Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Brak odpowiedzi od Sparkasse w sprawie zwrotu opłat manipulacyjnych?

Napisany przez BenT
Cześć,

W grudniu napisałem do mojego banku i ustaliłem termin zwrotu opłat za przetwarzanie do 19 grudnia. Niestety do dzisiaj nie dostałem żadnej odpowiedzi. Wysłałem to faksem (z potwierdzeniem odbioru) oraz listem poleconym.

Chciałem zapytać 29 grudnia i zastanawiam się, jaki krok powinienem podjąć w tym roku, aby nie stracić moich praw z powodu przedawnienia?

Jak to wygląda z punktu widzenia prawnego? Czy muszę w tym roku wynająć prawnika lub wysłać upomnienie sądowe?

Dzięki.

Napisany przez Flase
Cześć,

zanim skontaktujesz się z prawnikiem, możesz spróbować skorzystać z usług rzecznika. Jest to tak zwana trzecia strona, która działa jako mediator pomiędzy bankiem a tobą.

Jak tylko wysłasz list polecony (najlepiej ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru) do rzecznika i według informacji od Deutsche Post zostanie dostarczony, przedawnienie zostaje zawieszone. (Ta informacja została przekazana mi przez infolinię mediatora)

Cała procedura z udziałem rzecznika nie kosztuje cię nic. W razie potrzeby zawsze możesz skonsultować się z prawnikiem, ale z reguły twój problem zostaje w ten sposób rozwiązany.

Pozdrowienia

Napisany przez fogfog
Wątpię, czy rzecznik prasowy przyjmie przesyłki polecone między Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem. Zaleca się wysłanie przesyłki za potwierdzeniem odbioru. I ewentualnie wysłać wszystko jeszcze raz faksem. W przyszłym tygodniu, w środę, termin upływa, wtedy następuje przedawnienie. Jeśli jeszcze zdążysz z wnioskiem o nakaz zapłaty, oczywiście można spróbować, ale czy zdołasz w tym czasie? Raczej nie. Sprawdź również, czy rzecznik Twojego banku zatrzymuje przedawnienie. To nie zawsze jest przypadkiem. Powodzenia.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, list polecony z dowodem nadania, dzięki któremu można śledzić status przesyłki.

Napisany przez BenT
Cześć,

dlaczego tak późno? Pismo do banków wysłałem na początku grudnia za pomocą faksu, oraz listem poleconym... więc pismo zostało dostarczone. Tylko dlatego, że bank się nie odzywa, nie oznacza, że roszczenie uległo przedawnieniu? Byłoby to zbyt łatwe dla banku, gdyby po prostu wszystko leżało odłogiem.... nie mogę sobie tego wyobrazić.

W poniedziałek rano zadzwonię tam, aby prosić o reakcję i status sprawy i uprzejmie im przypomnę, że w przypadku braku reakcji podjęłam we wtorek dalsze kroki. Czy wysłanie do rzecznika poprzez list polecony jest wystarczające jako dowód? Wniosek o nakaz zapłaty wydaje się trudny, ponieważ nie znam dokładnych odsetek. Jaką sumę w takim razie należy domagać się?

Dziękuję.

Napisany przez fogfog
BenT
pisząc list do banku, wcale nie przerywa przedawnienia. Tylko skorzystanie z usług rzecznika finansowego lub złożenie pozwy/wniesienie sprawy sądowej za pośrednictwem adwokata do 31.12. zatrzymuje przedawnienie. List do banku nie pomoże ci w sprawie kosztów sądowych związanych z pozwem.
Jesteś bardzo SPÓŹNIONY.

Napisany przez BenT
To już Która rada mediacyjna jest odpowiedzialna za kasy oszczędnościowe? Czy to naprawdę ombudsman czy istnieje tam osobne stanowisko?

Być może link do rzeczników będzie dla ciebie pomocny.

Biuro ds. Pośrednictwa

Napisany przez lotse7
Koniecznie sprawdź, czy Twoja kasa oszczędnościowa należy do instytucji rozpatrującej skargi, w której skargi są faktycznie zawieszane w okresie przedawnienia! W przypadku kas oszczędnościowych w Dolnym Saksonii nie jest to możliwe! W przeciwnym razie z powodu terminów obowiązuje tylko wniosek o nakaz zapłaty online, który działa zawieszająco od momentu (!) złożenia w Centralnym Sądzie Nakazowym, a nie dopiero wtedy, gdy nakaz zapłaty trafia do kasy oszczędnościowej.

@Lotse, ale przecież każdy Bank Sparkasse jest członkiem Związku Banków Sparkassen und Giroverband.
Czy istnieje jakaś Sparkasse, która nie należy do tego związku?
Trudno w to uwierzyć. Która to miałaby być?

Napisany przez lotse7
[cytat=Bankowiec">
@Pilot, ale każda Sparkasse jest przecież w Związku Sparkassen und Giroverband.
Czy istnieje Sparkasse, która nie należy do tego związku?
Trudno uwierzyć. Jaka to miałaby być?
[/cytat]
Bycie w związku nie oznacza, że ten związek zapewnia zawieszenie przedawnienia! Odpowiedni organ mediacyjny niedersächs. Sparkassen z zapewnienia nie gwarantuje zawieszenia. W regulaminie postępowania nic o tym nie ma, dopiero po wyraźnym zapytaniu dowiadujemy się o tym (moim zdaniem skandal!)

Napisany przez lotse7

@Lotse, ale każda kasa oszczędnościowo-kredytowa należy do Związku Spółdzielni Kas i Banków Spółdzielczych.
Czy istnieje jakaś kasa oszczędnościowo-kredytowa, która nie jest członkiem tego Związku?
Trudno w to uwierzyć. Która to miałaby być?

Bycie w związku nie oznacza wcale, że ten związek zapewnia zawieszenie przedawnienia! Organ mediacyjny dla kas oszczędnościowo-kredytowych z Dolnego Saksonii na przykład nie zapewnia takiego zawieszenia. W regulaminie postępowania nie ma na ten temat nic napisane, dopiero po konkretne zapytanie dowiadujemy się o tym (moim zdaniem niezbyt sympatyczna praktyka!)

Napisany przez lotse7
[cytat=Bankier">
@Pilot, ale każda Sparkasse jest w końcu w Związku Sparkassen und Giroverband.
Czy istnieje chociaż jedna Sparkasse, która nie należy do tego związku?
Trudno uwierzyć. Która to miałaby być?
[/cytat]
Bycie w związku nie oznacza jeszcze, że ten związek zapewnia zawieszenie przedawnienia! Odpowiednia instytucja ds. rozstrzygania sporów
sparkassen w Dolnej Saksonii na przykład nie zapewnia takiego zawieszenia. W regulaminie postępowania nie ma o tym żadnych informacji, dopiero po konkretne zapytanie możesz o tym się dowiedzieć (moim zdaniem skandal!)

Napisany przez lotse7

@Pilot, ale każdy Bank Sparkasse należy do Związku Sparkassen und Giroverband. Czy istnieje jakieś Sparkasse, która nie jest członkiem tego związku? Trudno uwierzyć. Która to miałaby być?

Być członkiem związku jeszcze nie oznacza, że ten związek zapewnia zawieszenie przedawnienia! Odpowiedni Ośrodek Mediacji niedersachs. Sparkassen na przykład nie zapewnia zawieszenia. W regulaminie postępowania nie ma na ten temat nic napisanego, dopiero po wyraźnym zapytaniu dowiadujemy się o tym (moim zdaniem skandaliczne!)

Napisany przez BenT
Dzisiaj zrobiłem postępy:

Home – SGVSH

Konkretnie tutaj... choć jak już zostało wspomniane powyżej, nie ma tu informacji o zawieszeniu przedawnienia, kobieta, z którą rozmawiałem przez telefon, poinformowała mnie, że wszystko, co zostanie wysłane do nich faksem do 31.12., zostanie przedstawione mediatorowi i w trakcie trwania postępowania przedawnienie zostanie zawieszone. Niestety, nie jest to zawarte w treści pisemnej... Ale sądzę, że można polegać na tych informacjach... Wysyłanie tego do 31.12. byłoby bezsensowne, gdyby nie było na to gwarancji, ponieważ Pani powiedziała mi, że muszę to wysłać do 31.12., w przeciwnym razie roszczenia ulegną przedawnieniu bez zawieszenia.

Napisany przez lotse7
do BenT:
Mogę cię tylko ostrzec. W regulaminie procedury pisemnej Biura Polubownego musi wyraźnie(!) stwierdzać, że przedawnienie jest zawieszone, w przeciwnym razie narażasz się na ryzyko. W tym ważnym punkcie nie polegałbym wyłącznie na ustnej informacji.

Napisany przez NowakAG
Tylko wniosek o upomnienie (lub pozew) z datą stempla pocztowego (najpóźniej: 31.12.2014) złożony w sądzie okręgowym skutecznie zapobiega przedawnieniu się roszczenia.

Nawiasem mówiąc, wniosek o upomnienie może złożyć każdy samodzielnie, nie jest konieczna pomoc adwokata.

Zgadza się, ale trzeba pracować bardzo dokładnie i składać także dokumenty.

Napisany przez BenT
Mam jeszcze jako alternatywę:

Streitschlichtung ÖRA Hamburg - Stadt Hamburg

Tam na pewno przedawnienie jest zawieszone... czy według Was jest to lepsze niż własny mechanizm rozjemczy Sparkasse?

Napisany przez charlesbukowski
@Bent, to także nie jest bezpłatne. Koszty tam również zależą od wartości sporu. Ponadto, czasowa opcja staje się również bardzo krótka i nie sądzę, że uda się zatrzymać przedawnienie w ten sposób do środy. Jeśli twoja kasa oszczędnościowa działa lokalnie, przygotuj pismo dla kasy oszczędnościowej. kasa oszczędnościowa powinna zrezygnować z zarzutu przedawnienia, dopóki nie zostanie podjęta decyzja w twojej sprawie.
W przeciwnym razie pozostaje tylko nakaz zapłaty, albo przez Ciebie, albo przez adwokata.
W Dolnej Saksonii skorzystanie ze skargi do biura ds. rozwiązywania sporów nie powoduje zawieszenia przedawnienia.

Napisany przez BenT
Dlaczego wszyscy zawsze mówią o terminie do środy? Wejście jest wystarczające zarówno dla rzecznika finansowego, jak i dla biur mediacji za pomocą faksu... można to nawet wysłać 31.12., tak powiedzieli...

Chciałbym po prostu wybrać drogę, która ostatecznie umożliwi mi odzyskanie pieniędzy. Opłata w biurze mediacji wynosi 25 euro, mogę sobie na to pozwolić. Przerwa przedawnienia jest w każdym przypadku zawieszona... tak jest również na stronie internetowej... dlaczego miałoby to nie zadziałać?

Poprosiłem już Sparkasse o terminy, ale nie otrzymuję odpowiedzi. Wydaje się po prostu przeciążony.

Mam bardziej krytyczne nastawienie do nakazu zapłaty niż do biur mediacji, ponieważ wszystko musi być w nim idealne, a nawet najmniejszy błąd może zagrażać.

Napisany przez brainy
Chodzi o kilka miliardów dla banków.

Skoro nie odważa się skarżyć nawet co drugi, brak spłaty jest dobrym interesem dla banków.

Nie rozumiem, dlaczego rzecznik ma zatrzymać przedawnienie. Prawnie nie ma ku temu podstaw.

Jeszcze raz:

Chodzi o miliardy...

Napisany przez charlesbukowski
Dla banków chodzi o kilka miliardów.

Nie rozumiem dlaczego rzecznik konsumentów ma zawiesić przedawnienie. Prawnie nie ma dla tego podstaw.

Dla zwykłych ośrodków mediacji tak jest i jest to również określone w ich regulaminach. Natomiast w przypadku regionalnych ośrodków mediacji nie ma takiej zasady. Napisałem do nich i otrzymałem następującą odpowiedź:

w naszym ośrodku mediacji nie mamy do czynienia z organizacją ustaloną ani uznawaną przez organ administracji sądowej kraju związkowego zgodnie z art. 204 ust. 1 nr 4 BGB. Dwustronne zawarcie porozumienia z naszym ośrodkiem mediacji przez Pana/Panią jest zatem niewystarczające do wstrzymania przedawnienia. Może Pan/Pani jednak złożyć pisemne skargi, w których żąda, aby bank zrzekł się zarzutu przedawnienia do czasu zakończenia mediacji. Wówczas uzyskamy również opinię banku i poinformujemy Pana/Panią na ten temat.

Alternatywnie można poczekać na decyzję banku w sprawie zgłaszanej roszczenia. W piśmie do banku można bezpośrednio poprosić o zrzeczenie się zarzutu przedawnienia do czasu zakończenia mediacji, jeśli bank odrzuci roszczenie.

W załączniku przesyłam nasz regulamin mediacji do Pana/Pani wiadomości.

Tak to wygląda

Napisany przez BenT
Trochę trudno jest to znaleźć w przypadku Sparkassen... Który sąd rejonowy byłby odpowiedzialny za nakaz zapłaty w Sparkasse Holstein (siedziba w Eutin), ale zarejestrowany w rejestrze handlowym w Lubece?

Czy teoretycznie można użyć obu sądów rejonowych?

Cześć,
powinno być łatwe do znalezienia.
Tutaj masz także link

mahngerichte.de - Zuständigkeiten

Napisany przez Hanomag

Który sąd rejonowy byłby odpowiedzialny za nakaz zapłaty dla Sparkasse Holstein (siedziba w Eutin), z wpisem do rejestru handlowego w Lubece?

Czy teoretycznie można użyć obu sądów rejonowych?

W międzyczasie czasowo nie da się już nic zrobić w tym zakresie, ponieważ
z jednej strony nakaz zapłaty musi dotrzeć do odbiorcy, z drugiej zaś strony sądy rejonowe są przeciążone.

Napisany przez brainy
Wezwanie musi dotrzeć do sądu w tym roku. To wystarczy.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

Napisany przez BenT
Chciałem szybko podzielić się informacją zwrotną. Ostatecznie zdecydowałem się nie składać sprzeciwu wobec nakazu zapłaty, choć w grudniu już wypełniłem wniosek. Dzisiaj otrzymałem pismo z potwierdzeniem i przeprosinami. Kwota została uregulowana wraz z odsetkami... Ostatecznie sprawa zakończyła się pomyślnie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata