Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Opłata za przetworzenie pożyczki z wcześniejszym finansowaniem umowy oszczędnościowej na budowę

Napisany przez harzbau11
Cześć, na pewno jest to kwestia dotycząca wielu osób. W internecie jeszcze nic na ten temat nie znalazłem.
W 2011 roku podpisałem umowę oszczędnościową na cele budowlane. Musiałem wtedy zapłacić opłatę za otwarcie w wysokości 1% oraz dodatkową opłatę z tytułu udzielenia pożyczki. Umowa oszczędnościowa została połączona z kredytem przeduruchomieniowym (pożyczka z naliczaniem odsetek przy spłacie poprzez umowę oszczędnościową), co w skrócie oznacza, że kredyt na 5 lat pokrywa koszty do czasu przydzielenia umowy oszczędnościowej. Za ten kredyt pobrano opłatę manipulacyjną w wysokości 0,5%.
Jest on częścią umowy oszczędnościowej.
Pytanie: Czy można żądać zwrotu opłaty manipulacyjnej za kredyt przeduruchomieniowy według nowych orzeczeń Bundesgerichtshofu (Najwyższego Sądu Federalnego)? Czy podwójna opłata - opłata za otwarcie i opłata za udzielenie kredytu - dla umowy oszczędnościowej jest dopuszczalna?
Czas nagli, ponieważ termin na żądanie zwrotu upływa 31.12.2014 roku.

Re: Opłata za przetworzenie pożyczki z wcześniejszym finansowaniem umowy oszczędnościowej na budowę

Napisany przez 6Bankkaufmann
Opłata za zawarcie umowy oszczędnościowej została zatwierdzona przez Federalny Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 07.12.2010 r. (sygn. XI ZR 3/10).

Nie zostanie ona zwrócona.

Napisany przez NaTwoim13
Ale oczywiście opłata manipulacyjna za pożyczkę z góry i o to chodziło tutaj!!

Opłata manipulacyjna zostanie zwrócona.

Napisany przez NaTwoim13
Uwaga, jeśli to opłata manipulacyjna za kontrakt BSV lub kredyt mieszkaniowy, to oznacza, że BSV musiał zostać już przyznany, ponieważ opłata manipulacyjna jest wymagalna dopiero w momencie przyznania i nie jest pobierana przy zawarciu umowy, na przykład przy pobieraniu opłaty za jej zakończenie.

Ta opłata za zakończenie nie podlega zwrotowi.

Napisany przez harzbau11
Dziękuję najpierw za szybkie odpowiedzi.
Chodzi o opłatę manipulacyjną za kredyt na poczet zabezpieczenia budowy.
Umowa oszczędnościowo-budowlana nie została jeszcze przyznana. (pierwsze 2016)
AG nie zostanie zwrócone, zgodnie z wyrokiem powyżej.
Jest to dla mnie jasne.
kredyt na poczet zabezpieczenia jest w rzeczywistości zwykłym kredytem i służy jedynie do zabezpieczenia umowy oszczędnościowo-budowlanej. - Tak sądzę.
Jedynym problemem jest to, że został on uzgodniony z umową oszczędnościowo-budowlaną i nie ma osobistego numeru kredytowego.
Dla zrozumienia dla innych.
np. Potrzebuję 50.000€! Na kredyt na poczet zabezpieczenia biorę kredyt na zabezpieczenie w wysokości 100.000€ na około 5 lat. Teraz podzielę to.
50.000€ idzie na zakup domu, a 50.000€ na umowę oszczędnościowo-budowlaną, tak aby była gotowa do przyznania za 5 lat. Po 5 latach umowa oszczędnościowo-budowlana
(100.000€) zastępuje kredyt na zabezpieczenie. Ponieważ już jest 50.000€ w umowie oszczędnościowo-budowlanej, teraz należy spłacić pozostałe 50.000€ z umowy oszczędnościowo-budowlanej.
Zalety: Mam dłuższe zabezpieczenie przed niskimi stopami procentowymi i mogę spłacić w dowolnym momencie.
Wady: AG i inne opłaty, Płaci się za dużo, gdy spadają stopy procentowe.

Opłata manipulacyjna za umowę oszczędnościowo-budowlaną jest wykazana w umowie.
Muszę jeszcze sprawdzić, czy została już pobrana. Wydaje się rozsądne, że stanie się to dopiero wraz z przyznaniem kredytu.

Zatem zwrócę opłatę manipulacyjną za kredyt na poczet zabezpieczenia. Zobaczymy, jakie odpowiedzi otrzymam.

Dziękuję

Napisany przez Hanomag
Jeśli martwisz się przedawnieniem, powinieneś jednocześnie napisać również do Rzecznika Praw Klienta.

@Harbau11
Zazwyczaj kredyt przedinwestycyjny ma ten sam numer umowy co umowa oszczędnościowa. Oba umowy (kredyt przedinwestycyjny i pożyczka budowlana) są zazwyczaj uwzględnione w jednej umowie.

Napisany przez Didl
Cześć harzbau,
Także mam takie samo, nazywa się u mnie Debeka Konstant. Po przydzieleniu opłaty za kredyt hipoteczny BSV w wysokości 2% otrzymałem fakturę. Według wielu prawników i specjalistów od prawa bankowego nie ma innego sposobu postępowania niż zwrócenie opłaty manipulacyjnej w przypadku innych kredytów.
Ale:
Oni odmawiają praktycznie wszyscy, bez względu na to, czy to Wüstenrot, LBS czy Debeka.
Musisz natychmiast przerwać przedawnienie. Być może uda się to zrobić na zasadzie dobrej woli. Debeka zgodziła się na moją prośbę, aby zrezygnować z przedawnienia do czasu wydania najwyższego wyroku (BGH!! jaka bzdura...). Mam to teraz na piśmie i mogę usiąść z założonymi rękami i obserwować. Dobrowolnie się nie ruszą, bo wywołałoby to nową lawinę... Czekają, aż ktoś zaskarży, i zazwyczaj uginają się celowo w niższych instancjach, aby nie tworzyć precedensów. Wszystko analogicznie do jokera od odstąpienia od umowy...
Sprawdź orzeczenia dotyczące Deutsche Bank Bauspar AG na test.de:
Sąd*Rejonowy we Frankfurcie nad Menem, wyrok z dnia 03.02.2014
Numer akt: 32 C 2946/13 (nieprawomocne)
Sąd*Okręgowy we Frankfurcie nad Menem, wyrok z dnia 20.06.2013
Numer akt: 2-05 O 452/12

dotyczy to dokładnie tych wcześniej sfinalizowanych BSV. I bank został skazany...

Napisany przez harzbau11
Świetne wskazówki od was!!!

Mam umowę również w Deutsche Bank Bauspar AG.
Będą mieli radość, gdy dostaną swoje własne osądy pod nos. Mogę więc również zażądać zwrotu opłaty kredytowej za umowę oszczędnościową budowlaną oraz opłaty za prowadzenie konta kredytowego.
Pytanie tylko, jak teraz skutecznie to zrealizować.
Powinienem więc natychmiast poinformować rzecznika finansowego.
Gdzie mogę znaleźć odpowiedniego?

@harzbau11
Rzecznik prywatnych kas oszczędności budowlanych
BaFin - Dane i dokumenty - Rzecznik prywatnych kas oszczędności budowlanych

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata