Re: Zmiana ubezpieczenia zdrowotnego z Centralnej do Debeki - co przemawia za tym/przeciwko temu?
Napisany przez Lemmy80 -
- wt sty 13, 2015 9:13 am
Witajcie wszyscy,
(35 lat, dotąd w pełni zdrowy) od pewnego czasu rozważam zmianę z Centralnej do Debeki. Ponieważ jestem w Centralnej od 11 lat, ten krok musi być dobrze przemyślany i nie mogę przestać się nad tym zastanawiać.
Was Waszym zdaniem przemawia bardziej za zmianą, a co przeciwko, biorąc pod uwagę następujące fakty?:
Centralna
-------
- od 11 lat w najlepszej taryfie EKN (z EBE63)
- udział własny wynosi obecnie 1.400 EUR
- od kilku lat nie ma już zwrotów składek
- wzrost taryfy był w ostatnich latach znaczący
Debeka
-------
- Usługi nowej taryfy unisex są w przybliżeniu takie same jak w EKN w Centralnej
- Przyjęcie byłoby możliwe bez dopłaty za ryzyko
- Miesięczna składka byłaby prawie identyczna jak obecna składka w Centralnej
- udział własny wynosi tylko 1.200 EUR
- Zwrot składek z 4 miesięcy
Moim zdaniem tylko dwa argumenty przemawiają przeciwko zmianie:
1.) Akumulacje wiekowe z 11 lat zostały całkowicie utracone
2.) Utrata możliwości przejścia na późniejszy standardowy taryf z uwagi na akumulacje wiekowe
Kilka argumentów przemawia za zmianą na Debekę:
1.) Zwrot składek (wysoki) - w przeciwieństwie do Centralnej, corocznie otrzymałbym ponad 1.200 EUR zwrotu (jeśli pozostanę zdrowy)
2.) udział własny jest o 200 EUR niższy niż w Centralnej
3.) Debeka prowadzi bardzo dobrze biznes, regularnie jest zwycięzcą testów i moim zdaniem ma znacznie lepsze prognozy na przyszłość niż Centralna
Co byście zrobili? Zmienilibyście tak szybko, jak to możliwe, dopóki jest się jeszcze zdrowym i stosunkowo młodym? Czy pozostać wiernym Centralnej?
(muszę powiedzieć, że nie chodzi mi o to, że nie mogę już opłacać mojej obecnej taryfy. Zmiana na tańszą taryfę wewnątrz Centralnej nie ma dla mnie obecnie znaczenia, chcę po prostu być jak najlepiej przygotowany na przyszłość i ewentualne trudne czasy)
Dziękuję
Lemmy
(35 lat, dotąd w pełni zdrowy) od pewnego czasu rozważam zmianę z Centralnej do Debeki. Ponieważ jestem w Centralnej od 11 lat, ten krok musi być dobrze przemyślany i nie mogę przestać się nad tym zastanawiać.
Was Waszym zdaniem przemawia bardziej za zmianą, a co przeciwko, biorąc pod uwagę następujące fakty?:
Centralna
-------
- od 11 lat w najlepszej taryfie EKN (z EBE63)
- udział własny wynosi obecnie 1.400 EUR
- od kilku lat nie ma już zwrotów składek
- wzrost taryfy był w ostatnich latach znaczący
Debeka
-------
- Usługi nowej taryfy unisex są w przybliżeniu takie same jak w EKN w Centralnej
- Przyjęcie byłoby możliwe bez dopłaty za ryzyko
- Miesięczna składka byłaby prawie identyczna jak obecna składka w Centralnej
- udział własny wynosi tylko 1.200 EUR
- Zwrot składek z 4 miesięcy
Moim zdaniem tylko dwa argumenty przemawiają przeciwko zmianie:
1.) Akumulacje wiekowe z 11 lat zostały całkowicie utracone
2.) Utrata możliwości przejścia na późniejszy standardowy taryf z uwagi na akumulacje wiekowe
Kilka argumentów przemawia za zmianą na Debekę:
1.) Zwrot składek (wysoki) - w przeciwieństwie do Centralnej, corocznie otrzymałbym ponad 1.200 EUR zwrotu (jeśli pozostanę zdrowy)
2.) udział własny jest o 200 EUR niższy niż w Centralnej
3.) Debeka prowadzi bardzo dobrze biznes, regularnie jest zwycięzcą testów i moim zdaniem ma znacznie lepsze prognozy na przyszłość niż Centralna
Co byście zrobili? Zmienilibyście tak szybko, jak to możliwe, dopóki jest się jeszcze zdrowym i stosunkowo młodym? Czy pozostać wiernym Centralnej?
(muszę powiedzieć, że nie chodzi mi o to, że nie mogę już opłacać mojej obecnej taryfy. Zmiana na tańszą taryfę wewnątrz Centralnej nie ma dla mnie obecnie znaczenia, chcę po prostu być jak najlepiej przygotowany na przyszłość i ewentualne trudne czasy)
Dziękuję
Lemmy