Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Karta Visa Gold, domowy bank zwiększa opłatę o 20%. I co teraz...???

Napisany przez xantus
Cześć, jak już temat wskazuje, moja lokalna oszczędnościowa kasa oszczędnościowa podniosła roczną opłatę za kartę kredytową Visa Gold z 55,00 do 66,00 €. Ta karta obejmuje dodatkowo kilka ubezpieczeń, co moim zdaniem jest całkiem praktyczne.

Ja, jako laik w tej dziedzinie, stoję teraz przed pytaniem: co teraz zrobić?

Podwyżka o 20% wydaje mi się dość duża, zwłaszcza gdy patrzę na ten nowy gigantyczny budynek tej kasy oszczędnościowej tutaj w miejscowości!!!
Dlatego mam kilka pytań:

1. Czy uważacie, że ta podwyżka cen jest normalna?
2. Czy istnieją podobne godne polecenia i korzystne alternatywy?
3. Co zaleciłby mi fachowiec?

Moja aktualna sytuacja:

- konto osobiste w krajowej kasie oszczędnościowej z kartą debetową
- 3 mniejsze konta oszczędnościowe przeznaczone na określone cele w krajowej kasie oszczędnościowej
- konto oszczędnościowe w IngDiba

Aha, do czego właściwie potrzebuję tej karty? Powiedziałbym, że głównie do płatności internetowych, takich jak Amazon, Google, ... Więc raczej mniejsze transakcje!

Z góry dziękuję za odpowiedź i proszę o zrozumienie, jeśli w tej chwili nie mogę odpowiedzieć natychmiastowo...

Napisany przez Ex-Studentin
Decyzję, czy Twoja karta kredytowa jest warta 66 euro, raczej nikt inny nie może podjąć za Ciebie, jak sądzę jako laik. Darmowych lub tanich kart kredytowych jest wystarczająco dużo. Obecnie mam 2 karty kredytowe. 1x Postbank (22 euro), 1x Barclay-Card (darmowa). Ponieważ używam ich tylko do zakupów na Amazonie i innych, niedługo zrezygnuję z karty Postbank. Musisz sam ocenić, czy w ogóle skorzystasz kiedykolwiek z ubezpieczeń. Jeśli dołączona jest ubezpieczenie od rezygnacji z podróży i dzięki temu odzyskasz te 66 euro rocznie, to karta jest już opłacalna. Nikt raczej nie weźmie na siebie obowiązku szukania lepszych ofert dla Ciebie. Poza tym, można tylko zgadywać, jakie dodatkowe usługi są dla Ciebie istotne.

Napisany przez xantus
[cytuj=Unknown">

Dziękuję. No cóż, myślę raczej, że nie muszę koniecznie mieć te ubezpieczenia. Chciałbym jednak wiedzieć, czy kwota 66,00 € jest normalną ceną.

A jeśli chodzi o darmowe opcje, to w ogóle się na nich nie znam, więc jedna ma zalety, a druga wady.

W forum przeczytałem także negatywne opinie o Barclays, takie jak ... bo karta jest często blokowana ze względów bezpieczeństwa

Napisany przez Ex-Studentin
Każda karta kredytowa ma swoje zalety i wady, w zależności od sposobu użycia. Jeśli wpiszesz w Google ubezpieczenie kart kredytowych, od razu pojawi się wynik ze strony check24, gdzie można wybrać swoje wymagania dotyczące karty kredytowej i otrzymać odpowiednie propozycje. Nie chcę oceniać, czy 66€ to dobra cena za oferowane usługi.

Przy wyborze karty kredytowej ważne jest, do czego potrzebujesz karty: niektóre karty kredytowe pobierają opłaty za wypłatę gotówki w bankomacie lub pobierają opłaty za transakcje za granicą. Jeśli jednak używasz karty tylko do bankowości internetowej w domu, to możesz to wszystko zignorować.

Karta Barclay-Card często jest blokowana za granicą, ponieważ Barclays szybko podejrzewa nadużycia. Jeśli więc planujesz często korzystać z niej na wakacjach, dla mnie byłaby zbyt ryzykowna.

Następnie mamy kartę Advanzia, która pobiera wysokie opłaty za wypłaty gotówki, a stan konta musisz uregulować poprzez przelewy, jeśli dobrze pamiętam. Jeśli zapomnisz o tym, to szybko pojawią się wysokie odsetki. Osobiście wolę kartę kredytową z automatycznym obciążeniem konta bankowego.

Karta kredytowa DKB jest często wspominana. Można ją doładować i otrzymujesz odsetki od salda, ale musisz otworzyć konto osobiste w tym banku.

Jeśli jesteś członkiem klubu web.de, możesz otrzymać bezpłatną kartę kredytową Visa, która daje ci nawet zniżki na zakupy. Nawet sklepy takie jak netto, Bahn czy Amazon oferują takie karty. W dzisiejszych czasach można mieć wrażenie, że nie można odwiedzić strony internetowej bez propozycji karty kredytowej.

Napisany przez 2Escorpio
Myślę, że najpierw sam musi wiedzieć, czego chce.

Czy potrzebuje teraz ubezpieczenia, czy nie? Jeśli tak, to jakie dokładnie i jak często faktycznie jest ono wykorzystywane?

Ponadto rodzi się pytanie... Czy bierze udział w programie lojalnościowym i ewentualnie chce zoptymalizować swoje punkty... Lufthansa, Payback, Airberlin...?

Jeśli ma się jasne wymagania, poszukiwanie efektywnej karty staje się łatwiejsze.

Mogę już teraz powiedzieć, że cena za kartę Sparkassen Gold mieści się w normie... Przynajmniej w Związku Sparkassen. Na wolnym rynku z pewnością istnieją lepsze i tańsze alternatywy.

Napisany przez AongEng

O Barclayu czytałem tu również negatywne opinie, takie jak ... ponieważ stale jest ona zablokowana ze względów bezpieczeństwa ..., cytat od Escorpio.

Również słyszałem o tym problemie i zapytałem w BarclayCard, jak można go uniknąć. Wystarczy krótki telefon przed np. lotem do Tajlandii, informując, że teraz tam jestem i że od tej pory, w przeciwieństwie do mojego poprzedniego wykorzystania, wydatki są znowu zwiększone.

W Niemczech używam karty głównie do rezerwacji lotów, a za granicą jest ona efektywnie wykorzystywana. Może się zdarzyć, że nagle zostanie na nią przelana kwota 20.000 €.

Jednakże, nawet po tak krótkim poinformowaniu o moim pobycie, moja karta nie została zablokowana, a mam ją od 2006 roku.

Napisany przez finanzierung
Mam też kartę Barclay Card o limicie kredytowym w wysokości 9 000 EUR.
Faktycznie, karta zostanie zablokowana w przypadku wykrycia nietypowego zachowania konsumenta.

Na przykład nagle używanie karty w Chinach..... (jak już wspomniano, dobrze jest wcześniej poinformować bank o podróży w to miejsce)

Napisany przez 2Escorpio
Ja nie używam karty Barclaycard za granicą, ponieważ po prostu nie ufam jej.

Dlatego moje uwagi odnoszą się do blokad w Niemczech...

Miałem już wszystko...

Blokada z powodu nietypowego zachowania płatności z mojej strony...

Blokada z powodu nietypowego zachowania terminala sprzedawcy...

Podejrzenie skopiowania karty...

Zbyt wiele małych płatności jedna po drugiej...

Płatność czegoś najpierw w internecie w USD, a krótko potem w funtach brytyjskich...

Zablokowane na stronie gier (Gamesload)... Ponieważ tam często dochodzi do oszustw.

itd. itd. itd...

Nie wiem, czy wcześniejsze zadzwonienie coś zmienia... Ale czytałem wielokrotnie, że mimo to ludzie wciąż stoją z zablokowaną kartą.

Od blisko roku, po nieprzyjemnej sytuacji z menedżerem restauracji, w której karta nie zadziałała... Używam BC tylko do około 5 transakcji w roku.

Poza tym... mam kartę Barclaycard od 10 lat i nigdy nie była nadużywana... Nawet nie mogłaby, gdyż kilka razy w roku dostaję nowy numer karty ^.^... W końcu stycznia znów dostałem nową kartę MC, bo nie byłem w stanie zweryfikować zapytania bezpieczeństwa hotelu -.-

Napisany przez xantus
Cześć i DZIĘKUJĘ! Z bardzo osobistego powodu, który niestety zdarzył się dzisiaj, mogę tylko krótko odpowiedzieć.

- Nie, ubezpieczenia nie są konieczne.
- Brak programów bonusowych.

Znalazłem jeszcze jedną możliwość, czyli upgrade do zwykłej karty Visa (bez złotej) w cenie 20,00 € w moim banku. Dotyczy to:
1 Usługi awaryjne podczas podróży - szybka pomoc w wszystkich sytuacjach awaryjnych za granicą:
Usługi prawne awaryjneUsługi medyczne awaryjneUsługi awaryjne w przypadku karty kredytowejUsługi awaryjne w przypadku dokumentów podróżyUsługi gotówkowe
Ponieważ mam konto oszczędnościowe w IngDiba (lokata), bez konta bieżącego, to darmowa karta kredytowa tej firmy również jest w jakiś sposób możliwa.

Raczej skłaniam się ku zwykłej karcie Visa w moim banku.

Bo jeśli nie potrzebuję już ubezpieczeń, to zwykła karta również wystarczy do moich celów, czyli płatności internetowych. Czy może być inaczej...???

Napisany przez Birgit
Jeśli masz tylko konto oszczędnościowe w IngDiba, to jednak nie otrzymasz tam karty kredytowej.
Dostępna jest tylko w połączeniu z kontem osobistym.

Karta Visa Twojego banku wydaje się być dobrą opcją.
Dzięki niej możesz płacić w internecie, a także wypłacać pieniądze za granicą z bankomatów.
Opłata w wysokości 20 € rocznie jest standardowa.
Często przy określonej minimalnej wartości transakcji część opłaty jest zwracana.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

teraz zastanawia mnie, że na karcie Classic Visa w Sparkasse jest pakiet ubezpieczeniowy... Jesteś pewien, że nie mylisz tego z opisem / przeglądem wszystkich kart?

Jeśli faktycznie tak jest, to ta karta byłaby w porządku pod względem ceny / jakości... Jeśli nie ma pakietu ubezpieczeniowego, można dostać coś takiego także za darmo w innych miejscach.

Co do Usługi wypłaty gotówki... Przypuszczam, że nie chodzi o wypłatę gotówki (która zazwyczaj jest możliwa z każdą kartą kredytową), a bardziej o to, że w przypadku zagubienia karty za granicą można otrzymać gotówkę ratunkową (którą oczywiście trzeba zwrócić).

Wypłata gotówki powinna być raczej wyjątkiem, ponieważ jest to bardzo kosztowne... Zazwyczaj opłaty zaczynają się od 5 euro za wypłatę + %.

Napisany przez xantus
Cześć, dziękuję za odpowiedzi.

Rozważę jeszcze kwestię ubezpieczenia. Chyba popełniłem błąd podczas kopiowania tekstu wczoraj.

Ogólnie patrząc, podróże za granicę będą teraz tylko marzeniem, ze względu na wczorajsze wydarzenia. W związku z tym odpadną wypłaty gotówki za granicą. A w końcu nadal mam kartę EC.

Jak pisze Birgit, to oznacza również brak karty w IngDiba. Myślałem, że działa ona w związku z kontem TG.

Jeśli dobrze rozumiem, główną różnicą między standardową a złotą kartą (w moim banku) jest ten pakiet ubezpieczeń, czyż nie?

Dzięki ...

Napisany przez credere
I jeśli dobrze rozumiem, różnica między standardową a złotą kartą (w moim banku) głównie polega na tym pakiecie ubezpieczeń, prawda?

Poprawne, za pomocą karty standardowej możesz dokonywać transakcji płatniczych tak samo jak z kartą złotą. Główna różnica zawsze tkwi w pakietach ubezpieczeń, które są do nich dołączone.

Dlatego radzę Ci, jeśli nie potrzebujesz ubezpieczenia, zmienić kartę na standardową.

Myślę, że 20 euro rocznie można spokojnie ponieść.

Napisany przez Suxxess
Jeśli nie planujesz podróżować za granicę i karta ma służyć głównie do zakupów internetowych, to polecam kartę Kalixa. @Escorpio, to też byłoby coś dla Ciebie.

Karta jest darmowa, jeśli użyjesz jej przynajmniej raz w pół roku. (W przeciwnym razie kosztuje 1 € miesięcznie, dostajesz ostrzeżenie e-mailem dwa tygodnie przed naliczeniem opłaty).

https://www.kalixa.com/Pay#pay_shopping_costs

Kursy wymiany walut są bardzo korzystne. To karta przedpłacona z Anglii, więc nie jest sprawdzana w Schufa, a ryzyko nadużycia jest ograniczone do dostępnego salda. (Nawet jeśli Twoja historia w Schufa jest dobra, to lepiej, gdy karta nie jest potencjalnym punktem negatywnym).

Wady:
- Karta przedpłacona, czyli jeśli nie masz środków na karcie, nie możesz z niej skorzystać.
- Trwa około 3 tygodnie, zanim dostaniesz kartę w skrzynce.
- Doładowanie może generować dodatkowe opłaty
(Ale to uczciwe - doładowanie poprzez przelew jest darmowe (choć trwa około 4 dni roboczych, zanim środki zostaną zaksięgowane))
- W razie nagłej potrzeby można doładować przez Sofortüberweisung, wtedy opłata wynosi 1% od kwoty przelewu, ale środki są od razu dostępne.

Nie jestem w stanie powiedzieć, jak karta sprawuje się w realnym życiu, ale powinna być normalną kartą Mastercard.

Teraz opłacam moje zestawy gier w Internecie nie przez Paypal, a przez Amazon Payment, które obciążają kartę kredytową. (Jeśli jest taka opcja płatności) Jest to po prostu tańsze, niż kursy wymiany walut i opłaty Paypala.

Uwaga: Nie pozwól Amazonowi na samoobliczanie kursów walut obcych, bo są jeszcze bardziej pazerni niż Paypal... Jeśli jesteś zainteresowany/a zaoszczędzeniem 5 € w opłacie za wykonanie Kalixakarty w wysokości 10 €, prześlij mi PM z Twoim adresem e-mail, a ja Cię polecać. (Dostajesz 5 € premii, a ja też).

Napisany przez 2Escorpio

Jeśli więc nie planujesz podróży za granicę i karta jest głównie przeznaczona do zakupów internetowych, to chciałbym polecić Kalixa. @Escorpio, ta karta prawdopodobnie również byłaby odpowiednia dla Ciebie.

Nie do końca... Ponieważ zazwyczaj szukam ofert, rzadko wiem z 4-dniowym wyprzedzeniem, ile pieniędzy będę potrzebował/a.... Więcej niż często wtedy nie ma się 4 dni, bo oferta znika / jest wyprzedana.

Cytat od Suxxess

Nie mogę powiedzieć, jak ta karta sprawuje się w realnym życiu, ale powinna to być zwykła karta Mastercard.

Jeśli chodzi o codzienne użycie karty... Jest ona oznakowana jako przedpłacona, co widać po numerze karty, który nie jest wytłoczony, oraz po BIN.... Oznacza to, że płatność na terminalach offline jest niemożliwa... (Sklepik w samolocie, bistro w pociągu itp.)... Również hotele i wypożyczalnie samochodów mogą stanowić problem.

Ale jak już napisałeś/aś... Jeśli można zaplanować swoje wydatki na 4 dni, to jest to dobra karta internetowa.

Cytat od Suxxess

a ryzyko nadużycia jest ograniczone do dostępnego salda.

Niestety, jest to złudne przekonanie i błędna ocena...

Z jednej strony, w przypadku niemieckiej karty kredytowej odpowiedzialność w przypadku szkody wynosi tylko 50 euro. W przypadku karty prepaid z zagranicy całe dostępne saldo zostaje utracone.

Z drugiej strony istnieje możliwość przekroczenia limitu również dla kart przedpłaconych... (Chociaż trzeba się znać na tym, to oszuści z kartami kredytowymi zwykle to potrafią.) Również za to przekroczenie w przypadku nadużycia musisz ponosić pełną odpowiedzialność.

W przypadku niemieckiej karty prepaid jest to inaczej... wtedy odpowiedzialność za każdą szkodę wynosi również 50 euro!

Napisany przez credere

Jeśli podróżowanie za granicę nie jest planowane, a karta ma służyć głównie do zakupów internetowych, to polecam kartę Kalixa. @Escorpio Może także ci się spodoba.

Karta jest bezpłatna, jeśli użyjesz jej przynajmniej raz w pół roku. (W przeciwnym razie opłata wynosi 1 € miesięcznie, otrzymasz e-mailowe ostrzeżenie 2 tygodnie wcześniej przed obciążeniem)

-Link usunięty-
Kursy wymiany walut są bardzo korzystne. Jest to karta kredytowa w systemie prepaid z Anglii, więc nie jest wymagane sprawdzanie w Schufa, a ryzyko nadużycia jest ograniczone do dostępnego salda. (Nawet jeśli ocena w Schufa jest dobra, to korzystne jest, gdy nie jest ona potencjalnym negatywnym elementem)

Wady:
- Prepaid, czyli jeśli nie masz wystarczającego salda na karcie, nie możesz z niej korzystać
- Oczekiwanie około 3 tygodni na dostarczenie karty pocztą
- Doładowanie może generować opłaty
(Jednakże jest to uczciwe, doładowanie przelewem jest darmowe (ale trwa ~4 dni do zaksięgowania))
- W nagłym wypadku możliwe jest natychmiastowe doładowanie za 1% wartości przelewu, ale jest wtedy natychmiast dostępne

Jak karta sprawdza się w realnym życiu, nie jestem w stanie powiedzieć, ale powinna być zwykłą kartą Mastercard.

Ja teraz nie opłacam moich zestawów gier za pomocą Paypal, ale przez Amazon Payment, które obciąża kartę kredytową. (Jeśli taka metoda płatności jest dostępna) Jest to po prostu tańsze niż kursy wymiany i opłaty Paypal.

Uwaga, nie pozwalajcie Amazonowi na dokonanie konwersji walut przy płatnościach w obcych walutach, ponieważ są jeszcze bardziej bezczelni niż Paypal... . Osoby zainteresowane zaoszczędzeniem 5 € od 10 € opłaty za założenie karty Kalixa, proszę o PM ze swoim adresem e-mail, aby móc was polecić. (5 € zniżki dla was i 5 € dla mnie)

Na szybko przejrzałem warunki i dodatkowo istotny punkt
- Obciążamy 9,95 EUR za założenie konta eAccount i wydanie karty Kalixa. Ta kwota zostanie pobrana od twojego pierwszego doładowania (minimalnie 10,- EUR), co pozwoli ci zachować saldo w wysokości 0,05 EUR. Jeśli dokonasz większego doładowania, oczywiście pozostanie ci wyższe saldo. -

Osobiście również unikałbym takich zagranicznych kart, za którymi stoi jakieś LTD, które nikt nie zna.

Jeśli chodzi o kwestie odpowiedzialności - zazwyczaj jako klient otrzymasz pełny zwrot środków w przypadku szkody, bez wkładu własnego. Potrafię o tym mówić z doświadczenia, zarówno jako osoba poszkodowana, jak i jako konsument.

Napisany przez 2Escorpio

Tylko raz rzuciłem okiem na warunki i dodatkowo na dość istotny punkt
- Obciążamy 9,95 EUR za skonfigurowanie Twojego eAccountu i wydanie Ci karty Kalixa. Ta kwota zostanie odliczona od Twojego pierwszego doładowania (minimum 10,- EUR), co pozostawi Ci saldo w wysokości 0,05 EUR. Jeśli doładowujesz więcej niż minimum, saldo pozostanie odpowiednio wyższe. -

Sam również trzymałbym się z dala od takich zagranicznych kart, gdzie za plecami kryje się nieznana Ltd.

Co do kwestii odpowiedzialności - zwykle jako klient otrzymuje się pełny zwrot kwoty w przypadku uszkodzenia, bez żadnego wkładu własnego. Mogę o tym świadczyć zarówno z praktyki, jak i jako osoba bezpośrednio zainteresowana.

Napisał, że 10 euro, a tylko 5 euro (za polecenie znajomego)

Napisany przez xantus
Cześć, i DZIĘKUJĘ wszystkim. Nie podoba mi się ta sprawa z Kalixa! Jestem raczej bardzo ostrożną osobą i do tej pory w swoim dość długim życiu zawsze postępowałam rozważnie.

Zdecydowałam się teraz na zmianę karty na standardową w moim banku. A jeśli nawet dla nas jeszcze raz zaświeci słońce i będziemy mogli ponownie polecieć do Wenecji, mogę zawsze wrócić do karty złotej, przynajmniej tak przypuszczam.

Dziękuję Wam za wszystkie informacje tutaj, forum sprawia przyjemność...

Napisany przez Suxxess
Najwyraźniej to tylko sugestia, miło, że teraz się zdecydowałeś.
A nowe karty Kalixa faktycznie mają wytłoczoną powierzchnię.
( Moja stara nie, ta mojego brata już tak )

Zatrudniają ponad 100 pracowników i mają oddział w Kolonii.

Klapperhof 7-23
50670 Kolonia
Niemcy

@Escorpio
Dzięki za uwagę
Nadużycia zdarzają się niestety zawsze, nigdy nie ma się 100% pewności.

https://www.kalixa.com/Home/AboutUs

Kalixa Pay Ltd. jest autoryzowany przez Financial Conduct Authority zgodnie z przepisami o pieniądzach elektronicznych z 2011 roku (nr rejestracyjny: 900005) do wydawania pieniądza elektronicznego.
Kalixa Pay jest wydawany przez Kalixa Pay Ltd na podstawie licencji udzielonej przez MasterCard International Incorporated

Posiada licencję bankową tak jak Paypal.
Do tej pory dokonałem zakupów online w Niemczech, USA, Brazylii, Wielkiej Brytanii i Indiach.

Napisany przez 2Escorpio
To teraz są wysokim reliefem? Tego nie wiedziałem.

Co mówi numer BIN? Nadal domyślam się płatność z góry? Czy mogłbyś to sprawdzić i mi powiedzieć? Byłoby ciekawe to wiedzieć.

binlist.net - Darmowa usługa sieci Web BIN/IIN Lookup

Oddział i licencja banku nie mówią nic o odpowiedzialności.... Odpowiedzialność spoczywa na spółce LTD. w UK.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata