Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Co należy wziąć pod uwagę przy ubezpieczeniu na życie zabezpieczającym przed ryzykiem?

Napisany przez Christoph
Cześć wszystkim,

jestem już w końcowym etapie zakupu mieszkania.
Bank zalecił mi teraz zawarcie ubezpieczenia na życie z ryzykiem, co moim zdaniem ma sens.
Obecnie mam przed sobą ofertę z malejącą sumą ubezpieczenia i ofertę z stałą sumą ubezpieczenia.

Różnica w składkach między nimi wynosi tylko około 290,00 euro przez 17 lat trwania. W tym czasie prawdopodobnie spłacę mieszkanie. Przy tak niewielkiej różnicy oczywiście skłaniałbym się ku wersji stałej. Stała miesięczna składka wynosi tutaj 4,71 euro.

Czy przy ubezpieczeniach na życie z ryzykiem powinno się zwracać uwagę na pewne punkty?
Chciałbym jednak przedsięwziąć kroki i zasięgnąć informacji o 1-2 innych ofertach.

Kilka słów o mnie:
24 lata
singiel
brak ryzyka zdrowotnego
Suma ubezpieczenia około 145.000 euro

Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Dziękuję!

Re: Co należy wziąć pod uwagę przy ubezpieczeniu na życie zabezpieczającym przed ryzykiem?

Napisany przez EasyD
Co to znaczy? Kto miałby skorzystać z tej polisy w razie ich śmierci? Co do składki, o ile jeszcze nie było omawiane: W przypadku wariantów z malejącym świadczeniem w razie śmierci, zazwyczaj obowiązek składkowy ustaje kilka lat przed zakończeniem ubezpieczenia.

Napisany przez Matthew Pryor
Kogo chcesz ubezpieczyć w przypadku śmierci? Bank?

Napisany przez Christoph
Cześć,

dziękuję za odpowiedź.

Obecnie najważniejsi są dla mnie moi rodzice. W niedalekiej przyszłości możliwe, że pojawi się partnerka, a może nawet rodzina. Finansowanie jednak spoczywa całkowicie na mnie przez cały okres trwania kredytu. Nawet jeśli poznam kogoś w tym lub przyszłym roku, nadal będę pokrywać raty samodzielnie.

Napisany przez Hanomag
Dla zabezpieczenia swoich rodziców mniej istotne, ale z myślą o założeniu rodziny w przyszłości, warto rozważyć taki zakup. Dopóki jesteś młody i zdrowy, nie będziesz miał problemu z ich uzyskaniem.

Aby zabezpieczyć przyszłą rodzinę, warto wybrać dłuższy okres ubezpieczenia.

Napisany przez Christoph
Cześć,

moim rodzicom chyba nie musiałoby zapłacić, gdyby coś mi się wkrótce przytrafiło?

Czy mógłbyś mi jeszcze raz wytłumaczyć to z dłuższym okresem trwania?

Przepraszam za głupie pytania...

Napisany przez Hanomag

czy moi rodzice musieliby w ogóle ponieść jakiekolwiek koszty, gdybym miał wkrótce wypadek?

Twoi rodzice lub inni spadkobiercy muszą spłacić Twoje długi tylko wtedy, gdy przyjmą spadek.

Cytat od Christopha

Czy mógłbyś mi wytłumaczyć jeszcze raz kwestię dłuższego okresu trwania?

Mówię o dłuższym okresie trwania (z niezmienioną sumą ubezpieczenia), dłuższym niż ten wymagany do spłacenia pożyczki. Jeśli masz rodzinę, powinieneś zabezpieczyć rodzinę tak, aby nawet po spłaceniu długów nie musiała się zmagania z biedą. Zabezpieczenie powinno więc przewyższać zobowiązania dłużnika.

Napisany przez Christoph
Och, ok, może powinienem o tym jeszcze raz pomyśleć.
Czy powinienem zwrócić uwagę na coś jeszcze? Czy wszystkie oferty są praktycznie identyczne poza wysokością składki?

Napisany przez Klabautermann
Jestem w podobnej sytuacji jak autor wątku i zastanawiam się, czy ma sens zawarcie ubezpieczenia na życie na kilka lat przed założeniem rodziny. Czy można na tym zyskać czy to tylko wydanie pieniędzy, ponieważ nie ma konkretnych osób do zabezpieczenia?

Napisany przez Ophelia
Cześć wszystkim,

kogo chciałby zabezpieczyć autor wątku za pomocą ubezpieczenia na życie? Moim zdaniem może to dotyczyć tylko własnej rodziny. Ale kto jest singlem, zazwyczaj nie potrzebuje polisy. Dlatego w zasadzie może to dotyczyć tylko rodzeństwa lub rodziców, którzy zostaną wpisani jako beneficjenci.

Być może nie zostało wspomniane, że chce zainwestować w własny Dom. W takim razie wskazówka dotycząca banku rzeczywiście miałaby sens.

Napisany przez Hanomag

Jestem w podobnej sytuacji jak autor wątku i zastanawiam się, czy ma sens już kilka lat przed właściwym zabezpieczeniem rodziny, wykupić ubezpieczenie na życie. Czy dostaje się więcej, czy pieniądze idą na marne, ponieważ konkretnie nie zabezpiecza się nikogo?

Pieniądze nie są tracone, jeśli nie chce się zostawiać długów spadkobiercom.

Cytat użytkownika Ophelia

kogo chce zabezpieczyć autor wątku za pomocą ubezpieczenia na życie. Moim zdaniem może to dotyczyć tylko własnej rodziny. Jednak osoba samotna zazwyczaj nie potrzebuje polisy. Dlatego faktycznie może chodzić tylko o rodzeństwo lub rodziców, którzy zostaną wymienieni jako beneficjenci.

Powtarzasz tylko to, co już zostało powiedziane przez innych.

Napisany przez an70
Jestem w podobnej sytuacji jak autor wątku i zastanawiam się, czy ma sens zawarcie umowy o ubezpieczenie na życie już kilka lat przed faktycznym zabezpieczeniem rodziny. Czy można na tym skorzystać czy też to pieniądze wyrzucone w błoto, bo konkretnej osoby do zabezpieczenia jeszcze nie ma?

Jeśli w młodym wieku zawrzeć umowę o ubezpieczenie na życie, składki są niższe, ponieważ oczekiwana długość życia jest wyższa.
Jednak generalnie ubezpieczenie na życie jest sensowne dla osoby pracującej na rzecz rodziny.
To, że bank zaoferował ci tę ofertę, wynika przede wszystkim (moim zdaniem) z ich własnego interesu, ponieważ rzadko zdarza się wypadek (oczywiście zależnie od długości umowy) i bank jest płynny finansowo.

Napisany przez asics19756
Zasada jest taka: Im młodsza osoba, tym korzystniej. Często zauważamy, że 20-latek płaci przez cały okres trwania umowy tak samo dużo składek na ubezpieczenie na życie jak 30-latek - ale ma o 10 lat dłuższą ochronę! Ponadto istnieje ryzyko, że jako starsza osoba ze względu na wcześniejsze choroby nie otrzymasz już ubezpieczenia na życie! Ponadto zwróciłbym uwagę na to, aby różnica między składką brutto a składką netto była niewielka - w przeciwnym razie składka może gwałtownie wzrosnąć!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata