Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Różnice w umowach kredytowych na finansowanie budowy.

Napisany przez el_bundz
Cześć,
wczoraj dostałem umowę kredytową na finansowanie budowy od Sparkasse. (A więc nie ofertę, ale umowę, którą się otrzymuje, gdy bank przeprowadził wszystkie kontrole, takie jak weryfikacja w Biurze Informacji Kredytowej)
Czy te umowy są takie same we wszystkich bankach? Czy istnieją jakieś dyrektywy UE, które sprawiają, że na przykład Sparkasse i Commerzbank różnią się tylko warunkami?

Konkretnie mam 2 problemy:
- Sparkasse chce uzyskać zgodę na budowę zanim otrzymam pieniądze, a mój deweloper chce pierwszą ratę po złożeniu wniosku o uzyskanie zgody na budowę.
- Sparkasse wypłaca kredyt w maksymalnie 10 ratach, każda rata wynosi co najmniej 10 000 €. Jednakże przypuszczam, że będę musiał opłacić wiele mniejszych rachunków z tego kredytu. Na przykład musiałbym zapłacić za wiatę garażową w 2 raty po mniej niż 10 000 € i mój deweloper również chce otrzymać łącznie 10 rat, co oznaczałoby przekroczenie maksymalnej liczby 10 rat, chociaż cały kredyt nie został jeszcze w całości wykorzystany. (Wkład własny został całkowicie przeznaczony na zakup działki)

Czy te problemy można rozwiązać poprzez negocjacje, czy powinienem teraz zacząć szukać nowego banku?

Napisany przez 6Bankkaufmann
W całej Unii Europejskiej obowiązują wytyczne zawarte w Europejskim komunikacie technicznym, które są takie same we wszystkich bankach.

Dlaczego uzyskanie pozwolenia na budowę przed otrzymaniem pierwszej wypłaty ma być problemem?

Jeśli chodzi o wypłatę dewelopera, to też jest to normalne. Czy faktycznie nie wkładają Państwo żadnych własnych środków?

Jeśli chodzi o małe rachunki, to zawsze są one rozliczane przy odbiorze. Banki są czasem elastyczne i mogą wypłacać mniej.

Napisany przez el_bundz
Moje kapitału zostało przeznaczone na zakup działki (włącznie z kosztami dodatkowymi). Architekt dewelopera chce być opłacony za złożenie wniosku, a bez wniosku nie można uzyskać pozwolenia na budowę. To jest jedno z problemów.
I nadal nie rozumiem, jak mam na przykład opłacić garaż, jeśli muszę zapłacić za niego w dwóch ratach po 5000€, ale bank zgodnie z umową nie wykonuje płatności poniżej 10.000€.

Czy ktoś może mi pomóc, czy to zbyt specyficzne?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli chodzi o opłacenie garażu, to warto się martwić.

Napisany przez Kass Finanz
Jeśli umowa kredytowa już istnieje, z pewnością masz kontakt z osobą w banku, która chętnie odpowie na wszystkie pytania.

W przeciwnym razie poszczególne wypłaty zazwyczaj są elastycznie regulowane, co oznacza, że przed następną wypłatą wszystkie dokumenty z poprzednich wypłat muszą być kompletnie złożone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata