Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie bez wkładu własnego z działką.

Napisany przez Trixi86
Cześć,

Chcielibyśmy postawić Dom. Jednak nie mamy własnego kapitału. Ale mamy już działkę (o wartości około 90000,-), na której chcemy budować i należy ona do nas. Czy będzie ona również uznana jako kapitał własny? Czy można również podać oszczędności emerytalne jako kapitał własny?

Czekam na odpowiedzi.

Trixi86

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Trixi86
Oczywiście, Twoja nieruchomość będzie wliczana jako kapitał własny przy finansowaniu.
Ta nieruchomość jest opłacona i bez obciążeń, prawda?
Czy jest to teren budowlany?

Napisany przez Trixi86
Tak, teren jest wolny od obciążeń oraz budowlany. Nawet już dokonano pomiaru geodezyjnego. Z uwagi na inne domy, które zostały zbudowane wokół.

@Trixi86
Jeśli jest to teren budowlany, będzie traktowany jako kapitał własny i obniży wskaźnik obciążenia.
Wskaźnik obciążenia oznacza proporcję pomiędzy pożyczką a wartością działki i domu.
Na ile wynosi cena domu? W jakiej okolicy (kod pocztowy) będzie znajdować się Dom? Ile wynosi mniej więcej miesięczny dochód?

Napisany przez Trixi86
Tak więc, ponieważ jesteśmy dopiero na samym początku naszego planowania, mogę podać tylko przybliżone informacje.

Ponieważ chodzi o Dom do wykończenia... Myślę, że rozważany jest kredyt w wysokości 150 000,-. Ale nie jestem tego jeszcze pewien. Razem zarabiamy 3000,- netto/miesięcznie.
Kod pocztowy 59...

Finansowanie nie powinno stanowić problemu.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Ponieważ jesteśmy dopiero na samym początku planowania, mogę podać tylko przybliżone informacje.

Ponieważ ma to być Dom do rozbudowy... Myślę, że rozważany jest kredyt w wysokości 150 000,-. Ale jeszcze dokładnie nie wiem. Nasze wspólne dochody wynoszą 3000,- netto/miesiąc.
Kod pocztowy 59...

Jaki rodzaj domu macie na myśli za 150 000 EUR???

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
przy budowie domu z wykorzystaniem budowy dachu, oprócz działki, uwzględnia się również wkład własny w określonym zakresie jako kapitał własny. Jednak konieczne jest dokładne określenie ram czasowych prac i możliwych oszczędności, oprócz tego osoby pomagające powinny mieć odpowiednie kwalifikacje. Należy uwzględnić tylko naprawdę realistyczne wkłady własne. Oprócz kwalifikacji, często problemem jest także ram czasowych dla realizacji prac, gdyż w zależności od stopnia zaawansowania, prace te mogą trwać kilka tygodni.

Do ceny domu często dochodzą jeszcze koszty budowy przyziemia, które chętnie są obliczane na niską skalę, np. wykop lub płyta fundamentowa, prace ziemne, kanalizacja i przyłącza, garaż itp.. Tutaj z łatwością może dojść do kwoty do 30 000 €,--.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata