Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wskaźnik podstawowy Schufa spadł z 97% do 89%.

Napisany przez dksw
Dobry wieczór wszystkim,

pomyślałem, że może skorzystam z tej platformy w następującej sprawie.

Miałem dnia 02.10.14 wynik bazowy wynoszący 97,88%.

Pozycje:
- Umowa na telefon komórkowy
- Rachunek bankowy (Sparkasse)

Dziś dostałem swój nowy wynik. Teraz wynosi tylko 89,77%.

Pozycje:
- Umowa na telefon komórkowy
- Rachunek bankowy (Sparkasse)
- Rachunek bankowy (Bank)
- Mastercard (Bank)
- Mastercard (Instytucja zewnętrzna)
- Karta IKEA (z limitem)

Wszystko jest stosunkowo nowe i zostało obciążone maksymalnie 3 razy. Nie ma żadnych nieuregulowanych płatności, nic.

Ktoś ma pomysł?

Dziękuję i miłego wieczoru!

Napisany przez patrice999
Wina leży po stronie nowych kart kredytowych.
Jeśli żadna z nich nie jest konieczna, lepiej od razu je anulować, jeśli to było zmiana banku, to również warto zamknąć stare konto i kartę kredytową, a jeśli to możliwe, pożegnać się z kartą IKEA.
Biuro Informacji Gospodarczej (BIK) uważa posiadanie wielu kart kredytowych i kont bankowych za bardzo negatywne.
Twój scoring z czasem się poprawi..... (jeśli nie zgłaszane są ciągłe zmiany)

Napisany przez dksw
Hmm... ale to naprawdę niezadowalające. W Sparkassenie to było po prostu konto osobiste bez karty kredytowej.

Jednak trochę absurdalne jest postawić kogoś praktycznie na finansowym cmentarzu...!?
W takim razie powinni obliczać swoją punktację przynajmniej raz w miesiącu...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Score jest obliczany co trzy miesiące.
A liczba kart kredytowych, jak to teraz wygląda, jest moim zdaniem już na granicy i powinna być raczej zmniejszona.

Napisany przez 2Escorpio

Biuro informacji kredytowej widzi posiadanie wielu kart kredytowych i rachunków bieżących jako wyjątkowo negatywne.
To nieprawda. Biuro informacji kredytowej nie ma problemu z ilością rachunków bieżących i kart kredytowych, które ktoś posiada... Biuro informacji kredytowej po prostu nie lubi otwierania nowych rachunków bieżących i kart kredytowych.

Istnieją ludzie posiadający 5 rachunków bieżących i multiple kart kredytowych, którzy mają wynik kredytowy powyżej 98%. Po prostu ci ludzie posiadają te rachunki i karty od kilku lat.

W tym przypadku było po prostu zbyt wiele produktów kredytowych naraz... 4 sztuki!

Zdecydowanie zalecam zrezygnowanie z karty rodzinnej Ikea, nikt nie potrzebuje takiej karty i jest ona uznawana jako pełnoprawna karta kredytowa w biurze informacji kredytowej. (Czy kupujesz meble co tydzień?).

Dwie karty kredytowe uważam za w porządku... jednakże zdecydowałbym się raczej na Visa/Mastercard zamiast dwóch razy Mastercard. (Proszę najpierw się zdecydować, nie zmieniaj już. To znowu będzie uznane jako nowa umowa kredytowa dla biura informacji kredytowej).

Nie jestem w stanie ocenić, czy potrzebujesz dwóch rachunków bieżących, czy też możesz użyć jako alternatywy rachunku oszczędnościowego (bez sprawdzania w biurze informacji kredytowej). Usunięcie drugiego rachunku bieżącego nie powinno już znacząco wpłynąć na wynik kredytowy powyżej 2%.

Skończony jest już w zasadzie rozdział, i więcej niż pozbycie się karty Ikea, mało co ma sensu... Posiadanie drugiej karty kredytowej zawsze jest zalecane, zwłaszcza podczas podróży za granicę.... Dlatego polecam ją zatrzymać.

Pozdrowienia

Napisany przez dksw
Dziękuję za to obszerne oświadczenie. Karta Mastercard Deutsche Bank jest dostępna z kontem. A korzystam z Miles and More ze względu na zawartą w niej ubezpieczenie samochodu na wynajem z pełnym ubezpieczeniem od kradzieży.
Jako mąż, karta IKEA jest bardzo istotna.
Teraz nasuwa mi się pytanie, jak bardzo jestem teraz zepsuty z tym wynikiem kredytowym?? Czy bank może nawet zrezygnować z Mastercard z powodu złego wyniku?
A najważniejsze pytanie: Jak bardzo i / lub w jakich etapach wynik poprawi się w ciągu 3 miesięcy? Chciałbym ponownie mieć wynik powyżej 95%.
Pozdrowienia.

//Edycja:
Konto w Sparkassen jest zamykane! Czy rachunki oszczędnościowe (np. w Ing Diba lub gdziekolwiek indziej) nie są sprawdzane ani rejestrowane w Biurze Informacji Gospodarczej?

Napisany przez patrice999

Tak nie jest. Schufa nie obchodzi, ile kto ma kont bankowych i kart kredytowych... Schufa po prostu nie lubi otwierania nowych kont bankowych i kart kredytowych.

Wygląda więc na to, że Schufa negatywnie patrzy na jego sytuację.
Nie można mówić uogólnie, ale myślę, że użytkownikowi lepiej będzie, jeśli dostanie odpowiedź odpowiadającą jego sytuacji, niż ogólną prezentację...

Chodziło mu przecież o to, dlaczego w wyniku wymienionych zmian wynik spadł.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio

Tak więc Biuro Informacji Gospodarczej widzi to negatywnie w jego przypadku.
Nie można ogólnie mówić o wszystkim, ale myślę, że użytkownikowi lepiej jest uzyskać odpowiedź, która odnosi się do niego, niż ogólny opis...

Jego zależało na tym, dlaczego wynik kredytowy spadł z powodu podanych zmian.

Pozdrowienia

Tak prosto to nie działa... Twoja odpowiedź skłania użytkownika do ponownego rezygnowania ze wszystkiego, ponieważ ogólnie przedstawiasz to jako złe.

To jednak bzdura... Jeśli teraz zrezygnuje ze wszystkiego, prawdopodobnie po 1,5 roku będzie miał taki sam dobry wynik, jak gdyby wszystko zatrzymał i poczekał może dwa lata ;-)

Napisany przez 2Escorpio

1. Dziękuję za to szczegółowe oświadczenie. Karta Mastercard Deutsche Bank jest dostępna w zestawie z kontem. A program Miles and More korzystam ze względu na w nim zawartą pełne ubezpieczenie na wynajem samochodów.

2. Jako mąż, karta IKEA jest na pierwszym miejscu.

3. Teraz pojawia się pytanie, jak bardzo jestem w d*pie z tym wynikiem?? Czy bank może nawet zrezygnować z karty Mastercard przy tak słabym wyniku?

4. A najważniejsze pytanie: Jak szybko i / lub w jakich etapach wynik się poprawi w ciągu 3 miesięcy? Chciałbym znów osiągnąć wynik powyżej 95%

Pozdrawiam

//Edycja:

5. konto w Sparkassen wypada! Czy rachunki oszczędnościowe (np. ING Diba lub gdziekolwiek indziej) są sprawdzane w Schufa ani wpisywane?

1. Mam nadzieję, że przeczytałeś warunki ubezpieczenia na wynajem w pełnym zakresie? Jest tam tyle wyłączeń, że prawie stanowi to pewne ryzyko polegania na tym.

2. Lepiej daj swojej żonie kartę partnera z kredytu. Nie będzie ona wpisana do Schufy ;-)

3. Oczywiście, to może się zdarzyć, ale zazwyczaj bank czeka, czy wynik poprawi się. Bank zna również to problem. Po 3 miesiącach, po usunięciu konta w Sparkassen, wynik (świat) wygląda już lepiej. Zakładam, że może wynosić powyżej 92%.. Ale to tylko szacunek... Nie znam historii twojej w Schufie.

4. Nie można tego jednoznacznie określić... Do gry wchodzą nie tylko twoje nowe zobowiązania kredytowe, ale także to, jak zachowywałeś się w przeszłości. Do wyniku powyżej 97%, szacuję około 1,5 roku.. O ile nic więcej się nie wydarzy. Po usunięciu konta w Sparkassen, być może trochę wcześniej. Ale jak już wspomniałem, zbyt wiele czynników ma wpływ na to

5. Nie, rachunki oszczędnościowe nie są sprawdzane w Schufie ani wpisywane. To samo dotyczy książeczek oszczędnościowych / kart oszczędnościowych... Nie możesz wtedy wejść na minus.

Napisany przez dksw
Dziękuję za tę szczegółową odpowiedź. 1,5 roku to oczywiście sporo czasu. No cóż... ogólnie można mieć różne zdanie na temat Schufy. Ta forma oceny / kategoryzacji wydaje się trochę podejrzana. Zwłaszcza nieprzejrzysty algorytm... Ale cóż, płyniemy z prądem.

A jak jest z depozytami typu CapTrader i innymi? Czy jest wymagane zapytanie w Schufie / wpis?

Jak należy zrozumieć Państwa pytanie dotyczące CapTrader w kontekście Schufy?

Napisany przez dksw
Ty możesz też mówić do mnie na ty. Przecież jesteśmy na forum internetowym. Chciałem tylko wiedzieć, czy depozyty z zasady są sprawdzane w Biurze Informacji Kredytowej i/lub tam zapisywane. Wydaje się, że nie można już zrobić niczego normalnego bez zostania niewiarygodnym kredytywnie w tym kraju. Co moim zdaniem wydaje się bardziej niż absurdalne!!

Dlaczego depozyt ma być zgłoszony do BIK?
Majątek przecież nie jest uwzględniony w BIK.

Napisany przez 2Escorpio

Du możesz śmiało mówić do mnie ty. Przecież jesteśmy na forum internetowym.

Chciałem jedynie wiedzieć, czy depozyty zasadniczo są sprawdzane przez Schufę przed założeniem i/lub czy są w niej rejestrowane. Wygląda na to, że już nie da się niczego normalnego zrobić w tym kraju bez stania się niewiarygodnym kredytowo, co wydaje mi się bardziej niż absurdalne!

Ponieważ przy depozycie nie można wejść na minus, to nie jest to zgłaszane do Schufy.

Jednak, tak jak wszystkie inne produkty bankowe, jest to zgłaszane organom finansowym.

Mam jeszcze do dodania, że klient może otrzymać kredyt lombardowy.
W ten sposób depozyt zabezpiecza linię kredytową, aby móc zainwestować więcej.
(Odpowiednie dla spekulantów lub długoletnich inwestorów, ale bardzo ryzykowne)
Moje tylko zastanowienie jest takie, czy kiedy ktoś ma tutaj stałą linię kredytową, czy jest to zgłaszane do Biura Informacji Kredytowej. Nie mam pojęcia.
W razie potrzeby można skontaktować się ze swoim brokerem.

Napisany przez 2Escorpio

Przypomniało mi się również, że klient może uzyskać kredyt lombardowy.
Pozwala to zabezpieczyć linię kredytową depozytu, aby zainwestować więcej.
(Odpowiednie dla spekulantów lub daytraderów, ale wiąże się z wysokim ryzykiem)
Moja jedynie rozważanie polega na tym, czy ta linia jest zgłaszana do Schufa, jeśli ktoś ma ją stale. Nie mam na ten temat informacji.
W razie potrzeby zadzwoń do swojego brokera.

Większość banków nie wpisuje kredytu lombardowego do Schufa... Papier wartościowe / akcje są zastawiane w banku.

Ogólnie rzecz biorąc, lepiej trzymać się z daleka od takich rozwiązań.

Napisany przez el_fench

Większość banków nie wpisuje Lombardkredytu do Schufy... Wartości papierów wartościowych/akcji są zabezpieczane u banku. Ogólnie rzecz biorąc, ja osobiście trzymałbym się od tego z daleka.

Cześć,

Mam linię kredytową Lombardkredit w Flatex. Została ona również zgłoszona do Schufy i odpowiednio obniżyła mój wynik :-) Zakładam, że większość brokerów/banków również udostępnia tę linię kredytową. Ryzyko osobistej przekroczenia wzrasta w tym przypadku matematycznie i statystycznie.

Osobiście wykorzystuję tę linię tylko po to, abym zawsze był gotowy do zakupu papierów wartościowych bez konieczności trzymania dużej ilości pieniędzy na koncie brokerskim. Innymi słowy: Kupuję przy saldzie konta 100 EUR np. papierów wartościowych za 30 000 EUR (co jest pokryte linią kredytową). Następnie wykonuję przelew piersiowy z konta oszczędnościowego na moje konto osobiste, a następnie na konto Flatex. Pieniądze zazwyczaj przychodzą jako waluta przed rozliczeniem opłat brokerskich, tak więc nie generują mi dodatkowych odsetek. Okrężna droga przez 3 konta jest niestety konieczna, ponieważ na większości kont oszczędnościowych trzeba podać prawdziwe konto osobiste jako konto przeciwnikowe (co nie jest kontem VR Flatex). Ogólnie biorąc, Lombardkredit nie stanowi dla mnie ryzyka, ale osoba zewnętrzna jak Schufa oczywiście tego nie widzi i nie wie.

PS: Kupowanie rzeczywistych papierów wartościowych na kredyt też uważam za zbyt ryzykowne i zdecydowanie odradzam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata