Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy mogę zrezygnować z konta wynagrodzenia pomimo trwającego kredytu?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

w moim domowym banku mam konto wynagrodzeń oraz bieżącą pożyczkę na finansowanie domu.
Teraz mój domowy bank znacząco podniósł opłaty za prowadzenie konta od października 2014 r. Z 1,98 € miesięcznie na 3 € miesięcznie + 0,10 € za transakcję bezgotówkową. A to przy bankowości internetowej!!! Według analizy ostatnich 3 miesięcy, wzrost wyniósł ponad 150%!
Teraz chcę otworzyć konto wynagrodzeń w innym banku. Moją pożyczkę pozostawiam w obecnym domowym banku.
Czy mój domowy bank może mi zabronić zmiany mojego konta wynagrodzeń?

Z góry dziękuję za informacyjne odpowiedzi.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

Nie, to są dwa różne produkty.

Możesz zrezygnować z konta bieżącego i po prostu podać nowe konto bankowi do obciążeń/payments.

Jednakże może się zdarzyć, że bank będzie kręcił nosem i twierdził, że nie może obciążać z innych banków... W takim przypadku będziesz musiał skorzystać z przekazu stałego.

Pozdrawiam

Napisany przez 2titan1981
Nie może ci tego zabronić, czy coś takiego jest zawarte w umowie kredytowej? Opłat za prowadzenie konta osobistego w ogóle bym nie zaakceptował. Czasami jednak bank może się zgodzić i odpuścić klientom opłatę za konto. Więc najpierw skontaktuj się z nimi i zobacz, jak zareagują. konto osobiste można obecnie założyć dość szybko.

Jednak nie zalecałbym zakładania zbyt wielu kont osobistych/kart kredytowych, ponieważ to zaszkodzi twojemu rejestrowi w Biurze Informacji Kredytowej. Więc lepiej od razu poszukaj czegoś na stałe i nie daj się zwieść ofertom promocyjnym 50 €...

Napisany przez 2Escorpio

Opłaty za prowadzenie konta osobistego nie zaakceptowałbym osobiście.

W takim razie za kilka lat prawdopodobnie nie będziesz miał już konta osobistego

Trend darmowych kont osobistych powoli ustępuje miejsca i maleje... Wiele banków już zaczęło podnosić swoje opłaty... tak jak w przypadku tego użytkownika.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Escorpio, tak, też to przeczytałem z numerem konta. Nie mogę znaleźć artykułu od razu, ale brzmiało to tak, jakby klient miał swój numer konta (tak jak numer dowodu osobistego) i mógł swobodnie zmieniać banki, zachowując zawsze ten sam numer konta. Więc niezależnie od banku, klient zawsze korzysta z tego samego numeru konta.

W przeciwnym razie, tylko niektóre banki, takie jak (Sparda BW), chcą prowadzić rachunek bieżący z klientem, w przeciwnym razie nie ma zgody.
Po prostu, jeśli nie ma obowiązkowego prowadzenia konta w umowie, możesz robić, co chcesz.
Nawet w przypadku innej banku, zlecenie SEPA (LEV) lub własne zlecenia stałe

Z jednej strony istotne jest konsekwentne zwiększanie konkurencji poprzez unikanie kosztów. Dotychczas zawsze udało mi się przekonać bank, że prowadzenie konta u mnie pozostanie bezpłatne. Niektóre banki bardzo odczuwają ból, gdy trzeba wypłacić cały swój majątek tylko z powodu jednej kontrochości.

Jeśli nic więcej nie można zrobić, cóż, trudno. Nawet wtedy należy jednak upewnić się, że koszty nie są znacząco wyższe niż najtańsza równoważna oferta.

Ale być może za kilka lat będzie lepiej przechowywać pieniądze samemu, aby ujemne oprocentowanie nie zżerało tak bardzo naszych środków. Niestety, tylko nieliczni potrafią patrzeć w przyszłość.

Napisany przez 2Escorpio

Niektóre banki bardzo cierpią, gdy ktoś musi wypłacić cały swój majątek tylko z powodu konta rozliczeniowego.

Banki nie obchodzi to w najmniejszym stopniu przy stopie referencyjnej na poziomie 0,05%.

Po co im twoje pieniądze, skoro mogą pozyskać praktycznie bezpłatnie pieniądze na rynkach światowych?

Dlatego zbudowane są wszystkie darmowe konta rozliczeniowe... Poprzez tanie obracanie pieniędzmi można było refinansować konta bez opłat... Teraz to nie działa.

Nawet duże banki, takie jak Norisbank, zaczynają ograniczać darmowe konta... Na przykład rachunek oszczędnościowy kosztuje teraz 5 euro miesięcznie. Dlaczego? Bez przekroczenia limitu i karty kredytowej po prostu nie można zarobić na pieniądzach.

Jeśli UE ograniczy prowizje za karty kredytowe w Europie do 0,2%, to koniec z darmowymi kontami rozliczeniowymi.

Tylko wtedy, gdy nie ma klientów, którzy z powodu wysokich kosztów i opłat bankowych nie chcą już pożyczać pieniędzy od tego banku. Wtedy pożyczanie pieniędzy na światowym rynku staje się zbyt drogie nawet dla banku. Ale już odbiegamy od tematu i to nie przynosi żadnych korzyści pytającemu. Pytanie zostało już odpowiedziane: Dopóki nie jest napisane w umowie, możesz mieć swoje konto osobiste, gdzie chcesz, i otrzymujesz informację, że nie powinieneś często zmieniać konta osobistego, ponieważ zaszkodzi to Twojemu raportowi kredytowemu (Schufa).

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź!
Sprawdzę więc moją umowę kredytową, czy jest tam klauzula zobowiązująca mnie do pozostawienia konta wynagrodzenia w banku.
Porozmawiam także z moim bankiem domowym, czy można coś poprawić w opłatach za prowadzenie konta!

Pozdrowienia
Rodama

Napisany przez DieterP.
Zazwyczaj nie powinno to stanowić problemu. Twojemu bankowi nie wolno niczego narzucać.

Potrzebujesz indywidualnego opiekuna? A może wystarczy bank internetowy?

Napisany przez guest
To interesujące, że przy każdej akcji dotyczącej banku zawsze ostrzega się przed Schufą.

A jeśli zmienia się konto osobiste 3 razy lub 5 razy w roku, ale poza umową na telefon komórkowy nie planuje się żadnego kredytu, to zupełnie obojętne, czy wynik wynosi 99,x czy 98,x. W tym momencie byłoby mi również nowością, gdyby firmy telefoniczne odrzucały klientów z wynikiem 98,x.

Rozumiem, gdyby planowano zakup finansowany przez bank...

Ale cóż, można także żyć dla wyniku w Schufie.

gość

Napisany przez Suxxess
"
Może to być zupełnie obojętne, czy wynik wynosi 99,x czy 98,x. Zgadzałbym się, gdyby planowano sfinansowanie za pomocą [url]kredytu[/url] bankowego.

Wtedy wynik byłby już znacznie niższy. Już teraz widoczne jest, że wynik spada ze względu na kartę rodzinna IKEA, która wydaje się być traktowana jako karta kredytowa.

A kto wie, może jutro spotkasz swoją wymarzoną kobietę, chcecie przeprowadzić się do większego mieszkania, a właściciel poprosi o Twoje informacje z Biura Informacji Gospodarczej... ostatecznie jednak zdecyduje się przeciwko Tobie, ponieważ Twój wynik jest znacznie gorszy niż wynik innego kandydata.

Oczywiście nie powinno się żyć tylko dla swojego wyniku kredytowego, ale trzeba unikać pewnych bzdur. Na przykład zmiana konta bankowego w celu zdobycia premii powitalnej w każdym nowym banku."

Napisany przez guest
Cześć Suxxess,

oczywiście nie zalecam nikomu celowego obniżania swojego wyniku.

To, co zauważyłem w wielu wątkach, to fakt, że wynik jest zawsze wykorzystywany jako argument za lub przeciw przy podejmowaniu różnych decyzji.

Ten, kto naprawdę czci święty wynik, powinien wybierać mieszkanie na podstawie najlepszego wyniku - nie według własnego gustu. Najlepiej prowadzić tylko jedno konto osobiste, aby utrzymać dobry wynik, od czasu do czasu przekraczać stan konta: przecież można po prostu schować pieniądze pod poduszkę, karty kredytowe lepiej w ogóle nie posiadać, a telefon oczywiście korzystać z konta prepaid.

Aby spojrzeć na to bardziej realistycznie: Który wynajmujący powie nie przy wyniku 98,xx? - Oczywiście nie mówię tutaj o naprawdę negatywnych informacjach (np. z powodu zadłużeń wobec stowarzyszeń itp.). Wynik w dobrym lub bardzo dobrym zakresie w Schufa jest istotny tylko przy (planowanym) finansowaniu bankowym, ponieważ wówczas stopa procentowa ulega zmianie.

Dopóki banki będą nadal przekazywać zapytania o warunki jako wnioski kredytowe do Schufa, a różni sprzedawcy / firmy będą przekazywać bezsensowne dane, wynik nigdy nie będzie doskonały i zawsze może zawierać błędy.

Ale to już trochę zboczenie tematu...

gość

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

nikt nie powiedział, że nie powinieneś mieć karty kredytowej... Niemniej jednak nie powinno ich być teraz 5

Nikt też nie napisał, że powinieneś korzystać z debetu, powinieneś po prostu pozwolić sobie na taki, który jest jak najwyższy. Schufa może m.in. rozpoznać, że klient ma odpowiednie dochody.

Myślę, że z zasady sprawa z lokalizacją mieszkania powinna się udać... Nie wydaje mi się, że ktoś zarabiający 2500 euro netto będzie mieszkał w punkcie społecznym, albo że ktoś otrzymujący zasiłek Hartz4 będzie mieszkał na Maximilianstraße w Monachium.... Oczywiście mogą być wyjątki.

A jeśli chodzi o wynik... Załóżmy, że zmieniasz raz w roku konto bankowe i umowę na telefon... Wtedy już nie mówimy o wyniku 98%... W pierwszym roku prawdopodobnie jesteśmy już około 96%... w drugim roku na pewno około 94%... itd. (tendencja spadkowa). Wynik maleje szybciej, niż może się zregenerować.

Byli tu studenci, którzy przez hoping z kontem bankowym (ze względu na premie) mieli wynik około 70% i potem zdziwieni, że na przykład nie dostali umowy na telefon.

Więc ot tak luzacko, jak tu to przedstawiasz, nie jest.

Napisany przez guest
Niewątpliwie mogą pojawić się problemy, jeśli w ciągu 12/24 miesięcy otworzy się 6 kont osobistych dla nowych klientów w zabierze.

Ponieważ (jak większość ludzi) nie znam algorytmu obliczania punktacji, nie mogę określić, jak bardzo zmiana konta osobistego wpłynie na punktację, a jak bardzo zmiana drugiego konta, itp.

Moje podejście polega na tym, że w normalnym zachowaniu nie powinno się zbyt bardzo przejmować punktacją i nie powinno się prowadzić życia według punktacji Schufy. Ja - całkowicie oderwany od punktacji - nie poleciłbym nikomu posiadać tylko jednego konta bankowego. Jeśli nie ma się konta zastępczego, zależność od jednego instytutu może bardzo szybko się źle skończyć - nawet z wynikiem 99. Zwłaszcza jeśli banki nie trzymają się swoich własnych ustalonych regulaminów. Po 10 latach Sparda Hamburg wypowiedziała mi umowę, ponieważ nie mieszkałem (już) w rejonie działalności banku, chociaż nigdy w NRW nie mieszkałem zarówno podczas otwarcia konta, jak i przez cały czas trwania relacji biznesowej. To spowodowało natychmiastową wypowiedzenie umowy przez bank, która następnie została zmieniona na koniec miesiąca po interwencji (3 tygodnie czasu przynajmniej).

Co jest lepsze teraz: wynik 99 bez konta czy 98 z 2 kontami ... teraz nie jestem tak pewien.

Ponieważ na wynik ma wpływ tak wiele rzeczy, trzeba bardzo zmienić swoje życie, jeśli chce się przejść z normalnego życia na życie ze wynikiem 99. Kto chce to robić może - ja żyję swoim życiem, nie życiem narzuconym przez Schufę.

Napisany przez 2Escorpio
To wszystko brzmi bardzo dziwnie i wydaje się raczej, że zdarzyło się coś innego i zostało to użyte jako powód do zwolnienia.

Wiadomo mi z SpardaBank West, że nie zamykają konta oszczędnościowego podczas przeprowadzki poza obszar ich działania.

Ale nawet w takim przypadku nie trzeba mieć dwóch kont oszczędnościowych.

Istnieją książeczki oszczędnościowe z kartą do wypłacania pieniędzy (Sparcard), karty kredytowe, które można mieć w innych bankach, lokaty, klasyczne konta oszczędnościowe w banku na rogu ulicy, gotówka w domu, itp.

To nie jest powód do posiadania drugiego konta oszczędnościowego... jest zbyt wiele innych alternatyw.

Napisany przez guest
Skorpion, no cóż ... byłam młoda i potrzebowałam pieniędzy. ;-) Wtedy konto bieżące nie było prowadzone na plusie. A z 20 marek na koncie wtedy było niemal niemożliwe przetrwać 3 tygodnie.

Ale nawet bez tego problemu dzisiaj byłoby trudno, jeśli wszystkie ubezpieczenia, prąd, gaz, czynsz/opłaty za mieszkanie, telefon itp. byłyby regulowane z konta bieżącego, a nie gotówką w placówce pocztowej. Pewnie można by wszystko załatwić w ten sposób, ale byłoby to bardzo drogie. Co gorsza, widzę problem z wpływem środków, który w niektórych przypadkach może odbyć się tylko bezgotówkowo przez pracodawcę i (im większa firma, tym bardziej skomplikowane), nie może być zmieniony na ostatnią chwilę.

Dziś mam trzy konta bieżące, z czego jedno służy tylko do rozliczeń związanych z nieruchomościami, więc 2 z darmowych ofert z udzielonym i nieużywanym debetem. Także i tu jestem starsza i mądrzejsza, oszczędzam nie tylko pieniądze, ale nie uzależniam się od osób trzecich (banków).

Napisany przez 2Escorpio
No cóż... Tylko dlatego, że konto zostało zamknięte, nie oznacza to, że trzeba od razu zacząć korzystać tylko z gotówki.

Zazwyczaj idzie się do banku, załatwia nowe konto w 5 minut i problem z głowy.

Ponadto nie można generalizować swojego zachowania na cały świat, twierdząc, że teraz każdy potrzebuje drugiego konta bankowego ze względów bezpieczeństwa.

Jak już wspomniałem, nie widzę powodu, dla którego każdy miałby mieć drugie konto bankowe... Zwłaszcza jeśli prowadzi się konto odpowiedzialnie... Z saldem dodatnim lub debetowym tylko przy regularnych dochodach.

Napisany przez guest
Jein,

przy istniejącym debecie - a oczywiście całym prowadzeniu życia za pomocą polecenia zapłaty - nie można zmienić rachunku bankowego z dnia na dzień, przynajmniej ja po kilku zmianach głównego banku zawsze znów miałem autoryzacje, które na końcu były obciążane starym rachunkiem.

Nu, zachowanie w postaci rzekomego błędnego miejsca zamieszkania można było zobaczyć już przy złożeniu wniosku o rachunek bieżący. Gdyby ktoś chciał. - Ale tak, w tym zakresie nie można uogólniać, ponieważ rachunku bieżącego praktycznie nigdy nie zamyka się z powodów błachej albo nawet uzasadnionej.

Nadal trzymam się mojej destrukcyjnej dla mojej punktacji w Biurze Informacji Kredytowej wypowiedzi: kto ma tylko rachunek bieżący, staje się zależny i powinien trzykrotnie przemyśleć, czy to ma sens.

Wskazówka dotycząca debetu przy stałym dochodzie: wtedy byłem zatrudniony w firmie Siemens AG. Wtedy przekroczenie wynosiło około 1,2 do 1,5-krotności wynagrodzenia netto. Limit 2-krotności (lub nawet 3-krotności, tego nie mogę potwierdzić) od wynagrodzenia netto. Ale to oczywiście opowieści z minionego wieku albo około przełomu tysiącleci. Dziś wiemy: wszystko uległo poprawie i coś takiego już się nie zdarzy. ;-)

Napisany przez 2Escorpio

Tak i nie,

przy istniejącym debecie - i oczywiście całkowicie prowadzonym życiu zgodnie z poleceniem zapłaty - nie można zmienić rachunku bankowego z dnia na dzień, przynajmniej ja po kilku zmianach głównego banku zawsze miałem polecenia zapłaty, które w końcu obciążały stary rachunek.

A co zmieni dodatkowe konto? Nawet jeśli miałbyś 10 innych kont, musiałbyś zmienić mandaty polecenia zapłaty w przypadku zablokowania lub wypowiedzenia głównego konta.... Nie ma to najmniejszego znaczenia, czy zmieniasz je na konto czekowe otwarte wczoraj, czy takie, które służy jako drugorzędne konto na wypadek awarii od 10 lat. Okej, teraz możesz pójść i przenieść mandaty polecenia zapłaty od razu na kilka kont... Ale na końcu to spowoduje jeszcze więcej pracy.... Zwłaszcza trzeba stale pilnować, żeby na kontach była wystarczająca ilość środków na polecenie zapłaty.

Jak już mówiłem, myślę, że była jakaś przyczyna, dla której zostałeś wypowiedziany. Potwierdza to tylko posiadanie 1,5 debetu z netto... Kiedyś ludzie byli o wiele bardziej swobodni w korzystaniu z debetu... x3-4 netto to nie była rzadkość.

Nawiasem mówiąc: nie znam nikogo, komu wypowiedziano by konto czekowe, chyba że istniały bardzo poważne powody... A pracuję w banku - Nie mówię, że ci nie wierzę... Raczej jest rzadko, że coś takiego się zdarza.

Napisany przez maniacxx
Cześć. W lutym dokonałem zmiany banku, wszystkie obciążenia zostały już przeniesione, teraz chciałem zrezygnować z mojego starego konta osobistego. Informacja w tej sprawie została przesłana przez mój nowy bank do starego, ale po dwóch tygodniach nie otrzymałem jeszcze żadnej odpowiedzi dotyczącej akceptacji rezygnacji. Dlatego ponownie złożyłem wypowiedzenie w oddziale banku. Kilka dni później dostałem list z prośbą o spotkanie, jest jeszcze coś do wyjaśnienia. W dniu spotkania mój doradca (jeden z założycieli banku, dlatego zmieniałem bank) wyjaśnił mi, że nie może zrezygnować z konta, ponieważ nadal trwa kredyt. Powiedziałem mu jednak, że kredyt i konto osobiste to dwa różne produkty i to jest niedopuszczalne. On tłumaczył to zmianą na SEPA i koniecznością odzyskania pieniędzy przez bank. W mojej umowie kredytowej nie widzę klauzuli dotyczącej prowadzenia konta osobistego. Z wynikiem poinformowałem mój nowy bank, który nakazał mi ponownie podpisanie wypowiedzenia. Tydzień później otrzymałem kolejny telefon od STAREGO banku, że nie może zrezygnować z powodu kredytu. DLACZEGO NIE OTRZYMUJĘ PISEMNEGO POTWIERDZENIA WYPOMADZENIA, A CO GREMIUM, ODMIOWAĆ WYPOMADZAM??? Wszystko to wydaje mi się bardzo podejrzane i chciałbym powierzyć to sprawę adwokatowi. Co według was powinienem zrobić? Nie chcę refinansować i uważam, że stałe zlecenie jest głupie, bo muszę płacić za prowadzenie konta w starej banku!!!!

Czy prowadzenie konta osobistego jest częścią umowy kredytowej czy nie?

Napisany przez maniacxx
Nie, przeczytałem całą umowę i nie ma w niej żadnej informacji, że kredyt jest związany z kontem bieżącym. Jako gwarancję kredytu wymieniona jest tylko: poręczenie.

Jeśli konto bieżące nie jest związane umową z kredytem, zawsze możesz zmienić bank partnera. Klarowanie, stara dotychczasowa bankowa chce zatrzymać cię jako klienta. Ale to tak jest wszędzie. Ale dotychczasowy bank powinien to potwierdzić na piśmie, że nie możesz zrezygnować ze starego konta z powodu kredytu. Bank z pewnością tego nie zrobi, ponieważ nie jest to prawnie zakotwiczone w umowie kredytowej.

Napisany przez maniacxx
To widzę dokładnie tak samo. Wszystkie wypowiedzenia (dwa od mojego nowego banku, podpisane przeze mnie oraz jedno złożone osobiście w oddziale) zostały NIGDY odrzucone na piśmie, wszystko to było tylko ustnie przez mojego doradcę, telefonicznie i podczas osobistej rozmowy. Być może warto byłoby wysłać pisemne wypowiedzenie do centrali, wtedy powinna nastąpić reakcja!! Dziękuję za świetne wsparcie, właśnie czuję się jak przegrany i nienawidzę tego uczucia!!!!!

Napisany przez Krise
W świecie, w którym banki nie mogą zbankrutować i otrzymują od państwa pieniądze, aby zostać uratowane, a następnie mogą przerzucić swoje surowe kryteria na klientów bankowych, klient zawsze jest przegranym.

Niestety, jesteś również sam sobie winien. Przynajmniej podejmij krok i zmień bank. Ja nadal nie mogłem tego zrobić. Zbyt wiele zależności, które wymagają dużo wysiłku. Poza tym, pamiętam numer konta na pamięć. Więc to nie są prawdziwe powody do zmiany banku lub ogólnie być bardziej elastycznym, ale mimo to tego nie robię. Dlatego sam sobie winien...

Proszę daj nam znać, jak się to skończyło.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata