Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Spłać 2 kredyty i połącz je w jeden.

Napisany przez danju82
Cześć,

Chciałbym połączyć 2 kredyty w jeden. Jeśli pierwszy kredyt ma pozostałą kwotę do spłaty 15 000 EUR, a drugi 5000 EUR, czy musiałbym wziąć nowy kredyt w wysokości 20 000 EUR, aby spłacić oba, plus prowizje?

W końcu nowy kredyt kosztowałby mnie więcej, ponieważ musiałbym spłacić 20 000 EUR plus odsetki, prawda?

Kredyt 1 ma oprocentowanie 5,4% i pozostały okres spłaty 50 miesięcy.
Kredyt 2 ma oprocentowanie 8,9% i pozostały okres spłaty 40 miesięcy.
Nowy kredyt miałby oprocentowanie 2,7%.

Nie rozumiem jak działa pozostała do spłaty kwota - czy nie muszę płacić odsetek tylko za okres, w którym pożyczyłem?

Będę wdzięczny za pomoc.

Napisany przez Daukind
Słowo kluczowe brzmi: Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę

Napisany przez patrice999

Hasło brzmi odszkodowanie za wcześniejszą spłatę

Zależy od banku.
W przypadku wielu kredytów konsumenckich możliwa jest obecnie również natychmiastowa spłata.

Napisany przez danju82
Oznacza to, że musiałbym wziąć więcej niż 20000€ pożyczki, aby spłacić kredyty?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@danju, po prostu zapytaj banki o przekształcenie kredytów.
Ponieważ nowy bank na pewno będzie chciał mieć potwierdzenie wszystkich zaległych sald z poprzednich banków.

Napisany przez danju82
Pozostały dług wynosi łącznie 20 000€. Pytanie brzmi, czy to jest rzeczywista kwota, którą muszę pożyczyć, czy może jest mniejsza, ponieważ nie wykorzystałem całego czasu trwania kredytu.

Przepraszam, być może nie rozumiem. Nowy bank chce poznać pozostały dług z obu kredytów, więc czy wystarczy po prostu wpisać 5000€ i 15000€ i tyle?

Dziękuję z góry za odpowiedzi

Wprowadzenie danych jest proste, ale powinieneś wprowadzić pozostały dług, którego bank udzielił ci aktualnych informacji telefonicznie lub pisemnie.
Powinno być podane już w EUR i eurocentach.

Napisany przez danju82
Znam dokładną kwotę pozostałego salda. Dla mnie saldo oznacza sumę, którą muszę jeszcze spłacić w ratach.

Jeśli teraz odjąć od siebie obie kwoty, czy otrzymam kwotę, którą muszę pożyczyć, czy muszę pożyczyć kwotę wyższą lub niższą.

Na jaką kwotę powinienem się zdecydować, jeśli pozostałe saldo wynosi 20000€.

Napisany przez Daukind

Znam dokładne saldo zadłużenia. Dla mnie saldo zadłużenia oznacza sumę, którą muszę spłacić w ratach.

Jeśli teraz odjąłbym oba kwoty od siebie, czy otrzymałbym kwotę, którą muszę pożyczyć, czy muszę pożyczyć kwotę wyższą lub niższą.

Jaką kwotę powinienem wybrać, jeśli saldo zadłużenia wynosi 20 000 €?

W ten sposób jednoznacznie pokazujesz, że pierwsze zdanie jest nieprawdziwe. Nie znasz salda zadłużenia na dzisiejszą datę.

Napisany przez immerfernweh
Cześć danju,
być może uda ci się postępować w ten sposób:
1. Zapytać w banku z starymi kredytami, jaka jest wysokość pozostałej kwoty do spłaty. Przynajmniej tutaj będzie jasne, czy stary bank będzie żądał odszkodowania za wypłacenie z góry i jak dużo.
2. Kiedy znasz te liczby, możesz obliczyć, co jest dla ciebie bardziej korzystne: kontynuować spłatę starych kredytów z wyższymi oprocentowaniami bez odszkodowania za wypłacenie z góry, czy też spłacać nowo powstałą sumę z niższymi oprocentowaniami.
3. Fakt, że teoretycznie można zobaczyć pozostałą kwotę do spłaty na wyciągach z konta, nie oznacza koniecznie, że suma pozostałej kwoty zgadza się z wyobrażeniem banku o wysokości pozostałej kwoty. Banki są obecnie bardzo kreatywne, jeśli chodzi o ustalanie własnych opłat/kosztów obsługi itp.
Dlatego lepiej zapytać, a potem wyjaśnić, jeśli będą jakieś niezgodności.

Napisany przez danju82

W ten sposób jasno pokazujesz, że pierwsze zdanie nie jest prawdziwe. Nie znasz pozostałego długu na dzisiaj.

Jednakże nie podaję dokładnych sum, wziąłem fikcyjną kwotę, aby uprościć sprawę.

Napisany przez Birgit

Znam dokładną pozostałą kwotę do spłaty. Dla mnie pozostały dług oznacza sumę, którą muszę spłacić w ratach.

Ale w tej kwocie uwzględnione są również odsetki, które będą naliczane do końca okresu spłaty.

Napisany przez Daukind
Jeśli zapłacisz wszystkie pozostałe raty i dodasz do tej sumy dodatkowe 2,7% odsetek, ile byś wtedy zyskał?

Napisany przez danju82

Ale wliczone są także odsetki, które nadal będą naliczane w pozostałym czasie trwania.

Tak, o to mi chodzi, przecież muszę jeszcze rozliczyć odsetki, prawda?
Mogę sprawdzić online pozostałą kwotę do spłaty - aktualny stan różni się o około 1500€ od tego, co jest w mojej umowie, zgodnie z ostatnią ratą.

No cóż, nie wiem... Myślę, że najlepiej będzie zadzwonić do banku i zapytać, ile jeszcze muszę zapłacić, gdybym chciał spłacić kredyt teraz. To samo zrobię z innym bankiem, a suma obu kwot da mi jasność, ile muszę pożyczyć, prawda?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Który bank oferuje 2,7% roczny wskaźnik oprocentowania (rrso)? Chciałbym się dowiedzieć.

Napisany przez Kass Finanz
Najlepszym sposobem jest poproszenie o pisemne obliczenie kredytu z obu banków. W tych obliczeniach znajdują się wszystkie opłaty i zwroty, a także najwcześniejsza data spłaty. Dzięki pisemnym obliczeniom wypłata kredytu jest szybsza, ponieważ banki unikają zbędnego korespondowania.

Dokładnie tak postępujemy. W przypadku niektórych dużych banków informacja o pozostałym zadłużeniu może trwać dni, a nawet tygodniami.

Napisany przez danju82
Dziękuję wszystkim, myślę, że mi to pomoże.

Czy można dowiedzieć się o banku?
Zainteresowałby mnie oprocentowanie......

Napisany przez danju82
Oczywiście, ale jak już wspomniałem, były to tylko informacje, które nieco zmieniłem. W przypadku Chec..4 wprowadziłem moje dane i tam podano stopę procentową 2,75%, jednak z symbolem * związanym z bankiem swk Bank. Jestem świadomy, że ta stopa obowiązuje tylko w optymalnym przypadku. W Santander Bank mogłem uzyskać dokładnie 5,5% z moimi danymi.

To już prawie podejrzewałem.
Postbank może być na poziomie 4,xx%, a DiBa na poziomie 3,99%.

Napisany przez danju82
Przebijam się przez to, dzisiaj zadzwoniłem dużo razy, żeby rozjaśnić trochę sprawę... Ale 9,90% w easycredit to jest coś niesamowitego, które wcisnął mi mój doradca bankowy.
Natomiast Santander nie może mi udzielić kredytu, ponieważ mam go dopiero od 4 miesięcy i zwiększyłem go o niewielką sumę.

9,90% to naprawdę wysokie oprocentowanie, ale wiele kredytów ratalnych zależy od wyniku punktowego w Schufie, więc przy niewłaściwym wyniku może się to również zdarzyć. Klient nie musi tego akceptować.

Napisany przez danju82
Tak, to też jest prawda.. ale jestem przekonany, że inne banki oferują korzystniejsze warunki. No cóż, sam podpisałem umowę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata