Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy bank może wypowiedzieć umowę kredytu?

Napisany przez fenderbender
Cześć ludzie,
ktoś, kto powinien znać się na tym obszarze dobrze, dał mi wskazówkę, która mnie zastanawia. Jednak nie mogę znaleźć do tego żadnej podstawy prawnej. Dlatego proszę o waszą pomoc....
Jeśli teraz bierze się pożyczkę ratalną na budowę domu i np. ustala się 1,9% oprocentowanie na 15 lat, to mój znajomy twierdzi, że w przypadku gdy zwykłe oprocentowanie rynkowe wzrośnie tak bardzo, że nie będzie w żadnej rozsądnej proporcji (wybrał tutaj bardziej odpowiednie słowo, które mi nie przychodzi do głowy) do ustalonej stopy procentowej, bank może żądać dostosowania oprocentowania lub nawet wypowiedzenia umowy. Przypuszcza, że mogłoby to przebiegać tak, jak obecnie z posiadaczami kont oszczędnościowych. Większość to znosi, a reszta walczy w długim sporze sądowym o niepewnym zakończeniu.
Chociaż podał przykład z zabezpieczeniem na 20 lub 30 lat, zmieniłem go na przedstawiony powyżej, ponieważ bardziej pasują mi 15 latach.
Co o tym myślicie?
Dzięki
F.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Twoje pytanie jest uzasadnione.
Jednak w przypadku 15-letniego kredytu ratalnego tylko kredytobiorca może go wypowiedzieć, a nie bank.
Nawet po 10 latach kredytobiorca może zgodnie z BGB wypowiedzieć kredyt wcześniej.
Jednak bank nie może wypowiedzieć kredytu przed upływem 15 lat w przypadku bezproblemowych płatności.

Napisany przez Kass Finanz
Dokładnie z tego powodu istnieją umowy z odpowiednimi okresami zapadalności odsetek. Odpowiednia umowa jest wiążąca dla obu stron,
prawo do wypowiedzenia umowy po 10 latach jest przypisane dłużnikowi na mocy prawa, ale nie bankowi.
Jeśli zdolność kredytowa klienta nie ulegnie znaczącym zmianom, umowa obowiązuje do ostatniego dnia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata