Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Doradztwo dot. ETF-ów / Którą giełdę wybrać?

Napisany przez PM90
Cześć,
Na wstępie: nie mam obecnie konkretnych celów inwestycyjnych ani strategii. Po prostu podążam za trendami i szukam najlepszych wyników w okresie 3-5 lat. Moje konto maklerskie mam w Consors Bank (dawniej Cortal Consors). Miesięcznie oszczędzam 200-300€ i mam wolne środki, traktując je raczej jako pieniądze do gry, aby zapoznać się z produktami na rynku.

Od grudnia mam dwa plany oszczędnościowe. Oto numery WKN:
ETF011
A0Q602

Obydwa są co miesiąc doładowywane kwotą 150€.

Teraz szukam trzeciej pozycji. Zakochałem się w następującym ETF: A0X8ZS

Nie można go powiązać z planem oszczędnościowym, ale jego wyniki są niesamowite.

Co sądzicie o tym funduszu? I dlaczego nie ma on oceny Morningstar?

Drugie pytanie:
Jeśli chcę kupić wspomniany ETW A0X8ZS w Consors Bank, muszę wybrać miejsce handlowe. W przypadku planów oszczędnościowych nie jest to konieczne. Czy trzeba tutaj coś szczególnego zwracać uwagę, czy po prostu wybierać najtańsze miejsce handlowe? Poza tym nie do końca rozumiem, dlaczego wartości na różnych miejscach handlowych czasem się różnią, w zasadzie mógłbym tego wykorzystać, aby tanio kupić na miejscu handlowym A (np. pozagiełdowym) i sprzedać drożej na miejscu handlowym B. Być może ktoś mógłby mnie w tej kwestii oświecić.

Pozdrowienia
PM

Napisany przez brainy
Czy zająłeś się problemami związanymi z lewarowanymi ETF-ami, na przykład 2x?

Ostrzeżenie: Lewarowane i odwrotne ETF-y niszczą portfele.

Ten produkt spada tak szybko, jak rośnie. Trudno to zrozumieć po 5 latach jazdy na jednym pasie. Również nie jest zbyt często notowany w Niemczech. Miałem również taki ETF. Miałem szczęście, że po 14 dniach udało mi się znaleźć kupca. Na co zda się najlepszy produkt, jeśli nie ma handlu lub jest on bardzo ograniczony na niemieckiej giełdzie? Tak, można czuć się świetnie mając więcej w portfelu niż to, co jest handlowane przez cały tydzień w Niemczech.

Aby pomóc: Jeśli chcesz handlować tymi rzadkimi produktami, powinieneś zmienić brokera. Nie można już uniknąć Captrader, Lynx ani IB.

Nie nadaje się do planu oszczędnościowego. I 150 EUR za transakcję... nie.

Pioneer America byłby dla mnie zbyt drogi z TER powyżej 1,5%. Nasdaq jest znowu zdominowany przez Amerykę i dodatkowo technologię. Ale ok. To po prostu spekulacja. Może warto zainwestować w plan oszczędnościowy na MSCI World?

Nie jestem zbyt obeznany z Consors. Czy Comdirect nie oferuje ładnych i niedrogich planów oszczędnościowych na ETF-y? Consors także?

https://www.justetf.com/de/how-to/msci-world-etfs.html

Napisany przez Cici

Czy tutaj trzeba zwracać uwagę na coś konkretnego, czy po prostu szukać najtańszego miejsca handlowego?

Po prostu szukaj najtańszego miejsca handlowego; zazwyczaj jest to poza giełdą.

Ja nie do końca rozumiem, dlaczego wartości na różnych miejscach handlowych czasami się różnią, teoretycznie można by tego użyć do zakupu taniego (np. poza giełdą) na miejscu handlowym A i sprzedaży drożej na miejscu handlowym B.

To można zrobić, nazywa się to arbitrażem, i wielu ludzi to regularnie robi (tak samo powstają podobne kursy na różnych miejscach handlowych). Jednak nie zawsze jest to takie proste, bo musisz także zwrócić uwagę na to, ile udziałów jest oferowanych/popytanych po określonym kursie. Zazwyczaj koszty transakcyjne i spread zjedzą zysk natychmiast.

W innym przypadku gorąco radzę rozważyć mniej spekulacyjną strategię inwestycyjną. Ta seria artykułów może dostarczyć inspiracji. Leverageowany ETF, jak już wspomniano, to czysty hazard! Gdyby kiedyś na amerykańskim rynku doszło do bardzo złego krachu w stylu 1987 roku, nie chciałbym go mieć w portfelu.

Pozdrowienia
Cici

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata