Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie ochrony prawnej w przypadku błędnego rozliczenia WRB - skomplikowany przypadek.

Napisany przez dogfight76
Cześć,
w moim osobistym kredycie wszystko gra, ale teraz skomplikowany przypadek mojej szwagierki:

Rodzice mojej szwagierki są kredytobiorcami w przypadku nieruchomości inwestycyjnej (imię rodziców widnieje w umowie kredytowej)
Jednak Dom jest zarejestrowany na imię córki mojej szwagierki w księdze wieczystej.

Teraz moi teściowie musieliby udać się do prawnika z powodu wadliwego WRB i podpisać pełnomocnictwo. Jednak nieruchomość nie należy do nich według księgi wieczystej (tam figuruje córka mojej szwagierki, która ma 12 lat).

Teściowie nie mieszkają także w tym domu (mają własny Dom)
Ale nie jest on również wynajęty. (nie otrzymują żadnego czynszu. Tylko moja szwagierka spłaca kredyt)

Czy w tym przypadku RSV pokryłaby koszty postępowania?
Jeśli tak, na czyje imię powinno być to ubezpieczenie?

Pozdrowienia

Re: ubezpieczenie ochrony prawnej w przypadku błędnego rozliczenia WRB - skomplikowany przypadek.

Napisany przez Suxxess
Ponieważ córka jest nieletnia, prawa i obowiązki przysługują twojej szwagierce.

Ponieważ rodzice twojej szwagierki są pożyczkobiorcami, moim zdaniem ubezpieczenie powinno być na ich nazwisko. (Po prostu ustal to przed zawarciem ubezpieczenia i będzie dobrze.)

Prawnie widzę to tak (jako laik):

Rodzice szwagierki wzięli kredyt. Pieniądze z tego darowali twojej szwagierce (częściowo, ponieważ szwagierka ma spłacać kredyt). Szwagierka kupiła Dom i podarowała go córce. Jeśli teraz kredyt teoretycznie nie zostanie spłacony, to rodzice szwagierki ponoszą odpowiedzialność tylko swoim majątkiem osobistym (innymi słowy, ich własnym domem; finansowany Dom szwagierki powinien być bezpieczny).
Jeśli teraz zignorujemy fakt, że w przypadku ewentualnego bankructwa można domagać się zwrotu darowizn w ciągu ostatnich 10 lat. Ale jak już powiedziałem, po prostu ustalcie to przed zawarciem ubezpieczenia z ubezpieczycielem.

Napisany przez Matthew Pryor
To po prostu należy wyjaśnić z ubezpieczycielem przed zakończeniem RSV i dobrze.

Jeśli wszystko jest dobrze, można od razu pominąć dalsze wyjaśnienia.

Czy w tym przypadku RSV pokryje koszty postępowania?

Zgodnie z ARB wyłączenie dotyczy kredytobiorców, ponieważ nieruchomość nie jest wykorzystywana przez nich samych. Przypadek ochrony prawnej wystąpi, gdy bank odrzuci odwołanie od kredytu, który zostaje zaciągnięty przez rodziców szwagierki. Z kolei szwagierka nie może powoływać się na błędny WRB i tym samym nie może udowodnić żadnego przypadku ubezpieczenia, na który ubezpieczyciel musiałby zapewnić ochronę.

Więc nie ma możliwości zabezpieczenia tego za pomocą ubezpieczenia od rezygnacji z podróży (RSV)?
Jeśli wszystko dobrze zrozumiałem....

Pozdrawiam

To nie jest powiedziane. Ogólne Warunki Ubezpieczenia (ARB) stanowią podstawowy regulamin. Ponadto ubezpieczycielom przysługuje możliwość rozszerzenia zakresu ochrony ubezpieczeniowej. W tym przypadku należałoby znaleźć ubezpieczyciela, który rozszerza krąg osób objętych ubezpieczeniem. W szczególności w tym przypadku na co najmniej córkę kredytobiorcy, co może być trudne. Pomocna będzie tylko dogłębna analiza.

Cześć,

mimo długiego poszukiwania nie znalazłem niczego. Powinno być jednak coś, gdzie córka moich teściów mogłaby być ubezpieczona (powinno wystarczyć jako rodzic małoletniej właścicielki nieruchomości, prawda?)

Jeśli znajdziecie coś, dajcie znać, dzięki

Pozdrowienia

Napisany przez Suxxess
Być może wystarczy wysłać kilka zapytań drogą e-mailową do dostawców, odnosząc się do tego wątku i prosząc o oddzwonienie? Porównanie ubezpieczenia ochrony prawnej - porównaj i zaoszczędź

Jedyne, co mnie nurtuje, to czy w takim przypadku ubezpieczenie ochrony prawnej w ogóle by pomogło? Przecież sprawa z WRB jest już faktycznie zanotowana, a szkody przed rozpoczęciem ubezpieczenia zazwyczaj są wyłączone.

Cześć,
na razie nie wystąpiła szkoda. Bank nie otrzymał żadnego pisma.
Tak jak tutaj opisano:
Widerrufsjoker: Kiedy działa ubezpieczenie ochrony prawnej?? Grupa interesów Widerruf

Pozdrowienia

Mając nadzieję, że personel odpowiedzialny za obsługę spraw będzie miał lepsze rzeczy do zrobienia podczas swojego czasu pracy niż poprawianie Twoich błędów. Mam nadzieję, że oprogramowanie Twojego pracodawcy, które reklamujesz tutaj, jest lepsze niż Twój link sponsorski. Nein, es gibt noch keinen Schadensfall. Die Bank hat noch kein einziges Schreiben erhalten. Richtig. Wie bereits erwähnt wurde, tritt der Rechtsschutzfall in diesem Fall ein, wenn die Bank den Widerruf ablehnt. Eventuelle Wartezeiten der Rechtsschutzversicherung sind zu beachten, in der Regel sind es 3 Monate. Ein möglicher Versicherer in dieser Konstellation ist Auxilia, jedoch möglicherweise über die Enkeltochter als mitversicherte Person. Es wäre einen Versuch wert.

Sprawdziłem właśnie na stronie Auxilla. Czyli moje teściowie są głównymi ubezpieczonymi, prawda? Nie mogę jednak znaleźć informacji na temat ubezpieczenia wnuczki (znajduję tylko informacje dotyczące obecności dzieci). Pozdrowienia

ARB 2012, § 26, zdanie 2, akapit a) cc)
W pozostałych przypadkach: Proszę bardzo, z przyjemnością.

Dziękuję bardzo, czyta się naprawdę dobrze !!

Zapytam mojego prawnika, czy popierałby to!

Dzięki, Super

Cześć,

zgodnie z moim prawnikiem, polisa RSV od Auxalia nie przewiduje:

ta polisa wyłącza zastosowanie wszystkich spraw związanych z działalnością bankową lub usługami finansowymi określonymi w § 3 ust. 2 lit. e) aa) (2) ustawy o działalności bankowej. Zdefiniowane są tutaj również pożyczki. Moim zdaniem wykluczenie to stoi w sprzeczności z innymi warunkami, zgodnie z którymi finansowanie nieruchomości jest wyłączone tylko w określonych przypadkach. Własnie Auxilia powołała się na ten powód wykluczenia w związku z odwołaniem pożyczek i odmówiła pokrycia kosztów. Istnieje tu również ryzyko, że ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania.

Napisany przez Suxxess

Czy pracownicy ds. obiektów mogą również zmagać się z zainteresowanymi opiniami amatorów? Miejmy nadzieję, że w czasie pracy mają ważniejsze rzeczy do zrobienia niż poprawianie twoich błędów.

Jeśli nie mają ochoty pozyskać potencjalnego nowego klienta, to oczywiście nie muszą sobie zawracać głowy pracą. Ale zdecydowanie szybciej jest opowiedzieć wszystko przez telefon niż przeczytać kilka linijek...

Zapewne oprogramowanie twojego pracodawcy, które wcześniej reklamowałeś w innym wątku, jest lepsze niż twój link reklamowy tutaj.

Niestety, nie jest to jednak oprogramowanie, to jeden z pierwszych aplikacji SAAS na świecie i są światowym liderem w obszarze CRM na żądanie. Więc ani to nie jest oprogramowanie, ani nie jest moje, ani nie zarabiam na licencjach...

według mojego prawnika Auxalia nie działa:

W takim razie twój prawnik się myli, ponieważ Matthew jest nieomylny i zawsze wie lepiej.
Przykro mi ale widocznie obecnie tutaj nie będziemy w stanie ci pomóc, życzę ci jednak powodzenia w dalszych poszukiwaniach. Mimo wszystko uważam, że dobrze jest samemu sprawdzić przedtem, czy przedstawiciele ubezpieczeniowi są w stanie pokryć ten przypadek, czy nie.

Również przygotowujemy oferty, nawet jeśli zazwyczaj nie dostajemy za nie zapłaty. A jeśli klient ostatecznie się na nas nie zdecyduje, to po prostu mamy pecha.

Jeśli nie masz ochoty generować potencjalnych nowych klientów, to oczywiście nie musisz się wysilać. Ale zdecydowanie szybciej jest posłuchać wszystkiego jeszcze raz przez telefon niż czytać te kilka linijek...

Jak absurdalna jest znowu twoja argumentacja: oczywiście, nawet to zajmuje mniej czasu. Szybko opisana sytuacja i wszystko jasne. Tutaj ta osoba musiałaby dodatkowo zmagać się z nietrafionymi opiniami laików.

Więc twój prawnik musi się mylić, ponieważ Matthew jest bezwzględny i zawsze wszystko lepiej wie.

Ani jedno, ani drugie. Ładna próba argumentacji ad personam. Powinieneś jeszcze trochę poćwiczyć w samotni. Ja, w przeciwieństwie do ciebie, nie lubię wypowiadać się na tematy, których nie znam albo które mnie nie interesują. Wolę zadawać pytania niż robić z siebie wiecznego ignorant. Oczywiście, jesteś wolny nadal to robić.

To jest jednak uzasadnienie tego, dlaczego moje trafienia są znacznie wyższe niż twoje. Ponadto napisałem możliwy ubezpieczyciel. To nie jest trudne do zrozumienia, czy się mylę?

Przykro mi, że obecnie tutaj nie ma nikogo, kto mógłby ci pomóc, życzę ci jednak powodzenia w dalszej poszukiwaniu. od kiedy jesteś kimś?

Mimo to uważam, że dobrym pomysłem jest samodzielne sprawdzenie przedstawicieli ubezpieczeń, czy są w stanie pokryć ten przypadek czy nie. Ciekawa teza. Czy to teraz przedstawiciel firmy ubezpieczeniowej decyduje, czy ryzyko zostanie objęte polisą czy nie?

Niestety, to nie jest zwykłe oprogramowanie, to jedna z pierwszych aplikacji SAAS na świecie, a oni są światowymi liderami w obszarze CRM na żądanie. Więc to zarówno nie jest zwykłe oprogramowanie, jak i nie jest moim oprogramowaniem, ani nie zarabiam na licencjach...

Niesamowicie interesujące...

Cześć,

nie dajcie się sprowokować :wink:

Wygląda na to, że niestety nie ma ubezpieczenia RSV... szukałem wiecznie wujka Googlea za RSV, gdzie wnuki są ubezpieczone, a ten przypadek jest zabezpieczony:

to ubezpieczenie ma wyłączenie dla wszystkich spraw związanych z "transakcjami bankowymi lub usługami finansowymi wymienionymi w § 1 ustawy o działalności kredytowej". Wymienione są także kredyty. Wyłączenie to wydaje mi się być sprzeczne z innymi warunkami, zgodnie z którymi finansowanie nieruchomości jest wyłączone tylko w określonych przypadkach. W szczególności Auxilia odwołała się do tego powodu wyłączenia w kontekście odwołania kredytów i odmówiła pokrycia kosztów. Istnieje więc ryzyko, że ubezpieczenie nie zostanie wypłacone.

Cześć,

Odpowiedź od mojego prawnika:
On również nie zna ubezpieczenia RSV dla mojej sprawy.

To niemożliwe, prawda?
Pożyczkobiorcy = babcia i dziadek
Właściciel wpisany do księgi wieczystej = wnuczka

Użytkownikami nieruchomości są wnuczka z rodziną (czyli my)

I nie ma ubezpieczenia RSV dla możliwości odwołania się do prawa zakupu z opcją zwrotu

Pozdrowienia

Cześć,
ponieważ właśnie otrzymałem odpowiedź od Sparkasse, chciałem zapytać jeszcze raz, czy ktoś nie zna RSV!

Pozdrowienia

Napisany przez vtof
Cześć,

mimo że wątek jest już stary, to pytanie wyraźnie wciąż pozostaje otwarte:

Odpowiedź na pytanie Mam problem prawny. Czy mogę zawrzeć ubezpieczenie ochrony prawnej, które pokryje koszty? zawsze brzmi Nie.

Jeśli problem prawny już istnieje lub jest konkretnie zapowiadany, w zasadzie jest za późno na zawarcie ubezpieczenia ochrony prawnej (klauzula nieważności wcześniejszych umów).

Cześć,

to może być dokładne. Ale gdy wie się, że wkrótce mogą pojawić się problemy prawne, to już nie jest problem! Wystarczy wybrać ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej bez okresu karencji

Niestety nie udało nam się znaleźć takiego ubezpieczenia dla naszego szczególnego przypadku, ale dla tak błędnej i wielokrotnie karanej instytucji jak nasz bank (ustawa z 2008 r.) raczej nie będziemy potrzebować ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej.

Pozdrawiam

Napisany przez vtof

Ale jeśli wie się, że wkrótce może pojawić się problem prawny, to nie ma problemu!

Trudne... Pytanie brzmi, jaki moment firma ubezpieczeniowa uznałaby za moment wystąpienia szkody. W swoim własnym interesie firma ubezpieczeniowa wyznacza ten moment jak najwcześniej (aby mieć większe szanse na odmowę ochrony kosztów z powodu przedwczesności). Mogę sobie wyobrazić, że dla firmy ubezpieczeniowej w Twoim przypadku decydujący byłby moment podpisania umowy o pożyczkę. W każdym razie brak wady wadliwej WRB już istnieje, na co w razie wątpliwości prawdopodobnie powoła się również firma ubezpieczeniowa.

Doświadczyłem już spraw dotyczących najmu mieszkań, w których pojawił się jakiś problem, gdy umowa najmu istniała od lat. Umowa najmu została podpisana w 2005 roku, ochrona ubezpieczeniowa istniała od 2007 roku, problem pojawił się po raz pierwszy w 2008 roku (jako przykład). Wynik: brak ochrony kosztów, ponieważ umowa najmu istniała już przy zawarciu ubezpieczenia. Moim doświadczeniem jest to, że firmy ubezpieczeniowe są tam bardzo uparte, zwłaszcza przy wysokich wartościach sporów. Powodzenia w każdym razie, w ostateczności bez RSV.

Napisany przez katalog49

Przeżyłem już sprawy związane z najmem lokalu mieszkaniowego, w których pojawił się jakiś problem, który zaczął się po latach trwania umowy najmu. Umowa najmu została podpisana w 2005 roku, ubezpieczenie było ważne od 2007 roku, problem pojawił się po raz pierwszy w 2008 roku (jako przykład). Wynik: brak ochrony kosztów, ponieważ umowa najmu była już zawarta przy podpisywaniu ubezpieczenia. Moim doświadczeniem jest to, że ubezpieczyciele mogą być bardzo kapryśni, zwłaszcza przy wysokich wartościach sporów. Powodzenia, jeśli konieczne, to bez RSV.

Moim zdaniem tak naprawdę nie powinno być tak, jak zostało opisane. Oznaczałoby to konieczność, aby nikt nie zawierał umowy ubezpieczenia z zakresem ochrony najmu mieszkania, jeśli już istnieje umowa najmu, ponieważ po zawarciu umowy najmu nie ma już ochrony przed sporem dotyczącym najmu.

Brak ochrony występuje, gdy sam fakt zawarcia umowy najmu jest przyczyną sporu. Wszelkie dalsze wydarzenia byłyby ubezpieczone, jeśli zdarzenie wywołujące spor nastąpi po zawarciu umowy (włączając w to okres karencji).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata