Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Szwajcarskie kredyty frankowe

Napisany przez David4s
Cześć,

szukam osób, które dzisiaj również miały zatrzymanie zysku spowodowane decyzją SNB i jestem zainteresowany, jakie kursy otrzymały te osoby. Miałem zatrzymanie zysku przy 1,19, a wymiana została zrealizowana przy 1,00. Mój bankier powiedział, że wcześniej nie było dostępnych żadnych handlowanych kursów, co w mojej opinii jest kompletną bzdurą. Być może było mniej osób wchodzących niż wychodzących, ale nie mogę uwierzyć, że nie było żadnych kursów między 1,2 a 1,0.

Jeśli ktoś może mi doradzić, czy mam może możliwość wytoczenia sprawy sądowej lub co jeszcze mogę zrobić, będę bardzo wdzięczny.

Pozdrowienia,

David

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dlaczego miałoby to być kompletną bzdurą?
Dlaczego od razu pozew, tylko dlatego, że raz nie masz racji?
Dzisiaj wielu zostało złapanych na złej stopie.
Ale równie wielu cieszy się mając przypadkowo akcje Novartis, Nestle czy Lind w portfelu, które szybują w górę.

Napisany przez David4s
Nuż, istnieją pewne obowiązki informacyjne dotyczące ryzyka, których moim zdaniem bank nie spełnił, i to, że nie było dostępnych handlowalnych kursów, w zasadzie nie jest możliwe. Pytanie brzmi po prostu, kto i dlaczego mógł zabezpieczyć sobie najlepsze kursy. Prawdopodobnie same banki. Ale czy to takie legalne, wątpię. Mówię tutaj o kwocie 330.000 euro, którą straciłem w kilka minut i możliwe, że czuję się oszukany i źle doradzony.

Szukam tutaj naprawdę tylko wartościowych informacji, które mogą mi pomóc. Dziś już dość wysłuchałem intelektualnych bzdur od moich bankierów. Nic osobistego, ale oni także starają się tylko ratować swoją skórę.

Czy SNB ma cię naście przed uwolnieniem franka?
Jeśli masz kredyt walutowy, wiesz od samego początku o odpowiednich ryzykach.
SNB straciło dzisiaj niemal 150 miliardów na szczycie bilansu.
Jak teraz się zrefinansuje? To wszystko będzie interesujące.

Napisany przez David4s
Nie mówię tutaj o SNB, ale o moim lokalnym banku. Mam wątpliwości, czy złamał on obowiązek informacyjny i czy wszystko poszło sprawnie z zatrzymaniem strat. To wszystko, a moje wątpliwości są całkowicie uzasadnione.

Nikt mi na pewno nie powiedział, że ustalając zatrzymanie strat na poziomie 1,19 mogę otrzymać kurs o 20 centów niższy. Moim zdaniem bank mógł to wiedzieć, ja natomiast nie.

Napisany przez immerfernweh
Cześć Davidzie,
nie jestem ekspertem, więc mogę mówić tylko z własnego doświadczenia.
Być może poniższe sugestie ci pomogą:
Jeśli nie musisz spłacać pożyczki od razu, po prostu poczekaj.
Jeśli musisz ją spłacić, spróbuj ją przedłużyć. My tak zrobiliśmy po oprocentowaniu 1,41%.
Jeśli masz protokół konsultacji, powinno w nim być opisane, co dokładnie zostało ci wyjaśnione. Jeśli nie ma tam nic na temat, co może oznaczać stop loss dla ciebie, można podjąć działania. W tej chwili nie widzę większych możliwości, również dla nas.

Napisany przez David4s
Jak wspomniano, pożyczka została automatycznie przekształcona w euro z powodu stop loss. Oprocentowanie nie jest dla mnie istotne, ale w wyniku tego odnotowano straty walutowe w wysokości 330 000 euro. Na pewno nie zostałem poinformowany, że taka sytuacja może mieć miejsce. Myślałem, że jestem bezpieczny dzięki stop loss. Jak wspomniano, stop loss został ustawiony na poziomie 1,19, a ja otrzymałem kurs 1,00. Nigdy nie doświadczyłem czegoś takiego nawet w przypadku opcji. To nie może być prawda. Jeśli mogę podjąć jakieś kroki, zastanawiam się, jaki adwokat jest najlepiej przystosowany do tego rodzaju sprawy. Kto ma doświadczenia w tej kwestii?

Napisany przez Cici
[cytat=David4s">
Miałem zlecenie stop loss na poziomie 1,19, a realizacja nastąpiła przy 1,00. Mój bankier twierdził, że nie było wcześniej dostępnych handlowych kursów, co z mojego punktu widzenia jest kompletną bzdurą.
[/cytat]
Nie uważam tego za kompletną bzdurę. Dziś musiało zostać wymienionych kilkadziesiąt miliardów w ciągu zaledwie kilku milisekund, zwłaszcza przez fundusze hedgingowe. A ci zawsze są pierwsi przy korycie dzięki systemom o wysokiej częstotliwości. Jeśli na poziomie 1,00 jest sto razy większe obroty niż powyżej, jako drobny inwestor jesteś raczej bez szans na uzyskanie wyższego kursu.

Bez dokładnej znajomości twojego konkretnego przypadku, nie miałbym wielkich nadziei na wygraną w sporze. Jeśli chodzi o ofertę kursową, twojemu bankowi nie pozostaje wiele do zrobienia, zwłaszcza że dzisiejsze zerwanie minimalnego kursu i tak jest sytuacją wyjątkową.

Jeśli chodzi o możliwe błędne doradztwo, zalecam ponowne dokładne przeczytanie drobno wydrukowanego tekstu umowy. W przypadku certyfikatów dźwigni finansowej, opcji itp. trzeba wyraźnie potwierdzić świadomość ryzyka. Jeśli w twoim przypadku było ustalone zlecenie stop loss, wygląda na to, że sytuacja jest podobna.

Napisany przez David4s
ok, dzięki za opinię. Z tego, co rozumiem, mam lepsze szanse ze względu na błędną radę. Zawsze sądziłem, że w przypadku stop loss pierwszeństwo mają zlecenia, które zostały umieszczone jako pierwsze. Moje zostało już ustawione trzy lata temu i mam nadzieję, że moje bank również odpowiednio to uwzględnił.

Nie podpisałem niczego odnośnie stop loss. Nie ma więc żadnych małych druczków. Nikt mi ustnie nie przekazał, że wiąże się z tym takie ogromne ryzyko. Gdybym nawet tylko podejrzewał, że coś takiego może się wydarzyć, od dawna przewalutowałbym w euro. Po tym spadku z 1,5 do 1,2 nigdy więcej nie podjąłbym takiego ryzyka. Było już wystarczająco źle trzy lata temu, ale jak mówiłem, myślałem, że jestem bezpieczny.

Napisany przez Daukind
Zainwestować 330 000 euro bez pojęcia, jak działa giełda lub stop loss. Szacunek.

@Daukind, nie zainwestowano 330 000 EUR, ale zrealizowano straty walutowe w wysokości 330 000 EUR. W takim razie zaangażowanie było prawdopodobnie znacznie większe.

Napisany przez David4s
I dlaczego nie mam w ogóle pojęcia? Być może dlatego, że moim bankiem nie zostałem poinformowany o istnieniu ryzyka? O to tu chodzi.

Nie, chodzi o to, że znali Państwo już te ryzyka, ale zignorowaliście ostrzeżenie na ich temat.

Napisany przez David4s
O, więc Pan jest bankowcem. Czyli brał Pan udział w rozmowach z moim bankiem. Nie wiedziałem o tym. Nie zostało mi przekazane żadne ryzyko stop loss, jedynie zostało mi powiedziane, że możliwe jest uzyskanie kursu nieco poniżej. Kursy 1,15 zostały przez mnie zapamiętane jako najgorszy scenariusz. Podjęłem to ryzyko, ponieważ szanse na wzrost były oczywiście wysokie ze względu na gwarancję SNB. 100% nie zgodziłbym się na ryzyko uzyskania kursu 1,00.

Naprawdę wydaje mi się, że Pan Panie Bankowcu także jest takim dobrym doradcą, który prawdopodobnie również pośredniczył w udzielaniu kredytów walutowych bez informowania o ryzyku i teraz trochę dostaje wodę w gacie.

Nigdy nie pośredniczyłem w udzielaniu kredytów walutowych, więc mogę się teraz zrelaksować.
Ale staram się przekazać, że decydujące jest to, co jest napisane drobnym drukiem, czy to wobec sędziego czy kogokolwiek innego.
Jestem dość pewny, że nigdzie w drobnym druku nie jest napisane, że frank nigdy nie spadnie poniżej 1.
Życzę więc powodzenia.

Napisany przez David4s
Nie ma drobnego druku dotyczącego Stop Loss. Był ustalony ustnie ze mną.

Jak tłumaczysz ustnie przed sędzią, gdy chcesz wystąpić przeciwko bankowi? Z pewnością Twój prawnik również zaznaczył, że wersja ustna nie ma znaczenia, jeśli druga strona (bank) przedstawia inną wersję?

Napisany przez David4s
Choć nie jestem ekspertem, moim zdaniem to bank powinien udowodnić, że klient został poinformowany. Tak jak jest to w przypadku opcji. Ale na pewno mój prawnik będzie mógł mi lepiej odpowiedzieć.

Nie widzę tego tak, zostali Państwo poinformowani o wszystkich ryzykach zawartych w drobnej czcionce. To tylko moja osobista opinia.

Napisany przez David4s
Przepraszam, ale wspomniałem już, że nie ma żadnych drobnych druków

W umowie kredytowej zawsze są maleńkie wydruki lub warunki pożyczki.

Napisany przez David4s
Ale nie dla kursu stop loss. Właśnie przeglądałem wszystkie dokumenty ponownie. Ponieważ stop loss został ustanowiony przez nas dopiero 3 lata temu, a pożyczka jest spłacana od 10 lat.

Napisany przez Daukind
Oczywiście, można być krytycznym wobec banku, nie zaprzeczam. Ale powtórzę jeszcze raz, jak działa zlecenie stop-loss (i że dokładnie taki incydent może się zdarzyć, gdy kursy spadają na samo dno) jest podstawową wiedzą giełdową. Osoby, które nie posiadają tej wiedzy, być może nie powinny inwestować takich sum (chyba że chodzi o kiepską sumkę....).

Napisany przez Yakfreak
Czemu nigdy nie potrafimy przyznać samym sobie, że popełniliśmy błąd? Ludzi odważnych i honorowych zdaje się być coraz mniej.
W przypadku Dawida dziecko już wpadło do studni, a on teraz desperacko szuka kogoś, komu mógłby zrzucić winę.

Och, jakie byłoby życie piękne, gdyby niektórzy ludzie również zrozumieli to, co czytają!
Szukam ludzi, u których dzisiaj również został zainicjowany stop loss przez decyzję SNB i byłbym zainteresowany, jaki kurs osiągnęli ci ludzie w wyniku tego.
Tak jak ja rozumiem tekst Davida, nie chce on żadnej psychoanalizy swojego zachowania ani oceny jego działania jako mądrego/głupiego, ale faktycznie rad i pomocy w już zaistniałej sytuacji!
Moim zdaniem, nikt nie musi mu odpowiadać ani reagować na jego post!

Napisany przez brainy
Uważam, że sprzedaż przez bank osobie prywatnej zlecenia Stop-Loss przy ustalonym(!) kursie walutowym jest bardzo problematyczna. Widzę bank jako odpowiedzialnego za to. Czy to bank wiejski?

Napisany przez David4s
To nie jest bank wioski, ale też nie światowy bank. To bank oszczędności. Dziękuję za opinię, myślę, że warto spróbować spotkać się z prawnikami. I dlaczego ktoś, kto nie ma wiedzy o giełdzie, nie miałby mieć dużo pieniędzy? Jako 20-latkowie zarobiliśmy dużo pieniędzy dzięki pomysłowi internetowemu i zostaliśmy oszukani przez wszystkich możliwych bankierów i doradców. Kiedyś wystarczy z oszustwami, i byłoby tylko sprawiedliwe, gdyby bank oszczędności w końcu musiał odpowiedzieć za swoje błędy.

Napisany przez Matthew Pryor
Byłoby tylko sprawiedliwe, gdyby Sparkasse w końcu musiała ponieść konsekwencje za coś, co spieprzyła.

Byłoby uczciwe, gdybyś najpierw mógł i chciał sformułować dowód na to, co dokładnie bank zepsuł. To będzie na pewno trudne. Twoje przekonanie samo w sobie nie wystarczy, aby przekonać przed sądem. Na szczęście wyroki w naszym państwie prawa nie są na niego podatne.

Aktualnie zaczynasz od drugiego kroku zamiast od pierwszego, ale na pewno znajdziesz tutaj adwokatów, którzy podejmą się Twojej sprawy za wynagrodzeniem. Czy okażą się oni warte swojej ceny, zobaczysz w przyszłości. Jeśli nie, możesz pozwać pierwszego adwokata za niekompetencję...

Napisany przez HAS-SI
Na stronie wirtschaftsblatt.at można znaleźć więcej informacji na ten temat.

Napisany przez Bernhard11
Cześć Dawidzie, mam dokładnie ten sam problem i zostałem zatrzymany na poziomie 0,96. Ty otrzymałeś przynajmniej 1,0. To jest naprawdę interesujące, kto i kiedy podejmuje decyzje, i czy te dane są rzeczywiście poprawne. Podpisałem w banku protokół konwersji, w którym zaznaczono, że wartość może zostać skonwertowana zdecydowanie poza limitem stop loss. Pytanie brzmi: Co to znaczy zdecydowanie poza? Jak postępować, chciałem się zabezpieczyć, a teraz wyglądam głupio, jakbym nie był zabezpieczony!!!!! Rozumiem, że może chodzić o małe akcje bez płynności, ale brak kursów dla drugiej najważniejszej waluty na świecie?? Co robić????

Napisany przez Ravemaster84

....i to w przypadku drugiej najważniejszej waluty na świecie??....

Gdzie to jest napisane? Jaka jest źródło?

Co do tematu:
Być może w drobnych drukach nie zostanie nic wspomniane o SL (ale podejrzewam, że tak), ale osoba zaciągająca kredyt w obcej walucie świadomie podejmuje ryzyko spekulacji walutowej. Jestem pewien, że w dokumentacji znajdzie się coś na ten temat. Nawet jeśli wskazuje się tam na SL, ryzyko wahania kursu walutowego jest wbudowane w sam produkt, a bank na pewno zadbał o zabezpieczenie przed tym.

Jaki był powód, dla którego zaciągnąłeś kredyt we frankach szwajcarskich? Co by się stało, gdyby SNB ustaliło teraz stały kurs na poziomie 1,40? Twoje długi byłyby mniejsze w EUR i cieszyłbyś się z tego. Spekulacje (a do nich należą kredyty w obcej walucie, bez względu na to, czy z SL czy bez) nie są jednokierunkową ulicą, na której zawsze się osiąga zyski.

Napisany przez Bernhard11
Nie chodzi o to, dlaczego wziąłem kredyt w walucie obcej czy nie. Chodzi o to, że w dobrej wierze ustanowiłem zlecenie Stop Loss w celu zabezpieczenia, a mimo to zostało ono naruszone o 25% pomimo istnienia odpowiednich kursów. Wiem, że kredyt walutowy to spekulacja walutowa, ale to, że wykonanie zlecenia Stop Loss przy spadku wartości waluty o 25%, było dla mnie dotąd nie do pomyślenia. Moim zdaniem bank nie może tak po prostu rozwiązać tej sytuacji, należy wywierać presję. To nie może być tak łatwe do odtrącenia. Myślę, że były już bardziej beznadziejne sprawy sądowe.

Napisany przez Peaustin
A więc ogólnie rzecz biorąc zdaję sobie sprawę, że to mój błąd. Kropka. Już wiele zarobiłem na giełdzie, a teraz straciłem około 40 000€. Według mnie głównym problemem jest wykres intraday! Cena nie spadła jak kamień do 0,85, lecz spadała od 10:30 do 10:50. Dlaczego wtedy SL nie działa lub nie działa z góry, tego nie mogę zrozumieć. Byłem dyrektorem banku oszczędnościowego, a teraz dostawcą usług finansowych. Znam ryzyko i radzę sobie z nim. Ale dlaczego mój SL, który również ustawiłem na 1,19, miał zadziałać dopiero przy 0,97 po 20 minutach? Bardzo dziwne. A co więcej, rano powiedziano mi, że cena wynosi 0,85. A południu skorygowano ją na 0,97. Bardzo dziwne... Chcę również zobaczyć, co można zrobić?!?

Napisany przez Ravemaster84
Czy jest znana zasada działania zlecenia Stop?

W Waszym przypadku bank po prostu zapisał zlecenie sprzedaży po osiągnięciu określonego progu, które zostanie wykonane przy złamaniu granicy (limitu). Oznacza to, że bank wyrzuca wasze CHF na rynek i pyta: Kto chce?
Jeśli jednak nikt nie chce, to nie będzie w stanie sprzedać tych CHF. Tak proste to jest. Po prostu cena spada i zlecenie jest wykonane przy NAJBARDZIEJ DOBRYM dopasowaniu popytu i podaży. Według bieżącego kursu. Dlatego TO dostał kurs 1.00, a ty 0,96.

Gdyby Wasza pożyczka NIE była zabezpieczona SL, ale miała zapis mówiący, że jeśli kurs CHF do EUR spadnie poniżej 1.19, bank automatycznie zamieni pożyczkę na 1.19, to mielibyście dobre szanse. Ale sam fakt istnienia granicy SL oznacza, że bank sprzeda po osiągnięciu określonego limitu, i to po najlepszej możliwej cenie w tamtym momencie. Bank nie może jednak dać Ci gwarancji kursu.

Napisany przez Daukind
Mężczyzno, mężczyzno, mężczyzno...

Na rynku FX codziennie obraca się kwotą ponad 5.000.000.000.000 dolarów. Większość z tych transakcji dokonywana jest przez profesjonalistów bezpośrednio podłączonych do centrum danych giełd. Czy naprawdę wierzysz, że po otrzymaniu wiadomości o rozwiązaniu kursu SFREUR, będziesz w stanie szybko pozbyć się swoich śmiesznych kilkuset tysięcy euro w SPK Hintertupfingen? Myślisz ile miliardów transakcji miało zlecenie Stop Loss na poziomie 1,19?

Nadal uważam, że tylko jedna osoba ponosi winę...

Tak jest.
Wielu było świadomych ryzyka i zdecydowanie je zignorowało, ponieważ frank praktycznie był statyczny.
Ale życie idzie dalej.

Napisany przez Yakfreak
Zobaczmy, ile osób wpadnie w kłopoty finansowe, jeśli Szwajcaria nie postanowiła sobie strzelić sobie samopomocy. Oczywiście w strefie przygranicznej zauważa się powódź Szwajcarów, i nawet nie jeździmy tam już tankować, nikt też nie organizuje wycieczek w kierunku Szwajcarii.

Napisany przez brainy
Dokładnie to, co dzieje się ze Szwajcarią, stałoby się z nami, gdybyśmy ponownie wprowadzili markę niemiecką.

Kto tak twierdzi? Nie wierzę.
Ale nie ważne, rynek walutowy to coś, czego prawie nikt nie rozumie, ja też nie.

Napisany przez Cici

Kto tak mówi? Nie wierzę.

Czy możesz jakoś to uzasadnić? W mojej opinii, tak jak brainy, Deutsche Mark musiałaby znacząco zyskać na wartości w porównaniu do krajów południowej Europy. Już teraz widać to po obligacjach rządowych, jak duży zaufany ma niemiecka przewaga nad innymi krajami strefy euro. W mojej ocenie kraje południowej Europy mają tak niskie kursy obligacji tylko dlatego, że są w unii walutowej i w razie potrzeby są wspierane przez kraje północne.

@Cici, chodzi tylko o umieszczenie tutaj odnośnika do źródła. Byłoby to bardziej sensowne dla dalszej dyskusji.

Napisany przez Daukind
Jakie są źródła dla hipotezy lub własnej opinii?

Napisany przez brainy
To, co szybko wyszło na jaw podczas małego eksperymentu na silnej gospodarczo Szwajcarii, trwa dłużej w dużym obszarze euro.

Dopóki oddychanie będzie blokowane poprzez dostosowania kursów walutowych, dochodzi do niedotlenienia lub wzrostu ciśnienia.

The Yellow Forum - Jak pomaga nam to, że frank jest wolny - Dane włączone.

Decyzja Szwajcarii o zerwaniu związków trzeba postrzegać w kontekście tego, co planuje Draghi:

Program skupu obligacji przez EBC: Draghi uśmiecha się do Niemców - Gospodarka - Polityka - Handelsblatt

Napisany przez LIQUIKON

Cześć,

Szukam ludzi, u których dzisiaj spowodowała to decyzja SNB również aktywowanie zlecenia Stop Loss, i chciałbym się dowiedzieć, jaki kurs otrzymali ci ludzie. Miałem zlecenie Stop Loss na poziomie 1,19, a wymiana została dokonana po kursie 1,00. Moje bank nie mówił, że nie było dostępnych żadnych kursów, co według mnie jest totalną bzdurą. Być może było mniej osób chcących wejść niż wyjść, ale nie wierzę, że nie było żadnych kursów pomiędzy 1,2 a 1,0.

Jeśli ktoś może mi doradzić, czy mam ewentualnie możliwość wniesienia sprawy sądowej, albo co jeszcze mogę zrobić, byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrowienia,

Dawid

Nasza organizacja charytatywna Liquikon specjalizuje się w kredytach walutowych i wspólnie z naszymi prawnikami partnerskimi znajduje szybkie i absolutnie rzetelne możliwości wyjścia z katastrofy z zyskiem.

Z najlepszymi pozdrowieniami z Osnabrück

Bettina Rackowitz, 1. Prezes

Napisany przez RupGol
Cześć DavidS

Miałem prawie tak samo jak ty - SL ustawione na 1,18 i konwersja na 1,0017.

Zanim zacznę się rozwodzić nad tym, co zamierzam zrobić, czekam na telefon od mojego kontaktu w banku - obiecał mi oddzwonienie.
Tego kursu konwersji - na ile to możliwe za pomocą środków prawnych i publicznych - nie zaakceptuję.
Jeśli kurs konwersji nie ulegnie znacznej poprawie podczas rozmowy, najpierw porozmawiam z bankiem i poszukam kompromisu - czyli częściowego umorzenia szkody, tak aby przynajmniej wyglądało to dla mnie jak normalny kurs konwersji.
Od lat zajmuję się prywatną działalnością giełdową na małą skalę i dotąd nie spotkałem się z kursami konwersji odbiegającymi o 3% od Stop Lossa lub zlecenia Limit na Zakup.
Po zakończeniu rozmów musi pozostać akceptowalna suma kredytu.

Skontaktuję się ponownie po moim rozmowie z bankiem.

Napisany przez Himoz
Tutaj również, 70 000 kredytobiorców budowlanych w Austrii w Banku Austria (Unicredit)
Pozycja długa/krótka przy 1,186
Rzeczywisty kurs 0,988

Już przeczytałem drobny druk, tam jest napisane, że kurs może odbiegać od wartości nominalnej, ale nie czuję, żeby ostrzeżono mnie przed tak wysokim ryzykiem i poinformowano.
Uważałem, że jestem bezpieczny do maksymalnie 1,15

Napisany przez RupGol
Cześć Himoz

U mnie jest to samo - również kredyt hipoteczny w Austrii - jednak pod względem kwoty jest o wiele gorzej niż u Ciebie.
Zawsze myślałem, że w najgorszym przypadku może dojść do konwersji przy kursie 1.15.
U mnie także dosłownie jest napisane:

Kurs ten nie będzie taki sam jak ustalony w Twoim zleceniu stop loss, ale niższy. Zazwyczaj różnica ta jest minimalna. Jednakże w przypadku ekstremalnych zmian kursów, ta różnica może być większa.

Przy większej różnicy nie można rzeczywiście spodziewać się różnicy większej niż 3% - to przecież - z definicji - ograniczenie strat - a już 5% to całkiem spora strata - przy przekroczeniu SL o ponad 15% - czyli nagle o 17% więcej kredytu - mówię o czarnym scenariuszu, który nie jestem skłonny ponieść samodzielnie.
Nawiasem mówiąc, CHF właśnie wynosi 1.0048 - więc nie można już mówić o ograniczeniu strat.
Gdyby bank udzielił informacji, to zmieniłbym kredyt na kredyt w euro dużo wcześniej, ponieważ tutaj oprocentowanie jest tylko nieznacznie wyższe niż kredytu w CHF.
Pozostawałem przy CHF tylko z powodu niższego oprocentowania - w obliczu wszystkich niepewności na rynku, takich jak potencjalne wyjście Grecji z UE, dyskusja w Szwajcarii o odkupieniu swojego złota i zagrożenie związane z powodzią pieniądza euro, która grozi ze strony pana Draghiego, sytuacja wspierania granicy CHF/EUR była znacznie bardziej prawdopodobna niż rok temu. Ale mój poziom zatrzymania strat pozwalał mi spokojnie spać.

Z kredytem w euro można było spokojnie czekać na niepewności, zachowując niemal taki sam poziom oprocentowania, a następnie w ciągu 1-2 lat, gdy CHF tracił na wartości, a dane rynkowe dla całej Europy stawały się lepsze, można było przeskoczyć na CHF.
17% mojego kredytu nigdy bym nie ryzykował!

Jak już wspomniałem, teraz czekam na rozmowę z moim bankiem - dopiero wtedy skorzystam ze wszystkich dostępnych mi środków.
Kwestia skargi na niewystarczające informacje o ryzyku przekroczenia poziomu stop loss o ponad 3% to naprawdę ostateczna opcja - ale jeśli konieczne, to tak będzie.

Napisany przez Himoz

....jednak pod względem sumy znacznie gorsze niż u Ciebie.
Zawsze myślałem, że nawet w najgorszym przypadku może dojść do konwersji przy 1,15.
U mnie też dosłownie napisane jest:

Ten kurs nie będzie identyczny, ale niższy niż ustalony kurs wyjścia w Twoim zleceniu limitowym. Zazwyczaj różnica ta jest niewielka. W przypadku ekstremalnych zmian kursu może ona jednak być większa.

70.000 było 10 lat temu, dzisiaj pewnie jest ponad 100
Szkoda wystarcza jednak na wybudowanie domu dla osoby pracującej na etacie.

U mnie zapis o nieidentycznym kursie wyjścia jest podobny, teraz nie mam go pod ręką.

Co jeszcze zauważyłem, wysokość zastawu jest znacznie poniżej 100.000! Może to coś zmienić?

Cześć Himoz,
nie jestem specjalistą finansowym, czy mógłbyś mi wytłumaczyć, co masz na myśli w swoim ostatnim pytaniu: Co jeszcze zauważyłem, wysokość zastawu jest znacznie poniżej 100.000! Może z tym coś zrobić??
Spróbowałem poszukać w Google, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Mam też dwa kredyty walutowe w CHF...

Napisany przez Himoz
To oznacza tylko, że nie mam pojęcia,
Rachunek Gretchen,
myślałem tylko, że jeśli oszczędzam depozyt zabezpieczający na wysokość zastawu i potem odmówię spłaty kredytu, być może bank będzie mógł zajść jedynie tę (niższą) kwotę.
Ta musiałaby być dostępna na depozycie zabezpieczającym, który jest zastawiony.

Moi bankierzy dzwonili do mnie wcześniej, mój kontakt mówi, że kurs 0,988 jest zapisany w kamieniu, ale mogę zawsze wrócić z powrotem do franka.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata