Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Po wypowiedzeniu RSV, nowa umowa z wyższym oprocentowaniem???

Napisany przez bloodyotis
Cześć wszystkim,
dwa tygodnie temu kupiłem samochód używany i chciałem sfinansować połowę ceny zakupu (6000€) za pośrednictwem dealera. Według jego informacji otrzymuje on oprocentowanie w wysokości 4%...
wydawało mi się to odpowiednie. Podczas odbioru samochodu i podpisania umowy natychmiast zauważyłem ubezpieczenie RSV i RSVplus (łącznie 440€). Ale pomyślałem, że mogę je anulować w ciągu 30 dni. Zrobiłem to tydzień później... Następnego dnia dostałem telefon od dealera, który niestety jeszcze nie otrzymał pieniędzy od banku i powiedział, że skoro anulowałem RSV, to oprocentowanie nie będzie już obowiązywać i musimy zawrzeć nową umowę.
Załatwił wszystko i przesłał mi dokumenty. Teraz mam przed sobą umowę z oprocentowaniem w wysokości 5,99%. Teraz moje pytanie:
Moim zdaniem już zawarłem umowę pożyczki i wyraziłem zgodę na to, że bank otrzyma tytuł własności pojazdu, a dealer otrzyma pieniądze, a następnie po prostu anulowałem oddzielny kontrakt ubezpieczeniowy i tyle.
Dlaczego miałbym teraz podpisywać nową umowę z gorszymi warunkami?
I to wszystko tylko po to, aby biedny dealer nie musiał rezygnować z prowizji lub czegokolwiek innego...
Dziękuję za pomoc!

Napisany przez patrice999
Cześć,

dlaczego biedny handlowiec?!
Uważam, że klient nie zawsze powinien sobie wszystko brać wszędzie.
Jak już wspomniałeś, na formularzu finansowania widziałeś ubezpieczenie od śmierci i koszty z tym związane, a także podpisałeś.
Dlaczego wcześniej nie ustaliłeś tego z handlowcem i nie powiedziałeś, że nie chcesz ubezpieczenia od śmierci?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Myślę, że chodzi tutaj o prowizję.
Jeśli bank musi zabezpieczyć ryzyko, umowa będzie dla Ciebie droższa.

To jest podstępne, gdy klient życzy sobie ubezpieczenia RSV. Wtedy nie musi być ono uwzględnione w rzeczywistej stopie procentowej, więc wynosi 4% zamiast 5,99%.

Napisany przez obelix

Wydaje mi się, że chodzi tutaj o zysk.
Jeśli bank musi ubezpieczyć ryzyko, to umowa będzie dla Ciebie droższa.

To jest właśnie haczyk, gdy klient chce ubezpieczenie od składki zwrotnej. Wtedy nie musi być ono podane jako rzeczywista stopa procentowa, więc 4% zamiast 5,99%.

tak jest. Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku zakupu samochodu (nowego lub używanego) z finansowaniem połączonym z ubezpieczeniem wypada korzystniej.

Napisany przez Kass Finanz
Finansowanie samochodów często ma zaletę polegającą na tym, że oprocentowanie jest dotowane przez producenta samochodów, aby zwiększyć sprzedaż. W przypadku samochodów używanych sytuacja wygląda nieco inaczej, ponieważ stosuje się tutaj zazwyczaj zwykłe kalkulacje finansowania (z lub bez ubezpieczenia od ryzyka niewypłacalności). Jako zabezpieczenie służy tytuł własności pojazdu, który musi zostać zdeponowany, a nie ubezpieczenie od ryzyka niewypłacalności. Jest to ubezpieczenie mające na celu ochronę klienta przed odpowiednimi stratami i oczywiście jest dobrowolne.

W przypadku zwykłego kredytu (czyli nie finansowania samochodu), tytuł własności pojazdu pozostaje u klienta. Obecne stopy procentowe często mogą być korzystniejsze niż oferty sprzedawców samochodów. Na przykład, finansowanie do €50.000,- i do 84 miesięcy okresu spłaty z rocznym oprocentowaniem 4,7% jest możliwe. Oczywiście wszystko zależy od zdolności kredytowej. Nawet w przypadku spłaty kredytu lub wcześniejszej sprzedaży samochodu, procedura jest prostsza, ponieważ nie trzeba wydawać tytułu własności pojazdu.

Dziękuję za wiele odpowiedzi!

Otóż tak: Ubezpieczenia na wypadek spłaty kredytu zostały mi praktycznie narzucone, a sprzedawca nawet nie był skłonny zaproponować mi umowy bez tego ubezpieczenia, powiedział, że w przeciwnym razie będziemy mieli do czynienia z 8% odsetkami.

Po rozmowie z bankiem miły pracownik banku powiedział, że nie mają nic wspólnego z ubezpieczeniami na wypadek spłaty kredytu, ale za to odpowiedzialne są inne firmy pośredniczące w udzielaniu kredytów. Czyli żadnych ubezpieczeń na wypadek spłaty kredytu, brak zysku! Pracownik banku nawet zalecił mi wycofanie anulowania, poczekanie, aż pieniądze zostaną wypłacone sprzedawcy, a następnie anulowanie ubezpieczenia na wypadek spłaty kredytu... byłem po prostu zbyt wcześnie... to wszystko zwykłe oszustwo!

Zgodnie z warunkami umowy oprocentowanie nie jest związane z ubezpieczeniami na wypadek spłaty kredytu. Podejrzewam, że sprzedawca i ta druga firma samodzielnie wycofali kredyt i teraz chcą, żebym podpisał nową umowę... jak już ktoś wcześniej powiedział, bank ma przecież mój dokument rejestracyjny jako zabezpieczenie...
Ponieważ teraz jestem w obowiązku (umowa kupna), muszę podpisać umowę pożyczki
Oczywiście, zapłacone lekcje!

Napisany przez verschaukelt
Osobiście popełniłeś mały błąd, który teraz będzie wykorzystywany przez sprzedawcę.

Najpierw musisz poczekać, aż otrzymasz umowę o pożyczkę. Po otrzymaniu masz 14 dni na odstąpienie od umowy pożyczki. Nie porzucasz tego. Otrzymałeś również ubezpieczenie, dlatego masz dodatkowe dwa tygodnie na anulowanie ubezpieczenia na życie. Umowa pożyczki staje się wtedy ważna i nieodwołalna. Musisz jedynie zażądać obliczenia składek na ubezpieczenie. To działa zawsze. Banki i salony samochodowe/menadżerowie mają instrukcje, że kredytów nie wyda się bez ubezpieczenia na życie. To nazywa się presją do zakupu i jest specjalnie szkoleni w tym zakresie. Możesz to obejść, przestrzegając przepisów prawa. Żaden pracownik nie wspomni ci, że umowy powiązane są zabronione i z pewnością nie zapisze nigdzie, że musisz zrozumieć, iż albo nie otrzymasz kredytu, albo zapłacisz więcej. To byłoby już nękaniem/zmuszaniem.

Sprzedawca samochodów już ci to wyjaśnił. Jemu zależy na tym, abyś kupił samochód.

Dziękuję za wyjaśnienie! Trudno uwierzyć, że coś takiego ma być legalne.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@verschaukelt, tak może być naprawdę w rzeczywistości. Nawet sprzedawcy samochodowi mają presję odnośnie sprzedaży. Oczywiście klientowi zostaje powiedziane ustnie, że konieczne jest dodatkowe ubezpieczenie.

Każdy stara się osiągnąć jak największy zysk. Polecam szukać ofert pożyczek w prywatnych firmach, przynajmniej w przypadku zakupu samochodu używanego. W Santanderze często występują problemy z ubezpieczeniem RSV. Oferta Postbank wydawała mi się fair. Jednak nie chcę tutaj robić reklamy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata