Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Rozliczenie kosztów podróży zagranicznych - dodatkowe koszty wyżywienia.

Napisany przez FSchulz
Cześć wszystkim,

chciałbym najpierw przedstawić kontekst, który będzie towarzyszył mojemu pytaniu.

Pracuję jako księgowy finansowy w niemieckiej spółce z ograniczoną odpowiedzialnością, która z kolei podlega statutowo brytyjskiemu koncernowi (PLC).

Obecnie pracuję nad wewnętrznym podręcznikiem dotyczącym rozliczania kosztów podróży krajowych i zagranicznych, aby lepiej prowadzić naszych pracowników przez ten - dla firmy jeszcze dość nowy - temat i mieć jednolity przewodnik.

Brytyjski koncern macierzysty ma już swoje własne przepisy dotyczące zarówno kraju, jak i zagranicy. W szczególności, jeśli chodzi o dodatkowe wydatki na wyżywienie i ich rozliczanie, obowiązują tutaj określone stawki. Niestety, te wewnętrzne przepisy koncernu nie pokrywają się z publikowanymi przepisami ustawodawcy.

Mój szef mówi, żebym ściśle kierował się politykami koncernu macierzystego, ale wolę się zabezpieczyć i zadaję pytanie, czy mogę również kierować się brytyjskimi wytycznymi, jeśli są one poniżej niemieckich maksymalnych stawek zwolnionych od podatku, czy też muszę kierować się niemieckimi przepisami. Istnieją tutaj również różnice w systemie rozliczeń. Podczas gdy ustawodawca rozróżnia między dniem przyjazdu, dniem wyjazdu i dniem pośrednim, Brytyjczycy rozróżniają tylko między śniadaniem i kolacją oraz nie uwzględniają obniżenia o 20% z zastosowanej stawki za wliczone śniadanie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

F. Schulz

Napisany przez 2Escorpio
hm... Nie do końca rozumiem, kto ma udawać?

Te zdania, o których mówisz, mają coś wspólnego tylko z opodatkowaniem?! Czyli ile firma może nieodpłatnie udostępnić pracownikowi.

Napisany przez Suxxess
Sam również pracuję w tej dziedzinie. Kosztów uzyskania przychodu są dobrowolną świadczeniem. Jeśli firma nie płaci za te koszty, pracownik może złożyć wniosek o ich zaliczenie do podatku.

Jednakże istnieje oczywiście duża różnica, czy pracownik otrzymuje zwrot kosztów uzyskania przychodu od razu zwolniony z podatku, czy też może jedynie zmniejszyć swoje dochody podlegające opodatkowaniu. Ponieważ pracownicy są zatrudnieni prawdopodobnie w Niemczech, obowiązują niemieckie stawki.

Oto aktualna lista:
https://www.bundesfinanzministerium.d...cationFile&v=3

czy mogę zastosować się do angielskich wytycznych, jeśli są one poniżej niemieckich zwolnionych z podatku stawek maksymalnych, czy muszę postępować zgodnie z niemieckimi wytycznymi.

Jak już wspomniałem, jest to dobrowolna usługa i zresztą bardzo dobra, gdzie indziej można zwracać swoim pracownikom te wydatki zwolnione z podatku?

i nie uwzględnia abonamentu w wysokości 20% od zastosowanej stawki za śniadanie.

Jednakże należy uważać, opłacanie śniadania stanowi korzyść pieniężną, która podlega opodatkowaniu jako wynagrodzenie lub świadczenie rzeczowe. (kłopotliwe!) Dlatego najlepiej od razu odliczyć to od zaliczki za koszty uzyskania przychodu.

Jeśli chcesz postąpić w pełni prawidłowo, musisz odjąć nie tylko 20% od 24 euro za śniadanie (czyli 4,80 euro), ale faktyczną cenę brutto śniadania. Opcja tego stałego odliczenia byłaby możliwa, gdyby hotel nie wskazał ceny śniadania oddzielnie. Jednak z powodu FDP i 7% za nocleg oraz 19% za śniadanie jest to raczej rzadkie. Dziękuję jeszcze raz...

Jednakże będę prosił szefa, aby opłacane były również 12 euro za 8 godzin oraz 24 euro za 24-godzinną nieobecność, nawet jeśli są one wyższe niż u angielskiego koncernu macierzystego. Nie może on wynagradzać pracowników w taki tani sposób, skoro ci podróżują w interesach firmy. Standardowe stawki są przecież zwolnione z podatku! Ponadto później koszty dla księgowego będą niższe, ponieważ będzie mógł kalkulować zgodnie ze standardowymi stawkami.

Jeśli chce oszczędzać, bardziej inteligentne jest obniżenie prowizji/premii lub świątecznej premii i wypłacenie pełnej zaliczki za koszty uzyskania przychodu. Jak wspomniałem, nie ma możliwości zwrotu z wolnym od podatku.

Ustawodawca różnicuje dni przyjazdu, wyjazdu i dni pośrednie

Jednakże on już różnicuje tylko między:
0 - < 8 godzin = 0 euro
8 godz. - < 24 godz. = 12 euro
24 godz. = 24 euro

Odliczenie:
Śniadanie 20% z 24 euro
Obiad = 40% z 24 euro
Kolacja = 40% z 24 euro

Jak już wspomniałem, należy odliczyć rzeczywiste koszty wyżywienia.

Napisany przez 2Escorpio
Myślisz, że kwoty wolne są dobre? Ja uważam je za niewystarczające...

Z trzydziestoma czterema euro na dzień ciężko jest się utrzymać... Oczywiście, gdy robi się zakupy w supermarkecie, nie ma problemu.

Ale spróbuj zjeść śniadanie / obiad / kolację w Monachium za łącznie 24 euro... Na początku prawdopodobnie dasz radę dzięki złej jakości jedzeniu (döner, taniej pizzy itp.)... Dla kogoś, kto często jest w podróży, to dość mizerne.

Napisany przez Suxxess
Czy uważasz kwoty wolne od podatku za dobre? Ja uważam je za zbyt ogólne...

Pod względem rozliczeń uważam je za dobre, alternatywą byłoby zachowanie każdego paragonu za posiłek i rozliczenie go osobno...
Właśnie napisałem, że osoba rozpoczynająca wątek powinna zrobić wszystko, aby full możliwe kwoty zwolnionych z podatku zostały uznane w jego firmie.

Niestety wszystkie płatności są dobrowolne, firma może więc również stwierdzić, że nic za to nie zapłaci. To jasne, że kwoty są dość niskie i nie wystarczą na pokrycie całkowitych kosztów całodziennego wyżywienia (przecież trzeba zmuszony jest iść do restauracji).

Inną możliwością jest podwojenie kwot dziennych:
Opodatkowanie ryczałtowe nadwyżek na pokrycie wyższych kosztów wyżywienia po trzech miesiącach możliwe? - Fragment czytania - IWW Institut fr Wirtschaftspublizistik

W zamian za to firma musiałaby zapłacić 25% podatku ryczałtowego. Więc jeśli ktoś często podróżuje w celu generowania obrotu dla firmy, powinien zwrócić uwagę szefowi na tę możliwość. I z kwotą 24 euro na pół dnia lub 48 euro na cały dzień, powinno być już raczej wystarczająco.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata