Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Refinansować czy nie? WHEN Spłata dodatkowa i wynik w Schufie)

Napisany przez Grimschlag
Cześć,

potrzebuję porady/doświadczenia....

Przedstawiają się większe wydatki. Chodzi o wyposażenie mieszkania własnościowego w domu rodziców. Moja żona i ja planujemy założenie rodziny i obecnie mieszkamy w wynajmowanym 2,5 pokoju, więc planujemy przeprowadzkę...

Choć dużo zaoszczędziłem, niedługo będę potrzebował kredytu na część planowanych wydatków.

Dotychczas korzystałem z:

1 qweqweqweq21 karta kredytowa0%finansowanie 300€ pozostało z początkowych 700€ = 22€/miesiącKredyt ratalny 2000€ pozostało z początkowych 2700€ = 77€/miesiącKredyt samochodowy 18.000€ pozostało z początkowych 26.000€ = 325€/miesiąc
Mój scoring to trochę ponad 93%. Początkowo był niższy (87%), ponieważ w ciągu jednego roku wziąłem niemal wszystkie kredyty.

Teraz, jak wspomniałem, wkrótce będę potrzebował kredytu w wysokości około 6.000€ (wyposażenie wraz z kuchnią będzie kosztować nas ogółem około 20.000€, resztę zapłacę gotówką z oszczędności).

Moje rozważanie było takie: spłacić istniejący kredyt ratalny, zamiast tego wziąć 8.000€ (2.000€ pozostałego kredytu + 6.000€ potrzebne). W ten sposób nie miałbym zwiększonego obciążenia miesięcznego, co jest dla mnie ważne, ponieważ moja żona pewnego dnia w ciągu najbliższego 1-2 lat zostanie w domu z powodu potomstwa.

Jednak teraz wszędzie czytam, że wcześniejsza spłata może prowadzić do złego wyniku scoringu.
W umowie kredytowej są wyraźnie określone bezpłatne spłaty dodatkowe. Czy wykorzystanie tego prawa wpłynie negatywnie na moją zdolność kredytową czy dotyczy to tylko wygaśnięcia kredytów, gdy takie prawo nie jest uzgodnione?

Po prostu nie chciałbym mieć kolejnego kredytu, lecz konsolidować wszystko trochę... Raty nie byłyby dla mnie znaczącym obciążeniem (wynagrodzenie netto ~4.000€), ale po prostu nie lubię obsługiwać jednocześnie 4 kredytów...

Co byście zrobili?

Napisany przez 6Bankkaufmann
To zależy także od tego, czy chcesz oszczędzać w swoim portfelu miesięcznym, czyli mieć niższą miesięczną ratę. Przesunięcie wszystkiego na kredyt powinno przebiegać bez problemów.

Napisany przez uwehaensch

Moje rozważanie było takie: spłacić istniejący kredyt ratalny i zamiast tego wziąć 8 000 € (2 000 € z istniejącego kredytu + 6 000 € potrzeby). W ten sposób miałbym prawie żadne dodatkowe obciążenie miesięczne, co byłoby dla mnie ważne, ponieważ moja żona w przyszłości, w ciągu 1-2 lat, zostanie w domu z powodu narodzin dziecka.

Jednak teraz czytam wszędzie, że wcześniejsza spłata może prowadzić do obniżenia punktacji w Schufa.
W umowie kredytowej przewidziano wyraźnie darmowe dodatkowe spłaty. Czy korzystanie z tego prawa wpłynie na gorszy wynik w Schufa, czy dotyczy to tylko rozwiązania umowy kredytu, gdy takie prawo nie zostało zawarte?

Co byście zrobili?

Dla mnie dodatkowe spłaty nie pogarszają wyniku w Schufa.

Przeniesienie kredytu na kwotę 8000 € ma sens lub ewentualnie spłacenie całkowitego 2000 € z dostępnych środków i złożenie wniosku o nowy kredyt w kwocie 8000 €. Całkowite spłacenie poprawia ocenę w Schufa, jednak zajmie to kilka miesięcy, zanim się to odzwierciedli.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Jaki jest procent finansowania samochodu?

Napisany przez Daukind
Jak można wziąć kredyt ratalny na kwotę 2 700 euro mając oszczędności w wysokości 14 000 euro sprzed około roku? To mi nie mieści się w głowie.

Oprocentowanie 0% jeszcze rozumiem (nic nie kosztuje), ale oczywiście jest to katastrofa pod względem informacji zgromadzonych w Biurze Informacji Kredytowej.

Jakie oprocentowanie ma finansowanie samochodu?

0,9%. Trwa już 2 lata i będzie trwać kolejne 2 lata.

Zacytowane słowa od Daukind

Jak można wziąć kredyt ratalny w wysokości 2700 euro mając oszczędności w wysokości 14000 euro sprzed około roku? To dla mnie niezrozumiałe.

Oszczędności w wysokości 14000 euro zbudowałem w dość krótkim czasie (7-8 miesięcy). Wcześniej nie było to możliwe, ponieważ dopiero od 4 lat mam wykształcenie i pensja musi rozwijać się stopniowo

Sondertilgungen verschlechtern m.E. nicht den Schufa-Score.

Umschulden in einen 8000er macht Sinn oder ersatzweise den 2000er komplett ablösen aus Barmitteln (wenn möglich) und einen neuen 8000er beantragen. Die Komplettablösung verbessert den Schufa-Score natürlich, allerdings dauert es ein par Monate bis sich das auch dort niederschlägt.

Tak, tutaj tkwią moje wątpliwości, oczywiście mogę spłacić 2000er gotówką, ale trochę obawiam się, że przez to mój wynik się pogorszy. Dla banku to nie jest problem ze względu na bezpłatne dodatkowe spłaty, ale Schufa widzi tylko, że kredyt został spłacony przed terminem. Może to zostać odczytane jako płatność niezgodna z warunkami umowy, przynajmniej tak czytałem wielokrotnie.

Następnie wynik dla 8000er mógłby być gorszy, a co za tym idzie, mogłyby być wyższe odsetki albo w najgorszym przypadku kredyt mógłby zostać odrzucony...

W razie wątpliwości całkowicie spłacić i po trzech lub 6 miesiącach otrzymać lepszą ocenę w Schufa.

Napisany przez Kass Finanz
Przedterminowa spłata rat kredytowych może mieć negatywny wpływ na wynik punktowy Schufa tylko wtedy, gdy zaraz po niej będzie podjęta nowa finansowanie.
Oznacza to, że zsumowanie kredytów może prowadzić do spadku wartości punktowej.
Z drugiej strony, wartość ta ponownie się poprawi, jeśli nowe finansowanie będzie przebiegać normalnie i nie pojawią się nowe zobowiązania finansowe.
Wartości punktowej 100 nigdy się nie osiągnie.

Nikt nie ma wyniku 100,0% (choć niektórzy tak myślą)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata