Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Data waluty 1 dzień za wcześnie - czy bank może to dla mnie zmienić po fakcie?

Napisany przez Fronk
Cześć Forum, moje pytanie jest pewnie nietypowe, ponieważ zazwyczaj wszyscy chcą szybko otrzymać swoje pieniądze na koncie.

Jestem freelancerem i umówiłem się z klientem, że przela mi moje honorarium 31.12., więc pieniądze pojawią się na moim koncie dopiero w nowym roku. To było ważne z powodów podatkowych. Ponieważ 31. to dzień bezczynny dla banku, klient zlecił przelew terminowy w Sparkasse, aby pieniądze zostały przelane 31. z jego konta. Niestety, mojemu bankowi udało się zaksięgować przelew już 31.12.

Czy mój bank może, za moją zgodą, przesunąć datę waluty na późniejszy termin, na przykład 1. lub 2 stycznia (dziś jest święto)?

Z góry dziękuję za informacje.

Pozdrowienia,
frank

Re: Data waluty 1 dzień za wcześnie - czy bank może to dla mnie zmienić po fakcie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Na pewno to się nie stanie.
wszystko działa automatycznie.
Dlaczego nie można było poczekać do jutra i wtedy zrobić przelew?
Mimo wszystko życzę Wam dobrego Nowego Roku.

Napisany przez Fronk
Miałem nadzieję, że można to zmienić później, ponieważ wartość wymagalna nadal miałaby miejsce w ciągu jednego dnia, zgodnie z wymaganiami ustawodawcy. Tylko nie tego samego dnia.

Klient musiał pozbyć się pieniędzy jeszcze w 2014 roku - również z powodów podatkowych. Dlatego przejście na nowy rok byłoby dobrym momentem.

Dziękuję za opinię i wszystkiego dobrego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, nie sądzę, żeby w piątek rano jeszcze coś ruszyło. Zapytaj mimo to.

Napisany przez 2Escorpio
W przypadku statusu samozatrudnienia liczy się dzień zapłaty lub otrzymania płatności.

W przypadku innych podmiotów, takich jak np. spółka z o.o., liczy się data świadczenia usługi lub alternatywnie data wystawienia faktury.

Problem tutaj polega na tym, że 31 grudnia rzeczywiście jest dniem roboczym, a niektóre banki księgują transakcje przed południem.

Niestety, nie możesz teraz tego zmienić... Bank też tego nie zmieni, byłoby to nawet oszustwo podatkowe, ponieważ wynosiłoby Was to korzyść.

Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata