Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Różnica: niemieckie lub zagraniczne ubezpieczenie depozytów?

Napisany przez NiWe
Jaka jest różnica dla inwestora, czy konto oszczędnościowe ma niemieckie czy zagraniczne (np. francuskie) zabezpieczenie depozytów (szczególnie jeśli bank zbankrutuje. Czy pieniądze na koncie z niemieckim zabezpieczeniem depozytów są bezpieczniejsze?)

Napisany przez Cici
Cześć,

o ile mi wiadomo, nie wszystkie zagraniczne banki gwarantują taką samą kwotę jak Niemcy. Ponadto w sytuacji kryzysowej może być trudniej dochodzić swoich praw w zagranicznym banku, głównie ze względu na język. Wątpliwe jest także, czy w przypadku prawdziwej sytuacji wyjątkowej nadal będzie można się powołać na obowiązujące prawo (patrz np. Cypr).

Osobiście nie polegałbym na tym, że w sytuacji kryzysowej w niektórych państwach zagranicznych będzie stosunkowo łatwo odzyskać swoje pieniądze. Niemcom ufam w tym zakresie najbardziej.

Z pozdrowieniami
Cici

Napisany przez franzi.behrens
Nawet jeśli Wikipedia nie jest najbardziej wiarygodnym źródłem, może i tak być przydatną informacją?!?
Sugeruję wyszukanie frazy Einlagensicherung Frankreich w Google (niestety nie mogę jeszcze podać tego linku...)
Moim zdaniem zawsze zależy również od obowiązującego prawa, czy to niemieckie, francuskie czy międzynarodowe......
Ale być może znajdziesz te informacje także na Wikipedii.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata