- sob sty 31, 2015 3:19 am
Albo źle rozumiem działania banku, albo jestem poważnie oszukiwany. Ale zacznijmy po kolei. Od września 2014 roku spłacam debet ratalnie. Debiet wynosił 2 500 €, a do połowy stycznia wynosił 2 100,00 EUR. Wczoraj dostałem pismo od Sparkasse, że mam debet na koncie w wysokości 177,28 EUR, że muszę korzystać z karty SparkassenCard zgodnie z umową i że muszę spłacić konto do dostarczonej linii kredytowej. Wczoraj sprawdziłem jeszcze raz bankowość internetową, ponieważ nie używam karty i zastanawiałem się, skąd wziął się ten dług w wysokości 177,28 EUR. Ze względu na pobyt w szpitalu zapomniałem przelać 100,00 EUR. Okej, moja wina, rozumiem, ale teraz nie jestem pewien, czy to wszystko odbywa się zgodnie z zasadami. Zamiast pozostawienia debetu na poziomie 2 100,00 EUR, brakująca rata w wysokości 100,00 EUR plus naliczone od października do grudnia odsetki w wysokości 77,28 EUR zostały doliczone, co spowodowało wzrost debetu do 2 277,28 EUR. Zapytałem w kręgu znajomych, czy jest normalne, że brakującą ratę dodaje się do debetu lub kredytu, powodując zwiększenie zadłużenia. Odpowiedź była zgodna. Gdy zapytałem Sparkasse, czy brakująca rata została specjalnie dodana do debetu, powodując jego zwiększenie, odpowiedź brzmiała tak. Wczoraj ostatecznie przyznano, że brakująca rata została dodana do istniejącego debetu w wysokości 2 100,00 EUR, powodując jego ponowne zwiększenie.
Czy postępowanie Sparkasse jest zgodne z prawem, czy popełniam błąd? Wygląda to dla mnie jak sztuczne zwiększenie długu, tylko po to, aby zdobyć więcej pieniędzy. Proszę o pomoc, ponieważ obecnie nie wiem, co mam robić.
Czy postępowanie Sparkasse jest zgodne z prawem, czy popełniam błąd? Wygląda to dla mnie jak sztuczne zwiększenie długu, tylko po to, aby zdobyć więcej pieniędzy. Proszę o pomoc, ponieważ obecnie nie wiem, co mam robić.