Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kfw

Napisany przez Zebi
Cześć wszystkim,
chciałbym przekształcić poddasze w zamknięte mieszkanie.
Czy mogę skorzystać tutaj z pożyczki KFW, i jeśli tak, to z którego rodzaju?
Myślę o 151.
Pozdrowienia, Zebi

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, istnieje także program dotacyjny KfW. Jednak ważne jest, czy poddasze zostało podzielone zgodnie z ustawą o wspólności mieszkaniowej. Czy istnieje księga wieczysta dla całego domu? Jeśli tak, jakie są obecne obciążenia dotyczące całego domu pod względem aktualnych pożyczek?

Napisany przez Zebi
Z podziałem jestem obecnie zdezorientowany, ponieważ nie mam tutaj dokumentów. Muszę sprawdzić to w weekend, gdy będę w domu. Pożyczki nie są zabezpieczone hipoteką.

Napisany przez NaTwoim13
Czy to budynek wielorodzinny? Czy jest kilku właścicieli w osiedlu? Do kogo należy mieszkanie? Czy prace mają być wykonane przez firmy remontowe czy przez siebie?

Napisany przez Kass Finanz
W internecie KfW udostępnia wszystkie informacje. Po prostu zajrzyj.

Napisany przez Zebi
@Kass Finanz:
Dzięki, ale nie otworzyłem tego tematu tutaj bez powodu.

@noelmaxim:
Dom ma 2 mieszkania, które są również wynajmowane. Poddasze ma być trzecim mieszkaniem. Mam również Dom obok. Ten ma 3 mieszkania. Moje zdaniem, te dwa domy należą do siebie hipotecznie. Zostały one przynajmniej kupione razem.
Chciałbym zrobić trochę rzeczy samodzielnie. Przynajmniej to, co jestem w stanie zrobić. Podłoga, tapetowanie, ...

Napisany przez NaTwoim13
Istotne jest określenie, jakie prace muszą być wykonane w poszczególnych branżach, w przypadku programu KfW 151 muszą to zrobić firmy, a także energetyk musi potwierdzić środki przed i po wykonaniu.

Czy księgi wieczyste są wolne od obciążeń? Czy mieszkania zostały podzielone zgodnie z ustawą o wspólności mieszkaniowej, czy istnieje oświadczenie o podziale?

Nie można ubiegać się o środki bezpośrednio w KfW, konieczna jest współpraca z pośredniczącym instytucją kredytową. Jeśli księga wieczysta jest obciążona, bank musi zajmować drugorzędne miejsce i można ubiegać się tylko o środki KfW, może to być problematyczne.

Napisany przez Zebi
Dom jest wolny od obciążeń. Na razie nie wiem, czy mieszkania są podzielone (patrz powyżej). Zakładam jednak, że nie są oddzielone. Jakie są tego konsekwencje?

Napisany przez NaTwoim13
Na co obecnie jest wyznaczone poddasze? Własność korzystania wyłącznego (jeśli podzielone zgodnie z ustawą o wspólności mieszkaniowej) ? Czy jest pozwolenie na budowę?

Niektóre działania nie są objęte dofinansowaniem, trzeba już być jasnym, jak wygląda cały plan przebudowy, lub jakie prace są wymagane.

Napisany przez Zebi
Uzyskam pozwolenie na budowę.
I po raz trzeci: Na razie nie mogę nic powiedzieć na temat WEG itp. W poniedziałek będę wiedział więcej. Wtedy dostanę dokumenty. Ale co to ma do rzeczy? Czy to ma znaczenie?

Napisany przez Zebi
Czy nie mogę po prostu pójść do banku i powiedzieć:
Drogi sprzedawco, chciałbym przebudować poddasze i wynająć je lub zamieszkać samodzielnie i dać mi 50 000 € lub 75 000 € (w zależności od możliwości KFW)

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, mogą Państwo to zrobić, ale potem znowu będą Państwo prosić o pomoc.

Dlaczego drogi sprzedawco? Czy nie należy do Pani/Pana mieszkanie?? Muszą Państwo najpierw je kupić???

KfW 151 jest związana z jasnymi warunkami - konsultant energetyczny i wykonanie prac przez firmy remontowe. Wykładzina, prace malarskie ani prace dekarskie nie są uznawane za efektywne energetycznie działania, więc sam KfW nie wystarczy. Nawet jeśli bank niekoniecznie otworzy dla Państwa drzwi, jeśli zażądają Państwo tanich środków, gdzie bank pełni rolę jedynego zobowiązanego - robi tak w przypadku kredytów KfW - i nie wpisuje nic do swoich ksiąg.

Sprawa dotycząca własności musi być jasna, tak samo jak podział nieruchomości (księga wieczysta mieszkania, księga wieczysta części wspólnej, księga wieczysta itp.), ponieważ kredyt musi być zabezpieczony, i ta kwestia nie jest nieistotna. Struktura kosztów musi być klarowna, ponieważ działania muszą kwalifikować się do wsparcia, potwierdzone przez konsultanta energetycznego przy składaniu wniosku i zatwierdzone po zakończeniu prac.

Wszystko jest naprawdę proste, jeśli ma się wszystko pod kontrolą i wie, czego się chce.

Napisany przez Zebi
Bankier = Sprzedawca
Dom należy do mnie
Czyli każdy krok pracy musi być w pełni zrozumiały i udokumentowany za pomocą rachunków, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
Ok, zrozumiałe, mój błąd

Napisany przez Zebi
Tak więc każdy krok pracy musi być w pełni zrozumiały i udokumentowany za pomocą obliczeń, czyż nie?

Napisany przez Zebi
Tylko sprzedawca obecny, czy też przyjaciele i pomocnicy/doradcy?

Napisany przez NaTwoim13
Sprzedawca?

Idź do banku domowego, oni cię oświecą!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata