Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Nieruchomość własna: Jak postępować, jakie są możliwości?

Napisany przez rainman
Cześć,

Na początek chciałbym się przedstawić - nazywam się Marc, mam 30 lat i właśnie zaczynam zakładać rodzinę.

Ponieważ wkrótce będziemy potrzebować większego domu, to zaskoczenie było bardzo dotkliwe.

Mieszkania o powierzchni około 100m² kosztują tak wiele, że psuje to nastrój.

Wtedy pojawiło się pytanie - dlaczego płacić każdego miesiąca 750 € właścicielowi, skoro można za te pieniądze finansować własne mieszkanie.

Informacje:

Aktualne miesięczne wynagrodzenie netto wynosi 1770 € (po ślubie, dzięki zmianie klasy podatkowej, wzrośnie to do 2048 € miesięcznie)

żadnych innych dochodów.

Gdy nasz syn przyjdzie na świat w maju, dojdą jeszcze 184 € zasiłku rodzinnego.

Moja żona obecnie zarabia prawie 900 € netto i otrzymuje 184 € zasiłku rodzinnego dla swojej córki.

Prawdopodobnie od maja otrzyma zasiłek macierzyński na 1 rok, dlatego nie chcę uwzględniać jej dochodu (pozostaje jako joker do codziennego utrzymania)

Zostaje więc moje 1770 € - aktualnie

Moja sytuacja zawodowa jest stabilna (5 lat zatrudnienia na stałe)

Obecne wydatki wynoszą 990 €, w tym 100 € na budżet domowy + 50 € na konto oszczędnościowe, ale z całkowitej kwoty 990 € 455 € schodzi - obecny czynsz. Jak to faktycznie rozliczyć, nie mam pojęcia.

Wybrana nieruchomość to prawdopodobnie licytacja komornicza, cena wywoławcza od 85 000 € (przypuszczam, że ostateczna cena wyniesie około 110-115 000 €)

Koszty remontu wyniosą prawdopodobnie około 25 000 do 30 000 €.

Jakie mam możliwości BEZ wkładu własnego?

(są jeszcze kwestie do ustalenia, ale absolutnie nie znam żadnych liczb)

Pozytywnie: Wybrana nieruchomość ma oddzielny, wynajmowany fragment o powierzchni 80m², który może przynieść około 450 € czynszu netto.

Pozdrawiam,

Marc

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

bank widzi to następująco:

Wartość nieruchomości = 100.000 EUR
+NK ok. 5.000 EUR (notariusz/księgi wieczyste itp.)
+30.000 EUR nakłady na remont

= 135.000 EUR suma kredytu.

Jeśli finansowanie nie powiedzie się i nieruchomość będzie musiała zostać zrealizowana, bank prawdopodobnie poniesie stratę. Dlatego preferuje, aby koszty dodatkowe były pokrywane z kapitału własnego i najlepiej wniesienie do finansowania 20% kapitału własnego, aby zmniejszyć swoje ryzyko.

Czy możecie obejrzeć obiekt wcześniej?

Napisany przez rainman
Witaj,

Obejrzeliśmy obiekt wczoraj z zewnątrz.

Wnętrze jest w złym stanie, ze względu na przymusową licytację.

Mimo to złożyłem zapytanie, ale sytuacja jest teraz wyjątkowa, ponieważ biuro pośrednictwa jest tam zlokalizowane.

Koszty renowacji są zawyżone, ze względu na ryzyko, że będzie całkowicie zanieczyszczone.

Prace renowacyjne będą prowadzone własnoręcznie.

To, co mogłem zobaczyć z zewnątrz:
Kuchnia ma minimalny problem z pleśnią, która została źle izolowana od wewnątrz.

Zainstalowano piec na olej z lat 80., który chcę wymienić na gazowy.

Na razie to wszystko, presja czasu :-(

Pozdrowienia,
Marc

Napisany przez NaTwoim13
Cześć rainmann,

w zasadzie problem polega na konieczności wniesienia 10% wartości ekspertyzy jako zabezpieczenia w sądzie, aby w ogóle móc złożyć ofertę najmu. Ponadto konieczne jest lub zalecane uzyskanie wcześniejszego zobowiązania finansowego, aby w razie przyznania także móc pokryć cenę podbicia. Drugi problem pojawia się w fazie wstępnej, ponieważ zazwyczaj banki nie udzielają takiego zobowiązania bezwarunkowego, dlatego konieczne jest dokładne sprawdzenie z najwyższą starannością, czy po przyznaniu decyzji kredytowej również otrzymają pozytywne opinie kredytowe.

Ale początkowym kluczem są te 10% zabezpieczenia, które muszą być wniesione osobiście.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Bez 10% zabezpieczenia w postaci kapitału własnego zgodnie z sądową opinią nie ma mowy. Żaden bank nie ma ochoty wpłacać tych 10% zabezpieczenia na konto sądu z góry, aby móc licytować.

Jeśli nie dysponują Państwo tymi 10%, to po prostu oszczędzajcie, aż je uzbieracie.

Napisany przez Joker2014
10% jest wymagane tylko w formie gwarancji bankowej. Oczywiście, bank pobiera opłatę w wysokości około 100€ za to.
Alternatywą jest czek wymienny.
Kiedyś trzeba było to wpłacić gotówką, ale teraz już nie jest to dozwolone.
Nie trzeba nic wpłacać z góry.. Ale oczywiście można

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, niestety banki zazwyczaj nie chcą wystawiać czeków. To już nie jest takie proste jak kiedyś.

Napisany przez rainman
Cześć cześć,

Uproszczmy sprawę.

Zakładając, że mam 5000€.

Od maja 2050€ netto plus 184€ zasiłku rodzinnego.

Cena nieruchomości B wynosi 159.000€.

Nieruchomość B wymaga około 3000€ inwestycji (piec gazowy i remont) oczywiście przy własnej pracy.
Podłączenie gazowe jest dostępne.

Według badań, licytacja komornicza ma także inne haczyki...

Pozdrowienia
Marc

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata