Byłbym także skłonny poświęcić się tematowi funduszy i giełdy, ale czy 7-10 godzin tygodniowo wystarczy?
Z góry dzięki za pomoc
Przeczytałem już kilka wątków na forum na temat emerytury Riester i planów oszczędnościowych w funduszach, ale nadal potrzebuję waszej rady.
Mam 25 lat, posiadam stałe zatrudnienie i coraz bardziej zajmuję się nieuchronnym tematem zabezpieczenia emerytalnego.
Przeczytałem, że dobry funduszowy plan emerytalny Riester może przewyższać plan oszczędnościowy w funduszach na długiej mete.
Jednak jest mi również jasne, że plan oszczędnościowy w funduszach jest znacznie tańszy, prawda?
Stworzyłem już listę za i przeciw, dzięki czemu obecnie bardziej skłaniam się ku planowi funduszowemu.
Za Riester:
- roczna dotacja w wysokości 154 €
- ewentualne dotacje dla późniejszych dzieci
- oszczędności podatkowe
- brak podatku od kapitału, tylko 20% podatku od wypłaty emerytury (czy to może się zmienić w moim wieku emerytalnym?)
- brak opłat za nabycie
- wypłata gwarantowana
Przeciwko Riester:
- Bardzo mała elastyczność (nie mam dostępu do oszczędzonego pieniądza)
- muszę dobrowolnie kontynuować ten kontrakt do końca
- koszty początkowe w wysokości ~2000 € oraz roczne koszty bieżące w wysokości ~120 €
- W przypadku śmierci dziedziczone jest tylko wpłacone kapitał, a nie kapitał wypracowany z inwestycji
Za planem oszczędnościowym w funduszach
- Brak kosztów początkowych
- Jestem elastyczny
- możliwe wyższe zyski dzięki brakowi dodatkowych kosztów i opłat
Przeciwko planowi oszczędnościowemu w funduszach
- Opłaty za nabycie
- Podatek od kapitału 25% + opłata solidarności + podatek kościelny = 28%?
- Kapitał nie jest chroniony (np. w przypadku ubóstwa, opieki nad rodziną...)
- Skomplikowana opodatkowanie przy inwestycjach w zagraniczne fundusze kapitałowe
- Dodatkowe koszty za zarządzane aktywnie fundusze?
Czy to wszystko jest prawidłowe? Czy coś jeszcze zapomniałem?
Czy emerytura Riester jest naprawdę bezpieczna (VAG §89)?
Jak bezpieczny jest plan oszczędnościowy w funduszach pod względem zarobku? Nie jestem hazardzistą!
Czy mogę jakoś chronić swoje zyski przed opodatkowaniem?
Jakie fundusze powinienem wybrać? Zarządzane aktywnie czy ETFy?
Byłbym także skłonny poświęcić się tematowi funduszy i giełdy, ale czy 7-10 godzin tygodniowo wystarczy?
Z góry dzięki za pomoc