Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: refinansowanie mojego kredytu

Napisany przez Gohle
Muszę najpierw przyznać, że nie mam zbyt dużego pojęcia o kredytach i szukam Państwa pomocy.

W 2005 roku wziąłem dwa kredyty w Ing-Diba na budowę mojego domu. Raz 100 000 € na 15 lat i 30 000 na 10 lat. kredyt na 30 000 € kończy się w sierpniu. Wtedy pozostanie około 22 000 € saldo.

Co teraz? Czy muszę wziąć nowy kredyt czy można przedłużyć stary? Chciałbym jednak zachować możliwość dodatkowej spłaty 5%.

Mam również oszczędności budowlane. Zebrałem tam około 9 500 €. Jest już gotowy do wypłaty, ale nadal działa.

Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc.

Napisany przez kreis96
Cześć Gohle,
bardzo prosto: pozwól sprawdzić darmowo pouczenie o odstąpieniu od umowy kredytowej, czy jest błędne. Jeśli tak jest, możesz skorzystać z aktualnych stóp procentowych z jedynką na początku, aby zrefinansować przynajmniej pozostały kredyt. Jak to zrobić: poświęć czas i przeczytaj wpisy na ten temat w dwóch rozdziałach tutaj na forum finansowym. Możesz również wyszukać wszystko pod moim imieniem, ponieważ w tym miesiącu udało mi się z sukcesem zrefinansować również w ING-Diba tą samą metodą, oszczędzając więcej niż połowę mojego długu.
Rozdziały noszą nazwy:
1. Nieważność pouczenia o odstąpieniu
2. Doświadczenia z odstąpieniem. Powodzenia.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Gohle
- kredyt, który wygasa w sierpniu 2015 roku, możesz bez problemu zrefinansować u innego kredytodawcy. Lub też możesz nic nie robić i otrzymać od banku ofertę prolongacyjną w lipcu 2015 roku z nowymi, aktualnymi warunkami.
- kredyt z 2005 roku możesz również oficjalnie refinansować zgodnie z § 489 BGB po 10 latach od pełnej wypłaty, z okresem wypowiedzenia wynoszącym 6 miesięcy.
Dlatego już teraz możesz spokojnie zająć się refinansowaniem obu swoich kredytów w całości w innym banku.

Napisany przez uwehaensch

Cześć Gohle,
bardzo prosto: po prostu sprawdź bezpłatnie pouczenie o odstąpieniu od umowy kredytowej, czy zawiera błędy. Jeśli tak jest, możesz skorzystać z obecnych stóp procentowych z jedynką na początku, aby przefinansować przynajmniej pozostały dług. Jak to zrobić: poświęć trochę czasu, aby przeczytać dwa rozdziały tutaj na forum finansowym. Możesz także wyszukać wszystko pod moim imieniem, ponieważ w tym miesiącu skutecznie refinansowałem w ING-Diba przy użyciu powyższej metody, oszczędzając więcej niż połowę mojego pozostałego zadłużenia.
Rozdziały noszą nazwy:
1. Nieskuteczne pouczenie o odstąpieniu
2. Doświadczenia z pouczeniami o odstąpieniu. Powodzenia.

Czy przeczytali Państwo pytanie, zanim napisaliście swoją odpowiedź?
Jeśli tak, to powinniście zauważyć, że wasze wyjaśnienia tutaj w ogóle się nie zgadzają!
Zamiast zbędnie niepokoić Gohle, można mu po prostu zalecić ogólnie to, co wymienił Bankkaufmann.

Napisany przez Sam

Czy przeczytałeś pytanie przed napisaniem swojego posta? Jeśli tak, to powinieneś zauważyć, że Twoje wyjaśnienia tutaj w ogóle się nie zgadzają! Zamiast zbędnie niepokoić Gohle, można po prostu doradzić mu to, co wymienił Bankkaufmann.
Gdzie jest problem, jeśli Kreis96 daje osobie rozpoczynającej wątek wskazówkę, dzięki której, jeśli wszystko pójdzie dobrze, mógłby refinansować taniej lub wcześniej?!!

Jaką niepewność zatem widzisz?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Gohle, r n r n kiedy dokładnie nastąpiła pełna wypłata pożyczki z 15-letnim okresem obowiązywania oprocentowania? r n r n W razie potrzeby chciałbym przekształcić umowę oszczędnościową na budowę z najlepszymi warunkami przydziału poprzez podział lub zmianę opcji przydziału (kwota przydziału równa pozostałemu saldzie pożyczki) i spłacić pozostałe saldo. r n r n Przy większej pożyczce ważne jest, kiedy miała miejsce pełna wypłata. Od tego terminu liczysz 10 i pół roku i w tym terminie podpisujesz umowę na pożyczkę z góry ustaloną. r n r n Sierpień 2005 - zawarcie umowy, pełna wypłata np. w marcu 2006, 10 i pół roku daje wrzesień 2016, w tym momencie możesz skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy o 15-letnim okresie obowiązywania oprocentowania zgodnie z przepisami BGB § 489. r n r n Umowę na pożyczkę z góry możesz dzisiaj podpisać na ten moment z oprocentowaniem 1,89% na 10 lat (począwszy od momentu wypłaty), oczywiście z opcją dodatkowej spłaty w wysokości 5%. r n r n W takim przypadku 1 byłoby przed przecinkiem bez zbędnych ceregieli.

Napisany przez uwehaensch

Gdzie jest problem, jeśli Kreis96 podaje wskazówkę osobie zakładającej wątek, dzięki której ta osoba może refinansować taniej lub wcześniej, jeśli wszystko pójdzie dobrze?!!

Jaką niepewność dostrzegasz?

Dlaczego taniej i wcześniej?
Czy wcześniej niż 2015?
I nie stanie się to taniej tylko dlatego, że użyto asów od odwołania, wręcz przeciwnie.

Napisany przez NaTwoim13
Jak już wspomina uwehaensch odnosząc się do wcześniejszego, jedyną korzyścią byłoby odwołanie, pozwanie i wygranie, tylko co by wtedy było wcześniej, a co jest równoznaczne z wcześniejszym czasem??? To potrwa i nie ma pewności co do końca.

Koszty adwokackie, nerwy związane z tym, co będzie, gdy za 5 miesięcy nadejdzie pierwsze refinansowanie - bałagan związany z regulacją pierwszej pożyczki, gdzie odwołanie nie jest już opłacalne w celu oszczędzenia odsetek - z odwołaniem drugiej pożyczki.

Zawsze interesujące, jak przedstawiony jako remedium na wszelkie problemy joker jest krytykowany, nie zważając na to, że działa tylko, jeśli oprocentowanie jest jeszcze obowiązujące przez dłuższy czas, jeśli już zapłacono odsetki od wcześniejszego spłacenia lub planowane jest wcześniejsze spłacenie z powodu sprzedaży na przykład.

Joker odwołania nie ma tu nic do rzeczy, absolutnie nic!

Napisany przez Gohle
Najpierw dziękuję za pomoc.

Z dotychczasowych postów wynika, że kontrola informacji o odstąpieniu od umowy nie przynosi rezultatów.
Czyli muszę zorganizować nowe finansowanie?

Ale dlaczego refinansować? Czyż ING Bank nie ma również dobrej oferty? Co mam zrobić z 9500 € ze swojego oszczędnościowego kredytu mieszkaniowego?

Napisany przez NaTwoim13
Ustal, jaką kwotę pozostałej kwoty trzeba uregulować, skontaktuj się z firmą oszczędnościowo-kredytową i poproś o podzielenie umowy oszczędnościowo-kredytowej na kwotę pozostałą. Wydzielona umowa obejmuje saldo. Do tego salda otrzymasz pożyczkę oszczędnościową, która będzie oscylować w okolicach 2% - w zależności od instytucji oszczędnościowo-kredytowej. Ustaw ratę odsetkową i spłaty w taki sposób, aby obciążenie hipoteki pozostało takie samo lub zostawić dodatkową kwotę. Oszczędności i pożyczki oszczędnościowe dają w rezultacie sumę oszczędnościową, która powinna być tak wysoka, jak pozostała kwota z kredytu hipotecznego. Hipoteki staną się wolne, ponieważ instytucja oszczędnościowo-kredytowa udzieli Ci pożyczki oszczędnościowej bez zabezpieczenia.

Saldo oszczędności - czyli 9 000 euro - zostało od razu przeznaczone na spłatę, a pożyczkę oszczędnościową, która będzie podobnej wysokości, spłacisz do zera.

Jeśli chodzi o przedłużenie kredytu długoterminowego, może być trochę trudniejsze, ponieważ DiBa nie zobaczy tego z aprobatą, jeśli zrezygnujesz z droższych środków z kredytu zgodnie z § 489 BGB, aby zastąpić je tańszymi pieniędzmi. Być może jako nowy klient otrzymasz lepszą ofertę w innej banku. Zastawy zostaną uregulowane w trybie zaufania, banki robią to między sobą, koszty za ewentualną zmianę są niewielkie, myślę, że około 100 euro, być może nowy bank nawet pokryje koszty zastawu.

Jak wspomniano, ważne jest ustalenie terminu pełnej wypłaty kredytu długoterminowego, ponieważ po pełnej wypłacie zaczniemy 10 lat z półrocznym okresem wypowiedzenia, innymi słowy, od tego momentu można rozwiązać umowę i bezproblemowo przenieść ją gdzie indziej.

Napisany przez Gohle
Teraz bardziej szczegółowo zająłem się moim problemem.

Na Diba pozostaje 20000 €. Moja umowa oszczędnościowa ma 10000 € oszczędności. Jeśli wypłacę tę kwotę, otrzymam około 1000 € nagrody. Stopa kredytu dla tej umowy oszczędnościowej wynosi 4,25%.

Chciałbym dać Dibie te 11000 €. Pozostaje jeszcze 9000 €. Potrzebuję na to kredytu. Jakie są mniej więcej koszty na 5 lat?

Czytałem również w umowie oszczędnościowej BHW, że mogę obniżyć stopę kredytu do 2,2% do czasu przyznania. To musi mieć jakiś haczyk, prawda? Jeśli tak jest, to spłacę całą kwotę 20000 € poprzez umowę oszczędnościową.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Uwaga, kwota kredytu w wysokości 9 000 EUR może być zbyt niska dla wielu banków, jeśli chodzi o planowaną refinansowaniem. Powinieneś poczekać na ofertę prolongatywną dotychczasowego banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata