Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Dziwactwa w ofercie kredytowej.

Napisany przez samuraisauce88
Cześć wszystkim,

Mam pytanie dotyczące oferty kredytowej, którą dzisiaj otrzymałem telefonicznie od banku. Chodzi o spłatę istniejących kredytów. Oto podstawowe informacje:

Kwota kredytu: 21.000,00 euro
Okres kredytowania: 72 miesiące
Rzeczywista stopa oprocentowania: 7,8%
Miesięczna rata: 410,68 euro

W tej kwocie kredytu, według informacji banku, zawarte są koszty ubezpieczeń (śmierć, niezdolność do pracy, bezrobocie).

Teraz podałem te dane (z wyjątkiem miesięcznej raty) do kalkulatora oprocentowania w Internecie (zinsen-berechnen.de), a ten wyświetla mi miesięczną ratę w wysokości 363,44 euro (zrzut ekranu w załączniku).
Jak można wyjaśnić różnicę między miesięczną ratą oferowaną przez bank a tą obliczoną przez kalkulator oprocentowania? Mam nadzieję, że pomożecie mi w odpowiedzi na to pytanie, zanim podpiszę umowę kredytową, która może mnie w tym zakresie zaszkodzić.

Dziękuję za wasze odpowiedzi!

Napisany przez Ex-Studentin
Dziwne. Miesięczna składka nie może być poprawna. Czy konieczne jest dokonanie dodatkowej opłaty przedterminowej za inne kredyty, które bank już uwzględnił?

Cześć,
dzięki za szybką odpowiedź.
Na szczęście nie muszę płacić odszkodowania za wcześniejszą spłatę.
Po kilku telefonach do banku, który złożył mi ofertę, dowiedziałem się, że ubezpieczenia (na wypadek śmierci, niezdolności do pracy itp.) nie były uwzględnione w umowie kredytowej, lecz dodawane były jako dodatkowa miesięczna opłata na kredyt. Mówię kilka razy, ponieważ podczas pierwszych rozmów usłyszałem takie rzeczy jak Obliczenia kredytowe są trudne do zrozumienia bez komputera, zdolność kredytowa odgrywa kluczową rolę... i inne bzdury, które nie odpowiadały na moje konkretne pytanie, ale wydawało się, że mają mnie uspokoić.
Wygląda na to, że te 50 euro różnicy faktycznie stanowią te ubezpieczenia, które przez 6 lat trwania kredytu dają ogólną sumę prawie 4000 euro. W mojej opinii to skandal. W moim poprzednim kredycie była ustalona kwota 1300 euro na te cele.

To naprawdę dużo pieniędzy. Co właściwie przemawia przeciwko temu, żeby pozwolić innym dwóm kredytom dalej działać? Prawdopodobnie za wysokie miesięczne obciążenie? Bądź czy mogę zapytać, jak doszło do tak wysokich długów?

Miesięczna rata nie jest tutaj decydująca, bardziej istotna jest stopa procentowa; 10,49% na 72 miesięcy daje całkiem sporą sumę, przy początkowym przyznaniu kredytu w wysokości 19500 euro ostatecznie ponad 27 000 euro.
Powstało to z powodu niewielkiego pozostałego kredytu samochodowego (po trzech latach finansowania w wysokości 0%) oraz dwóch przekształceń debetu, czyli wprost mówiąc żyłem znacznie ponad moje możliwości.

Pytam o inne kredyty, ponieważ ze względu na dodatkowe ubezpieczenie (jak już zauważyłeś) również musiałbyś zapłacić całkiem sporo.
Jeśli jeszcze nie policzyłeś: Przy 72 ratach po 410,68€ ostatecznie oddasz bankowi 29568,96€.

Napisany przez Hanomag

... dowiedziałem się, że ubezpieczenia (na wypadek śmierci, niezdolność do pracy itp.) nie były wliczone w kwotę kredytu, lecz dodawane były jako miesięczna płatność dodatkowo do kredytu. Powiem kilka razy, ponieważ podczas pierwszych telefonów powiedziano mi rzeczy takie jak obliczenia kredytowe są trudne do zrozumienia bez komputera, wiarygodność ma decydujące znaczenie... i inne bzdury, które nie odpowiedziały na moje konkretne pytanie, ale wydawało się, że mają mnie zmylić.

Prawdopodobnie chcieli Cię zatrzymać do zakończenia przedawnienia opłat za pożyczkę do 31.12.2014 r.

Cytat od byłej studentki

Dlatego pytam o inne kredyty, ponieważ z powodu dodatkowego ubezpieczenia (jak sam już zauważyłeś) musiałbyś także zapłacić niemało.

Dodatkowe ubezpieczenie nie jest obowiązkowe. Można je odrzucić, jeśli nadal otrzymasz kredyt.

Czy to oznacza, że dodatkowe ubezpieczenie mogę anulować osobno po podpisaniu umowy kredytowej, czy jest ono związane z kredytem?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy trzeba pokazać kredyt

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
Różnica między tymi dwoma ofertami będzie polegała na ubezpieczeniu na wypadek niespłacenia zadłużenia, ponieważ całkowita składka ubezpieczeniowa zostaje doliczona do kredytu i ta nowa suma jest oprocentowana jako kredyt brutto. Ta suma brutto kredytu jest następnie dzielona przez okres kredytowania i staje się wysokością raty.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jaka to jest bank??

7,8% wydaje mi się bardzo drogim oprocentowaniem w obecnych czasach.

norisbank
Niższe oprocentowanie nie jest obecnie możliwe ze względu na moją obecną zdolność kredytową, większość banków odrzuca wniosek

Cześć Samurei, moim zdaniem istnieją banki oferujące stałe oprocentowanie w obszarze kredytów ratalnych. Tutaj oprocentowanie jest niższe niż 7,8%.

Napisany przez Kass Finanz
Przy kilku zapytaniach kredytowych w krótkim czasie wielu banków odmawia. Ma to niewiele sensu, składanie kolejnych wniosków kredytowych, ponieważ szanse na zatwierdzenie maleją. Ponadto może to negatywnie wpłynąć na wartość punktacji kredytowej.

Cześć bankierze,

To prawda, na przykład DKB odrzucił moją prośbę.

Cześć Kassfinanz,

Badanie strony Schufa nie wskazało informacji o udostępnianiu lub przechowywaniu tych danych przy zapytaniu. Chętnie przyjmę wszelkie korekty.
edit: Znalazłem informacje, że te zapytania są przechowywane przez 10 dni.

@Samurei, po 10 lub 14 dniach zapytania o kredyt będą widoczne również dla innych banków. Tak było w moim przypadku wewnętrznym. Jeśli bank x zobaczy inne zapytania, zaczyna się zastanawiać dlaczego tak jest, co często kończy się odmową.

Do porównania?

Porównanie? Czy to pytanie, czy uwaga?

Można byłoby również optymistycznie założyć, że klient po prostu porównuje oferty i chce wybrać najlepszą

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata