Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: As do odwołania, tutaj: Bank DSL.

Napisany przez user_hape
Hej,

już istnieje kilka wątków dotyczących WRB. Ja także przeanalizowałem to zagadnienie i na początku postaram się samodzielnie oszacować, na ile sensowne i obiecujące sukcesy ma złożenie odwołania z powodu błędnej WRB.

Oto moja sytuacja: DSL-Bank użyła w mojej umowie następującej WRB w styczniu 2005 r.:

PRAWO ODSTĄPIENIA
Klient pożyczkobiorca może odwołać swoje oświadczenie woli skierowane na zawarcie umowy pożyczki w ciągu 2 tygodni do DSL Bank - Dział Deutsche Posbank AG w Bonn - za pomocą formy pisemnej lub czytelnej w inny trwały nośnik danych (np. za pomocą faksu lub wiadomości e-mail). Odwołanie nie musi zawierać uzasadnienia. Termin na odwołanie zaczyna biec najwcześniej od otrzymania tego pouczenia. Aby zachować termin, wystarcza terminowe wysłanie odwołania. Odwołanie należy kierować do
DSL Bank
Friedrich-Ebert-Allee 114-126
53113 Bonn
lub faks: 0228/889-88175
Klient pożyczkobiorca może również złożyć odwołanie za pomocą adresu e-mail widerruf@dslbank.de.

(następują skutki odwołania, bez nagłówka, rozpoczynają się od: Jeśli odwołanie zostanie....)

Choć wielokrotnie czytałem, że zapis Termin na odwołanie zaczyna biec najwcześniej od otrzymania tego pouczenia. pozostawia otwarte pytanie na kiedy kończy się termin - i BGH przyznał uprawnienie do odwołania.

Ale czytałem także, że banki mogą się powoływać na dosłowne przyjęcie wzoru ustawowego.

Co teraz jest istotne?

Wygląda na to, że kluczowe jest, czy istnieją (znaczące? / jakiekolwiek?) odstępstwa od obowiązującego wówczas wzoru na pouczenie o prawie do odstąpienia. W styczniu 2005 r. obowiązywała, moim zdaniem, publikacja w Bundesgesetzblatt 2004, część 1, G 5702, nr 64, strony 3102 do 3111 (wydane 7 grudnia 2004 r.). Można ją znaleźć w Internecie pod adresem bgbl.de/banzxaver bgbl.de/banzxaver/bgbl/start.xav?
-> Bundesgesetzblatt -> Bundesgesetzblatt Teil 1 -> 2004 -> Nr 64 -> Kompette Ausgabe, tam na samym początku (niestety jako nowy użytkownik nie mogę zamieścić bezpośrednich linków).

Na stronie 3110 (= Załącznik 2 do § 14 ust. 1 i 3) znajduje się wzór. Tam w wyjaśnieniu pod Skutki odwołania (4. uwaga) mówi:
Ten akapit może być pominięty, jeśli obie strony nie wykonają świadczeń przed upływem terminu na odwołanie.

Ponieważ wypłata (a także zwrot) rozpoczął się kilka miesięcy później, czy DSL-Bank mogła pominąć cały tekst z konsekwencjami odwołania?

Czy jednak widzicie szanse na uprawnione złożenie odwołania?

To znaczy, czy ktoś może oszacować, jak skuteczne jest ogłoszenie odwołania przy użyciu WRB używanej tutaj przez DSL Bank?

Napisany przez user_hape
Właśnie zauważyłam, że dokładnie ten sam tekst WRB występuje w poście #92 dotyczącym Nieważnego pouczenia o odstąpieniu od umowy (na stronie 3, z dnia 28 czerwca 2014 roku). Tam znajdziesz także kompletny tekst wzorcowy z Dziennika Ustaw.
Użytkownik Colonia napisał w następnym poście (#93 z dnia 28.06.2014):
Nie, Twoje pouczenie o odstąpieniu od umowy jest tak błędne, że aż powoduje dreszcze. W ogóle nie zgadza się z wzorcem.

Czy oznacza to, że to WRB jest nieważne?

Napisany przez Fupes
Cześć,

Mam ten sam problem co w wpisie #92 i co Ty. Mogę Ci powiedzieć, że instrukcja odstąpienia od umowy (WRB) jest błędna pod wieloma względami. Ale Twoje pytania dotyczą tematu Czy instrukcja odstąpienia od umowy jest nieważna?, dlatego dostaniesz tutaj tylko kilka odpowiedzi.

Napisany przez user_hape
Okej, dziękuję, początkowo nie zauważyłem tego wątku. Czy moderator mógłby przenieść te posty tutaj pod Widerrufsbelehrung unwirksam?
Dziękuję!

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego chcesz odwołać umowę, która została zawarta w 2005 roku? Przecież i tak ona wygasa lub możesz ją rozwiązać zgodnie z § 489 BGB, jeśli okres wiązania oprocentowania przekracza 10 lat.

Napisany przez user_hape
Tak, umowa wygasa wkrótce. Jednak pozostały dług wynosi średnio pięciocyfrową kwotę. A jeśli umowa nigdy nie była ważna (WRB nieskuteczna), zwrot środków według metody obliczeń Winnecke (patrz test.de/Musterarbeitsblatt-Kreditwiderruf-Rueckabwicklung-nachrechnen-4719575-0/) byłby dla mnie około 10 000 € tańszy.

Czy będzie zastosowana inna metoda obliczeń? W takim razie muszę to ponownie sprawdzić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata