Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie ogólne

Napisany przez Benice
Cześć eksperci od kredytów.

Dlaczego tak wiele skomplikowanych umów, które nie są przejrzyste i klarowne w kalkulacjach?
Czy taki rodzaj finansowania nie byłby także możliwy obecnie:

Kwota pożyczki: 250 000 euro
(Wartość obiektu około 300 000 euro) / Wkład własny w wysokości około 50 000 euro

Całkowita kwota jako kredyt lub podzielona na 200 000 i 50 000 euro. Rata ~ 1100 euro (oprocentowanie początkowe: 2,8% / stopa procentowa: 2,5%). Okres kredytowania wynosiłby 25 lat, więc po tym czasie całość zostałaby spłacona. Sądzę, że obecna stopa procentowa jest realistyczna.

Proszę o wasze opinie. Dziękuję.

Pozdrowienia

Napisany przez Suxxess
Z pewnością byłoby to możliwe, gdyby ktoś miał pieniądze do rozdania.
Na pewne rzeczy budowlane można otrzymać kredyty KfW z lepszym oprocentowaniem. A jeśli podzielisz kredyt, możesz spłacić go na przykład po 15 latach i także zapewnić sobie lepsze oprocentowanie.
Z pewnością byłoby to możliwe, pytanie tylko, czy ma to sens.

Napisany przez Benice
W sumie chodzi mi o pewność planowania.

Wzięcie jednego/dwóch kredytów na 25 lat jako kredytu spłacanego w całości z oprocentowaniem 2,2-2,6% jest dobre.

Jeśli wezmę mniejszy kredyt na 10 lat z nieco lepszym oprocentowaniem, to prawdopodobnie stopy procentowe wzrosną, a ja będę musiał spłacić pozostałą kwotę po nowych warunkach.

Mogę to jednak zabezpieczyć poprzez droższe instrumenty finansowe typu BVS lub kredyty proponowane z zabezpieczeniem na przyszłość, na które znowu trzeba oszczędzać.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Benice,

wydaje się, że powoli zbliżamy się do właściwej drogi. Jeśli inny model wydaje się zbyt skomplikowany, zwłaszcza jeśli zawiera również element Wohnriester, a zbyt wiele elementów sprawia, że transparentność nie jest wystarczająca lub nie jest wystarczająco jasna, to polecam stworzenie modelu, który jest dla nich zrozumiały.

Inny model nie był do końca przemyślany, zwłaszcza jeśli chodzi o okresy wiązania oprocentowania, które mogłyby zostać zmodyfikowane, a także oprocentowanie na 30 lat jest o 0,5% zbyt drogie, podobnie jak 2,5% na 25 lat.

Nie mogę zrozumieć dlaczego nie chcą Państwo użyć całości kapitału własnego i zamiast tego chcą go pozostawić w umowie BSV, która ma zostać spłacona w ciągu 10 lat. Wykorzystując teraz te środki, pozostały dług byłby od razu redukowany, ponieważ nie zostałby wzięty.

Także dla mnie konwersja zwykłej umowy na oszczędności mieszkaniowe na Wohnriester wydaje się dziwna, nie wiedziałem nawet, że jest to możliwe.

Napisany przez NaTwoim13
Żeby móc im pomóc i ocenić propozycje, warunki wyjściowe powinny być takie same. W pierwszym wątku mówią o potrzebie finansowania w wysokości 230 000 euro, teraz 250 000 euro. Czego dokładnie teraz potrzebują? Mówili też o obciążeniu 1200 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata