Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zdrowe finansowanie?

Napisany przez Benice
Cześć wszystkim,

Otrzymaliśmy następujące finansowanie na kredyt w wysokości 250.000€ z kapitałem własnym. Finansowanie budowlane na własny Dom jednorodzinny (EFH).

* 60.000€ na 10 lat z oprocentowaniem 1,53% i spłata w wysokości 2%
* 50.000€ KFW na 10 lat z oprocentowaniem 1% i spłata w wysokości 3%
* 120.000€ na 30 lat z oprocentowaniem 2,9% i spłata w wysokości 2%

Czy te warunki i oprocentowanie są w porządku? Wartość obciążenia to prawie 80% kapitału własnego. Pozostałe zobowiązania zostaną zabezpieczone po 10 latach za pomocą umów oszczędnościowych.

Czy to jest sensowne czy mają Państwo jakieś inne propozycje? Nasza rata wynosi około 1.200€ i mieści się w akceptowalnych granicach...

Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Benice,

trzeba byłoby dowiedzieć się nieco więcej o BSV, ponieważ są one istotną częścią finansowania.

Jakie są całkowite koszty budowy (bez VAT i opłat notarialnych) lub cena zakupu plus ewentualne zwiększające wartość modernizacje i remonty?

Od jakiego banku otrzymałeś ofertę?

Napisany przez Benice
Całkowite koszty wyniosą około 290.000-300.000€ (w tym działka i koszty poboczne).
Dostępne są około 50-55.000€ wkładu własnego.

Chodzi o nową budowę do użytku własnego.

Mam nadzieję, że to pomoże

Napisany przez NaTwoim13
30 lat wynosiłoby 80% dla 2,51% nominalnie i 2,54% efektywnie.

W przypadku KfW 153 stopa procentowa, o ile nie jest subwencjonowana, wynosi wszędzie 1%.

10 lat idzie nieco lepiej niż 1,53%, przy czym istotne jest uwzględnienie warunków umowy oszczędnościowo-kredytowej w celu dokładnej oceny całego konceptu.

W tym przypadku poleciłbym Signal Iduna z planem Freiraum, który, w przybliżeniu, oferuje około 30% stopę oszczędzania przy 2% stopie kredytu po 10 latach, z dodatkową możliwością awansu. Dzięki temu można uzyskać największy kredyt przy najmniejszym nakładzie (wkładu własnego).

Czy suma przekazywana z umowy oszczędnościowo-kredytowej po 10 latach została obliczona na kwotę pozostałych zobowiązań za oba kredyty na 10 lat, również KfW? Przy jakiej stopie oszczędzania (saldo oszczędności po 10 latach) do jakiej sumy oszczędności kredytu z jakim oprocentowaniem zbycia?

Napisany przez NaTwoim13
Generalnie należy się zastanowić, dlaczego warunki na 30 lat?

Zaległy dług po 10 latach z odwołanego BSV zostanie spłacony po około 9 latach, co oznacza, że co miesiąc będą dostępne dodatkowe środki, które pozwolą dodatkowo spłacić główną pożyczkę, zatem ryzyko nie jest już tak duże.

Być może można podzielić te 120 000 euro na kredyt pełnopłatny na 20 lat i resztę tymczasowo z minimalną spłatą na 30 lat. Może także mieć sens zmniejszenie rocznej spłaty z 10-letniego kredytu, ponieważ te 1,5 % z oszczędności budowlanej są i tak spłacone, czyli udział spłaty wynoszący 1,5 % jest znikomy, zatem mogę od razu włożyć pieniądze/spłatę do długoterminowych kredytów, tak więc nie trzeba ryzykować 30-letniej stabilności odsetek na pełną sumę.

To zależy również od parametrów oszczędzania budowlanego, a więc od miesięcznej kwoty oszczędności i kwoty alokacji. W przypadku właściwej stawki mamy margines na spłatę długów długoterminowych.

Napisany przez obelix

Tutaj chciałbym zareklamować Signal Iduna z pomocą pakietu Freiraum, który - w skrócie - oferuje około 30% stopę oszczędności przy 2% oprocentowaniu po 10 latach z dodatkowym przydziałem. Dzięki temu, przy minimalnym nakładzie (składka), uzyskuje się największe kredyt w wysokości 2%.

Proszę podać jeszcze ratę odsetkową i kapitałową dla tego kontraktu oszczędnościowo-kredytowego.

Napisany przez Benice
Dziękuję za szybką odpowiedź.
BsV:
1x 50.000,- rata 110 euro (już dostępne 15.000)
1x 40.000,- rata 130 euro (ok. 5.000 dostępne)
Muszę jeszcze sprawdzić odsetki...

30 lat to kredyt z pełnym spłaceniem kapitału, aby zabezpieczyć stopę procentową.
Czy powinniśmy znaleźć coś innego?
Czy rozwiązanie z tą stopą procentową jest zbyt wysokie?

Pozdrowienia

Napisany przez Benice
Oprocentowanie FuchsWohnriester wyniosłoby wtedy efektywnie 2,71.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego nie wykorzystasz oszczędności z rachunku oszczędnościowego na cele budowlane i nie zmniejszysz zapotrzebowania na finansowanie oraz poziom zadłużenia?

Czemu płacić wyższe odsetki, niż otrzymasz w umowie z rachunkiem oszczędnościowym na cele budowlane? Stan zbywalności osiągniesz zawsze na kwotę 90 000 z rachunku oszczędnościowego na cele budowlane, jeśli będziesz wkładać wysiłek, na jaki się zgodzisz miesięcznie.

Warunki umów na rachunki oszczędnościowe na cele budowlane są już kluczowe.

Myślę, że koncepcję można znacznie zoptymalizować, zwłaszcza jeśli chcesz mieć obciążenia w wysokości 1200 euro.

Napisany przez NaTwoim13
Czy są to 2 istniejące umowy Wohnriester?

Efektywna stopa procentowa jest jednak zbyt wysoka, a także wymagane saldo minimalne jest zbyt duże.

Napisany przez Benice
Co by Pan/Pani zaproponował/a?
Chcemy unikać wysokiego ryzyka.

Jak już wspomniałem. Umowy oszczędnościowe zostaną wykorzystane do spłacenia pozostałych zadłużeń z 10-letnich kredytów.

Napisany przez NaTwoim13
Czy to są 2 umowy Wohnriester?

Napisany przez Benice
Tak, to byłyby 2 umowy mieszkaniowego rachunku oszczędnościowego.

Napisany przez NaTwoim13
Czy mieszkańcy zostali właściwie poinformowani o konsekwencjach związanych z przydzieleniem i włączeniem do umów Wohnriester po 10 latach?

Sprzedaż nieruchomości i konto fikcyjnych świadczeń mieszkaniowych?

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego miałoby ich nie być? Przecież już są, czy coś źle rozumiem?

Napisany przez obelix
Sprzedaż nieruchomości i fikcyjne konto czynszowe?
Co w tym jest złego; szczególnie w połączeniu z umową oszczędnościową na budowę?

Napisany przez NaTwoim13
@obelix

dlaczego źle?

Napisany przez Benice
Jeden już mamy (Wohnriester).
Drugi zostanie zmieniony lub odnowiony, ponieważ warunki są gorsze.

Co masz na myśli mówiąc o włączeniu umów?
W przeciwnym razie nie ma żadnej innej możliwości zabezpieczenia stopy procentowej...

Nie sprzedajemy nieruchomości!

Do jakiego rodzaju finansowania by Pan polecił?
I dlaczego nie do Wohnriester?

Napisany przez obelix

Czy zostały one również odpowiednio poinformowane o konsekwencjach przydziału i włączenia do umowy WohnRiester po 10 latach, ...?

Sprzedaż nieruchomości i fikcyjne konto zasiłku mieszkaniowego?

ciężka była umieszczona celowo w .

Ta wypowiedź Państwa skłoniła mnie do tego:

Brzmi to dla mnie trochę jak stukot sarkofagu. Jeśli chodziło tylko o wyjaśnienie, jakie mogą być skutki na przykład sprzedaży nieruchomości sfinansowanej WohnRiester, to OK. Ale wtedy moglibyście również od razu to sprecyzować.

W przypadku włączenia umowy oszczędnościowej WohnRiester praktycznie nie ma wad związanych z ewentualną późniejszą sprzedażą nieruchomości. Nawet konto wsparcia mieszkaniowego nie jest strasznym widmem, nawet jeśli zależy to od kilku czynników.

W żadnym razie nie oceniam, czy ta forma finansowania jest opłacalna czy nie.

Nadal jestem zainteresowany odpowiedzią na pytanie odnośnie składki od odsetek i kapitału.

Napisany przez NaTwoim13
To znaczy, że jeden z istniejących umów z saldem nie jest jeszcze ofertą Wohnriester i zostanie przekształcony? Co masz na myśli mówiąc „przekształcenie”? Zwykła umowa stanie się kwalifikowana do dofinansowania riesterowskiego? Być może chodzi o nowe zawarcie umowy?

Napisany przez Benice
Oczywiście.
Stara umowa oszczędnościowa mieszkaniowa ma zostać przekształcona na ten cel.

Napisany przez NaTwoim13
@Obelix

Chciałbym odpowiedzieć na twoje pytanie dotyczące wkładu spłaty w Signal praktycznie, odnosząc się do finansowania i uwzględnienia zastępczych umów oszczędnościowych do spłaty kredytów ratalnych (ponieważ chętnie je tu uwzględniam, jeśli wybierana jest, lub zalecana 10-letnia umowa dot. stałego oprocentowania)

Przyjmijmy kredyt KfW Program 124 na 10 lat.
Łączna kwota kredytu po 10 latach to obecnie około 39 000 euro, rata odsetkowa i spłaty wynosi 157 euro.

W związku z tym po 10 latach powinno być dostępne 39 000 euro, aby spłacić resztę kredytu hipotecznego/kredytu KfW, eliminując tym samym ryzyko odsetek.

Dlatego w oszczędności woźnej Signal musi zostać wpłacone 105 euro (równolegle do raty odsetkowej i spłaty w wysokości 157 euro dla KfW, w sumie 262 euro), co daje stan saldo dodatniego wynoszący niecałe 13 tys. euro. Oznacza to, że musi być dostępne 39 000 euro po to, aby Signal udzieliła kredyt budowlany w wysokości brakujących 26 000 euro. W rezultacie, dzięki środkom zgromadzonym z oszczędności budowlanych (dodatkowe spłacone pieniądze) i kredytowi budowlanemu, dostępne są 39 000 euro do spłaty reszty kredytu KfW.

Signal udziela kredyt w nominalnym oprocentowaniu 2%, a efektywne oprocentowanie wynosi 2,25%. Rata odsetkowa i spłaty po spłacie tego kredytu wynosi teraz łącznie 262 euro, odpowiadająca wcześniejszym ratom odsetkowym i spłaty KfW w wysokości 157 euro - która zostaje usunięta - i 105 euro - która również znika - łącznie więc 262 euro. Jaka część tej kwoty stanowi spłatę kapitału, to można teraz obliczyć samodzielnie.

Wiem, na co zmierzałeś, jest to bardzo wysoka kwota, po około 9 latach kredyt budowlany zostanie spłacony, więc łączny okres kredytowania to około 19 lat, ale obciążenie pozostaje stałe, dlatego też uzasadniam między innymi związane z tym 10-letnie oprocentowanie KfW w wysokości 1,55% jako jeden z elementów zdrowej finansowania budowlanego, ponieważ nie powstaje ryzyko odsetków, a jednocześnie można zabezpieczyć te 1,55%, które później wzrosną do 2%.

Skupiam się tutaj na aspektach koncepcyjnych, ponieważ gdzie indziej dostaniesz za 10 lat przydział po nominalnej stopie 2% z bardzo niskim udziałem oszczędnościowym? Zawsze biorę pod uwagę, że istnieją dodatkowe obciążenia z innych elementów oraz że wpłata na zabezpieczenie odsetek powinna być jak największa, czyli z minimalnym wysiłkiem jak największa ilość kredytu budowlanego do spłaty zostaje wykupiona za 2%!!!!

To, co mogłem opłacać przez 10 lat wcześniej - jeśli chciałem i koncepcyjnie mieściłoby się to w moim ramach - mogę opłacić przez kolejne 9 lat, bez konieczności ponoszenia dużych podwyżek oprocentowania lub jego wyrównywania, bez ryzyka, że zostanie to wykorzystane na brakującą spłatę, więc jak wysoka jest część spłaty kapitału, to z koncepcyjnego punktu widzenia zupełnie nieważne, żaden inny produkt na rynku tego nie zapewni, nawet w minimalnym stopniu, tym bardziej że oprocentowanie oszczędnościowe w Signal wynosi także 1%, co oznacza, że nie odbiega ono znacząco od oprocentowania kredytu hipotecznego w wysokości 1,55%, a więc wykupienie 2% wcześniej nie powoduje dużych strat w porównaniu z równomierną spłatą, do tego późniejsza gwarancja oprocentowania kredytu budowlanego w wysokości 2%, nie wymaga wielkiego odbicia, przy czym głównym celem było zagwarantowanie oprocentowania, a to w tym modelu nie kosztuje mnie już wiele.

Ponieważ Signal pracuje z dodatkowym przydziałem, suma kredytu budowlanego wynosi 50% wymaganych środków, co pozwala zaoszczędzić na opłatach aktywacyjnych, ponieważ 1,6% od 50% sumy kredytu budowlanego to jeszcze mniejsze opłaty niż 1% od 100%, jak w przypadku większości innych kas oszczędnościowych.

Napisany przez obelix

@Obelix

Chciałbym odpowiedzieć na pytanie dotyczące opłat spłacania w przypadku Signal praktycznie, odnosząc się do finansowania i integracji umów oszczędnościowych dla kredytów ratalnych (ponieważ chętnie je tu uwzględniam, gdy wybieram, albo polecam, 10-letnią umowę o stałym oprocentowaniu lub jest to zalecane).

Wszystko jest jasne i wyjaśnienia są całkowicie zbędne w odpowiedzi na moje konkretne pytanie. Nie kwestionowałem ogólnego konceptu.

Wystarczy po prostu podać stopę oprocentowania i spłaty dla kwoty 1,000 euro na sumę oszczędności budowlanych. Zgodnie z obliczeniami wynosi ona 6,70 euro.

Ciekawe, czy potencjalny klient (Benice) będzie w stanie zrozumieć Państwa wyjaśnienia.

Napisany przez NaTwoim13
Kiedy staje się to konkretne i jest wymagane, aby to zrozumieć, na pewno mi się to uda. Pozostawienie osób poszukujących porady, chcących sfinansować coś, w niepewności, tak jak robią to banki przynajmniej w przypadku klientów, którzy proszą o radę na tym forum po skonsultowaniu się z kimś, nie jest moim celem, ale właśnie po to służy to forum i ma absolutne uzasadnienie. Nie chciałem tym powiedzieć, że banki itp., ale sam kiedyś tam siedziałem i wiem, jak teraz mogę doradzać, a wtedy musiało to wyglądać inaczej. Więc odpowiada to stopie spłaty w wysokości 6,7 promila, żeby użyć języka oszczędnościowego. Myślę, że jest to umiarkowane, biorąc pod uwagę zalety tej stawki.

Napisany przez NaTwoim13
Być może mała informacja dotycząca twierdzenia, że istniejąca umowa ma zostać przekształcona w Wohnriester w koncepcji.

To nie jest możliwe, raczej należałoby zrezygnować z starej umowy i zawrzeć nową Wonriester, do której wpłynęłoby saldo. Moim zdaniem to w ogóle nie ma sensu, ponieważ kapitał własny powinien raczej bezpośrednio wpływać na finansowanie i zmniejszać zapotrzebowanie na finansowanie.

Brzmi trochę jak błędne doradztwo lub nieporozumienie, co sugeruje, że być może nie całkowicie zrozumieli model, zwłaszcza że zwrócili już uwagę, czy nie istnieją prostsze modele.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata