- pn lut 09, 2015 10:29 am
Cześć, informujemy się już od pewnego czasu na temat budowy. Mamy teraz ofertę dewelopera (klucz w ręce, pozostaje do zrobienia podłogi + ściany). Zakup działki i domu odbyłby się osobno, więc GES tylko na działce.
Koszty:
Działka 77.000€ (w tym GES, opłaty notarialne)
Dom 277.400€ (KfW55, pompa ciepła powietrze/woda)
Koszty dodatkowe budowy 34.000€
-------------------------------------------
po odliczeniu własnej pracy 13.100€ (podłogi + ściany)
po odliczeniu kapitału własnego 30.000€
Zostaje potrzeba finansowania 345.300€
Nasza sytuacja dochodowa:
On, 30 lat, 1750€ netto, zatrudniony na stałe w sektorze publicznym
Ona, 30 lat, 1400€ netto, zatrudniona na stałe
Rata za samochód 320€ miesięcznie do 07/2017
brak innych zobowiązań finansowych i czysta historia kredytowa
Konkretny plan posiadania dzieci nie jest jeszcze ustalony, ale oczywiście może się pojawić...
Aby osiągnąć przynajmniej 80% limitu obciążenia, moi rodzice obiecali nam ustanowienie hipoteki na swoim wolnym od obciążeń domu.
Aktualnie wynajmujemy mieszkanie i płacimy 610€ czynszu. Patrząc na naszą czysto prowadzoną księgę domową, po odjęciu wszystkich wydatków mamy średnio 700€ na miesiąc.
Nasz komfortowy poziom wydatków wynosiłby około 1000€ miesięcznie, a dodatkowo chcielibyśmy dokonywać rocznych dodatkowych spłat. Zwłaszcza że w najbliższych latach nasza sytuacja dochodowa może ulec zmianie zgodnie z przepisami. Ale obecnie 1000€ to z grubsza nasza orientacyjna wartość.
Część kapitału własnego jest lokowana w lokatach terminowych, a część w budżetówce.
Mój plan to:
20 lat zabezpieczenia stopy procentowej
2,21% oprocentowanie
około 3000 dodatkowych spłat rocznie
niska stawka spłaty, ale roczna dodatkowa spłata
(zobacz załączony dokument PDF)
Jako niefinansowy i rzeczywisty dochód otrzymujemy miesięcznie dodatkowo 200€ od rodziców, stąd decyzja o rocznej dodatkowej spłacie w wysokości 3.000€.
Moje pytanie do ekspertów:
Czy cała finansowanie jest możliwe? Wiem, że cały ten projekt jest dość duży. Naszym celem jest jednak spłacenie domu przed emeryturą, ponieważ jesteśmy jeszcze stosunkowo młodzi i mamy czas na spłatę. Oczywiste jest, że takiej sumy nie spłacimy w ciągu 20 lat...
Koszty:
Działka 77.000€ (w tym GES, opłaty notarialne)
Dom 277.400€ (KfW55, pompa ciepła powietrze/woda)
Koszty dodatkowe budowy 34.000€
-------------------------------------------
po odliczeniu własnej pracy 13.100€ (podłogi + ściany)
po odliczeniu kapitału własnego 30.000€
Zostaje potrzeba finansowania 345.300€
Nasza sytuacja dochodowa:
On, 30 lat, 1750€ netto, zatrudniony na stałe w sektorze publicznym
Ona, 30 lat, 1400€ netto, zatrudniona na stałe
Rata za samochód 320€ miesięcznie do 07/2017
brak innych zobowiązań finansowych i czysta historia kredytowa
Konkretny plan posiadania dzieci nie jest jeszcze ustalony, ale oczywiście może się pojawić...
Aby osiągnąć przynajmniej 80% limitu obciążenia, moi rodzice obiecali nam ustanowienie hipoteki na swoim wolnym od obciążeń domu.
Aktualnie wynajmujemy mieszkanie i płacimy 610€ czynszu. Patrząc na naszą czysto prowadzoną księgę domową, po odjęciu wszystkich wydatków mamy średnio 700€ na miesiąc.
Nasz komfortowy poziom wydatków wynosiłby około 1000€ miesięcznie, a dodatkowo chcielibyśmy dokonywać rocznych dodatkowych spłat. Zwłaszcza że w najbliższych latach nasza sytuacja dochodowa może ulec zmianie zgodnie z przepisami. Ale obecnie 1000€ to z grubsza nasza orientacyjna wartość.
Część kapitału własnego jest lokowana w lokatach terminowych, a część w budżetówce.
Mój plan to:
20 lat zabezpieczenia stopy procentowej
2,21% oprocentowanie
około 3000 dodatkowych spłat rocznie
niska stawka spłaty, ale roczna dodatkowa spłata
(zobacz załączony dokument PDF)
Jako niefinansowy i rzeczywisty dochód otrzymujemy miesięcznie dodatkowo 200€ od rodziców, stąd decyzja o rocznej dodatkowej spłacie w wysokości 3.000€.
Moje pytanie do ekspertów:
Czy cała finansowanie jest możliwe? Wiem, że cały ten projekt jest dość duży. Naszym celem jest jednak spłacenie domu przed emeryturą, ponieważ jesteśmy jeszcze stosunkowo młodzi i mamy czas na spłatę. Oczywiste jest, że takiej sumy nie spłacimy w ciągu 20 lat...