Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa BHW Dispo Maxx WHEN DV3 rozpoczęcie umowy w 2010 roku - Co z tym zrobić?

Napisany przez xalapa
Cześć,

Po raz pierwszy podpisałem umowę oszczędnościową na budowę w 2006 roku w ramach płatności VGL od mojego pracodawcy. Później podniesiono sumę oszczędnościową na budowę, co spowodowało nowy początek umowy; czerwiec 2010 (co prawdopodobnie nie było najlepszym pomysłem z mojej strony ze względu na niższe odsetki bonusowe).

Obecna sytuacja:

Plan taryfowy: DV3
Stopa procentowa na środki na koncie: 1,0%
Suma umowy: 35.000,00 €
Obecne saldo: 5.875 €
Ustalona rata spłaty: 280,00 €
Współczynnik wyceny: 9,03
Przewidywane przydzielenie: IV kwartał 2023 roku
Suma sald: 72.861 €

Po pierwsze mam pytanie: Jak należy zrozumieć sumę sald? Osobiście przetłumaczyłbym to jako zgromadzone saldo, co zgadza się z kwotą 5.875 euro.

Następnie zastanawiam się, jak postąpić dalej z umową... według mnie możliwości są następujące:

a) Zwiększyć wpłaty, aby osiągnąć przydział
b) Zredukować sumę
c) Wypłacić wszystkie pieniądze (6 miesięcy oczekiwania i opłata w wysokości 1%).

Jestem trochę zagubiony... ani odsetki od salda nie są atrakcyjne, ani nie widzę korzyści w uzyskiwaniu kredytu w niskich stopach procentowych, zwłaszcza w czasach ogólnego obniżenia stóp procentowych.

Re: Umowa BHW Dispo Maxx WHEN DV3 rozpoczęcie umowy w 2010 roku - Co z tym zrobić?

Napisany przez obelix

Później suma kredytu budowlanego została zwiększona, co spowodowało nowy początek umowy; czerwiec 2010 (co prawdopodobnie nie było zbyt mądre z mojej strony ze względu na niższe bonusowe odsetki).

W zasadzie tylko Ty możesz odpowiedzieć na główne pytania. Dokładne szczegóły umowy znasz tylko Ty i BHW. Zawsze zwróciłbym się najpierw bezpośrednio do kasy oszczędnościowej.

czy to było mądre, to jedno. Poprzez zwiększenie, nie masz jednak nowego początku umowy, ale wewnętrznie lub podatkowo masz dwa umowy.

Cytat xalapa

Na początku mam pytanie: Jak należy zrozumieć sumę salda? Ja bym to przetłumaczył na zasilenie giełdowe, ale to są 5,875 euro.

Suma salda jest wynikiem wpłat x czas trwania (pieniądze x czas). Ten podstawowy system jest taki sam we wszystkich kasach oszczędnościowych, ale niektóre np. nie biorą wpłat jako czynnika pieniężnego, lecz odsetki z nich. Decydującą liczbą dla przyznania jest wtedy liczba oceny. Niektórzy obliczają to ponownie, dzieląc uzyskaną sumę salda przez sumę kredytu budowlanego. Chętnie uwzględnia się dodatkowe czynniki; system jest jednak zasadniczo taki sam.

Pozostałe pytania powinieneś rozwiązać sam. Brakuje mi m.in. informacji o stopie procentowej kredytu i opłatach za prowadzenie konta. Ważniejsze są Twoje cele i życzenia!

Napisany przez xalapa
Cześć Obelixie i dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie salda!

Jestem w kontakcie z BHW, ale nadal czekam na osobistą rozmowę.

Aktualnie ustalam ostateczną stopę kredytu, wydaje mi się, że wynosi 3,75% (efektywnie 4,13%). W obecnej sytuacji rynkowej nie wydaje się to zbyt atrakcyjne (oczywiście może się to zmienić za 4 lata).

Opłata za prowadzenie konta wynosi 12 euro rocznie.

Ogólnie moim celem jest nabycie własności w ciągu najbliższych 3-5 lat i jak najlepsze zainwestowanie dostępnych pieniędzy do tego czasu. Mieszkam stosunkowo tanio za wynajem, więc mogę wykorzystać wolne środki na budowę kapitału własnego. I/lub oszczędzać do czasu, aż umowa oszczędnościowa na budowę kapitału mieszkaniowego będzie gotowa do przydzielenia.
A następnie w zależności od sytuacji rynkowej, skorzystać z niego lub wypłacić z dodatkowymi odsetkami i wziąć kredyt - w zależności od tego, gdzie stopa procentowa jest korzystniejsza?

Napisany przez obelix
W zasadzie zawsze dobrze jest mieć kapitał własny przy finansowaniu. Czy to w ramach umowy oszczędnościowej na cele budowy, czy na lokacie terminowej, nie ma to znaczenia. Obecnie 1% oprocentowanie lokaty nie jest złe. Nawet jeśli naliczane są opłaty za prowadzenie konta, z drugiej strony opłata za zakończenie umowy jest opłacona. Być może w przyszłości można osiągnąć jeszcze lepsze oprocentowanie za pomocą ewentualnych premii? Dokładne dane mogą Państwu podać w BHW. Tylko tam są znane obecne warunki.

Jeśli ta umowa oszczędnościowa będzie kontynuowana, w chwili finansowania zawsze można jeszcze ustalić, czy wykorzystać tylko oszczędności w ramach umowy oszczędnościowej, czy też kredyt budowlany. Co jest tańsze, można zdecydować dopiero wtedy.

Bez teraz liczby z przyciętym ołówkiem (by móc liczyć!) skłaniałbym się do kontynuowania tej umowy oszczędnościowej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata