Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zwrot opłat za przetwarzanie opóźniony.

Napisany przez chrissiemuc
Cześć, w zeszłym roku, tuż po ogłoszeniu wyroku pod koniec października, skontaktowałem się z trzema bankami, od których żądałem zwrotu opłat manipulacyjnych: BMW Bank (2006), Hypovereinsbank (2005) i Commerzbank (2009), która jest jednocześnie moim bankiem domowym.

BMW Bank jako pierwsza odpowiedziała, że sprawa zostanie przeanalizowana, przedawnienie zostanie zawieszone, a potem przekazane do zapłaty. Opłatę manipulacyjną wraz z odsetkami od BMW Bank otrzymałem już w grudniu na moim koncie.

Commerzbank nie odezwała się przez wiele miesięcy, ale przed końcem roku również otrzymałem pismo z zawieszeniem przedawnienia w skrzynce pocztowej. Jednak płatność (jeszcze) nie jest w zasięgu wzroku...

HVB w ogóle się nie odezwała, więc pod koniec roku, aby zawiesić przedawnienie, zainicjowałem postępowanie ombudsmana. Jednak może to potrwać jeszcze długo.

Teraz moje pytanie: czy w przypadku Commerzbank również powinienem zainicjować postępowanie ombudsmana, po prostu aby wywierać większą presję? Uważam to za oburzające, że mój bank domowy trzyma mnie tak długo czekając, zwłaszcza że chodzi o największą kwotę.

A jeśli chodzi o HVB, czy powinienem złożyć wniosek o nakaz zapłaty lub wnieść pozew? Mogę to zrobić pomimo trwającego postępowania ombudsmana (wtedy postępowanie ombudsmana zostałoby zakończone).

Chcę po prostu uniknąć miesięcznego oczekiwania na pieniądze...

Przyjaciółka, która ma konto w Sparkasse w Monachium, również otrzymała swoje pieniądze w poprzednim roku.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, czy wysłałeś listem poleconym do banków?

Dzień dobry,

tak, to rozumiem, ale co ma ta pytanie do mojego pytania?
Napisałem przecież:
BMW Bank już całkowicie zwrócił mi pieniądze.
Kommerzbank wysłał mi standardowe pismo pod koniec ubiegłego roku, informując mnie, że moje pismo zostało odebrane, jest przetwarzane i przedawnienie zostało zawieszone.
Tylko HVB nie odpowiedział na moje pismo w zeszłym roku do 31.12., ale to też jest bez znaczenia, ponieważ wszcząłem postępowanie przed rzecznikiem praw konsumentów, co również zawiesza przedawnienie.
Byłoby więc wskazane otrzymać odpowiedź, jak postępować w sprawie Kommerzbank i HVB, aby nie czekać na pieniądze do lata.

Nie jestem winny decyzji Federalnego Trybunału Sprawiedliwości, ale z „dobroci” też nie zamierzam zrezygnować z pieniędzy, które mi się należą….

Napisany przez Jana71

Więc dobrze byłoby dostać odpowiedź, co mam zrobić w sprawie Commerzbank i HVB, aby nie musieć czekać na pieniądze do lata.

Ombudsmani mają z pewnością nie tylko do rozpatrzenia twój przypadek. Jeśli śledziłeś doniesienia medialne, to widać, że wpłynęły setki skarg. Więc potrzebna będzie tu cierpliwość.
Po prostu zapytaj Commerzbank, jaki jest status rozpatrywania. Nikt tutaj nie będzie w stanie ci odpowiedzieć.

Dlaczego nikt nie może mi odpowiedzieć, czy mam teraz podjąć dalsze kroki, być może wystawić nakaz zapłaty, czy jednak wnieść pozew w przypadku HVB, lub skorzystać z procedury ombudsmana w przypadku Commerzbank? To przecież całkowicie normalne pytanie.
Może po prostu jeszcze raz przeczytaj pytanie początkowe?

Przecież nie pytałem, czy ktoś tutaj może mi odpowiedzieć, jak długo to jeszcze potrwa...

PS: Na pewno nie sądzisz poważnie, że bank udzieli wiążącej informacji o tym, kiedy zamierzają zapłacić...

Napisany przez Jana71

Dlaczego nikt nie może mi odpowiedzieć, czy powinnam teraz podjąć dalsze kroki, być może wystąpić z wnioskiem o nakaz zapłaty czy jednak wnieść pozew w przypadku HVB lub skorzystać z postępowania przed Rzecznikiem Finansowym w przypadku Commerzbank? To przecież jak najbardziej normalne pytanie.

Samodzielnie podejmij decyzję, jeśli uważasz, że skorzystanie z nakazu zapłaty lub wniesienie pozwu przyspieszy sprawę. Nikt tutaj nie podejmie tej decyzji za Ciebie (tak mi się wydaje)

Mam też swoje skargi zgłoszone do Rzecznika Finansowego. I szczerze mówiąc, jest mi obojętne, czy dostanę pieniądze w marcu czy w czerwcu, ważne żeby w końcu nadeszły.

Niezależnie od tego, dostaję odsetki za każdy dzień.
Ale nie chcę otrzymywać pieniędzy dopiero latem.
Większość banków wydaje się wypłacać szybko.

Napisany przez mig-25
Cześć Chrissi,
zrozumiałem Twój post w 100% i rozumiem o co ci chodzi; mam ten sam problem. Mam w sumie 4 kredyty, które można zwrócić koszty obsługi. 3 w moim domowym banku i 1 w innym. Ja również złożyłem wszystko w terminie i otrzymałem odpowiednie listy (....zrzeczenie się zarzutów przedawnienia...będzie sprawdzane...odpowiedź wkrótce...blablabla) od obu banków.
Banki potwierdziły otrzymanie listów 3 miesiące temu. Sądzę, że nie ma znaczenia, kiedy złożyłeś wniosek o zwrot, raczej to czysty przypadek, że jeden klient już otrzymał swoje koszty obsługi, a inny jeszcze nie. Również suma powinna być nieistotna.
Trzy tygodnie temu zapytałem osobiście w moim domowym banku i moja doradczyni zareagowała jakoś dość zakłopotana. Miałem wrażenie, że zaraz musiałaby szukać przeprosin i powiedziała mi cicho, ostrożnym głosem, że może to trwać bardzo długo. Muszę być przygotowany na 2-3 miesiące. Kiedy zapytałem o procedurę, pani powiedziała mi dalej, że banki nie mają bezpośredniego wpływu i nawet same nie znają stanu rozpatrywania. Wnioski są (w przypadku mojego banku) przetwarzane w dwóch miejscach w Republice Federalnej Niemiec.
Poczułem, że moja doradczyni faktycznie nie znała stanu sprawy, ale także na podstawie jej mowy ciała zrozumiałem, że istnieje wiele kłopotów z zaległym zwrotem.
Tydzień później zdecydowałem się wysłać e-mail do kierownictwa mojej filii, w nadziei, że zarząd może udzielić mi lepszych informacji; jednak w tym przypadku nie otrzymałem żadnej reakcji. Ani oddzwonienia, ani odpowiedzi na mojego e-maila.

Niemniej jednak nie mogę sobie wyobrazić, że tutaj trzeba czekać na swoje pieniądze przez nieokreślony czas. Wyobraźmy sobie taki scenariusz: otrzymujesz rachunek i z różnych powodów nie możesz go uregulować. Załóżmy, że wkrótce wyjeżdżasz służbowo za granicę na 8 tygodni. Nie masz możliwości uregulowania, jednak możesz poinformować wierzyciela na piśmie, że teraz nie możesz zapłacić rachunku. Otrzymasz wtedy pisemną odpowiedź, w której wierzyciel udziela wydłużenia terminu i ustanawia nowy termin zapłaty. I uwierz mi, że ten termin nie będzie przesunięty aż do czasu, gdy znajdziesz na to czas....
Jeśli nie zapłacisz w terminie, zazwyczaj zaczyna się postępowanie upominawcze, które kończy się w ciągu kolejnych 2 tygodni postępowaniem windykacyjnym.

Z tych powodów jestem mocno przekonany, że również tutaj banki mają określone granice, w których takie sprawy powinny być uregulowane.
Niestety w forach (niestety) nie znajdziesz merytorycznej odpowiedzi, a bezpośredni partnerzy w bankach trzymają się (zrozumiale) grzecznie w cieniu. Do tych, którzy mogliby coś powiedzieć, nie można się bezpośrednio dodzwonić.

Od znajomego usłyszałem kiedyś, że sprawy publiczne muszą być załatwiane w ciągu 3 miesięcy. Ale nie wiem, czy odnosi się to również do takich spraw.

Myślę, że banki są chętne do szybkiego zwrotu kosztów obsługi; jednak mogę sobie wyobrazić, że - właśnie z powodu długiego czasu przetwarzania - obecnie rozpatrywane są tylko wnioski zawierające terminy prawne, czyli kiedy klient już skonsultował się z prawnikiem. My, czyli ci, którzy złożyli wnioski na poziomie prywatnym, będziemy potem na końcu kolejki. To przynajmniej moje przypuszczenie.

W przyszłym tygodniu ponownie wyślę list polecony do mojego banku, w którym zaznaczę otrzymanie 3 miesiące temu i ponownie ustalę termin 2 tygodni. Po upływie tych 2 tygodni zlecię prawnikowi swoje roszczenia.

Mam nadzieję, że pomogłem trochę!

P.S.: Krytyka mojego postu mile widziana, jeśli mam tutaj błędne zdanie, a fachowiec wie dokładniej. ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata