Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Informacja o odstąpieniu od umowy - pytanie dotyczące zrozumienia

Napisany przez immerfernweh
Cześć wszystkim,
wiem, że istnieją już tematy dotyczące nieważnego odwołania. Mam jednak inne pytanie: co jeśli pouczenie o odwołaniu w ogóle nie zostało wydane? Mój przypadek: bank dostarczył egzemplarz umowy pożyczki z pouczeniem o odwołaniu, a mój egzemplarz umowy pożyczki nie zawiera pouczenia o odwołaniu.
Czy wystarczy, jeśli pouczenie znajduje się w dokumentach bankowych, które podpisałem, czy też konsument musi również otrzymać własne, czyli musi zostać mu wydane przez bank pouczenie o odwołaniu?
Być może ktoś zna się na tym?

Napisany przez Daukind

Cześć wszystkim,
Wiem, że istnieją już tematy dotyczące nieważnego odwołania. Mam jednak inne pytanie: co się dzieje, jeśli pouczenie o odwołaniu w ogóle nie zostało wydane? W moim przypadku: bank ma egzemplarz umowy o pożyczkę z pouczeniem o odwołaniu, a mój egzemplarz umowy o pożyczkę nie zawiera pouczenia o odwołaniu.
Czy wystarczy, jeśli PB znajduje się w dokumentach banku, które podpisałem, czy konsument musi również posiadać kopię pouczenia, czyli czy od banku zostało mu wydane PB?
Być może ktoś zna się na tym?

Czy podpisałeś PB? Jak chcesz udowodnić, że w Twoich dokumentach nie było/pozostało PB?

Czy podpisałeś klauzulę informacyjną? Jak chcesz udowodnić, że w twoich dokumentach nie było/ nie ma klauzuli informacyjnej?
Sytuacja jest dość prosta: istnieje egzemplarz dokumentów umownych dla banku i egz. dla klienta. Obie kopie powinny być podpisane przez obie strony. Egz. dla banku podpisałem i odesłałem do banku. W tym egz. wszystko było w porządku, więc klauzula informacyjna również była dołączona, chociaż nie była podpisana oddzielnie lub wyraźnie. Po prostu pod moim podpisem na końcu dokumentów umownych.
Po 8 latach, w związku z ogólnym entuzjazmem wokół jokera do odwołania, przeglądnąłem moje własne dokumenty umowne i zauważyłem, że w moich umowach kredytowych złączonych przez specjalną ozdobną klamrę brakuje dokładnie 2 ostatnich kart: klauzuli informacyjnej i karty z podpisami. Nie zauważyłem tego wtedy, ponieważ rzadko lub prawie nigdy nie podpisuję własnych dokumentów, które zatrzymuję dla siebie. Dlatego mogę udowodnić, że ani ta specjalna klamra nie została uszkodzona, ani karty nie zostały odebrane przeze mnie z egzemplarza umowy kredytowej, który został mi przekazany.
To teoria. W praktyce bank twierdzi, że jeśli on, bank, ma kompletną kopię, to również ja muszę mieć kompletną kopię dokumentów umownych. Co jednak nie jest prawdą.
Główne pytanie brzmi: czy wystarczy, jeśli ja jako klient przeczytałem i zatwierdziłem klauzulę informacyjną w egzemplarzu banku, czy też musi być zapewnione, że jako klient będę miał możliwość przeczytania klauzuli informacyjnej na przykład w domu w spokoju po 2-3 dniach od momentu podpisania.

Napisany przez Hanomag

W ten sposób mogę udowodnić, że ani ta szczególna kopia dokumentu nie została uszkodzona, ani że strony z egzemplarza umowy pożyczki, który został mi przesłany do pozostawienia, nie zostały później przez mnie usunięte.

Czy twierdzisz, że dzięki nienaruszonej kopii możesz udowodnić, że brakujące strony nie były w niej zawarte?
Czyż nie mogło się zdarzyć, że nie były one przypięte w inny sposób?

Nasz prawnik poprosił o kopię własnego egzemplarza i okazało się, że własny egzemplarz posiada ten sam błąd.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata