Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy pracownicy mający dzieci mają jakieś korzyści w zakresie urlopu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Moja żona ciągle ma problemy z kolegami i koleżankami w pracy dotyczącymi planowania urlopów. Mamy troje dzieci, z których dwoje nadal chodzi do szkoły i oczywiście mają wolne podczas wakacji. Mają 13 i 16 lat, dlatego nie mogą być sami przez cały czas. Ponadto jest to jedyny czas w roku, kiedy naprawdę możemy poświęcić czas dla dzieci. Jednak koledzy mojej żony nalegają, aby również w czasie wakacji mieli urlop, mimo że nie mają dzieci uczących się lub nieobowiązkowych. Czy moja żona może nalegać na pierwszeństwo w braniu urlopu w czasie ferii szkolnych?

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj jest link do związku zawodowego IG BCE:
IG BCE - Kto ma pierwszeństwo w wakacjach?

a tutaj odpowiedni fragment ustawy urlopowej:
BUrlG - Norma indywidualna

Pracownicy, którzy z związku z okolicznościami społecznymi zasługują na pierwszeństwo, są preferowani.

W celu wyjaśnienia, jeśli koleżanka nie zareaguje na odpowiednio przyjazne wskazówki, można zwrócić się o pomoc do ewentualnej rady zakładowej lub przełożonego.

Napisany przez Maenneken
Cześć Karli,

Kolędzy mający dzieci w wieku szkolnym powinni mieć pierwszeństwo w czasie ferii.
Ferii nie ogranicza się wyłącznie do lata - istnieją także ferie wielkanocne, jesiennie i bożonarodzeniowe.

Z mojego doświadczenia wynika, że te ostatnie zawsze jakoś są pomijane

Napisany przez grazl
To samo problem ma też moja przyjaciółka. Trzeba więc znaleźć kompromisy (zawsze na zmianę, czyli raz twoja żona dostaje urlop, kiedy chce, raz koleżanka, itp.)

Napisany przez Klabautermann
W naszej firmie rodzice z dziećmi zawsze mają pierwszeństwo podczas planowania urlopów. My, pozostali pracownicy, to rozumiemy i dostosowujemy nasze plany odpowiednio. W zasadzie jest mi obojętne, kiedy jadę na wakacje. Poza okresem wakacji szkolnych zazwyczaj jest tańsze.

Napisany przez Jetzaberr
@Karli,

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że pracownicy mający dzieci otrzymują pewne uprzywilejowania dotyczące urlopów. Niemniej jednak musiałem wielokrotnie zauważyć, że jest to elastyczna usługa. Ważniejsza jest tu kultura organizacyjna firmy, a także oczywiście potrzeby przedsiębiorstwa. Na przykład: W hotelu 4*, gdzie pracuje kucharka mająca dwójkę dzieci w wieku 12 i 14 lat, na pewno będzie można pozwolić na urlop w czasie wakacji. Jednak w okresie zimowych ferii, czyli zazwyczaj pomiędzy Bożym Narodzeniem a Nowym Rokiem, w kuchni może być tak dużo pracy, że związane z tym przyczyny urlopowe mogą uniemożliwić udzielenie urlopu.

Napisany przez Feinauer
Cześć,

u nas jasno jest brana pod uwagę taka sytuacja, oczywiście, że jest to oczywiste. Jedyną sprawą, którą należałoby rozważyć, jest sytuacja, gdy koleżanka ma chłopaka/męża, który jest nauczycielem, wówczas należałoby znaleźć kompromis.

Napisany przez maestro
Myślę, że tak, zwłaszcza u dzieci idących do szkoły.

Napisany przez DagobertDuck
Czy nie powinno być tak, że niezależnie od tego, jaka jest sytuacja prawna?
Powinniśmy zacząć dbać o siebie nawzajem, a jeśli ktoś chce wyjechać na wakacje z dziećmi, to nie mam zamiaru stawać mu na drodze (oczywiście, chyba że istnieją uzasadnione powody, które potwierdzają regułę).

Napisany przez katalog49
W moim aktywnym okresie, pod koniec roku, poprosiłem pracowników mających dzieci w wieku szkolnym, aby się zebrali i omówili plany urlopowe na następny rok. W przypadku braku porozumienia, miałem podejmować decyzję.

Jednak nigdy nie musiałem podejmować decyzji.

Napisany przez Feivel
Cześć,
jak już wspomniano powyżej, wszystko reguluje ustawa o urlopach federalnych. Jeśli nie ma żadnych przepisów, które można by negocjować między pracodawcą a radą zakładową w porozumieniu zbiorowym pracy, to decydujące słowo należy do pracodawcy.
Występuje następujący fikcyjny przypadku:
3 pracowników o takich samych kwalifikacjach mają dzieci w wieku szkolnym.
Teraz trzeba zaplanować urlop letni, a jak wiadomo, szkoła jest zamknięta przez zaledwie sześć tygodni wakacji.
2 pracowników musi pracować jednocześnie, ponieważ jeden z nich mógłby dostać zwolnienie lekarskie. Spowodowałoby to dodatkowe ograniczenie produktywności.
Matematycznie jeden musi zatem zrezygnować z urlopu letniego.
Sprawiedliwe byłoby jedno z następujących rozwiązań:
Kolejny pracownik zostaje przeszkolony do tej pracy.
Tworzony jest dodatkowy miejsce pracy.
Jeśli nie, można pracować w czterech zmianach z nowym pracownikiem (wolałbym przełożyć urlop)
Na okres wakacji letnich zatrudnia się pracownika tymczasowego w celu rozwiązania problemu przeciążenia.
Wszystko to jednak wiąże się z wysokimi kosztami.
Faktem jest, że dla wszystkich stron najlepszym rozwiązaniem byłoby rotowanie co roku. Wadą tego rozwiązania może być wymuszony urlop chorobowy, zwolnienie pracy przez pracownika. Ktoś opuszcza firmę z powodów wiekowych.
Wszystko sprowadza się do zawarcia porozumienia, aby znaleźć rozwiązanie akceptowalne dla wszystkich.

Napisany przez xlarge
Jakie byłoby, gdyby każdy brał tylko 2 tygodnie urlopu wakacyjnego?
Mogą się zdarzyć też 2 lub 3 przypadki choroby.

Napisany przez peer
Również u nas każdego roku problematyczne. 25 pracowników działu bierze urlop. Jednocześnie tylko 4 pracowników może wyjechać na urlop. Wielu ma dzieci w wieku szkolnym, którym należy zapewnić pierwszeństwo w okresie wakacji. Są również dzieci przedszkolne, którym przedszkole ma przerwę w lecie. Mąż jest woźnym w szkole i może wziąć urlop tylko tam, a żona jest wychowawczynią i musi brać urlop w trakcie ferii, ponieważ jej pracodawca wtedy nakazuje urlop. Istnieje wiele powodów, dla których konieczne jest wzięcie urlopu w okresie wakacji. Tutaj jedynie pomagają kompromisy. Zamiast 3 tygodni, jest tylko 2, kto bierze urlop w ferie wielkanocne, rezygnuje z ferii jesiennych, itd... Na końcu zawsze są niezadowoleni. Inaczej tego nie da się rozwiązać.

Napisany przez Feivel

Jak to byłoby, gdyby każdy brał tylko 2 tygodnie urlopu wakacyjnego?
Mogą też być 2 lub 3 osoby chore.

.
Możliwe, ale urlop roczny należy raczej udzielać jednocześnie, ponieważ służy on odpoczynkowi. Nie mogę jednak powiedzieć, czy muszą to być koniecznie 15 lub 18 dni urlopu. Poza tym pojawiają się inne aspekty, takie jak brak opieki nad dziećmi itp. Nieuniknione będzie osiągnięcie porozumienia.

Napisany przez xlarge
Wakacje wypoczynkowe powinny trwać co najmniej 2 tygodnie przynajmniej raz w roku - zawsze tylko kilka dni nie jest tak relaksujące.

Oczywiście wiek dzieci odgrywa rolę.

Dla 2 tygodni wakacji wielkanocnych/zimowych/jesiennych oraz 6 tygodni wakacji letnich (i czasami dni zamknięcia szkoły między nimi) nie da się tego zrobić bez opieki nad dziećmi, jeśli chce się razem spędzać wakacje. (Nie wyobrażam sobie samotnych rodziców mających tylko 24 dni urlopu.)

Jestem wdzięczny, że mogę pracować zdalnie.

Napisany przez Feivel
Gratulacje, tego też mi trzeba.

Napisany przez Jehan
Jak jest u kolegów, czy oni również mają dzieci lub inne zobowiązania, które uzasadniają urlop w tym czasie? W końcu wszystko to trzeba rozważyć. Naprawdę cieszę się, że wszystko u nas idzie gładko i że każdy czasem ustępuje.

Pozdrowienia,
Jeahn

Napisany przez jan820
Istnieją firmy, które mają plan, i nie ma tam znaczenia, czy pracownicy mają dzieci czy nie. Oczywiście rodzice dzieci w wieku szkolnym zazwyczaj są preferowani. Jednak można wciąż wymieniać się miejscami w hierarchii, decyduje to zawsze pracodawca i przyjaźnie nastawieni współpracownicy :d

Napisany przez knut
Zazwyczaj pracownicy z dziećmi biorą urlop w czasie wakacji szkolnych, a inni w innych okresach. To również korzystne dla osób bezdzietnych, ponieważ wtedy w okresie pozasezonowym płacą mniej za podróż, W ciągu ostatnich lat nie było żadnych problemów z tą regulacją u pracodawców.

Napisany przez Sneak
Cześć,
sądzę, że nie ma stałych przepisów, ale niektórzy pracodawcy oferują pewne korzyści w tym zakresie. Myślę, że prezentując ten argument swojemu pracodawcy, można liczyć na zrozumienie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata