Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sprzedać odziedziczony Dom czy go wyremontować?

Napisany przez derfranke
Cześć wszystkim,

dzisiaj zwracam się do forum z ważną sprawą. Jako wspólnota spadkobierców (3 spadkobierców) odziedziczymy Dom jednorodzinny z roku 1965, będący w stanie wymagającym remontu. Obecnie dyskutowana jest kwestia sprzedaży domu lub przeprowadzenia remontu i wynajmu. Obecnie korzystanie z niego nie jest brane pod uwagę.

Jeden z dziedziców zrezygnuje z udziału w domu lub otrzyma swoją część z oszczędności gotówkowych, ponieważ się wyprowadził i przez lata nie utrzymywał kontaktu ze zmarłymi. To jest uregulowane i dla niego w porządku.

Drugi dziedzic chce sprzedać Dom, jako najprostsze rozwiązanie, i sam nie ma żadnego bezpośredniego związku z domem.

Ja osobiście mam silne przeżycia związane z domem (w części tam dorastałem) i nie chciałbym się z niego tak łatwo rozstać. Pewnie jest w tym także wartość sentymentalna... Jednak zastanawiam się, czy finansowo może to również mieć sens? Moja myśl teraz to stopniowo remontować Dom i następnie wynająć w nim dwie mieszkania. Obecnie oczywiście nie mam na to środków w kieszeni, ale uważam, że (mając 24 lata) nie śpieszy mi się. Osobiście nie mam też problemu z tym, żeby Dom przez kilka lat pozostał.

Dlatego rozważam, aby nie sprzedawać domu, ale stopniowo go remontować.

Oczekuję oczywiście nie porad dotyczących remontu, ale pytanie jest konkretne: Czy ktoś już to zrobił i może podzielić się doświadczeniem (z punktu widzenia finansowego)? Czy to zasadniczo ma sens? Czy kopię sobie własny (finansowy) grob?

Czekam na opinie i porady... Dziękuję!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ile pieniędzy chcą otrzymać obaj spadkobiercy?

Napisany przez Suxxess
To właśnie jest pytanie, czy chcesz zatrzymać ten Dom, to musisz być w stanie wypłacić pozostałym dwóm spadkobiercom. Powiedziałeś teraz sam, że odziedziczyłeś pewną sumę pieniędzy, ale w przeciwnym razie nie miałbyś wystarczająco dużo pieniędzy na remont.

Podaj nam kilka punktów orientacyjnych, inaczej nie możemy ocenić sytuacji:
-> Ile gotówki odziedziczyłeś?
-> Ile z tego zostało obiecano trzeciemu dziedzicowi i z jakiej części?
-> Ocena wartości domu przy sprzedaży?
-> Jaka jest Twoja sytuacja finansowa? Czy masz kapitał własny / dochód?

Po prostu musisz wypłacić pozostałym dwóm.
Więc będziesz musiał sam pokryć 2/3 spadku, a do tego jeszcze dojdą koszty remontu.

Wygląda na trudne wyzwanie.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć, najpierw chciałbym sporządzić plan dotyczący odpowiednich kosztów. Co otrzymają pozostali spadkobiercy, jak wysokie będą koszty modernizacji itp. i kiedy te koszty muszą zostać zapłacone. Jeśli te koszty są proporcjonalne do obecnej wartości nieruchomości, pojawia się następne pytanie: jakie będą przewidywane dochody z najmu netto, jak duże będą koszty utrzymania i ewentualne dochody po opodatkowaniu. Jeśli te punkty malują pozytywny obraz, postaram się odnowić i wynająć. Jeśli jednak obraz jest zbyt ryzykowny, sprzedaj. Pomimo wszystkich osobistych więzów, należy patrzeć na Dom jako inwestycję i odpowiednio kalkulować. Ewentualnie pieniądze uzyskane ze sprzedaży mogą być lepiej zainwestowane dla własnej osoby.

Napisany przez brainy
Zgadza się, jeśli nie jesteś specjalistą w dziedzinie i nie masz również środków finansowych, lepiej sprzedać Dom. Zyskowne remonty są rzadko możliwe bez znacznego wkładu własnego.

Napisany przez hugocontrollo
Kilka lat temu odziedziczyłem razem z siostrą nasz stary Dom rodzicielski (z 1927 roku). Dla nas było jasne, że będzie sprzedany, ponieważ był zbyt stary i nie spełniał nowoczesnych standardów. Kupujący powiedział mi później, że koszt przebudowy razem z ceną zakupu był wyższy niż cena nowego domu (mimo dużej ilości własnej pracy). Trzymajcie się z daleka od starych domów, chyba że zrobicie wszystko sami.

Napisany przez Hanomag
Chcę tylko zgodzić się z poprzednimi mówcami. Jeśli nie jesteś specjalistą, nie zabieraj się za renowację. Aby dostosować starą posiadłość energetycznie do najnowszych standardów, obecnie trzeba zainwestować ogromne kwoty.

W tej chwili ceny nieruchomości są na wysokim poziomie. To najlepszy czas na sprzedaż.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Obecnie ceny nieruchomości znajdują się na wysokim poziomie. To najlepszy moment na sprzedaż.

Byłoby dobrze wiedzieć, w którym frankońskim regionie znajduje się Dom.

Napisany przez derfranke
Cześć,

Dziękuję za dotychczasowe porady i wskazówki!

Dom znajduje się w środkowej Frankonii, niedaleko miasta Ansbach...

Wszystkim życzę udanego resztku Świąt!

PS: Po świątecznym szaleństwie odpowiem na wszystkie pytania itp... Dzięki z góry!

Napisany przez ravanzi
Po prostu sprzedałbym to.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata