Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Błąd w orzeczeniu mediatora.

Napisany przez Trueffelschwein
Cześć ludzie,

Mój przypadek ma teraz ponad rok, odkąd pierwszy raz odwiedziłem prawnika. Chodzi o 4 błędne oświadczenia o odstąpieniu od umowy z bankiem DSL. Dotychczasowe wydarzenia: Zleciłem prawnikowi sprawdzenie moich umów, który uznał je za błędne. Skontaktował się z bankiem, który oczywiście upierał się, że wszystko jest w porządku. Wtedy otrzymaliśmy nowy kredyt w innym banku i latem wystąpiliśmy najpierw do Związku Niemieckich Banków, czyli do rzecznika finansowego, a następnie złożyliśmy oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Problem polega na tym, że adwokat nie poinformował rzecznika finansowego, że złożyliśmy oświadczenie o odstąpieniu. Rzecznik finansowy wydał w zeszłym roku decyzję arbitrażową na podstawie założenia, że nie złożono jeszcze oświadczenia o odstąpieniu, i stwierdził, że nie może poprzedzać odstąpienia. Wtedy mój adwokat poprosił o ponowne przeprowadzenie postępowania arbitrażowego, uwzględniając fakt, że złożyliśmy oświadczenie o odstąpieniu.

Dzisiaj pomyślałem: zapytajmy, jak długo potrwa ponowna decyzja arbitrażowa. Podczas rozmowy telefonicznej miałem do czynienia tylko z pracownikiem biura rzecznika. Ta osoba powiedziała trochę mimochodem: chociaż sprawa nie została jeszcze rozpatrzona, postępowanie arbitrażowe zostało zakończone pierwszą decyzją arbitrażową, więc i tak nic z tego nie będzie. Chodzi o około 38 000 €. Dlatego w pierwszym momencie byłem oczywiście wstrząśnięty tym oświadczeniem. Dziś nie mogę skontaktować się z moim prawnikiem. Dlatego moje pytanie do was: Czy ktoś wie, jak rzecznik reaguje na prośbę uwzględnienia faktów, które nie były mu znane w momencie decyzji arbitrażowej?

Napisany przez Harley
Sposób postępowania w postępowaniu mediacyjnym nie jest mi znany, ale przy wartości przedmiotu w wysokości 38 000 € nawet decyzja mediatora na twoją korzyść byłaby dla banku całkowicie niezobowiązującym wyrażeniem opinii.

W związku z tym nie musisz się martwić. Nic nie jest stracone, ponieważ tylko droga sądowa zapewnia skuteczne dochodzenie praw.

Napisany przez RonMcDon
Środków odwoławczych przeciwko ugodzie, z którą się nie zgadzasz, nie ma. Kończy się na ugodzie. Tak wygląda przebieg postępowania. Pozostaje Ci tylko droga sądowa, jeśli się z tym nie zgadzasz. Moja sprawa jest obecnie na etapie ombudsmana (ale dla ubezpieczeń). Jednak jeszcze nie złożyłem odwołania. Moim celem skargi u ombudsmana jest: przed złożeniem odwołania, potwierdzenie/sprawdzenie przez ombudsmana błędnego WRB, co w moim rozumieniu oznacza brak odszkodowania za wcześniejszą spłatę, a zatem jest to wiążąca kwestia dla przeciwnika (nawet do 10 000 euro byłoby to wiążące) > jeśli wszystko pójdzie dobrze....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata