Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt ratalny vs. kredyt budowlano-szczepowy z góry nabyty...

Napisany przez wici
Cześć!

Chciałbym poznać kilka opinii na temat anuitetu kontra wcześniej sfinansowanego kredytu budowlanego.

W tym lub najpóźniej w następnym tygodniu musimy podpisać umowę, i nadal nie jesteśmy do końca pewni, którą opcję wybrać.

Obydwie oferty są praktycznie identyczne pod względem miesięcznego obciążenia, a różnice w kosztach całkowitych są minimalne. W zasadzie mamy pełną swobodę wyboru pod względem tych parametrów.

kredyt anuitetowy ma stałe oprocentowanie na 20 lat i w tym czasie zostanie w pełni spłacony. Ta pewność, że wiemy kiedy dokładnie spłacimy kredyt bez pozostałej kwoty do spłaty i ewentualnych niespodziewanych podwyżek oprocentowania, jest dla nas świetna. Brak przypisanego terminu zwiększenia zobowiązań itp. Po prostu płacimy tę samą kwotę od dziś aż do 20 lat i wiemy, co nas czeka. Dodatkowe spłaty w początkowej fazie raczej nie wchodzą w grę, ponieważ na początku potrzebujemy nadwyżki na remonty i oszczędności...

W modelu oszczędzania budowlanego podoba nam się elastyczność (po przydziale). (Ponieważ za 10 lat, czyli po przydzieleniu, najprawdopodobniej będziemy zarabiać więcej - więc moglibyśmy spłacać więcej... --> szybsza spłata ---> mniejsze odsetki... albo możliwość odwrotną, jeśli zrobi się ciasno, można po prostu zmniejszyć swoją miesięczną ratę na kilka miesięcy..) Ponadto, bez kary za przedterminową spłatę, możemy spłacić wcześniejsze finansowanie, jeśli oszczędzający osiągnie przydział wcześniej.
Trochę jednak odstrasza nas przydział, który nie może być gwarantowany na określony czas. Według dwóch doradców bankowych nigdy nie zdarzyło się, że kredyt nie mógł zostać przydzielony na czas - ale doradcy na pewno zawsze tak twierdzą...

Jeśli przeczytasz w sieci, to zazwyczaj słyszy się tylko złe opinie na temat modelu oszczędzania budowlanego.
Jednak - przynajmniej z perspektywy kosztów całkowitych - nie dotyczy to nas.

Czy coś nam umyka? Co przemawia za jednym, a przeciw drugiemu rodzajowi umowy? Która jest lepsza?
Czy możecie nam pomóc?

Pozdrowienia, dzięki z góry i miłego wieczoru

Napisany przez 6Bankkaufmann
Bardzo proste argumenty.
Jeśli łączne koszty dla kredytu z ratami spłaty kapitału oraz produktu oszczędnościowo-kredytowego są takie same, wybrałbym wariant pełnej spłaty w ciągu 20 lat.
Ponieważ jeśli stopy procentowe spadną jeszcze bardziej, będziesz mógł/a zrezygnować z 20-letniego zabezpieczenia oprocentowania po 10 latach zgodnie z BGB 489 i przeskoczyć na jeszcze bardziej korzystne refinansowanie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Tak, zgadzam się z bankowcem.

Nie jestem też pewien, czy uwzględniono naprawdę wszystkie (!) koszty produktu BSV.

Napisany przez obelix

Ponieważ jeśli stopy procentowe ponownie spadną drastycznie, można zrezygnować z 20-letniego okresu wiążącej stopy procentowej po 10 latach zgodnie z art. 489 niemieckiego Kodeksu Cywilnego (BGB) i ponownie refinansować po jeszcze korzystniejszych warunkach.

Dokładnie to samo klient może zrobić w przypadku wcześniej sfinansowanej umowy kredytowej na zakup domu.

Bez względu na to, czy umowa kredytowa na zakup domu jes po 10 latach zrealizowana czy nie.

Spodziewałem się nieco niższych ogólnych kosztów kredytu spłacającego całą nieruchomość.

Jeśli obie opcje są zbliżone (ogólne koszty, miesięczne obciążenie), skłaniałbym się bardziej ku modelowi kredytu z oszczędzaniem w ramach budowy kapitału.

Prognozy przyznania nakładu kredytu przez kasy oszczędnościowe są stabilne od ponad 30 lat.

Napisany przez wici
Bardzo dziękuję za Pałą opinię. To naprawdę pomocne usłyszeć kilka opinii od osób biorących udział w tej dziedzinie.

Całkowity koszt dla nas wynosi:
57200€ dla kredytu ratalnego i 57100€ dla modelu budżetu budowy.
W kredycie ratalnym zawarte są odsetki oraz opłata za wyciągi bankowe w wysokości 12 € rocznie,... Chciałbym zapytać, czy można to odpuścić.
W modelu budżetu budowy zawarte są odsetki od zabezpieczenia wstępnego, odsetki od umowy o budowę, opłata manipulacyjna i opłata roczna.
Czy coś jeszcze może brakować na liście?
Mamy 10 lat zabezpieczenia odsetkami przy zabezpieczeniu wstępnym. Ponieważ uważam, że z pewnością zostaniemy przydzielani przed upływem 10 lat, nie powinno być konieczności pośredniego finansowania.

Inne pytanie brzmi więc teraz: kredyt ratalny osiągnął swoje maksimum. Nie będę w stanie uzyskać lepszych warunków. Już prowadziłem rozmowy. W przypadku modelu budżetu budowy nie prowadziłem jeszcze rozmów... ale czy to w ogóle możliwe?

Dziękuję za pomoc

Napisany przez uwehaensch

Drugie pytanie brzmi teraz: kredyt ratalny został wykorzystany. Nie dostanę już lepszej oferty. Już tam negocjowałem. W przypadku modelu oszczędności budowlanych jeszcze nie negocjowałem.... ale czy w ogóle jest to możliwe?

Przy umowie oszczędnościowej budowlanej (w tym kredyt hipoteczny) nie, to są stałe stawki, ale być może przy finansowaniu wstępnym już tak.

Napisany przez obelix

..., przy finansowaniu z góry może tak być.

w przypadku finansowania z góry przez kasę oszczędnościową praktycznie nie ma miejsca na manewr; jeśli umowa oszczędnościowa zostanie sfinansowana przez zaprzyjaźniony bank lub bank domowy, to już co innego.

Napisany przez wici
Przy finansowaniu wstępnym mamy 1,1 procenta. Nie wydaje mi się, że bank zejdzie poniżej 1%. Ale kto wie? Możesz zapytać grzecznie. Myślałam, że nie będzie możliwość uzyskania kredytu mieszkaniowego przez oszczędności i już się tego spodziewałam... Spróbuję po prostu

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Wici,

Proszę umieścić obie oferty, to można będzie sprawdzić.

Jakie są odsetki od oszczędności budowlanych i jak wysoki musi być stopień oszczędzania / kapitał własny?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata