Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy kiedykolwiek została przeprowadzona wypłata zysku z funduszu MIG-Fonds?

Napisany przez mw108
Cześć,

Czy tutaj są jacyś inwestorzy, może nawet w kręgu znajomych, którzy mają (lub mają) fundusze MIG i kiedykolwiek otrzymali wypłatę zysku? Albo chociaż odzyskali pieniądze, które wpłacili? A może nawet na tym zarobili?

W sieci głównie można znaleźć wpisy ludzi, którzy chcą się pozbyć swoich funduszy MIG albo ogólne ostrzeżenia i negatywne opinie. Pomijając całe kancelarie prawnicze, które się na to specjalizują.
Ale w zamian praktycznie brak pozytywnych opinii od ludzi, którzy cieszą się ze swoich inwestycji w fundusze MIG?

Jestem sam inwestorem w MIG12. Wykonałem dość wysoką jednorazową wpłatę i przez kolejne lata płacę co miesiąc kilkaset euro. Jednak niedawno otrzymałem od urzędu skarbowego korektę mojego zeznania podatkowego z 2012 roku oraz zwrot pieniędzy, ponieważ mój fundusz MIG zanotował stratę.

Od tego momentu mam ogromne wątpliwości, czy to było właściwe decyzja. Oczywiście zdawałem sobie sprawę, że takie fundusze obarczone są ryzykiem całkowitej straty. Jednak mój doradca sprzedał mi całą tę historię jako niezawodne źródło zysków, tak jakby niemal niemożliwe było, że ten bardzo innowacyjny fundusz nie przyniesie zysków.

Czy ktoś może podzielić się pozytywnymi doświadczeniami?

Napisany przez Steffen124
Cześć,
niestety nie mam nic do powiedzenia na temat MIG12...
Mam fundusz GCF (poprzednik MIG) i przyniósł mi on około 80% zysku dzięki realizacji inwestycji... A pozostałe udziały mam nadzieję, że przyniosą mi kiedyś ładny zysk!!!

Właśnie wystawiłem swoje fundusze na sprzedaż tutaj na forum... Ale dowiedziałem się dziś, że miała miejsce kolejna korzystna realizacja, w której uczestniczą dwa z moich funduszy!!
Ta realizacja (SupreMol), jak na razie moje obliczenia wskazują, przynosi inwestorom Mig4 około 50-60% ich wkładu, a dla Mig 5 powinno to być około 28%.

Inne fundusze Mig są również zaangażowane!!!

Pozdrowienia

PS Czas na coś pozytywnego!
Mam nadzieję, że wypłaty nie będą musiały zbyt długo czekać...

MIG 12 jest również zaangażowany!!!

Napisany przez mw108
Cześć Steffen,

dziękuję za Twój udział.

Tak, czytałem także raport o sprzedaży SuppreMol. Na pierwszy rzut oka brzmi świetnie czytać o tych milionach. Niemniej jednak uważam, że to tylko pozory. Firma została sprzedana, która była w puli od 2008 roku i otrzymała znaczną finansową pomoc.
Jak już zauważyłeś, największe udziały trafiają do najstarszych inwestorów. A udziały zależą również od kwoty, w którą zaangażowana była każda osoba.

Kiedy będzie następny (dochodowy) exit, stoi pod znakiem zapytania. Mam wrażenie, że większość inwestorów byłaby zadowolona, gdyby chociaż wyszła na plusie/minusie zero.

Cześć MW108,

więc Mig 12 otrzymuje około 39% swojego całkowitego wkładu... Jednak 30% z nich trafia do inicjatorów, co oznacza, że pozostaje około 27,3%.
Jeśli zatem zainwestowałeś 10 000 EUR w momencie sprzedaży, otrzymasz 2730 EUR z powrotem dzięki wyjściu.
Wypłata następuje z kolei w dwóch częściach:
W trzecim kwartale 2015 roku myślę, że około 2145 EUR
Jesienią 2016 roku ponownie 585 EUR

W ten sposób otrzymujesz prawie 30% swojego wkładu z jednego wyjścia... jeśli uda ci się to samo z dwoma kolejnymi firmami, odzyskasz cały swój zainwestowany kapitał... pozostałe wyjścia z firm będą już czystym zyskiem!

Oczywiście cały ten proces potrwa kilka lat, ale wierzę, że inwestycja opłaci się w długoterminowej perspektywie, jednak trzeba mieć odrobinę cierpliwości!!!

Pozdrowienia

Napisany przez brainy
Gdybym wsadził pieniądze do szuflady kuchennej, wszystko byłoby jeszcze tam.

Na którym funduszu straciłeś pieniądze?

Napisany przez brainy
Nigdy nie zainwestowałbym swoich pieniędzy na szarym rynku kapitałowym.

Gdybym włożył pieniądze do szuflady kuchennej, to wszystko nadal by było tam.

Dlaczego więc udajesz, że kupiłeś fundusze... i straciłeś na nich pieniądze???
Przynajmniej tak to brzmi na podstawie tego, co napisałeś...
Większość inwestorów jest już wystarczająco skonfundowana!

Ja także mam czasem wątpliwości, ale do tej pory nie poniosłem żadnej straty na żadnym z funduszy MIG (mam 3,4,5)...
Trzeba po prostu poczekać, jak będą się rozwijać firmy!!!

Zresztą, kiedyś miałem akcje i poniosłem na nich duże straty, a nawet moje „zwykłe fundusze” poniosły już straty...

Więc czekam i mam nadzieję, że firmy dobrze się rozwijają!

...Ale nie po to, żeby rozsiewać złą aurę i strach, zwłaszcza jeśli samemu się nie jest dotkniętym...

Nawiasem mówiąc, każdy powinien wiedzieć, że ryzyko straty całkowitej jest duże, ale im większe ryzyko, tym większa szansa na zysk!

Napisany przez mw108
Mój doradca inwestycyjny sprzedał mi MIG12 jako jaja znoszące złote jajka. Nie będę uczestniczyć w wyjściu z SuppreMol, ponieważ nie przekroczyłem jeszcze minimalnej wpłaty. Oznacza to, że jeśli kiedykolwiek do tego dojdę, mogę tylko mieć nadzieję, że dożyję wyjścia. I nawet jeśli tak się stanie, prawdopodobnie nie odzyskam nawet moich wpłat, chyba że nastąpi cud i nastąpi kilka kolejnych wyjść.

Jeśli moje inwestycje (obecnie prawie 6000€) zostałyby zainwestowane na przykład jako inwestor w projekty kredytowe w serwisach Smava lub Auxmoney, ryzyko straty byłoby mniejsze (lub nieistniejące, ponieważ tutaj przynajmniej jest się zabezpieczonym) a zyski wyższe.

Czuję, że decyzja o inwestowaniu w MIG12 była moim błędem i mogę uznać całą inwestycję za koszt nauki.

Jaka jest minimalna kwota depozytu wymaganego przez MIG12 i gdzie mogę to znaleźć w prospekcie emisyjnym???

Mogę znaleźć w prospekcie emisyjnym jedynie informację, że w MIG12 wymagana jest minimalna wpłata w wysokości 20 000 EUR... ale to nie ma nic wspólnego z wypłatami, mówi jedynie, że musisz zawrzeć umowę na kwotę co najmniej 20 000 EUR.

Otrzymasz wypłatę w wysokości około 27% Twojej obecnej wpłaty!
(co stanowi około 1620 EUR)

Napisany przez mw108
Okej?! To byłoby miłe. Ponieważ tak, jak mi to wyjaśniono lub tak, jak ja to zrozumiałem (to było ponad 3 lata temu i nie jestem już najmłodszy ani ekspertem w tej dziedzinie), wyjścia są przyznawane tylko tym, którzy spełnili minimalny depozyt?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata