Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: waluty i produkty powiązane

Napisany przez Zacharias Zasta
Cześć. Jestem tutaj nowy i mam trochę pojęcia o akcjach, ale niewiele wiem o innych produktach. Byłem w banku, aby otworzyć konto w obcej walucie w dolarach, ponieważ zakładam, że w najbliższym czasie się poprawi. Niestety poinformowano mnie, że nie oferują tam kont w obcej walucie, ale mogę zakupić certyfikat lub inną inwestycję finansową. Dlatego moje pytanie: Czy ktoś może polecić mi produkt finansowy, który opiera się na rosnącym kursie dolara? Nie chciałbym korzystać z dźwigni finansowej ani mieć szczególnie krótkich terminów wygaśnięcia - nie ma więc być szczególnie ryzykowne. Czy istnieje certyfikat lub opcja z niską dźwignią? Dzięki!

Napisany przez Daukind
Isin:de0009187294

Napisany przez Zacharias Zasta
Cześć Daukind,

dziękuję za szybką odpowiedź.

Gdy jednak spojrzę na kurs dolara.

Wtedy kursy spadają, a ja zakładam, że ta krzywa znów pojedzie w górę.
(Niestety, tutaj nie mogę jeszcze zamieszczać linków..)

W przypadku Twojego produktu krzywa zachowuje się w przeciwny sposób do kursu dolara.
-wygląda więc dla mnie antycyklicznie
Czy istnieje produkt w drugim kierunku?

Dzięki!

Napisany przez Cici

Kiedy spojrzę jednak na kurs dolara.

Kursy idą w dół i zakładam, że ta krzywa znowu wzrośnie.

Przed zakupem jakiegokolwiek produktu bardzo ważne jest, abyś najpierw zapoznał się z handlem walutami! Wykres, na który spojrzałeś, dotyczy pary walutowej euro względem dolara amerykańskiego (EUR/USD). dolar umocnił się względem euro, dlatego krzywa idzie w dół.

Certyfikat, o którym mowa powyżej, ma za bazę parę walutową dolar amerykański wobec euro (USD/EUR); dlatego krzywa jest odwrócona. Jeśli chcesz teraz postawić na wzrost dolara, musisz albo kupić USD/EUR (long), albo sprzedać EUR/USD (short) (long = zakład na wzrost, short = zakład na spadek kursów).

Nie istnieje więc coś takiego jak kurs dolara, zawsze chodzi o kursy par walutowych. Ponadto istnieje również indeks dolara amerykańskiego, który obrazuje różne pary walutowe dolar względem innych walut w jednym indeksie. Dzięki temu można lepiej przedstawić wartość dolara w międzynarodowym porównaniu. O ile mi wiadomo, nie ma jednak na to nieoprocentowanych certyfikatów.

Pozdrawiam serdecznie
Cici

Napisany przez Zacharias_Zasta
Cześć Cici,

jestem w porządku. Dziękuję za Twoją odpowiedź.

Jest mi jasne, że zawsze chodzi tylko o relację między USD/EUR i nigdy tylko o jedną walutę.
Dziękuję za informację, co oznaczają Short i Long. Czytałem o tym już wcześniej, ale nigdy nie był dla mnie całkiem jasny sens.

Złożoność tych produktów przytłacza na początku, gdy zna się tylko akcje.
Tutaj znalazłem produkt, który prawdopodobnie odzwierciedla pożądany rozwój i pokazuje pożądaną relację. DE000CZ60BM5

Pozdrowienia!

Napisany przez Cici

Tutaj znalazłem produkt, który prawdopodobnie odzwierciedla pożądany kierunek i pożądane proporcje. DE000CZ60BM5

To teraz zakład na wzrost euro w stosunku do dolara, z dźwignią dziesięciokrotną! To zatem prawie dokładny przeciwieństwo tego, czego początkowo szukałeś. Ponadto certyfikaty dźwigniowe mają nieprzyjemną cechę tendencji do spadku kursu w volatylnych fazach bocznych.

Jeśli twojemu bankowi nie zależy na kontach walutowych, dlaczego nie znaleźć innego, który to oferuje? Istnieją banki internetowe, w których można lokować pieniądze w różnych walutach, niekoniecznie otwierając tam konto bieżące. Myślę, że z takim kontem ryzyko popełnienia błędu byłoby minimalne. Alternatywą, aby obstawić wzrost dolara, byłoby na przykład ETF na krótkoterminowe obligacje skarbowe USA (możesz je znaleźć na JustETF). Warto jednak zwrócić uwagę na kwestie podatkowe związane z zagranicznymi funduszami.

Proszę, nie bierz tego do siebie, ale mam wrażenie, że certyfikaty nie są odpowiednie dla Ciebie w obecnym zakresie wiedzy. Ryzyko kursowe dla Ciebie po prostu nie jest oszacowalne.

Cześć Cici,

dziękuję Ci za informacje.
W przypadku produktu, który podałem, mam współczynnik referencyjny 1,000. Skąd wiesz, że produkt został podwyższony 10-krotnie?

No cóż, jestem tutaj po to, aby się czegoś nauczyć.
Zazwyczaj dobrze radzę sobie z szczerymi opiniami...

Dziękuję także za link.
Dlaczego krótkoterminowe obligacje rządowe?
Oto coś, co znalazłem w tym temacie: IE00B3VWN179

Na co aktualnie stawiasz, jeśli wolno zapytać?
I czy to było dotychczas skuteczne?

Pozdrowienia

Napisany przez Cici

W przypadku podanego przeze mnie produktu mam współczynnik odniesienia wynoszący 1,000. Skąd więc wiesz, że produkt został podniesiony dziesięciokrotnie?

Faktycznie, początkowo wartość bazowa jest odtwarzana w proporcji 1:1. Z informacji wynika jednak, że zmiany w kursie produktu są następnie uwzględniane w kursie produktu zgodnie z mnożnikiem 10. To nie jest klasyczna dziesięciokrotna dźwignia, jak na przykład w przypadku certyfikatów dźwigniowych. Dlatego określenie potrzebnej kwoty do zainwestowania jest praktycznie niemożliwe, ponieważ kurs certyfikatu jest ustalany nie tylko na podstawie kursu wartości bazowej, ale także na podstawie tego, jak zmienił się kurs między dwiema wartościami bazowymi.

Dlaczego krótkoterminowe obligacje skarbowe?
Oto, co znalazłem w tym temacie: IE00B3VWN179

Idea jest taka: Obligacje amerykańskie są notowane w dolarach amerykańskich. Jednocześnie zmiany kursu krótkoterminowych obligacji są względnie niewielkie. Dlatego jeśli stopy procentowe nagle wzrosną, kursy krótkoterminowych obligacji są najprawdopodobniej najmniej dotknięte. Inwestujesz więc w aktywo, którego kurs prawdopodobnie zmieni się niewiele lub powoli. Jednak ostatecznie otrzymasz wypłatę w euro, więc kurs w euro będzie w dużej mierze determinowany zmianami kursów walutowych, czyli dokładnie tym, na co spekulujesz.

ETF w zasadzie jest w porządku, ale zanim go kupisz, upewnij się koniecznie, jak są traktowane pod względem podatkowym zagraniczne fundusze! W przypadku funduszy iShares mogą być tam pewne haczyki (dotyczy to zwłaszcza częściowej kapitalizacji zysków).

Na co więc stawiasz, jeśli wolno zapytać?
I czy to dotychczas przynosiło sukcesy?

Głównie na akcje, zróżnicowane, oraz trochę metali szlachetnych i rezerw gotówki. Akcje radzą sobie całkiem nieźle, metale szlachetne mniej. Czasami podejmuję też spekulacje za pomocą certyfikatów, ale coraz bardziej przekonuję się, że to czysta loteria.

Pozdrowienia
Cici

Cześć Cici,

dzięki za informacje.
Tak, inwestowanie w ETF-y wydaje się coraz bardziej sensowne.
Tak naprawdę nie chcę się martwić codziennie o to, co się dzieje na rynku.
Nie zakładam także, że kurs dolara/euro zmieni się całkowicie z dnia na dzień...
Przejrzę jeszcze oferty. Dziękuję za link.

No cóż, patrząc na indeks DAX i inne, wygląda na to, że w ciągu ostatnich trzech lat mało kto popełnił błąd.
Pytanie brzmi, czy trend wzrostowy będzie się utrzymywał..
Najwięcej doświadczenia mam z inwestowaniem w akcje. Zazwyczaj inwestuję długoterminowo i nie handluję nimi codziennie.

Słyszałem już o tym porównaniu z loterią w kontekście certyfikatów i opcji...

Pozdrowienia
Zacharias

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata