Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wziąć 1 kredyt czy może 2 kredyty?

Napisany przez BeZZo
Cześć,

Niestety mam niewielką wiedzę na temat kredytów, finansowania itp.
Chcę kupić nieruchomość od znajomego za 210 000 €. Ponieważ w domu trzeba jeszcze zrobić kilka rzeczy, chciałbym dodać dodatkowe 30 000 €.

Teraz moje pytanie:
1. Czy lepiej dla mnie będzie, jeśli dodam 30 000 € do ceny zakupu w wysokości 210 000 € i podam w banku cenę zakupu 240 000 €, a te 30 000 € otrzymam potem od znajomego?

2. A może lepiej wziąć inny kredyt w wysokości 30 000 € w innym banku?

Co będzie dla mnie korzystniejsze, czy ktoś zna się na tym?

Z góry dziękuję

Napisany przez Kass Finanz
Jeśli chcesz sztucznie podwyższyć cenę zakupu, będziesz musiał również zapłacić wyższe koszty dodatkowe, takie jak opłata dla notariusza i wpis do księgi wieczystej.
Jeśli są to inwestycje zwiększające wartość nieruchomości, bank może je sfinansować, pod warunkiem spełnienia innych kryteriów kredytowych.
Jednak jeśli nie jest to związane z podwyższeniem wartości nieruchomości, możliwe jest jedynie sfinansowanie poprzez kredyt podporządkowany.

Napisany przez BeZZo

Jeśli chcesz sztucznie zwiększyć cenę zakupu, będziesz także musiał zapłacić wyższe koszty poboczne związane z nabyciem, takie jak opłaty notarialne i wpis do księgi wieczystej.
Jeśli są to działania budowlane zwiększające wartość, bank może je sfinansować, jeśli spełnione są inne kryteria zdolności kredytowej.
Jeśli jednak nie przyczynią się one do wzrostu wartości, możliwe jest jedynie finansowanie poprzez [url]kredyt[/url] długoterminowy.

Czy możesz mi dokładniej wyjaśnić, co to oznacza?

Problem polega na tym, że prace w domu nie są konieczne. Nie będę więc w stanie udowodnić bankowi wszystkiego, na co potrzebuję 30,000€.

Chcę wprowadzić kilka zmian, ponieważ niektóre rzeczy mi nie odpowiadają. Na przykład chciałbym zamontować nową kuchnię i nową łazienkę.

Chcę po prostu wiedzieć, czy dla mnie lepiej jest zwiększyć cenę zakupu u banku, mimo że rzeczywista cena zakupu jest niższa o 30,000€.

Czy może jest lepiej wziąć zwykły [url]kredyt[/url] w innym banku?

Nieruchomość to zwykły 2-rodzinny [url]Dom[/url] i będzie całkowicie użytkowany prywatnie.

Nowa łazienka lub nowa kuchnia (wbudowana) należą do działań zwiększających wartość, podobnie jak zmiany w pomieszczeniach, nowe ogrzewanie lub nowa izolacja.
Nowe tapety lub podobne elementy nie są uznawane za działania zwiększające wartość, ponieważ stanowią one wydatek na utrzymanie, który nie zwiększa wartości nieruchomości.
Warto sporządzić listę, określając potrzebne kwoty na poszczególne prace oraz wybierając wykonawców. W razie potrzeby można również uwzględnić pracę własną.

Jeśli nie jest możliwe ustalenie takiej listy, to prawdopodobnie po zakupie nieruchomości i spłacie kredytu hipotecznego bardziej wskazany byłby kredyt prywatny. Proszę nie wcześniej, ponieważ w przeciwnym razie badanie zdolności kredytowej na kredyt hipoteczny może być negatywnie wpływane.

Jeśli sprzedawca domu zwraca ci tę kwotę, to oczywiście jest to również opcja, pod warunkiem akceptacji przez bank ceny zakupu domu. Pod względem warunków finansowych byłoby to najkorzystniejsze rozwiązanie, choć oczywiście okres kredytowania byłby odpowiednio dłuższy.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Chodzi o to, że jeśli cena zakupu wynosi 30 000 EUR, to koszty notarialne/podatku od nabycia nieruchomości itp. będą wyższe, ponieważ są one naliczane od ceny zakupu. Jeśli jednak kredyt bankowy wynosi 240 000 EUR, z czego 210 000 to cena zakupu, a 30 000 na remont, to już nie jest tak. Czy możesz przynajmniej pokryć koszty dodatkowe?

Napisany przez BeZZo

Chodzi o to, że jeśli kwota 30 000 EUR zostanie uwzględniona jako cena zakupu, to spowoduje to zwiększenie kosztów notariusza/podatku od nabycia nieruchomości, ponieważ są one obliczane na podstawie ceny zakupu.

Natomiast jeśli kredyt bankowy wynosi 240 000 EUR, z czego 210 000 to cena zakupu, a 30 000 na renowację, wtedy sytuacja wygląda inaczej.

Czy możesz chociaż opłacić koszty dodatkowe samodzielnie?

Problem polega na tym, że nie wiem, czy bank zgodzi się na uznanie tego jako renowacji, ponieważ to nie jest rzecz konieczna, którą chcę zrobić.
Kuchnia jest stara i chcę zamontować nową, mam kogoś, kto może to zrobić, ale i tak potrzebuję pieniędzy na kuchnię i urządzenia.

Mam 10 000 euro, nie wiem, czy wystarczy na koszty dodatkowe.

Jeśli nie skorzystasz z usług pośrednika, będziesz potrzebować około 7% lub 14 700 € na dodatkowe koszty nabycia. Kwota 10 000 € nie wystarczy. W przypadku podwyższenia ceny zakupu suma wzrośnie o około 2 000 €.

Sporządź plan działań i skonsultuj się z bankiem, czy uznaje on te środki za podnoszące wartość. Jeśli nie, ta kwota, plus brakujące koszty nabycia, mogą zostać zaciągnięte jako pożyczka długoterminowa, o ile zdolność kredytowa jest wystarczająca.

Napisany przez BeZZo

Jeśli nie skorzystasz z usług pośrednika, potrzebujesz około 7% lub 14.700 € na koszty poboczne związane z zakupem. 10.000 € nie wystarczą. Gdy cena zakupu zostanie podniesiona, suma wzrasta o około 2.000 €.

Stwórz plan dotyczący działań, które należy podjąć, i porozmawiaj z bankiem, czy uznaje on te działania za zwiększające wartość nieruchomości. Jeśli nie, można zaciągnąć pożyczkę wtórną na tę kwotę plus brakujące koszty poboczne, o ile zdolność kredytowa jest wystarczająca.

Zrozumiałem, dzięki, zrobię to.

Tylko boję się, że jeśli otrzymam kredyt hipoteczny, to potem nie będę mógł otrzymać kolejnego kredytu.

Napisany przez Mayana
Jeszcze jedno chciałbym ci przypomnieć:
Co zrobisz, jeśli twój znajomy po prostu zatrzyma te 30 tysięcy?
Ja bym mu nie ufał bez zastrzeżeń. W końcu ma notarialną umowę kupna za 240 tysięcy. To może źle się skończyć.
Lepiej kupić za 210 tysięcy i resztę zaoszczędzić.
Moje 2 grosze

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata