Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Renta Riester - wniosek o dopłatę do emerytury - brak dopłat wstecz?

Napisany przez piet
Cześć,

niedawno, tuż przed końcem roku 2014, podpisałem umowę na emeryturę Riester, a dokładniej wstecznie za cały rok 2014. Miesięczne składki za rok 2014 zostały jednak pobrane jako jedna suma na początku stycznia 2015. Teraz mój ubezpieczyciel przesłał mi Wniosek o dodatkową emeryturę, w którym pewne rzeczy zostały już wpisane. Wśród nich jest już mój numer umowy, numer certyfikacji i składki o wartości 0,00 EUR. Nie rozumiem tego wartości. Przecież zapłaciłem wstecznie. Czy to oznacza, że nie otrzymam żadnych dodatkowych świadczeń za 2014 rok?

Napisałem już do mojego ubezpieczyciela, ale odpowiedział mi tylko, że muszę podać kwotę w wniosku na rok 2015.

Czy to znaczy, że nie będę otrzymywał dodatkowych świadczeń za rok 2014?

Dziękuję wszystkim, którzy mają wiedzę na ten temat i pozdrawiam,
Piet

Napisany przez Hanomag

Przecież zapłaciłem zaległości.

Nie musisz płacić zaległości, wystarczy, jeśli skutecznie zapłacisz za poprzedni rok.

Cytat autorstwa piet

Czy to oznacza, że nie otrzymam dodatków za 2014 rok?

Jest to rzecz, którą powinieneś zapytać dostawcę, a jeśli tak jest, to rozwiąż kontrakt. Ponieważ ani korzyści podatkowe, ani dodatki nie zostały przekazane, nie odczujesz dużych strat.

Napisany przez Suxxess
Do kiedy muszę przesłać wniosek?

Otrzymasz dopłatę rządową Riester za dany rok, jeśli złożysz wniosek do końca przedostatniego roku. Termin składania wniosków o dopłatę za rok 2013 kończy się więc pod koniec 2015 roku. Wniosek o dopłatę za 2014 rok musisz złożyć najpóźniej do 31.12.2016 (czyli musi on zostać dostarczony do Twojego dostawcy do tego terminu). Wniosek o dopłatę za 2015 rok możesz złożyć dopiero w przyszłym roku. Musisz go złożyć najpóźniej do 31.12.2017.

https://www.ruv.de/de/r_v_ratgeber/a...en-sichern.jsp

Jak dotąd nie otrzymałeś/jesteś na zerowym poziomie dopłaty, więc oczywiście widnieje tam kwota 0 €.
Wypełnij to i złóż wniosek o dopłatę, pod warunkiem, że umowa Riester została zawarta w poprzednim roku, nie powinno to stanowić problemu. Po prostu złożysz wniosek i pozwolisz państwu działać.

Rozwiązanie umowy jest głupim pomysłem, ponieważ wtedy nie obowiązuje już gwarantowany zysk w wysokości 1,75%.

Napisany przez Matthew Pryor
Rozwiązanie umowy jest głupim pomysłem, ponieważ wtedy nie obowiązuje oprocentowanie gwarantowane w wysokości 1,75%.

Czy jest on w ogóle istotny dla umowy z TO, o której nie wiemy?

Napisany przez Suxxess
Nie znamy dokładnych szczegółów, ale w przypadku nowej umowy obowiązują warunki z 2015 roku, a nie z 2014 roku.

Do wryścia: Nie jest jasne, czy stopa procentowa odnosi się do umowy TO, niezależnie od tego, czy pochodzi z 2014, 2015 czy 1952 roku.
Nie każdy produkt Riester uwzględnia zachowanie kapitału poprzez stopę gwarantowaną.

Napisany przez Hanomag

Wypełnij to i złoż wniosek o dodatek, o ile umowa Riestervertrag została zawarta w poprzednim roku, nie powinno to stanowić problemu. Po prostu złożyć wniosek i pozwolić państwu działać.

Wpłata została pobrana z konta TE dopiero w 2015 roku. Wyraźnie dostawca nie zaksięgował jej po 2014 roku, więc TE nie może ubiegać się o dodatek za rok 2014. Za fałszywe obietnice pośrednika może zrekompensować sobie zerwanie umowy.

Cytat Suxxess

Rozwiązanie umowy jest głupim pomysłem, ponieważ wtedy nie obowiązuje gwarantowany odsetek w wysokości 1,75%.

Produkty Riester zazwyczaj nie są ubezpieczone na podstawie gwarantowanego oprocentowania. Zamiast tego obowiązuje gwarancja depozytowa na wpłaty i dodatki.

Napisany przez Suxxess
@Hanomag
Proszę przeczytaj moje cytaty i moje źródło. Jest tam napisane, że dodatek za rok 2014 można jeszcze złożyć w ciągu najbliższych 2 lat. Oznacza to, że nie został oszukany przez dostawcę. Chyba że moje źródło się myli, czego jednak nie zakładam, w przeciwnym razie Matthew Pryor miałby już mi coś do zarzucenia.

Opłata została jednak pobrana z konta TE dopiero w 2015 roku.

Umowa została jednak podpisana już w 2014 roku.

Napisany przez uwehaensch

Produkty riestera zazwyczaj nie są zabezpieczone przez gwarantowany procent. Zamiast tego działa gwarancja depozytowa obejmująca wpłaty i dodatki.

I skąd pochodzi ta gwarancja lub jak generowana jest wymagana wartość pieniężna?

Oczywiście, w przypadku tradycyjnych ubezpieczeń emerytalnych Riestera gwarancja jest reprezentowana przez pulę zabezpieczeń każdego ubezpieczyciela, a dla tej puli zabezpieczeń lub rezerw zabezpieczających oczywiście obowiązuje wspomniany gwarantowany procent (powszechnie określany jako gwarantowany procent).

I nie ma gwarancji depozytowej, to słowo jest głęboko mylące.
Zgodnie z ustawą o certyfikacji umów emerytalnych obowiązuje jedynie gwarancja, że na początku fazy wypłat (a dopiero wtedy) suma wpłat (wkłady własne i dodatki) jest gwarantowana.

Napisany przez Hanomag

Oczywiście w przypadku klasycznych polis emerytalnych Riester gwarancję zapewnia fundusz osoby ubezpieczonej, a dla tego funduszu i rezerw pokrycia stosuje się oczywiście również wspomniany maksymalny stopień zwrotu (powszechnie nazywany oprocentowaniem gwarantowanym).

Kto jeszcze zawiera klasyczne polisy emerytalne Riester? I tak, tam potrzebne jest maksymalne oprocentowanie, ponieważ te produkty prawie w ogóle nie przynoszą zysku. Jeśli TE ma taką polisę, to tym bardziej powinien ją zakończyć. Z każdym planem oszczędnościowym Riester będzie lepiej, ponieważ w pierwszych latach będzie mógł już sięgnąć do wpłaconych środków w celu finansowania nieruchomości lub spłaty długu hipotecznego. W przypadku klasycznych polis emerytalnych Riester w pierwszych latach często niewiele można odzyskać, ponieważ początkowo część pieniędzy idzie na koszty (również prowizje maklerskie).

Cytat od uwehaensch

I gwarancji depozytowej nie ma, to słowo jest głęboko mylące.

Głęboko mylące, że aż śmieszne, z tą wypowiedzią robi się ze siebie komicznego. Dla przeciętnego Kowalskiego: To, co jest wpłacone, musi być co najmniej wypłacone. W tym przypadku oczywiście wraz z dodatkami.

Cytat od uwehaensch

Zgodnie z ustawą o certyfikacji umów emerytalnych gwarantowana jest jedynie suma wpłat (wkład własny i dodatki) na początku okresu wypłat (i dopiero wtedy).

Tak to mówię! Ale inni mówią bzdury!

Cytat od Torsten Breitag

Cytat od Hanomag

Post #2 jest całkowicie prawidłowy. Gwarancja wpłat nie została jeszcze osiągnięta, ponieważ musi zostać osiągnięta dopiero przy rozpoczęciu emerytury za trzy lata.

Bzdury. W zależności od daty zawarcia umowy HDI stosował struktury kosztów, które nie były już zgodne z prawem i zostały już kilkakrotnie uchylone przez sądy.

Napisany przez uwehaensch

Klasyczne ubezpieczenia emerytalne Riester, kto jeszcze je zawiera? I tak, wymagane jest tam obowiązujące oprocentowanie, ponieważ te produkty praktycznie nie przynoszą zysków. Jeśli TE ma takie ubezpieczenie, to tym bardziej powinien je zakończyć. Zdecydowanie lepiej będzie dla niego z planem oszczędzania Riester, gdzie w pierwszych latach może skorzystać z wpłaconych środków na finansowanie nieruchomości lub spłatę długów związanych z nieruchomościami.

Rzucasz tu wszystkim możliwymi rzeczami, zbyt ogólnymi stwierdzeniami i często bardzo powierzchownymi uwagami.
Oszczędzam teraz szczegółów, ale zasoby pokrycia (i związane z nimi oprocentowanie gwarantowane) odgrywają dużą rolę nie tylko w przypadku klasycznych ubezpieczeń emerytalnych, ale także w wielu innych produktach Riester, jak na przykład hybrydy dwuprzestrzenne i trzypoprzetworowe.

Bez znajomości wieku i innych szczegółów pytającego, twierdzenie, że lepiej jest dla niego z planem oszczędzania w fundusze, jest bardzo ryzykowne, żeby nie powiedzieć, że błędne.

Wszystkie produkty Riester są kwalifikowane do mieszkania, a czy można wypłacić pieniądze po kilku latach (plan oszczędzania w funduszu nie jest przecież jednokierunkową drogą do góry) to pozostaje otwarte do dyskusji.

Cytat Hanomaga

W przypadku klasycznych ubezpieczeń emerytalnych Riester, w pierwszych latach często jest niewiele do wyciągnięcia, ponieważ część pieniędzy najpierw idzie na opłaty (również prowizje dla pośredników).

Jak zwykle, zupełnie nierozerwalne. Czasami Twoje stwierdzenia brzmią jak rozmowy przy piwie.

Jeśli to, co mówisz (a chyba masz na myśli koszty początkowe), zgadza się, to nie ma to nic wspólnego z faktem, że mamy do czynienia z klasycznym ubezpieczeniem emerytalnym. Istnieją, także w dziedzinie klasycznych produktów ubezpieczeniowych, produkty o zupełnie różnych strukturach kosztów, podobnie zresztą jest w przypadku planów oszczędnościowych w fundusze.

Klasyczne ubezpieczenia emerytalne Riester, kto nadal je zawiera?

W 2013 roku około 450 000 osób.

A tak, tam potrzebny jest maksymalny stopień oprocentowania, ponieważ te rzeczy praktycznie nie przynoszą zysku.

Oprocentowanie jest wymagane, ponieważ jest ono wymagane przez ustawodawcę, a przez nie jest przedstawione gwarancja wynagrodzenia brutto na początku renty. Nie próbujcie przemilczeć tego, że nie znacie tych prostych podstaw Riester. Źródło? Tutaj:

Produkty Riester zazwyczaj nie są zabezpieczone przez stopę zwrotu. Zamiast tego działa gwarancja depozytowa na wpłaty i dopłaty.

Cytat od hanomag. Wiemy z doświadczenia, że dyskusje z nimi nie są możliwe.

Zamiast tego działa gwarancja depozytowa na wpłaty i dopłaty.

Gwarancja depozytowa gwarantuje przez swoją istotę depozyt w dowolnym momencie. Czy mam to w systemie Riester? Nie. Drogi TO, jeśli chcesz zdobyć wiedzę na temat renty Riester, unikaj wpisów użytkownika hanomag, które są pełne fałszywych informacji, polityki i półprawd. Idźmy dalej:

Wpłata została pobrana z konta TE dopiero w 2015 roku. Dostawca widocznie go nie przeniósł po 2014 roku, więc TE w ogóle nie może ubiegać się o dopłatę za 2014 rok. Za fałszywe obietnice pośrednika TE może zrewanżować się poprzez zakończenie umowy.

Termin na odwołanie upłynął. Zdejmowana jest z konta jednorazowa opłata za koszty inicjalne, która nie zostanie zwrócona w przypadku przedwczesnego zakończenia. Dlaczego też. Anulowanie nie jest konieczne, ponieważ nie ma znaczenia, czy składka za 2014 rok jest księgowana natychmiast w styczniu następnego roku, czy nie. I czy pośrednik coś obiecał i - jeśli tak - to fałsz nie może być oceniany, ponieważ TO nie wspomniał o tym słowem. W ciągu 4 linijek przeskakują od oszczerstwa do próby szkody majątkowej. Szanuj.

Z każdym planem oszczędzania w ramach Riester jest lepiej obsługiwany, ponieważ może skorzystać z nich już w pierwszych latach na potrzeby finansowania nieruchomości lub spłaty długów związanych z nieruchomościami.

To świetne dla TO. Problem tylko w tym, że jeśli TO nie chce wykorzystać Riester do finansowania ani do spłaty zadłużenia, to spala pieniądze dzięki jego irracjonalnej i skrajnie krótkowzrocznej radzie.

Ponadto, mając dobry polisę przy zawieraniu umowy, mam ustalone już podstawy renty. Oznacza to, że dokładnie wiem, jaką emeryturę otrzymam w późniejszym wieku. Tego nie mam w planie oszczędzania bankowego, ponieważ partnerzy umowy na ogół jeszcze nie są ustaleni dla renty, a także część wymagana do przekształcenia na rentę będzie obliczana w późniejszym czasie. Zgodnie z obowiązującymi wówczas podstawami, takimi jak stopień oprocentowania i tablice umieralności.

Ten i inne wpisy, które podobne do tego, to próba oszustwa wobec oszczędzającego, powinny zostać zgłoszone i każdy przyszły tego rodzaju również.

Napisany przez piet
Dziękuję za liczne odpowiedzi. Nie sądziłem, że wywołam tutaj taką dyskusję.

Na krótko przed końcem 2014 roku zdecydowałem się na klasyczne ubezpieczenie emerytalne typu Riester, aby w przyszłości nie spaść poniżej gwarantowanego oprocentowania w wysokości 1,75%. Dodatkowo nie jestem skłonny do ryzyka i nie chcę poświęcać czasu na śledzenie rozwoju produktów funduszowych i ewentualną zmianę portfela w przypadku negatywnego biegu wydarzeń. Dlatego sięgnąłem po czasopismo Stiftung Warentest i wybrałem ubezpieczyciela Riester, który w teście wypadł dobrze.

Ubezpieczenie Riester zawarłem w HUK24. Wpłacam miesięcznie 162 EUR. W wieku 67 lat otrzymam gwarantowaną rentę w wysokości około 300 EUR. Przy zastosowaniu wyższego oprocentowania odpowiednio więcej. Obecnie mam 35 lat i do tej pory nie miałem środków na emeryturę. Ponieważ mogę odliczyć ubezpieczenie Riester od podatku, oszczędzam rocznie około 550 EUR. Oznacza to, że po odliczeniu otrzymuję miesięcznie tylko 116 EUR.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata