Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ogólne pytania dotyczące kupna domu

Napisany przez quentin
Kochana społeczności forum,

ponieważ w tej chwili jestem dosyć bezradny, mam nadzieję uzyskać ogólne odpowiedzi na temat możliwości finansowania.

Szybko o mnie: Jestem mężczyzną, singlem, mam 31 lat, zarabiam 2100 euro netto miesięcznie i mam bardzo pewne zatrudnienie.

Mój budżet domowy:
Dochód netto: 2100 euro.
ubezpieczenie emerytalne: 150 euro
Czynsz (zimny): 300 euro
Opłaty dodatkowe (ogrzewanie/woda itp.): 100 euro
Garaż: 35 euro
Prąd: 65 euro
Bieżący kredyt na samochód: 420 euro/miesiąc - pozostało do spłaty jeszcze 4 lata i 8 miesięcy.
ubezpieczenie samochodu: 68 euro
ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej: 6 euro (przeliczane na miesiąc).
Kapitał własny: 6000 euro.

Planowana nieruchomość:
Dom (96 m²) z roku 1970, na okazję za 36 000 euro. Według niezależnej oceny wartość wynosi 81 000 euro. Działka o powierzchni 1100 m². Trzeba zrobić trochę roboty, ale jest to do ogarnięcia w przypadku domu o takiej powierzchni mieszkalnej.
Szacowane koszty remontu: 55 000 - 60 000 euro.
Koszty pośrednika: 2034 euro.
Podatek od nabycia nieruchomości: 1800 euro.
Koszty notarialne i wpisu do księgi wieczystej: 540 euro.

Całkowita suma: 100 374 euro minus 6 000 euro kapitału własnego daje kwotę kredytu: 94 374 euro, przy zakładanych kosztach remontu 60 000 euro.

Więc moje pytanie, od czego zacząć najlepiej? Bank, doradca finansowy, czy w ogóle jest możliwe sfinansowanie? Bo myślę, że jeśli płacę mniej więcej 300 euro czynszu, to pewnie byłbym w stanie sfinansować ten Dom... czy to wynajem czy spłata kredytu, to dla mnie jakoś wychodzi na to samo.

Z góry dziękuję.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Myślę, że to będzie trudne.....

W zasadzie nie masz żadnego kapitału własnego, ponieważ nadal masz zadłużenie w wysokości 23 000 EUR. A rata w wysokości 420 EUR za samochód to już sporo jak na Twoje dochody.....

Czy korzystasz również z tego samochodu? Bo nie wymieniłeś jeszcze kosztów benzyny czy napraw....

Bank będzie wiedział, czy i w jakiej cenie może zrealizować tę nieruchomość w razie potrzeby. Bo jeśli to taka okazja, to nabywcy pewnie by się o nią rozchodzili.

Nawiasem mówiąc, zapytałbym agenta nieruchomości, dlaczego przy tak tanich obiektach zawsze podawana jest minimalna prowizja, a przy bardzo drogich nie ma podanej maksymalnej wysokości.... (ale to nie ma nic wspólnego z Twoim pytaniem).

Napisany przez quentin
Cześć Panie Müller,

Po pierwsze, dziękuję za odpowiedź:

Dom jest takim okazem, ponieważ:
1. To Dom zaledwie z 3 pokojami, poddasze można jeszcze zagospodarować. Nie ma piwnicy. Oznacza to, że rodzina z dwójką dzieci nie może w nim mieszkać.

2. Dom wymaga remontu, posiada również budynki gospodarcze/stajnie (które trzeba by zburzyć, jeśli nie planuje się ich remontu). To oznacza ogromną pracę.

3. Dom jest spadkiem po starszej osobie wymagającej opieki, która przekazała go swojej opiekunce. Ta jednak nie jest zainteresowana obiektem i po prostu chce się go pozbyć.

4. Prowizja dla pośrednika jest bardzo korzystna i zastanowię się nad jej wykorzystaniem.

5. W przyszłą środę mam kolejne spotkanie, gdzie zgromadzę odpowiednie wyceny. Fasada, okna, ogrzewanie, prąd, aby uzyskać rzeczywistą 100-110% łączną kwotę.

6. Moje miesięczne koszty benzyny wynoszą około 150-250 euro. Na konserwacje, naprawy oszczędzam 50 euro miesięcznie. Auto ma teraz rok i nie przewiduję większych napraw w trakcie jego trwania.

Moja plan finansowy:
Dochód netto: 2100 euro.
Emerytura: 150 euro
Bieżący kredyt samochodowy: 420 euro/miesiąc - pozostało do spłaty jeszcze 4 lata i 8 miesięcy.
ubezpieczenie samochodu: 68 euro
ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej: 6 euro (miesięcznie).
Benzyna 200 euro
Koszty związane z mieszkaniem ok. 300 euro

= 1,150 euro wydatków

Pozostaje 950 euro dla Ciebie ....

Potrzebujesz około 100 tys. euro kredytu. Oznacza to około 5% obsługi kapitału (3% odsetki, 2% spłata kapitału) = 400 euro rata/miesiąc.....

900 - 400 = 500 euro .....
To prawdopodobnie będzie zbyt mało.

Myślę, że decyzja o zakupie tak drogiego samochodu była tutaj kontraproduktywna.

Napisany przez 3ducnici
Wydaje mi się, że problemem jest finansowanie samochodu... jest za wysokie... 420 euro... Jakie to jest za samochód, jeśli wolno spytać?

Jeśli bank nie jest zainteresowany udzieleniem kredytu na samochód, z różnych powodów, możesz rozważyć kilka alternatyw:

1. Spróbuj pozbyć się samochodu i kredytu. Z doświadczenia wiem, że w trakcie remontu domu nie ma też potrzeby posiadania nowego samochodu... ;-) Jeśli pojazd może być sprzedany, można również anulować kredyt samochodowy.

2. Zapytaj rodziców, czy mogliby pomóc finansowo, na przykład w brakujących 30 000 euro na nieruchomość... Wtedy kapitał własny stanowiłby 1/3... Albo można by sprzedać część działki. 1100 metrów kwadratowych to sporo. Jeśli teren jest przeznaczony pod zabudowę i cena za metr kwadratowy jest odpowiednia, można by z tego skorzystać.

3. Porozmawiaj z sprzedającą i zawrzyj z nią umowę pożyczki na 36 000 euro. W ten sposób miałbyś już nieruchomość.

To tylko kilka sugestii...

Napisany przez Klabautermann
Może powinieneś poczekać z zakupem domu, aż zaoszczędzisz więcej własnego kapitału.

I inne pytanie: Czy jesteś pewien, że pozostaniesz singlem? Przy trzech pokojach może być ciasno dla rodziny.

Może powinieneś jeszcze poczekać kilka lat z zakupem domu. Być może do tego czasu zmieni się Twoja sytuacja życiowa i będziesz potrzebował miejsca dla rodziny. Za cztery lata też spłacisz swoje auto, co znacząco ułatwi finansowanie.

Napisany przez 3ducnici

Może powinieneś poczekać z zakupem domu, aż uzbierasz więcej własnego kapitału.

A jeszcze jedno pytanie: Jesteś pewien, że pozostaniesz singlem? Przy trzech pokojach będzie zbyt ciasno dla rodziny.

Być może powinieneś poczekać jeszcze kilka lat z zakupem domu. Wtedy twoja sytuacja życiowa mogłaby się zmienić i będziesz potrzebował miejsca dla rodziny. Za cztery lata twoje auto będzie również spłacone, co znacznie ułatwiłoby finansowanie.

mmh, jeśli za tę cenę otrzymasz 1100 m kw.?

Raczej sprzedałbym samochód...

A przy takiej powierzchni działki można ewentualnie rozbudować albo zbudować nowy Dom...

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie zdrowe, wykonalne oraz zakup sensowny!!

Finansowanie zdrowe, możliwe do przedstawienia i zakup sensowny!!

Dziś nie jest 1 kwietnia.....

Napisany przez Kass Finanz
Podstawa finansowania jest zdrowa i teoretycznie możliwe jest uzyskanie finansowania.
Trudność widzę w samym obiekcie, który prawdopodobnie jest starszym gospodarstwem. Przy wysokiej sumie remontu w porównaniu z ceną zakupu, nie każdy bank jest skłonny do współpracy. Część dodatkowych środków nie jest związana z działaniami zwiększającymi wartość, np. rozbiórka budynków pomocniczych. Konieczne będzie dokładne wyliczenie wszystkich prac i kosztów, włączając ew. pracę własną.
Każdy bank będzie bardzo ostrożny i przeprowadzi ocenę wartości pod kątem ewentualnej odsprzedaży w przypadku konieczności. Dodatkowo może mieć znaczenie lokalizacja obiektu.

Napisany przez Klabautermann

mmh, jeśli za tę cenę dostaje się 1100 m2 działki?

Chyba wolałbym sprzedać samochód...

A przy takiej powierzchni działki można ewentualnie rozbudować lub postawić nowy Dom...

Hmm, oczywiście, to prawda. Jest wystarczająco miejsca na rozbudowę.
Ale wydaje mi się, że działka ta leży trochę na uboczu, prawda? Gdzie indziej można znaleźć tyle metrów kwadratowych za taką cenę? Bez samochodu może być trudno dojechać.

Napisany przez Martin79HN
To tylko taka myśl. :-)
Czy nie można by powiedzieć, że wprowadza się nowy najemca?

96 metrów kwadratowych tylko dla siebie
to wystarczająco miejsca dla co najmniej 2 osób

Wtedy sytuacja finansowa zmieniłaby się na 1, 2, 3, 4 lata.

Napisany przez NaTwoim13

Dzisiaj nie jest 1 kwietnia.....

Zastanawiałem się nad tym, czytając niektóre odpowiedzi.

Znane i dokładnie zaplanowane koszty remontu, dostępny kapitał własny na koszty dodatkowe, odpowiedni dochód netto, stałe i bezpieczne miejsce pracy, zdrowe podejście do kosztów remontowych, przystępna powierzchnia mieszkalna, wartościowa działka.

1) 50.000 euro 2,23 % miesięczna rata 134,58
2) 30.000 euro 1,65 % miesięczna rata 96,12
3) 15.000 euro 0,75 % miesięczna rata 47,97
Razem około 278

750 euro opłata mieszkaniowa
250 euro koszty zarządzania
420 euro rata kredytu
278 euro odsetki i spłata kredytu
1689 euro w sumie

Przy dochodzie netto 2100 euro jest to niezalecane???

Napisany przez quentin

Jedną z trudności widzę w samym obiekcie, który prawdopodobnie jest starszym gospodarstwem rolnym. Przy wysokiej sumie remontowej w porównaniu z ceną zakupu nie wszystkie banki biorą udział. Część dodatkowych środków, które będą potrzebne, nie są działaniami zwiększającymi wartość, na przykład rozbiórką budynków gospodarczych. Będzie konieczne przedstawienie kompletnego zestawienia wszystkich prac i kosztów, włączając ewentualne prace własne.
Każdy bank będzie tutaj bardzo ostrożny i dokona oceny wartości w przypadku ewentualnej sprzedaży. Dodatkowo dochodzi ewentualna lokalizacja obiektu.

Więc obiekt to nie był dawny gospodarstwo rolne, został wybudowany w 1970 roku w terenie mieszkalnym, który obecnie jest wyznaczony jako teren mieszkaniowy, na obrzeżach małego miasta w Dolnej Saksonii. Poprzedni właściciele mieli pewną słabość do drobiu/królików i w ciągu lat powstało wiele budynków drewnianych, częściowo także murowane obory.

Cytat od Martina79HN

To tylko taka myśl. :-)
Czy nie jest może możliwe stwierdzenie, że wprowadza się najemca?

96m² do zamieszkania samemu
przecież jest miejsce dla 2 osób co najmniej.

Układ pomieszczeń na parterze podoba mi się tak, jak jest, salon, kuchnia, łazienka, WC dla gości, sypialnia, na piętrze jest wykończony pokój i jeden jest jeszcze w stanie surowym... po prostu nie ma miejsca na najemcę

Cytat od ducnici

jeśli za tę cenę dostaje się 1100m² działki?

Raczej bym sprzedał auto...

A przy takiej powierzchni działki można ewentualnie w przyszłości rozbudować czy wybudować nowy...

No cóż, auto jest teraz trochę ponad rok, i był nowy, jeśli teraz sprzedam, mogę równie dobrze spalić pieniądze. 25% utraty wartości przy samochodzie nowym w ciągu roku niestety nie jest rzadkością... ale tak, nie twierdzę, że to była najlepsza decyzja, jeśli ktoś chce zastąpić swoje wynajmowane mieszkanie własnym domem.

Dziękuję za wszystkie opinie.

Napisany przez 3ducnici
Trzymaj się noelmaxim. Ma on rozwiązanie w zanadrzu i mieszka w Dolnej Saksonii...

Zastanawiałem się nad tym, gdy czytałem kilka odpowiedzi.

Koszty renowacji znane i zaplanowane, trochę kapitału własnego na dodatkowe koszty, dochód netto w porządku, stała, pewna praca, zdrowe podejście do wydatków na renowację, przystępna powierzchnia mieszkalna, warta uwagi działka.

1) 50.000 euro, 2,23% miesięczna rata 134,58 euro
2) 30.000 euro, 1,65% miesięczna rata 96,12 euro
3) 15.000 euro, 0,75% miesięczna rata 47,97 euro
Łącznie około 278 euro

750 euro opłata za gospodarstwo domowe
250 euro koszty zarządzania
420 euro rata kredytu
278 euro odsetki i spłata kapitału
1689 euro Razem

Przy dochodzie netto 2100 euro, to niezalecane???

Uważam to za typowe przeliczenie przez pośrednika
1% spłaty kapitału.....

Dotychczasowe koszty renowacji są szacunkowe......

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Panie Herrmueller,

Twoje stwierdzenia są po prostu błędne. Stopa umarzania jest wyższa.

Zanim odpowiem ogólnie, rozmawiam z osobą zakładającą wątek. Koszty renowacji muszą zostać szczegółowo rozłożone na poszczególne elementy i potwierdzone przez architekta. Tylko wtedy można otrzymać zgodę, ponieważ wtedy nie mogą być uwzględnione pozycje podnoszące wartość, a w tej sytuacji muszą być uznanane w 100%. W inny sposób w ogóle nie mógłbym mówić o możliwości przedstawienia. Czy mówisz serio o płaceniu czynszu?

Napisany przez Suxxess
Samochód zostanie spłacony również za 4 lata, wtedy więcej pieniędzy będzie mogło zostać przeznaczone na spłatę. A jeśli związek z kobietą się powiedzie, zawsze można sprzedać albo postawić na działce Dom z gotowymi elementami.

Wtedy obecne domostwo mogłoby być wynajmowane. W najlepszym przypadku partnerka również pracuje, co i tak zwiększa dochód domowego budżetu. Oczywiście, chyba że mówimy o tak odizolowanym miejscu, że w razie czego nie uda się znaleźć najemcy / nabywcy.

Napisany przez NaTwoim13
Zbyt wiele spekulacji, nie ma żadnych przeszkód dla tego przedsięwzięcia, a zwłaszcza nie ma przeciwwskazań do przedstawienia tego przedsięwzięcia bankom, zwłaszcza przy tak korzystnych warunkach.

Zawsze irytuje mnie trochę, gdy ktoś bez znajomości faktu takie przedsięwzięcie przy takich założeniach potępia lub go krytykuje.

W ostatecznej ocenie zostaną zbadane i zakwestionowane decydujące parametry, chodzi przecież przede wszystkim o ogólne zasady. Ostatecznie to klient decyduje na podstawie swoich osobistych odczuć, a te nie są jeszcze w żaden sposób związane z pozytywnym głosem banku.

Napisany przez uwehaensch

Tak, jak oceniam, przypisywane pośrednikowi typowe upiększanie...
1% spłaty.....

Koszty renowacji dotychczas oszacowano.......

Po prostu poprawnie policz, zamiast tu jawić prozaiczne uprzedzenia, średnio 1,55%!

Tak,
obliczyłem tylko pożyczkę nr 1.
Moim zdaniem przy niskim oprocentowaniu należy spłacać minimum 2%. (to jest forum, gdzie można wyrazić swoje zdanie....)

Ale proszę przekazać dalej. Jestem ciekawy rezultatu.
To przecież nie jest Pańskie pieniądze.......

Napisany przez uwehaensch

Tak,

Moim zdaniem, przy niskich stopach procentowych należy spłacać co najmniej 2%.

Ale proszę dalej mediować. Jestem ciekawy wyniku.
To przecież nie jest Twoje pieniądze.......

Dlaczego 2% a nie na przykład 3% ?

To pytanie jest poważne, pytam dlatego, że moim zdaniem obecnie wszyscy powtarzają te same frazesy, bez względu na indywidualną sytuację. To typowe dla Internetowych forów. To matematycznie uzasadnione, ale nie zawsze można to traktować jako dogmat. Wystarczy, że Finanztest to robi. I wyciąganie przeciwnych wniosków ze zbyt niskiej spłaty też jest mało rozważne.

I nie, poważni doradcy finansowi nie zalecają zawsze jak najniższych spłat, wydaje się, że trochę ulegają tutaj fenomenowi walki klasowej.

Napisany przez NaTwoim13
@herrmueller

Dodatkowe spłaty? Czy może włączyć do swojego dobrze zachowanego i dostępnego dochodu umowę oszczędnościową jako instrument zabezpieczenia przed odsetkami? Mało musi wiele umieć? Zmiana stawki spłaty?

Mówisz o ubarwianiu, przekazywaniu, o typowym i o tym, że to nie twoje pieniądze... nie pomaga to fachowo nikomu, nie odpowiada finansowo dla nikogo, finansowanie jest reprezentowane i zamiar jest w gruncie rzeczy sensowny i zrozumiały.

Jak to finansowanie faktycznie wygląda w odniesieniu, pozostaje na innej kartce papieru, ale jest to wykonalne.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli koszty renowacji przekraczają wartość notarialnej ceny zakupu, moim zdaniem samych wycen kosztów nie wystarczy. W mojej opinii konieczne jest zaangażowanie architekta budowlanego do nadzorowania prac budowlanych. Same wyceny kosztów nie są wystarczające. Proszę sprawdzić to ewentualnie podczas rozmowy z bankiem.

Mówiliście o pięknych słowach, o przekazywaniu informacji, o typowości i o tym, że to nie jest ich pieniądz..... to nie pomaga w merytoryczny sposób nikomu, nie pomaga merytorycznie. Finansowanie jest wykonalne i plan jest zasadniczo sensowny i zrozumiały.

Jak wygląda finansowanie w praktyce, to już inna sprawa, ale na pewno jest to wykonalne.

Nie zrozum mnie źle, doceniam Państwa kompetencję, jak i kompetencję innych pośredników piszących tutaj. Zdecydowanie widzę korzyści dla klienta, korzystając z Państwa usług i uważam, że absolutnie w porządku jest to, że z tego tytułu zarabiacie prowizje.

ALE:

Często zauważam, że tutaj na forum, nawet przy istotnych zobowiązaniach kredytowych, często pisze się, że finansowanie jest łatwo wykonalne. Mam wrażenie, że kierujecie się myślą najpierw przyciągnąć klienta, byleby tylko zrealizować transakcję..... Z pewnością zwróci się on do tego, kto mu poda się słomkę....

Ten użytkownik ma do spłacenia wyjątkowo wysoki stosunek raty do dochodu związany z finansowaniem pojazdu. Koszty remontu zostały jedynie oszacowane przez architekta. Jeśli nagle pojawią się dodatkowe koszty, których nikt nie przewidział i które wyniosą dodatkowe 10 000 EUR, użytkownik stanie pod ścianą.

Gdyby nie ten kredyt samochodowy, widziałbym to wszystko bardziej pozytywnie.

Dlaczego 2 %, a nie na przykład 3 % ?

Uważam, że 2% to minimum.
Chętnie więcej......

Moim zdaniem finansowanie, które jest możliwe tylko dzięki niskim stopom procentowym, ponieważ spłata kredytu wynosi 1%, jest bardzo ryzykowne.

Napisany przez NaTwoim13

Proszę źle mnie nie zrozumieć, doceniam Państwa kompetencje, jak i kompetencje innych mediatorów piszących tutaj. Zdecydowanie dostrzegam korzyści dla klienta wynikające z korzystania z Państwa usług i uważam również za jak najbardziej właściwe to, że otrzymują Państwo za to prowizje.

AAAle:

Często zauważam, że tutaj na forum nawet przy już dość istotnych zobowiązaniach kredytowych bardzo często pisze się, że finansowanie jest bezproblemowe. Mam wrażenie, że kierują się Państwo myślą Najpierw przyciągnąć klienta, najważniejsze żeby dokonać transakcji.... A klient zwróci się przecież do osoby, która podaje mu słomę do chłonięcia....

W tym wątku autor ma do spłacenia bardzo wysoką ratę związanych z samochodem kosztów finansowania. Koszty remontu można oszacować nawet u architekta. Jeśli nagle pojawi się coś, czego nikt nie mógł przewidzieć, a tu pojawi się dodatkowe 10 tys. euro kosztów, autor wtedy staje z plecami do ściany.

Gdyby nie ten kredyt samochodowy, patrzyłbym na to wszystko pozytywnie.

Absolutnie nie mogę się zidentyfikować z tym stwierdzeniem, rzadko wygłaszam ogólne twierdzenia na temat wykonalności lub możliwości, a jeśli już, to mam już kontakt z klientem, znam szczegóły i decyzja pozytywna banku też się pojawi.

Tutaj chodzi przede wszystkim o ogólne stwierdzenia dotyczące wykonalności, zwłaszcza w tym wątku była to jedna z kluczowych pytań autora, dlatego odlegle mi jest dyskutowanie na temat tego, jak piękny jest Dom, czy jest za duży czy za mały, dlaczego ma tak duży kredyt, co to za samochód, jakie oddłużenie jest sensowne (które niestety nawet nie zostało jeszcze właściwie ustalone), czy wchodzi tam najemca, czy trzeba znaleźć partnera, czy konieczne jest rozbudowa, sprzedaż samochodu.

Czy rzeczywiście mam dyskutować z klientem na temat samopoczucia, gustu czy zatroskań i spekulacji? Czy to naprawdę mnie dotyczy?

Eventualności, ryzyka, obciążenia i konsekwencje - to wszystko można i należy omówić, jednak nie zarzuty, że trzymam klienta za głupka albo uważam go za szalonego, przypisywanie mu urojeń czy megalomanii albo posiadanie złego smaku, to już na pewno niekoniecznie publicznie, a raczej osobiście lub w tle.

Było jasne pytanie, na które precyzyjnie odpowiedziałem opierając się na moim dużym doświadczeniu w dziedzinie finansowania nieruchomości, reszta działa się zawsze w tle, wtedy staje się osobista, precyzyjna i wtedy dobra decyzja ze strony banku zostanie doceniona.

Napisany przez NaTwoim13
@Bankier

Decydujące będzie, ile będzie wart Dom po przeprowadzonych działaniach, którą bank ustali w ramach oceny poprzez tzw. Tischgutachten (wycenę stołową). Być może ze względu na pewne okoliczności i stan domu jego wartość będzie względnie niska, co oznacza, że nieruchomość zostanie sprzedana poniżej wartości rynkowej ze względu na obecność czynników obniżających wartość, które mogą zostać zniwelowane poprzez przemyślane działania lub modyfikacje w wycenie. Całościowo, po uwzględnieniu planowanych środków, uzyskujemy wycenę, której niska cena zakupu jest uzasadniona i udokumentowana. Kluczowe jest uwzględnienie wyceny, zgodnie z zaplanowanymi działaniami potwierdzonymi przez architekta. Wycena gruntowa, kubatura budynku oraz powierzchnia mieszkalna stanowią bazową wartość, która w zasadzie nie ulega zmianie, zamiast tego rocznik budynku zostaje zrelatywizowany, nowa technologia i standard budynku zostają zaktualizowane, co prowadzi do ustalenia wartości hipotecznej, którą bank może uwzględnić i zaakceptować.

Oczywiście, jak już wspomniałem na wstępie, konieczne jest stworzenie zestawienia przez architekta. Oferujemy ten serwis za darmo, a w pierwszej wycenie dokładnie analizujemy całe przedsięwzięcie, zwłaszcza planowane działania.

Biorąc pod uwagę tę wycenę, uzyskaliśmy jasne stanowisko dotyczące wykonalności i przedstawialności tego planu finansowego. W inny sposób zareagowałbym, gdyby to był mój pierwszy plan finansowy z taką konstelacją i obszernymi działaniami.

Napisany przez winfoer
Skąd się bierze ta okazja cenowa, skoro wartość wg ekspertyzy wynosi 81 T €?

Kto zlecił ekspertyzę i jak niezależny jest naprawdę ten ekspert?

60 T € można szybko wydać na remont. Zanim dojdzie tu do zakupu i finalizacji finansowania, powinna być dostępna szczegółowa wycena.

Warto również uwzględnić zapas.

Na co do tej pory pozostało z tych 2.100 €?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@winfoer, szacunek będzie konieczny. W przeciwnym razie bank nie przeprowadzi procedury oceny finansowania.
W każdym razie zawsze dobrze jest doliczyć pewien margines.

Ostatecznie to jednak jest ocena wartości obiektu przez bank. I na tej podstawie podejmowana jest decyzja kredytowa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata