Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy finansowanie jest realistyczne?

Napisany przez hoehlenbewohner
Cześć wieczorem. Standardowe zapytanie, ale z małym twistem:
Być może będę mógł kupić działkę budowlaną, którą chciałbym szybko zabudować. Nadal pasujemy do kryteriów kredytu Z15 oferowanego przez L-Bank.
Jednakże tam proces rozpatrzenia wniosku zazwyczaj trwa co najmniej 6 tygodni, działka będzie wystawiana na licytację (z trochę szczęścia) i prawdopodobnie będzie potrzebne szybkie jej zakupienie.
Moim pomysłem było sfinansowanie działki przez zwykły bank, a następnie zaciągnięcie kredytu na budowę domu przez L-Bank.

Koszty działki budowlanej: 161000 € (322m² x 500€)
Podatek od zakupu nieruchomości: 8050 €
Koszty notarialne i wpis do księgi wieczystej: 3000 €

Koszty budowy domu: 295000 € (z infrastrukturą i terenem zewnętrznym)
Kapitał własny: 119000 €
Wskaźnik kapitału własnego: 25,5%

Finansowanie L-Bank Z15: 295000 € po 0,75%, oprocentowanie stałe na 15 lat, od 11. roku 2%, stała spłata 2%.
Finansowanie przez bank prywatny: 53270 € po 1,62%, oprocentowanie stałe na 15 lat, spłata 3-4%.

L-Bank, przy kapitale własnym powyżej 25%, przechodzi do drugorzędności, w związku z czym dla działki budowlanej powinienem otrzymać wspomniane warunki kredytu (lub nieco gorsze)?

Dochód wynosi około 3200 € netto + 2x zasiłek rodzinny.
Całkowita rata dla obu kredytów wynosi 925,52 €, więc wszystko jest w porządku.

Moje pytania: Czy mam rację co do oceny warunków oprocentowania?

Napisany przez Martin79HN
Cześć Pytający,
L-Bank ma ustalone warunki, które oznaczają
0,75% na 10 lat dla Z15, a następnie 2,0% przez kolejne 5 lat.

Brakującą kwotę można uzupełnić za pomocą kredytu opcji.
Z okresem wiązania oprocentowania na 10 lat. Oprocentowanie jest minimalnie wyższe niż zazwyczaj, ale z tego, co wiem, L-Bank będzie w pierwszej kolejności. I przy tej kwocie warunki L-Bank nie będą przekroczone w drugiej kolejności.

L-Bank jasno mówi, że najpierw trzeba użyć kapitału własnego. Nie wolno zatrzymywać większych rezerw.

W naszym przypadku prawdopodobnie użyjemy oszczędności z konta budowlanego, przez co stracimy premię. (ponieważ 1/2 - 3/4 roku nie było wystarczająco długi okres oszczędzania).

Warunki dotyczące powierzchni mieszkalnej muszą być ściśle przestrzegane.
KFW 70 minimalny czas przetwarzania w L-Bank wynosi około 6 tygodni.

Wniosek składa się w Biurze Promocji Mieszkań Powiatu.
U nas przechodzi przez Biuro Promocji Mieszkań LBS, a następnie L-Bank.

Jesteśmy w podobnej sytuacji (kupno działki) i robimy kalkulację kosztów. Jednak ogłoszenie jest opóźnione, ponieważ jest bardzo skomplikowane. Producent domów prefabrykowanych jest droższy o około 10-15% niż umowa indywidualna.

Jeśli chcesz, napisz do mnie prywatną wiadomość, możemy podyskutować.

Pozdrowienia, Martin

Napisany przez Martin79HN
Osobie mieszkającej w jaskini,

właśnie przeczytałem Twoje pytanie tylko w 90%. Zapytaj bank L-Bank, czy ma problem, gdy kupujesz działkę, a na pierwszym miejscu hipoteki jest inny bank!

Być może warto po prostu uzyskać zgodę od banku i ubiegać się o tę działkę. Mieliśmy szczęście, że mogliśmy kupić i opłacić działkę z własnego kapitału. Pierwsza hipoteka może prowadzić do odrzucenia, jeśli potoczą się sprawy niefortunnie. To trudna sytuacja, nie chce się od razu wyczerpywać rezerw, ale kredyt prywatny również nie może być zbyt wysoki, bo wtedy bank L-Bank może sprawić problemy.

Czy istnieje możliwość pożyczenia brakującej kwoty od członków rodziny? Wtedy jednak trzeba to zabezpieczyć na piśmie, wraz z potwierdzeniem przelewu itp. Lub wykorzystać kapitał z programu Riester i wziąć kredyt aż do 30.000 jako kredyt na zabezpieczenie.

Możliwość otrzymania od banku L-Bank pieniędzy na spłatę takiego kredytu jest raczej mała.

Napisany przez hoehlenbewohner
Tak, udało mi się skontaktować z L-Bank pomimo poniedziałkowego poranka.
Jeśli dotrzymam 25% udziału własnego dla całego projektu, rzeczywiście zajmą oni drugie miejsce.
Dzięki jeszcze raz dla Martina.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata