Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Würzburger Towarzystwo Ubezpieczeń AG Problem!

Napisany przez MikailKaz
Szanowni Państwo,

Mam następujący problem!

W 2013 roku próbowałem dostać kredyt w Lugano-Finanz.. i zaznaczyłem klauzulę dotyczącą ochrony w razie niewypłacalności rat.. ale nie dostałem kredytu!
Wydawało mi się wtedy, że sprawa została zamknięta, ponieważ nie podpisałem niczego!
W międzyczasie wykupiłem ubezpieczenie w Württembergische/Wüstenrot. Myślałem, że od 2013 roku Württembergische pobiera składki, ale okazało się, że to Würzburger Versicherungs AG! Zauważyłem to dzisiaj! I muszę przyznać, że jest mi nieco przykro!
Co teraz mogę z tym zrobić?! Chcę odzyskać swoje pieniądze, ani nie dostałem kredytu, ani nie otrzymałem pieniędzy od Würzburger! Co miesiąc od września 2013 roku do dziś płaciłem 59,00€ (pobierane były od razu).
Bardzo proszę o pomoc doświadczonych specjalistów.
Serdecznie dziękuję..

Napisany przez 6Bankkaufmann
Proszę napisać wypowiedzenie do firmy Würzburger.
Państwo wykupili ubezpieczenie od niewypłacalności rat kredytowych.
Jednakże ponieważ nie otrzymali Państwo żadnego kredytu, to ubezpieczenie to zostało niesłusznie zawarte.
Może uda się odzyskać jakieś środki.

Napisany przez MikailKaz
Cześć Bankierze,

dziękuję najpierw za odpowiedź. Niestety, jestem laikiem w takich sprawach i zależy mi na każdej pomocy. Być może moglibyśmy wspólnie coś napisać, ewentualnie podać kilka wskazówek. Czy istnieje jakiś wzór?

Pozdrawiam, Mika

Wysyłam Ci prywatną wiadomość.

Napisany przez Gell
Jeśli nadal jest zainteresowany:
-------------------------------------------------------------
Musterbrief:

Betreff: Vertragsnummer: ………………….
Sehr geehrte Damen und Herren,
Jak Państwu być dobrze znane, konsumenci nie otrzymują kredytów od Luzern Finanz/Lugano Finanz. Dlatego ubezpieczenie od niewypłacalności kredytu, które rzekomo zostało zawarte w ramach wniosku o kredyt przez konsumenta, jest całkowicie zbędne!
Ja również nie otrzymałem kredytu od Luzern Finanz, więc ubezpieczenie od niespłaconej kwoty kredytowej jest zbędne. Jak Państwu również dobrze znane, prokuratura w Dortmundzie wytoczyła sprawę przeciwko firmie Luzern Finanz.
W nawiązaniu do obowiązującego orzecznictwa oraz obowiązującej ustawy o umowach ubezpieczeniowych, niniejszym żądam anulowania umowy od początku i zwrotu wszystkich już dokonanych płatności.
BGH ponownie decyduje o powiązanych transakcjach między umową kredytu konsumenckiego a ubezpieczeniem od niespłaconej kwoty kredytu BGH - wyrok z dnia 18.01.2011 r. (sygnatura: XI ZR 356/09) – S&K prawnicy w Berlinie Mitte BGH orzekł w wyroku z dnia 18.01.2011 r. (sygnatura: XI ZR 356/09): W związku z wyrokiem BGH z dnia 15.12.2009 r. (sygnatura: XI ZR 45/09) BGH ponownie orzekł, że umowa kredytu i umowa ubezpieczenia od niespłaconej kwoty kredytu mogą stanowić powiązane transakcje w rozumieniu § 358 BGB. W przedmiotowej decyzji BGH potwierdził, że pożyczka częściowo służy do finansowania umowy ubezpieczenia od niespłaconej kwoty kredytu oraz że między umową kredytu a umową ubezpieczenia od niespłaconej kwoty kredytu istnieje jedność ekonomiczna. Oznacza to, że w przypadku odstąpienia od umowy kredytu kredytobiorca nie jest już związany umową ubezpieczenia od niespłaconej kwoty kredytu.
Jeśli firma Würzburger będzie nadal nalegać na umowę, zgłoszę to do stowarzyszenia ochrony konsumentów oraz BaFina (Federalny Urząd Nadzoru Finansowego).
-------------------------------------------------------------
Przy okazji, istnieje dobre szanse na uznanie:
You searched for - Verbraucherschutz.de
würzburger eingeben
Gell

Napisany przez MikailKaz
Okej, więc po prostu skopiować.. Wydrukować, napisać listem poleconym i wysłać, tak?

Jaki adres to jest? Znalazłem kilka różnych.

Napisany przez Gell
#mikailkaz:

Nie zapomnij podać mnie oraz numeru umowy

Przy okazji:
Płacisz 59 euro? Czyli płacisz podwójnie? (zazwyczaj jest to około 30 euro).
Ten list powinien wystarczyć do zakończenia sprawy, ale aby odzyskać wcześniej wpłacone kwoty, może być konieczna pomoc prawnika (wątpię, żeby taka kwota automatycznie została zwrócona).

Na pewno otrzymałeś kiedyś umowę od firmy Würzburger, na której znajduje się adres.
W innym przypadku (znalezione w 0,5 sekundy):
https://www.wuerzburger.com/kontakte.html

I jeszcze raz.
Nie mogę ci wszystkiego ciągle tłumaczyć.
Musisz trochę przejawiać samodzielność, SAMemu szukać informacji i czytać inne wpisy.
Chodzi przecież o TWOJE PIENIĄDZE.

Prawda

Napisany przez yvi1409
Cześć... mam podobny problem. Złożyłem wniosek o kredyt, ale świadomie nie zawarłem ubezpieczenia kredytowego na wypadek śmierci. Pomimo tego, pobierano składki za to ubezpieczenie. Na moje pytanie (2-krotnie) powiedziano mi, że zawarłem umowę podczas składania wniosku. Jednak nigdy nie dostałem od nich żadnej korespondencji. kredyt również nie został udzielony. Pracownik jest bardzo niemiły i nalega na roczny okres trwania, przeciwko czemu się sprzeciwiłem. Czy udało ci się wyjść cało z tej sytuacji? Pozdrawiam

@yvi1409, propozycja wzoru listu, patrz też powyżej:
Przykładowy list:
Dotyczy: Numer umowy: ………………….
Szanowni Państwo, jak Państwu dobrze znane, klienci Luzern Finanz/Lugano Finanz nie otrzymują kredytów. Dlatego ubezpieczenie od niewypłacalności kredytowej, które rzekomo zostało przez Państwa zawarte w ramach wniosku kredytowego klientów, jest kompletnie zbędne! Ja również nie otrzymałem kredytu od Luzern Finanz, dlatego ubezpieczenie na wypadek pozostałego zadłużenia jest niepotrzebne. Jak Państwu również dobrze znane, prokuratura w Dortmundzie wniosła pozew przeciwko firmie Luzern Finanz.
Zgodnie z obowiązującym prawem oraz ustawą o umowach ubezpieczeniowych, żądam od Państwa anulowania umowy……… i zwrotu już dokonanych płatności.
Wyrok Federalnego Sądu Najwyższego dotyczący powiązanych transakcji między umową kredytową a ubezpieczeniem na wypadek pozostałego zadłużenia
Wyrok Federalnego Sądu Najwyższego z dnia 18.01.2011 r. (sygn. XI ZR 356/09) – Adwokaci S&K w Berlinie Śródmieście Sąd Najwyższy zdecydował w wyroku z dnia 18.01.2011 r. (sygn. XI ZR 356/09):
Na podstawie wcześniejszego wyroku z dnia 15.12.2009 r. (sygn. XI ZR 45/09) Sąd Najwyższy ponownie orzekł, że umowa kredytu i umowa ubezpieczenia na wypadek pozostałego zadłużenia mogą stanowić powiązane transakcje w rozumieniu § 358 BGB. W sprawie, która legła u podstaw tego wyroku, Sąd Najwyższy potwierdził, że częściowo kredyt służy do sfinansowania umowy ubezpieczenia na wypadek pozostałego zadłużenia i że między umową kredytową a umową ubezpieczenia na wypadek pozostałego zadłużenia istnieje jedność ekonomiczna.
Oznacza to, że w przypadku odwołania się od umowy kredytowej, klient kredytu nie jest już związany umową ubezpieczenia na wypadek pozostałego zadłużenia.
Jeśli Würzburger nadal będzie trzymać się umowy, powiadomię Stowarzyszenie Konsumentów oraz BaFin (Federalny Urząd Nadzoru Finansowego).

Napisany przez yvi1409
@Bankkaufmann: dziękuję bardzo! Spróbuję!
Wesołej 4. Niedzieli Adwentu!!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata