Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Doświadczenia z kredytami prywatnymi?

Napisany przez dom
Cześć wszystkim,

Chciałbym zapytać, czy ktoś tutaj w forum (może nawet studenci) mieli doświadczenia z pożyczkami prywatnymi; być może za pośrednictwem lendico, auxmoney itp.

Jeśli chodzi o mnie i moje potrzeby: Mam 24 lata, jestem wykwalifikowanym technikiem handlowym i obecnie studiuję kierunek ekonomiczny ze specjalizacją w podatkach/ audycie. Obecnie jestem na 6 semestrze (z 8) i studiuję w trybie standardowym. Przede mną jeszcze staż i seminaria, zanim otrzymam tytuł w połowie przyszłego roku i prawdopodobnie będę pracować w dziale audytu.

Muszę się przygotować na to, że moje BaföG niedługo zostanie zawieszone z powodu zmienionej sytuacji majątkowej moich rodziców, dlatego szukam kredytu na kwotę 6000 euro, aby zapewnić sobie kontynuację studiów. Dzięki pracy dorywczej i otrzymywaniu zasiłku na dziecko mógłbym spłacać raty w wysokości od 150 do 250 euro miesięcznie bez problemu.

Czy ktoś z was zna sposób, jak jako student otrzymać kredyt w tej wysokości bez zabezpieczeń i poręczeń? Niestety, nikt w mojej rodzinie nie może mi pomóc. Jak wspomniałem wcześniej, będę mógł utrzymać status studenta najdłużej do przyszłego lata (statystycznie mój kierunek studiów oferuje 90% szans na znalezienie pracy w ciągu pierwszych 6 tygodni po ukończeniu studiów).

Jeśli ktoś może mi pomóc, chętnie udzielę dodatkowych informacji prywatnych.

Pozdrowienia i dziękuję,
Dom

Napisany przez mig-25
Cześć Domu, chociaż minęło już trochę czasu, być może sprawa jest nadal aktualna, albo inni ludzie mają te same pytanie. Postaram się przedstawić moje doświadczenia jako kredytobiorca, które zdobyłem zarówno z auxmoney, smava i lendico. Wybrałem mniejsze kwoty kredytu na krótkie okresy spłaty (między 24 a 36 miesięcy) i złożyłem wnioski w tych 3 instytucjach. Przed wszystkim chciałbym zaznaczyć, że wszystkie trzy sprawiały wrażenie solidnych, a od ostatnich miesięcy wszelkie wnioski są bezpłatne. Auxmoney i Lendico pobierają prowizję przy zawieraniu umowy kredytowej, ale jest to akceptowalne; co do smava, nie jestem pewien. Moje pierwsze zapytanie złożyłem w auxmoney. Wniosek kredytowy nosi tu nazwę "projekt" i powinno się go jak najbardziej szczegółowo opisać, ponieważ prywatni inwestorzy w końcu inwestują w ten projekt. Jeśli jest on sfinansowany w 100%, zazwyczaj otrzymuje się pożądaną kwotę. Duże ALE: Między kredytobiorcą a prywatnymi inwestorami działa bank pośredniczący. To on w ostateczności ocenia zdolność kredytową i przeprowadza weryfikację w SCHUFA. Na podstawie udzielonych informacji Auxmoney przydziela kategorię i przypisuje Ci odpowiednią klasę. W moim przypadku mój projekt został sfinansowany przez prywatnych inwestorów w ciągu 3 dni i otrzymałem umowę kredytową od banku partnerskiego przez e-mail. Dołączyłem jedynie swoje ostatnie oświadczenie o zarobkach, i to wszystko. W ciągu kolejnych 4 dni kwota kredytu znalazła się na moim koncie. Byłem bardzo zadowolony z przebiegu transakcji; krótko mówiąc: mogę szczerze polecić, cały proces był dla mnie przejrzysty. Z kolei w Lendico było inaczej. Zasadniczo podobnie jak w auxmoney: także tutaj sprawdzana jest informacja w SCHUFA i określana jest odpowiednia kategoria. Tutaj również masz możliwość stworzenia projektu i zainteresowania tak, aby stanowił atrakcyjność dla prywatnych inwestorów (kredytodawców). Tutaj również działa bank pośredniczący. Jednakże, inaczej niż w moim przypadku w auxmoney, tuż po złożeniu projektu wymagane są 3 dokumenty. Dobrą rzeczą jest, że wszystko można zrobić online, czyli te dokumenty można przesłać. Wymagane dokumenty to m.in.: kopia dowodu osobistego, ostatnie oświadczenie o zarobkach oraz wyciągi bankowe z ostatnich trzech (!!!) miesięcy. Przesłane dokumenty są następnie sprawdzane przez bank partnerski Lendico. W tym czasie inwestorzy mogą już finansować projekt. W moim przypadku po kilku godzinach miałem już prawie 10% sfinansowane przez inwestorów. Jednak po kolejnym dniu mój projekt został usunięty z rynku i otrzymałem e-mail od Lendico; w nim poinformowano mnie, że mimo bardzo dokładnej weryfikacji moich dokumentów, kredyt nie mógłby zostać udzielony. Dla informacji: jestem urzędnikiem państwowym na stałe z wysokimi zarobkami; wynajem i wydatki na inne raty kredytowe podałem dokładnie tak, jak faktycznie muszę je ponosić. Oczywiście mogłem udowodnić to za pomocą wyciągu bankowego i oświadczenia o zarobkach. Choć żądana kwota kredytu był nadto dość niska, a miesięczna rata mieściłaby się w zakresie, który nie byłby dla mnie zauważalny.... Tak jak opłata podstawowa za umowę na telefon komórkowy. Mogę tylko spekulować: ale myślę, że decydujący był wyciąg bankowy. Prawdopodobnie tutaj analizowane są WSZYSTKIE wydatki, także te, które być może ponosi się tylko raz poprzez wyciąg z karty kredytowej. Albo wydatek na ubezpieczenie samochodu... Nie mam pojęcia. Ostatecznie nie mogę dokładnie zdefiniować przyczyny. Uważam jednak za godne uwagi, że nie żądane są jedynie wyciągi bankowe z 5 tygodni, aby móc udowodnić wpływy z najmu, wynagrodzenie i ewentualne raty kredytowe, ale od razu ruchy w kilku miesiącach. Uważam to ogólnie za wątpliwe, ponieważ ruchy konta są bardzo wrażliwymi danymi; co obchodzi bank, ile pieniędzy akurat przekazuję na prezent urodzinowy dla przyjaciółki i jaki ma ona numer konta?! Wszystko to jest odnotowane na wyciągu bankowym. W mojej ocenie dla oceny zdolności kredytowej powinien być istotny wyłącznie dowód ujawnionych informacji! Tak czy inaczej, ale jak się zdaje, pozytywna informacja w SCHUFA i zainteresowanie inwestorów odgrywają pomniejszą rolę w porównaniu z wymogami zdolności kredytowej wewnętrznego banku. Inne doświadczenia miałem z portalem smava. Tutaj także mogłem złożyć wniosek kredytowy; jednak w żadnym momencie nie miałem wrażenia, że staram się o kredyt od prywatnej osoby, a jedynie otrzymywałem oferty od znanych instytucji kredytowych. Wysłałem dwa oferowane umowy kredytowe do odpowiednich banków, ale otrzymałem odmowę kredytową. Moje osobiste podsumowanie: wszystkie 3 platformy są solidne. Można więc śmiało składać wnioski przez auxmoney, lendico lub smava. Jako kredytobiorca nie trzeba mieć tu obaw. Jednak zakładam, że osoby z gorszą informacją w SCHUFA, lub słabszą zdolnością kredytową, będą lepiej zabezpieczone przez auxmoney niż przez Lendico, którzy wydają się mieć podobne wymagania co do zdolności kredytowej I SCHUFA, jak każdy inny bank. W takim przypadku jednak zwrócę się od razu do swojego banku, gdzie zazwyczaj utrzymuje się osobisty kontakt, lub zwrócę się bezpośrednio do innych banków. Natomiast w przypadku wniosków poprzez smava miałem -jak wspomniałem- tylko oferty od powszechnie znanych banków, które można by też skontaktować się bezpośrednio, bez pośrednictwa portalu. Warto również wspomnieć, że pracownicy smava są dość otwarci; kontaktowali się ze mną z różnymi pytania i innymi sugestiami. W pewnym stopniu mnie to męczyło, ale byli wszyscy bardzo przyjaźni. Opisy przedstawiają moje osobiste doświadczenia i moją osobistą opinię; inni ludzie z kolei mogą mieć inne doświadczenia.

Napisany przez Neso123
Cześć,
długo zajmowałem się tym tematem i założyłem stronę internetową o nazwie geldundfinanzen.net, na której wymieniłem kilku wiarygodnych dostawców, z którymi może to zadziałać, między innymi z krótkoterminowymi pożyczkami, gdzie wpisy do Schufy nie są zbyt istotne.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Neso123, czy jesteś pewien, że Twój regulamin jest wystarczający?
Tylko taka mała uwaga.

Napisany przez Neso123
Cześć bankierze,

Dlaczego brakuje informacji w stopce redakcyjnej??

Z góry dziękuję

Napisany przez Daukind
Naprawdę brakuje znajomości gramatyki i ortografii

Napisany przez Neso123
Poprawię błędy. Dziękuję

Napisany przez EngelMarco
Nie chcę zbyt bardzo zagłębiać się w szczegóły, ale musiałem niestety zdobyć bardzo złe doświadczenia z prywatnymi pożyczkami. Myślę, że jak we wszystkim, tutaj też trzeba mieć trochę szczęścia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata