Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa pożyczki nieważna?

Napisany przez nic
Temat jest skomplikowany:

W 2011 roku chciałem wziąć pożyczkę na zakup domu w wysokości 100 000€, ale ostatecznie potrzebowałem tylko 80 000€.

Bank wydrukował umowę pożyczki na kwotę 100 000€ dnia 21.04.2011 roku. W osobnym piśmie z dnia 02.05.2011 zapisano, że kwota została zmieniona na 80 000€ ze względu na mniejsze zapotrzebowanie.

Moje wydanie umowy pożyczki na kwotę 100 000€ zawiera datę wydruku (21.04.2011), podpisałem ją, ale nie podałem daty, kiedy to zrobiłem.

Posiadam jedynie Protokół oświadczenia klienta, gdzie data została podana przez pracownika banku - jednak dla mnie nie jest jasne, czy datą jest 03.05.2011 czy 09.05.2011.

Wygląda na to, że jest to data podpisania umowy, a było wystarczająco czasu, aby przygotować umowę pożyczki na prawidłową kwotę. Hipoteka została ustanowiona na kwotę 80 000€.

Od tamtej pory otrzymałem harmonogramy spłat oraz wyciągi bankowe z zaznaczeniem 100 000€ jako wypłaconej w całości kwoty pożyczki.

(Odsetki są jednak naliczane poprawnie od 80 000€)

Wiele razy prosiłem o harmonogramy spłat z prawidłową kwotą pożyczki - i za każdym razem otrzymywałem obliczenia oparte na 100 000€.

Nie posiadam umowy pożyczki na prawidłową kwotę.

Czy takie stosunek umowny może być ważny prawnie?

Z poważaniem,

nic

Napisany przez 6Bankkaufmann
Trzeba zobaczyć pismo z 02.05.2011 roku, aby móc sobie wyrobić opinię.
Pismo, w którym zmieniono kwotę pożyczki.

Napisany przez Harley
Istnieją przecież co najmniej roczne wyciągi z konta.

Teraz jednak pytanie brzmi, czy podany saldo na koniec każdego roku, czyli 31 grudnia, jest poprawny.

Dzięki temu powinno być jasne, jaką kwotę bank przyjął jako podstawę kredytu.

Jeśli wszystko się zgadza, wciąż zalecałbym poproszenie banku o potwierdzenie, że rzeczywista pierwotna suma kredytu wynosi 80 000 euro, a nie, jak błędnie podano w umowie, 100 000 euro.

Jeśli jednak coś nie gra, to bank powinien być w stanie udowodnić, że faktycznie wypłacił 100 000 euro. Jeśli tak by było, to chyba cierpisz na poważne problemy z pamięcią lub sprawa wkrótce trafi do działu ds. oszustw.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata