Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwy jest zakup domu?

Napisany przez Herr_Schmitt
Dzień dobry,

od kilku dni zajmujemy się tematem zakupu domu. Mam obawy dotyczące jego wykonalności. Prowadzimy od 2 lat książkę domową. Chciałbym przedstawić dane i zapytać, co można zrobić na tej podstawie, albo czy w ogóle obecnie można myśleć o posiadaniu własności.

Oto lista:

Dochody:

Pracownik służby publicznej (MD):
Wynagrodzenie netto: 1760,-
Dodatek rodzinny: 368,-
---------------------------
SUMA: 2128,-

Wydatki:

Wynajem: 320,-
Czynsz (w tym ogrzewanie): 150,-
Utrzymanie: 900,- (400 na stałe wydatki na życie, 500 na inne (ubrania itp. uwzględnione jako wolne do dyspozycji)
Prąd: 65,-
Telefon/ radio itd.: 70,-
Przedszkole: 50,-
-------------------------------
SUMA: 1555,-

Różnica: 573,-

Oszczędzamy z tego miesięcznie 500,- euro, które trafiają na konto oszczędnościowe. Pod koniec zeszłego roku spłaciliśmy z tego jeszcze kredyt i teraz zaczynamy od nowa z oszczędzaniem. Aktualnie brak własnego kapitału. Stan na koncie oszczędnościowym obecnie 2600 euro.

Poza tym nie mamy żadnych bieżących spłat. Samochód nie jest obecny i aktualnie nie jest też planowany.

Jak to wygląda? Czy coś jest realistycznie osiągalne?

Serdeczne pozdrowienia i dzięki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, to jest możliwe. Jednak łatwiej będzie Ci sfinansować to, jeśli będziesz mógł pokryć koszty dodatkowe związane z zakupem własnym kapitałem (podatek od nieruchomości, makler, notariusz). Dlatego sugeruję, abyś do momentu posiadania funduszy na te dodatkowe koszty zaoszczędził 500 EUR.

Napisany przez Mac-Spar
Obecnie pożyczka kosztuje od 0,79 do 2,5 % oprocentowania i od 1 do 3 % spłaty kapitału!

Jeśli wybierzemy najtańszą stawkę, czyli 1,79% łącznie z 1% spłaty kapitału, można sfinansować 200 000,00 euro i mieć jeszcze trochę pieniędzy na bieżące wydatki!

Ponieważ jest to bardzo rzadkie, że udzielana jest najtańsza stopa procentowa, wybrałbym 1,4 % oprocentowania i 2 % spłaty kapitału, co dało by 180 000,00 euro!

Jeśli nie teraz, to kiedy chcieliby Państwo rozpocząć finansowanie?

0,99% oprocentowania już praktycznie nie ma porównania!

Napisany przez Kass Finanz
W przypadku gospodarstwa domowego składającego się z 4 osób, uważam, że koszty utrzymania w wysokości 900 € są niewystarczające. Banki będą stosować wyższe, z góry obliczone kwoty (np. około 1 300 € lub 40% miesięcznych dochodów). Do tego dochodzą koszty dodatkowe związane z nieruchomością, które szacuje się na około 2,50 € za metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej. W rezultacie pozostaje około 500 € do 600 € miesięcznie na kredyt budowlany. Z tą kwotą można finansować ewentualnie 150 000 € przy niskim wskaźniku spłaty, jeśli koszty nabycia zostaną pokryte z kapitału własnego. Prace własne mogą być uznane za wartościowe działania podnoszące wartość nieruchomości.

Informacja: w ramach tej finansowania nie powinno być konieczności dodatkowego kredytowania na przewidywalny okres czasu.

Napisany przez uwehaensch

pożyczka kosztuje dziś między 0,79 a 2,5% oprocentowania i 1 - 3% spłaty kapitału!
Zakładając najkorzystniejszą stawkę, czyli 1,79% z 1% spłaty kapitału, można sfinansować wolne środki w wysokości 200 000,00 euro i mieć jeszcze trochę pieniędzy na bieżące koszty!
Ponieważ bardzo rzadko zdarza się, że udzielana jest najniższa stopa procentowa, wybrałbym 1,4% oprocentowania i 2% spłaty kapitału, co dałoby 180 000,00 euro!
Jeśli nie teraz, to kiedy chciałbyś rozpocząć finansowanie?
0,99% oprocentowania jest trudne do przebicia!

Jaka nonsensowna i nadto niebezpieczna rada!
Podane przez Ciebie stopy procentowe (1,4%) w przypadku pełnego finansowania i z rozsądnym okresem zapadalności odsetek (co najmniej 15 lat) - to utopia.
Spójrz na dane z np. Kass Finanz i uwagi ekspertów tutaj, może to prowadzić do czytelnego sprawdzenia rzeczywistości.

Napisany przez Mac-Spar
Pomiędzy moim obliczeniem a Pańskim występuje różnica w wysokości 30 000 euro. W przeciwieństwie do Państwa, ja nie jestem pośrednikiem, ale osobą prywatną, która dwa dni temu podpisała umowę na podanych warunkach. Znam strony firmy KASS - Finanz. Rozumiem, że pośrednicy chcą zarabiać pieniądze. Ja jestem Mac Spar, a nie Mac Vermittler.

Mac-Spar, na jakich warunkach dokładnie podpisałeś umowę?

Napisany przez Mac-Spar
0,99 % 60 %
1,35 % 40 %

3 % Spłaty

Oznacza to 200.000,00 euro kwoty zakupu

1180 euro plus
1080 euro plus
6000 euro

8260 : 12 = 688,50

Napisany przez Mac-Spar
[QUOTE=Mac-Spar;96823]0,99 % 60 %
1,35 % 40 %

3 % Spłaty

Oznacza to 200.000,00 euro kwoty zakupu

1180 euro plus
1080 euro plus
6000 euro

8260 : 12 = 688,50

Napisany przez Kass Finanz
Można wszystko sobie wyliczyć.
Oferowane warunki nie wydają mi się realistyczne.
W jakim banku miał być zawarty umowa i na jakie kwoty wraz z wszystkimi szczegółami?
Same obliczenia matematyczne nikomu nie pomogą.
Co do pośrednika: Pośrednik świadczy usługę, za którą naturalnie otrzymuje pieniądze, ponieważ z tego żyje. W przeciwieństwie do banku, który oferuje tylko swoje produkty i warunki, pośrednik ma znacznie większy zakres kształtowania i przegląd warunków.

Mac Spar pisze, że podpisał umowę na tych warunkach 2 dni temu.
Więc podanie nazwy tego banku z marzennymi oprocentowaniem nie powinno stanowić problemu, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
Nierealistyczne warunki finansowania zakupu, a jeśli jakaś kasa oszczędnościowa w Hintertupfingen to ogłosiła, to porada czy kontrybucja i tak nie są pomocne, ponieważ ta kasa oszczędnościowa finansuje tylko w Hintertupfingen. Pytanie brzmi, czy istnieją dodatkowe koszty? Jak wygląda dochód? Jedno jest pewne, początkowa sytuacja faktycznie daje bankowi pozytywne perspektywy na sfinansowanie, ale nie za takich warunków.

Dlaczego nierealistyczne? Mogę zaproponować stopę oprocentowania w wysokości 0,99% na 10 lat. Nawet do 70% wartości rynkowej.

Napisany przez NaTwoim13
@Specjalista ds. bankowości

Co ma teraz do rzeczy te 70%? Co ma do tego wspólnego ten wypływ w tym wątku?

Nie kwestionuj w ogóle tych warunków, są one ustalane dla mnie codziennie, ale nie dla wypływów finansowania, tak jak opisane przez TE.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata