Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy warto zatrudnić się dorywczo i opłacać składki emerytalne?

Napisany przez omega87
Cześć,

znam pewnego człowieka, który rozpocznie pracę dorywczą jako student za miesiąc. Będzie pracował 11,5 godziny tygodniowo za wynagrodzenie w wysokości 448€. Umowa jest początkowo ograniczona do 12 miesięcy / 1 roku.

Aktualnie wypełniamy dokumenty i zastanawiamy się, czy sensowne byłoby zaznaczyć pole dotyczące opłacania składek emerytalnych czy nie.

On ma już 26 lat i niedługo kończy studia. Z jednej strony, potrącenie 17€ teraz nie jest dużym obciążeniem, a powoli nadszedł czas, aby zacząć inwestować w przyszłość (inni pracujący do 26 roku życia mają już za sobą 8 lat pracy), z drugiej strony, czy to się w ogóle opłaca? Czy miałoby to istotny wpływ na lata emerytalne?

Napisany przez brainy
Trudno powiedzieć.

Rentę!?!

Kiedyś przyszłość była po prostu lepsza.

Moje zupełnie osobiste zdanie:

- Jeśli mam obowiązkową pracę główną objętą ubezpieczeniem emerytalnym, nigdy dobrowolnie nie wpłaciłbym składek emerytalnych, ponieważ zwrot z inwestycji jest po prostu mizerny. Po prostu zbyt wielu drogich obecnych emerytów nadal żyje, a kilku nowych (szczególnie drogich) zostało wygenerowanych dzięki emeryturze po 63. roku życia.

- Jeśli obecnie nie płacę składek emerytalnych, mogłoby mieć to sens, aby płacić, gdyż ten okres mógłby liczyć się dla ewentualnej emerytury po 63 (jak obecnie).

Napisany przez Hanomag

Czy to miałoby w ogóle istotny wpływ na lata emerytalne.

Jeśli te miesiące brakowałyby w ogólnej liczbie wymaganych (60 miesięcy), byłoby to naprawdę kiepskie.

Ponadto pracownik na część etatu mógłby ubiegać się o dodatek rządowy Riester.

Napisany przez Malivin
Uwierz mi, opłaca się płacić składki na emeryturę. Musisz opłacać składki przez 45 lat, zanim będziesz mógł przejść na emeryturę. Dlatego nawet jeśli to tylko bardzo mała kwota, opłaca się płacić składki emerytalne.

Napisany przez Suxxess
Odłożenie 17,50 € więcej w kieszeni teraz, będąc studentem, jest bardziej wartościowe niż później otrzymywanie dodatkowych 2-3 € emerytury. Byłoby to sensowne jedynie w celu spełnienia okresów kwalifikacyjnych lub uzyskania prawa do wsparcia Riester.

Jak już zostało zaznaczone, rentowność wypłat rentowych jest bardzo słaba. Płacisz dla obecnych osób starszych, nie ma tutaj rzeczywistej rentowności.

Co do wymogu 45 lat składkowych, aby móc przejść na emeryturę bez obniżek, musiałbyś opłacać składki od 18. Zakładając, że później wiek emerytalny zostanie podniesiony do 67 lat. W takim przypadku musiałby zacząć opłacać składki od 22 roku życia, co jest praktycznie niemożliwe dla studenta. Nawet dla normalnych uczniów szkół zawodowych będzie to trudne do osiągnięcia, ponieważ wiele zawodów wymaga posiadania dalszych kwalifikacji.

Napisany przez Hanomag

Jak już wspomniano, rentowność wypłat emerytalnych jest bardzo słaba. Płacimy teraz dla obecnych starszych osób, nie ma tutaj prawdziwej rentowności.

Nie oczerniajmy ZUS bardziej, niż jest naprawdę. O rentowności można dyskutować, ale system jest solidarny i bezpieczny. W tym forum wystarczająco dużo osób narzeka na małe stopy zwrotu z prywatnych funduszy emerytalnych. Znalezienie właściwego prywatnego funduszu emerytalnego dla laika jest raczej loterią.

Na przykład mam w rodzinie samozatrudnionego, który około 30 lat temu obniżył swoje składki na ubezpieczenie emerytalne ZUS do minimum, twierdząc, że może lepiej się zabezpieczyć prywatnie. Po tym, jak jego firma uniknęła bankructwa o włos i musiał wydać całe oszczędności, teraz cieszy się z jeszcze mniejszej ustawowej emerytury spowodowanej obniżeniem składek. Ale oczywiście to nie jest jego wina. To koalicja czerwono-zielonych zepsuła mu interes.

Napisany przez brainy
Dla młodego pokolenia planowane jest pewnie wcześniejsze przejście na emeryturę w wieku 80 lat. 45 lat składkowych to już sporo, jeśli odliczymy czas 3 wojny światowej.

Mam nadzieję, że będzie zabawnie.

Nie da się przecież przewidzieć przyszłości.

Napisany przez Suxxess
Chciałem teraz nie oczerniać emerytur, po prostu nie widzę powodu, dla którego jako student trzeba by było oszczędzać każdy grosz, skoro dochód i tak znacząco wzrośnie po ukończeniu studiów. Wolę teraz mieć 17,50 € w kieszeni i po ukończeniu studiów po prostu odłożyć trochę więcej na przyszłość. Moim zdaniem Blüm ma całkowitą rację. Emerytury wypłacano w czasach kobiet murarzy bombowych, emerytury były wypłacane w czasach kryzysu, i emerytury będą wypłacane także w przyszłości. Politycy powinni po prostu wyjąć swoje ręce z kas emerytalnych i przestać spłacać nimi swoje obietnice wyborcze.

Mówię tylko: świadczenia kosztowne dla systemu ubezpieczeń (np. renty macierzyńskie, renty wschodnie i oczywiście Riester). Oczywiście życzę ludziom tych pieniędzy, ale w rzeczywistości państwo powinno rekompensować kasę emerytalną za te świadczenia kosztowne dla systemu ubezpieczeń.

ponieważ podobno może znacznie lepiej zabezpieczyć się prywatnie.

Gdyby wszyscy bez wyjątku wpłacali do kasy, byłoby więcej do podziału. Jeśli osoba samozatrudniona jest zwolniona z obowiązku emerytalnego, powinna także zastanowić się, jak zagwarantować sobie dochód na starość.

Nikt nie jest zabezpieczony przed upadłością, ale sądzę, że mógłby sobie w dobre lata co nieco zaoszczędzić na emeryturę z odpowiednią ochroną przed upadłością.

Napisany przez Hanomag

Lepiej teraz mieć 17,50 € w kieszeni i po ukończeniu studiów odłożyć trochę więcej na bok. Byłoby bezpieczniej zabezpieczyć emeryturę w dobrych latach.

17,50 € na pewno nie zmieniają sytuacji.

Ale:
- mogą brakować tych okresów do ogólnego okresu oczekiwania wynoszącego 60 miesięcy

- w przypadku wypadków przy pracy itp. poszkodowany musi być podlegający ubezpieczeniu w momencie wypadku, lub potrzebuje co najmniej 12 miesięcy składek obowiązkowych w ciągu ostatnich 24 miesięcy przed wystąpieniem zdarzenia ubezpieczeniowego

- w przypadku wypadków w czasie wolnym lub choroby do 6 lat po zakończeniu nauki, również potrzebuje co najmniej 12 miesięcy składek obowiązkowych w ciągu ostatnich 24 miesięcy przed wystąpieniem zdarzenia ubezpieczeniowego

- być może będzie zadowolony w późniejszym wieku, jeśli będzie mógł przejść na emeryturę bez obniżek kilka miesięcy lub lat wcześniej

Napisany przez Suxxess
Zgadzam się z tobą, jeśli chodzi o osiągnięcie wymaganego stażu pracy, to na pewno w przyszłości nie będzie to tanie. Te 5 lat na pewno też później uda mu się spełnić.

No cóż, jeśli miałby zostać ubezpieczony od niezdolności do pracy, to prawdopodobnie świadczenia będą tak niskie, że i tak będzie musiał od razu składać wniosek o zasiłek Hartz 4. Powiedziałem tylko, że ja bym tego nie zrobił. Kiedyś przy mojej pracy dorywczej też płaciłem do kasy emerytalnej, ale kiedy bardziej potrzebujesz pieniędzy? Jako student czy gdy już zarabiasz porządne pieniądze?

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli jest niezdolny do pracy, nie oznacza to automatycznie, że ma on prawo do świadczeń z renty z tytułu niezdolności do pracy. Renta ta jest wypłacana w przypadku częściowego lub całkowitego niezdolności do pracy, to zupełnie inna para kaloszy.

Napisany przez Hanomag

Na pewno uda mu się to osiągnąć również później, przez te 5 lat.

Co jednak, jeśli stanie się całkowicie niezdolny do pracy wcześniej? Dodatkowe zabezpieczenie pomogłoby szybciej zamknąć istotne luki.

Napisany przez omega87
Dziękujemy za porady, zdecydowaliśmy się po prostu zaznaczyć to teraz. 17 euro nie robią teraz naprawdę dużo różnicy, a on otrzymuje prawie maksymalną kwotę Bafög, ponieważ oboje jego rodzice są już na emeryturze, a on już nie mieszka w domu.

Napisany przez florianmeier

Mówię tylko: Świadczenia spoza ubezpieczenia (np. renty dla matek, renty wschodnie i oczywiście Riester). Oczywiście, życzę ludziom tych pieniędzy, ale w rzeczywistości państwo powinno rekompensować kasę emerytalną za te świadczenia spoza ubezpieczenia.

A tak właśnie robi.

1/3 obecnego wypłacenia renty pochodzi nie z wpływów z składek!

Dochody z składek od dawna nie wystarczają, aby wypłacić obecne emerytury.

A demograficzna zmiana dopiero nadchodzi, gdy liczne roczniki rodzin wchodzą na emeryturę.

Sam nie wpłacam już od dawna do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego. Aby zobaczyć z powrotem moje wpłacone pieniądze (oraz pracodawcy / urzędu pracy), muszę dożyć 83 lat. Wtedy oddam moje pieniądze niemal przez 60 lat bez odsetek(!). Wszystko wynika z mojego odpisu emerytalnego. To jest aktualna formuła emerytalna.

Napisany przez Suxxess
Możesz mieć rację, ale mam jednak wrażenie, że świadczenia ubezpieczenia społecznego przekraczają rekompensaty od rządu. Oczywiście możliwe, że się mylę.

Napisany przez florianmeier
Dla mnie zawsze pojawia się pytanie, co oznacza świadczenie ubezpieczeniowe niezgodne z zasadami ubezpieczenia.

Czy renta dla wdów lub sierot już się do tego zalicza?

Napisany przez Suxxess
To zależy od definicji, ale powiedziałbym po prostu, że tak, to byłby taki wydatek. Można by po prostu założyć, że emerytura jest budowana podobnie jak prywatne ubezpieczenie zdrowotne.

Każdy wpłaca do wspólnego funduszu indywidualnie. Oczywiście, dla swoich dzieci trzeba by było zawrzeć osobową umowę. Specjalne dodatkowe płatności, takie jak emerytura macierzyńska, w tym wypadku nie istniałyby. Na pewno jest jakiś powód, dlaczego państwo subsydiuje emerytury, ale potem reguluje podział całkowitej sumy poprzez prawa i punkty emerytalne.

Ja: Tutaj masz 30 euro.
Ty: Super! Ale jesteś hojny!
Ja: Ok, teraz oddaj mi 100 euro, muszę zdecydować, kto je otrzyma.

Napisany przez Matthew Pryor
Można po prostu założyć, że system emerytalny działa tak samo jak prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Każdy wpłaca do składki indywidualnie.

Pomyślmy teraz przez chwilę i zastanówmy się, co by się stało, gdyby prywatne ubezpieczenie zdrowotne rzeczywiście działało w oparciu o ten sam system. Indywidualna składka oznacza wtedy także indywidualne rezerwy na starość. Jeśli ubezpieczony A powoduje więcej szkód niż rówieśnik B, czy składka ryzyka dla A wzrośnie szybciej niż dla B, czy A gromadzi w związku z tym mniej rezerw niż B? A czy składka A z wiekiem rośnie znacznie bardziej? Coś mi umknęło w ostatnich latach w sprawach indywidualnych dostosowań składek. Czy to może oznaczać, że prywatne ubezpieczenie zdrowotne w ogóle nie działa i porównanie jest z tego powodu dość bezsensowne?

Napisany przez Moizi
W większości przypadków zawsze warto opłacać składki emerytalne, nawet jeśli są to mniejsze kwoty. Im wcześniej zacznie się opłacanie składek emerytalnych, tym wcześniej będzie można przejść na emeryturę.

Napisany przez brainy
Nie masz na myśli ubezpieczenia zdrowotnego, ale (samochodowe) ubezpieczenie OC, czyli ubezpieczenie z wysokim wskaźnikiem szkód ze względu na silną konkurencję.

Napisany przez brainy

W większości przypadków warto regularnie opłacać składki emerytalne. Nawet jeśli są to mniejsze kwoty. Im wcześniej zaczniemy wpłacać składki emerytalne, tym wcześniej będziemy mogli przejść na emeryturę.

Proszę dokończ zdanie: Jeśli osobiście jestem lepszym ryzykiem (czyli osobą ubezpieczoną) niż przeciętny, to ...

Napisany przez Suxxess
Chodziło o to, że prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie musi pokrywać usług zewnętrznych. Oznacza to, że mają do nich prawo tylko ci, którzy opłacają składki, i nikt inny.

Napisany przez brainy
Przepraszam, ale zawsze gdy słyszę PKV, myślę o zbyt wysokich rezerwach na starość. Branża ubezpieczeń na życie/ubezpieczeń zdrowotnych po prostu uwielbia gromadzić pieniądze i nie oddawać ich. To nie ma nic wspólnego z emeryturą.

Napisany przez an70
Mając to na względzie oraz mając na uwadze ograniczony charakter umowy, nie dokonałbym wpłaty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata