Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy finansowanie jest możliwe?

Napisany przez khara
Cześć wszystkim,

Być może ktoś z was może mi pomóc zdecydować, czy warto kontynuować. Nasza sytuacja: para ma 2 dzieci, dochód męża to około 2750€ + 450€ miesięcznie jako stały pracownik, a kobieta jest samozatrudniona od 2010 roku i odnotowuje miesięczny zysk około 500€, jednak dopiero w tym roku osiągnęła dodatni wynik, w poprzednich latach z powodu remontów i inwestycji było ujemnie:-( Teraz co do zakupu domu: cena 365 000 + 12% kosztów dodatkowych. Wkład własny 23 000€. Istnieje umowa budowlano-oszczędnościowa, ale jeszcze daleka od przydzielenia środków. Ponieważ jest to Dom dwurodzinny z mieszkańcem, miesięczne wpływy z najmu wyniosłyby około 850€. Naszym celem jest około 1500€ miesięcznie na spłatę. Czy jest to możliwe do zrealizowania dla banku? Ponieważ byłoby to finansowanie w wysokości 105%. Sam Dom nie wymaga żadnych dodatkowych prac, ponieważ został całkowicie odnowiony i rozbudowany w 2004 roku. Mam nadzieję, że ktoś z was może mi pomóc. Pozdrowienia, Katarzyna

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy pełnym finansowaniu warunki będą niestety nieco gorsze niż przy czystym finansowaniu 100% kwoty zakupu notarialnego. Być może planujesz trochę za dużo. A po 10 latach pożyczka nie zostanie spłacona. Jeśli do tego czasu wzrośnie znacząco oprocentowanie, możesz napotkać poważne problemy.
Alternatywą byłoby może sensowniejsze poszukiwanie nieruchomości, gdzie koszty poboczne zakupu byłyby pokryte kapitałem własnym z umowy kredytowej budowniczej, prawda? W ten sposób opłaciłbyś koszty poboczne z kapitału własnego i otrzymałbyś znacznie lepsze warunki.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Ja również widziałbym to z perspektywy, że najemca może czasem zalegać z płatnościami, jako bardzo napiętą kalkulację.

Napisany przez khara
Okej. Czy dotyczy to także sytuacji, gdy rodzice zamieszkają razem w mieszkaniu?

Napisany przez Kass Finanz
Jeśli rodzice biorą odpowiedzialność za dochody z najmu, finansowanie powinno być możliwe. Jak już wspomniano, warunki będą wyższe, ewentualnie konieczne będzie wzięcie pożyczki podrzędnej na koszty dodatkowe związane z nabyciem nieruchomości.

Jeśli chodzi o okres wiązania oprocentowania, należy wybrać jak najdłuższy okres, aby jak najdłużej wykluczyć ryzyko związane z oprocentowaniem.

Czy rodzice nie mogliby dołożyć reszty na koszty dodatkowe związane z zakupem? Bardzo by to ułatwiło sprawę.

Napisany przez khara
Nie, rodzice nie dysponują żadnymi pieniędzmi. Jest to ustanowione na stałe, a większa część jest ulokowana w akcje dla dzieci, ale nie chcemy ich używać w tym celu.

W którym obszarze kodowym znajduje się nieruchomość?

Napisany przez khara
Właściwość znajduje się w Mutterstadt, 67112

Nie rozumiem. Jeśli masz pieniądze zainwestowane w akcje, to oszczędzasz prawdziwe pieniądze, gdy masz pełne koszty zakupu w formie kapitału własnego. Dlaczego rodzice nie chcieliby w to grać?

Napisany przez khara
To jest trochę trudne, niestety nie jesteśmy w stanie pana/przekonać. Czy dodanie opcji przeniesienia mojego biznesu do wnętrza domu i dodatkowej opłaty w wysokości 700€ miesięcznie mogłoby zmienić sytuację?

Nie, zdolność kredytowa nie zmienia faktu, że otrzymałbyś znacznie lepsze warunki, jeśli miałbyś całe koszty dodatkowe zakupu (podatek od nabycia nieruchomości, prowizja dla pośrednika, opłata notarialna) w postaci kapitału własnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata